#NouPouLandmarks: Το μνημείο ΛΟΚ στο Καβούρι
Στη καρδιά της Βουλιαγμένης, στον λόφο Καβουρίου, υπάρχει ένα καταπράσινο μονοπάτι που καταλήγει στο μνημείο πεσόντων ΛΟΚ - Αξίζει πραγματικά να κάνετε μια πεζοπορία για να απολαύσετε τη θέα από το σημείο και να ανακαλύψετε την ιστορία του
- 28/10/2022
- Κείμενο: Κωνσταντίνος Κουτλιάνης
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Ο λόφος του Καβουρίου στη Βουλιαγμένη είναι ένα πευκόφυτο και συνεπώς καταπράσινο σημείο, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε για πρωινή ή απογευματινή βόλτα, είτε για ένα όμορφο ξεκίνημα στη μέρα, είτε για να αγναντέψετε τη θέα του ηλιοβασιλέματος. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η διαδρομή είναι αρκετά εύκολη.
Η πρόσβαση στον λόφο και το μνημείο των ΛΟΚ
Μπορείτε να αφήσετε το όχημά σας στην πλατεία της Βουλιαγμένης και να ξεκινήσετε με τα πόδια μια διαδρομή 25 λεπτών με κατεύθυνση το Καβούρι. Όταν φτάσετε στη διασταύρωση της οδού Καβουρίου με την παραλιακή, θα πρέπει να στρίψετε αριστερά και μετά από 300 μέτρα περίπου θα δείτε μια μικρή ανηφόρα με μια σιδερένια πόρτα. Θα περάσετε από το άνοιγμα στα δεξιά και στη συνέχεια θα περιπλανηθείτε στον μικρό λόφο με τελικό προορισμό το μνημείο των Λ.Ο.Κ. (Λόχοι Ορεινών Καταδρομών). Από την πόρτα το μνημείο απέχει περίπου 5 με 6 λεπτά. Όταν φτάσετε θα δείτε πως υπάρχουν δύο μπαλκόνια και ένα πεζούλι, τα οποία προσφέρονται για ξεκούραση και για να απολαύσετε τη θέα.
Η θέα από το σημείο σε κάνει πραγματικά να ερωτεύεσαι την περιοχή. Λόγω της θέσης του, από εκεί είναι ορατές οι περιοχές της Γλυφάδας, του Αλίμου, του Πειραιά και φυσικά το Πανόραμα της Βούλας και τα ομορφότερα σημεία στη Βουλιαγμένη (Καβούρι, Αστέρας, Λαιμός).
Η ιστορία του μνημείου των ΛΟΚατζήδων
Το μνημείο δημιουργήθηκε για να τιμηθούν οι καταδρομείς που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τη δημιουργία του ήταν ο Στρατηγός Ανδρέας Καλλίνσκης – Ροΐδης, ιδρυτής των πρώτων 40 Ανεξαρτήτων Λόχων Καταδρομών. Το αίτημα για την ανέγερσή του προς τιμήν των πεσόντων καταδρομέων έγινε το 1950, ένα σχεδόν χρόνο μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου. Το μνημείο εγκαινιάστηκε στις 25 Απριλίου του 1953, παρουσία του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασιλίσσης Φρειδερίκης, καθώς και του πρωθυπουργού τέως Στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κοντά του, και με πρωτοβουλία του Καλλίνσκη, λειτούργησε στις 25 Μαΐου 1951 το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου των Λ.Ο.Κ. στη βόρεια πλευρά του στρατοπέδου των Εικών Δυνάμεων στο Καβούρι.
Ο λόφος στο Καβούρι, ήταν το πρώτο Κέντρο Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών (ΚΕΜΚ), το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1954. Το Μάρτιο του 1955 μεταστάθμευσε οριστικά στη Ν. Πέραμο Αττικής.
Στο μνημείο έχουν χαραχθεί τα ονόματα των πεσόντων καταδρομέων, κυρίως από βόρειες περιοχές της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, μερικές από αυτές που αναγράφονται είναι: Χιονάτο Καστοριάς, Εύβοια, Βέρμιο Πιερίας, Όλυμπος, Ρούμελη, Πωγώνιανη, Βίτσι, Κόνιτσα, Σούλι, Κεραμίτσα, Γράμμος, Ταΰγετος, Χάσια Ολύμπου και τα Όρη Σινιάτσικο και Μουργκάνα.
Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαΐου πραγματοποιείται το ετήσιο μνημόσυνο. Στην τελετή δίνουν το «παρών» πολιτικά στελέχη, η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων «Ιερός Λόχος», πλήθος απόστρατων και η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.