Θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις: Το πρόγραμμα παραστάσεων
Το Θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων, αποτελούμενο για πρώτη φορά από 7 καινούργιες, δικές του παραγωγές και μία φιλοξενία.
- 28/09/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
«Η μνήμη και η γνώση της ανθρωπότητας βασίζεται στους μύθους. Αυτοί μας δίδαξαν τα πρώτα πράγματα όταν ακόμα ως ανθρωπότητα ήμασταν παιδί. Με αυτό ως κινητήρια δύναμη προχωράμε και αυτήν τη χρόνια με ένα ρεπερτόριο σύγχρονο, άκρως ανατρεπτικό με ρηξικέλευθες προτάσεις και συνεργασίες.
Το όραμα μας είναι να μπορέσουμε να στεγάσουμε στο θέατρο νέους δημιουργούς που τολμούν να εκφραστούν, τολμούν να ανακαλύψουν νέους δρόμους, τολμούν τελικά να εκτεθούν και να ρισκάρουν. Προσκαλούμε το κοινό, λοιπόν, να μας εμπιστευτεί και να διανύσει μαζί μας μια θεατρική χρονιά γεμάτη εκπλήξεις» – Δημήτρης Λάλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Tempus Verum- Εν Αθήναις.
Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι περσινές παραστάσεις, το Θέατρο Tempus Verum επανέρχεται δυναμικά στη νέα σεζόν. Για πρώτη φορά, εκτός από τη μία φιλοξενούμενη παραγωγή που θα υποδεχθεί, θα παρουσιάσει και 7 καινούριες παραγωγές. Με γνώμονα το όραμα του για ένα σύγχρονο και ανατρεπτικό ρεπερτόριο, έχει βάλει πλώρη για μία διαφορετική θεατρική περιπέτεια και μας προσκαλεί να γίνουμε συνοδοιπόροι του.
Tempus Verum – Εν Αθήναις: Το πρόγραμμα παραστάσεων
«Εμετός στο κόρνερ!… μια παράσταση αγάπης» του Ιάκωβου Μολυμπάκη – Πρεμιέρα 7 Οκτωβρίου
«Και να θέλω να σου κάνω συνέχεια έρωτα … Να είμαι παρών. Να είμαι παρών όσο δεν υπήρξα ποτέ…». Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας τίτλος χωρίς νόημα, ένα ερωτικό γράμμα και ο Rocky Balboa; Ένας νέος, στην προσπάθεια του να υπάρξει, ερωτεύεται παράφορα μια κοπέλα που δεν τον θέλει. Έχουν κατά βάση επαγγελματική σχέση. Μετά από ένα μήνυμα μιας διαφορετικής καληνύχτας, και στην προσπάθεια του να εκφράσει αυτά που νιώθει αρχίζει και γράφει.
Τι σημαίνει επιθυμώ; Είναι σημαντικό να υπάρχει επιθυμία; Τι επιθυμώ πραγματικά; Και το πιο σημαντικό, πως επιθυμεί κάποιος; Ποια είναι τα όρια;
Μία performance που ακροβατεί στα όρια του stand up, της μαύρης κωμωδίας και του In Your Face Theatre Ως νικητής του 1ου Φεστιβάλ Σκηνοθεσίας της μικρής ακαδημίας του Tempus Verum – Εν Αθήναις, η παράσταση «Εμετός στο κόρνερ!…μια παράσταση αγάπης» εγκαινιάζει το φετινό πρόγραμμα.
Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Ιάκωβος Μολυμπάκης, Φωτογραφίες: Κώστας Γκιόκας
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή- Κυριακή 21:30/ έως 30 Οκτωβρίου
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr
«Μία τεράστια έκρηξη» του Βασίλη Μαυρογεωργίου/ Σκηνοθεσία: Κατερίνα Διονυσοπούλου – Πρεμιέρα 7 Οκτωβρίου
Τι θα έλεγες στο παιδάκι που ήσουν κάποτε αν είχες μια ευκαιρία να του μιλήσεις; Θα ήταν περήφανο για αυτό που έφτιαξες έως σήμερα; Τι έκανες καλά και πόσο λάθος δρόμους πήρες; Το σκέφτεσαι ποτέ; Φοβάσαι τον θάνατο; Φοβάσαι να ζήσεις;
Πότε είδες τελευταία φορά τα αστέρια; Εννοώ ολόκληρο το γαμημένο αστρικό στερέωμα ή ακόμα και ένα γαμωαστεράκι που μπορεί να σου έσωζε τη ζωή. Εάν έκανες πάνω από 2 δευτερόλεπτα να απαντήσεις σε κάτι από τα παραπάνω, πάρε το παιδάκι από το χέρι και πάμε ταξίδι στην ενηλικίωση…
Κείμενο: Βασίλης Μαυρογεωργίου, Σκηνοθεσία : Κατερίνα Διονυσοπούλου, Σύνθεση μουσικής: Νίκος Κουδουνάς, Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Κατερίνα Διονυσοπούλου, Φωτογραφίες : Κώστας Γκιόκας, Trailer παράστασης : Θωμάς Παλυβός, Ηθοποιοί : Θέλμα Γεωργίου, Κατερίνα Διονυσοπούλου, Αμαλία Κόμινου, Βασίλης Λυμπερόπουλος, Εύα Χριστάνα
Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Σκηνοθεσίας της “μικρής ακαδημίας” .
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή- Κυριακή 20:00/ έως 30 Οκτωβρίου
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr
«Οι Λουόμενες» της Κατερίνας Μαυρογεώργη – Πρεμιέρα 19 Οκτωβρίου
Οι Λουόμενες μετά την επιτυχία που σημείωσαν στο θέατρο Scrow, επιστρέφουν φέτος στο θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις. Όπως σημειώνει η Κατερίνα Μαυρογεώργη:
«…Οι Λουόμενες είναι τρεις ηρωίδες με βαθιά πάθη και αδυναμίες. Έχουν αμαρτήσει βαριά ή έτσι νομίζουν. Έχουν πιει ουκ ολίγες φορές αλκοόλ ώσπου να λιποθυμήσουν, έχουν κάνει σεξ με συντρόφους, ήταν φιλόδοξες, θυσίασαν πολλά για να είναι ανεξάρτητες, ελεύθερες. Και το φέρουν βαρέως. Μέσα στο υδροθεραπευτήριο απαλλάσσονται σταδιακά από αυτό το φορεμένο φορτίο. Μοιράζονται τις ιστορίες τους υπό ένα νέο πρίσμα. Αυτό το νέο πρίσμα, αυτή την καινούργια αλφαβήτα τώρα την μαθαίνουμε συλλογικά σαν κοινωνία, αργά και δύσκολα και με φοβερή αντίσταση. Μας καταδιώκει η κωμικοτραγική πεποίθηση ότι το να είσαι γυναίκα σημαίνει να έχεις αμαρτήσει».
Οι Λουόμενες έκαναν πρεμιέρα στο Skrow Theater στις 6 Μαΐου 2019. Aγαπήθηκαν πολύ και παίχτηκαν για δύο σεζόν, ως την Πρωτοχρονιά του 2020. Από τότε, η πανδημία, η κρίση και οι έντονες εξελίξεις στα ζητήματα έμφυλης ισότητας, έφεραν σημαντικές αλλαγές στο θέατρο και στη ζωή μας. Το έργο δεν παραμένει μόνο επίκαιρο, αλλά αποκτά και νέο φως. Με έντονο κωμικό στοιχείο, αλλά και πολλές στιγμές συγκίνησης, οι περιπέτειες και οι ανάγκες των ηρωίδων μοιάζουν να βρίσκονται ακόμα πιο κοντά μας.
Συντελεστές: Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαυρογεώργη, Μουσική: Δημήτρης Τάσαινας, Σχεδιασμός Φωτισμών: Σεραφείμ Ράδης, Γιάννης Καραμπάτσος, Κουστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη, Βοηθοί σκηνοθέτη: Έλια Ζαχαριουδάκη, Μαρία Μακρή
Παίζουν: Κατερίνα Λάττα, Νικολίτσα Ντρίζη, Μαρία Πετεβή
Voice Over: Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος
Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ INKAL
Προπώληση εισιτηρίων: Θα ανοίξει σύντομα
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη & Πέμπτη 21:00/ έως 15 Δεκεμβρίου
«Με σιχάθηκα…αλλά και πάλι όχι εντελώς», σε κείμενα της Λένας Κιτσοπούλου/ Σκηνοθεσία: Κρίστελ Καπερώνη – Πρεμιέρα 14 Νοεμβρίου
Τριάντα κάτι χρονών στην Ελλάδα σημαίνει: γεμιστά, Εξάρχεια, ουίσκια, ένα τελευταίο τσιγάρο και φύγαμε, κάποιος φίλος που έχει σκοτωθεί, διακοπές, θερινό σινεμά, άπνοια, μποτιλιάρισμα, ονόματα, αδέσποτα, μοναξιά, παρέα, βρόμα, απεργία οι σκουπιδιάρηδες, γέρος στο παγκάκι, γέρος στην στάση λεωφορείου, κλαμένη στην Κυψέλη, χωρίς στόχο, χωρίς ελπίδα, μαλάκες, μαλάκες, χιλιάδες μαλάκες παντού, κόρνες, κούραση, απογοήτευση, αγκαλιά, φιλί, πρώτο φιλί, δεύτερο φιλί, εκατομμυριοστό φιλί, η μάνα μου, η φωνή της μάνας μου, έχω καιρό να μιλήσω με τον πατέρα μου, οικειότητα, φίλοι χρόνων, μαλάκα δεν έχεις αλλάξει καθόλου, να τα πούμε σύντομα, ύπνος, ιδρώτας, τά’χα, τα χάλασα, τα ξανάφτιαξα, μάτι, μάτια, μάτια, νεκροταφείο, άγνοια, φόβος, κατάθλιψη, αυτοάνοσα, εγώ μικρή, εγώ μεγαλύτερη, εγώ όπως είμαι τώρα· Πώς είμαι;
Ένα απόγευμα σε τρία διαφορετικά διαμερίσματα, ή τρία διαφορετικά απογεύματα στο ίδιο διαμέρισμα.
Με αφορμή τα κείμενα της Λένας Κιτσοπούλου «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.», «Το Πράσινό μου το Φουστανάκι» και «Ο Κατάθλας», τρεις γυναίκες αγωνίζονται να επικοινωνήσουν τις ανησυχίες τους και να καταλάβουν: Πώς γίνεται να αισθάνομαι μόνη ανάμεσα σε τόσο πλήθος;
Συντελεστές: Κείμενο: Λένα Κιτσοπούλου, Σκηνοθεσία: Κρίστελ Καπερώνη, Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Δέτσικας, Κινησιολογία: Χριστίνα Μαριάνου, Σκηνικά: Στέφανος Λώλος, Κοστούμια: Σπύρος Σαββίνος, Παίζουν: Νάστια Βραχάτη, Τζωρτζίνα Λιώση, Ηρώ Πεκτέση.
Στο μπουζούκι ο Πέτρος Δημητρακόπουλος.
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη 21:15/ έως 31 Ιανουαρίου
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr
Παραγωγή: Tempus Verum- Εν Αθήναις
Η άδεια για την παρουσίαση του έργου χορηγήθηκε από την εταιρεία MUSICENTRY η οποία εκπροσωπεί τη συγγραφέα Λένα Κιτσοπούλου.
«Εάν αυτό είναι ο Άνθρωπος» του Primo Levi σε θεατρική διασκευή Domenico Scarpa, Valter Malosti/ Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη – Πρεμιέρα 18 Νοεμβρίου
Ένας θίασος επτά ηθοποιών «σκύβει» πάνω από τη μαρτυρία του εγκλεισμού στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του Άουσβιτς όπως αυτή περιγράφεται στο βιβλίο του Primo Levi «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος». Περιγράφει τις τότε σκέψεις του. Αναπαριστά στιγμιότυπα και περιστατικά. Και φέρνει στο προσκήνιο τις πιο σύγχρονες ιδέες του Primo Levi όπως αυτές καταγράφονται μέσα από τις συνεντεύξεις του ίδιου και τις σκέψεις των συνομιλητών του, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να αντλήσει πολύτιμα ερωτήματα και συμπεράσματα για τη ζωή και τη φύση του ανθρώπου μέσα από αυτή την “αδιανόητη” θηριωδία ,που οφείλουμε να μην ξεχάσουμε πως έχει συμβεί.
Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
Συντελεστές: Κείμενο: Primo Levi, Θεατρική διασκευή : Domenico Scarpa, Valter Malosti, Δραματουργική επεξεργασία : Ο θίασος, Σκηνοθετική επιμέλεια : Γεωργία Μαυραγάνη, Σκηνικά – Κοστούμια : Λίλη Κιριλή, Σχεδιασμός Φωτισμών : Τάσος Παλαιορούτας, Φωτογραφίες : Κώστας Γκιόκας, Trailer : Θωμάς Παλυβός, Βοηθός Σκηνοθέτη : Αμαλία Κόμινου, Ηθοποιοί: Μελαχρινός Βελέντζας, Νικόλας Κατούνης, Γιάννης Κατσιμίχας, Αμαλία Κόμινου, Δήμητρα Μάζη, Γιώργος Τάτσης, Νάνσυ Χρυσικοπούλου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00 , Κυριακή στις 21:15/ έως 29 Ιανουαρίου
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr
Παραγωγή: Tempus Verum- Εν Αθήναις
Η άδεια για την από σκηνής θεάτρου παρουσίαση του έργου χορηγήθηκε από την Ελληνική εταιρία THE ARTBASSADOR / Performing Arts Management (www.theartbassador.gr) για λογαριασμό των δικαιούχων των δικαιωμάτων και του ατζέντη αυτών SIAE (www.siae.it).
«Αυτόχειρες Παρθένοι» του Χρήστου Καρασαββίδη – Πρεμιέρα 13 Ιανουαρίου
Μία παράσταση εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέφρι Ευγενίδη και την ταινία της Σοφίας Κόπολα.
Ένα καλοκαίρι του ΄80 τέσσερα κορίτσια αυτοκτόνησαν μυστηριωδώς. Ένα φθινόπωρο του ΄90 τέσσερα κορίτσια αυτοκτόνησαν μυστηριωδώς. Το ίδιο κι έναν χειμώνα του ΄00. Όπως και μια άνοιξη του ΄10. Κι αυτά τα κορίτσια θα μπορούσαν να είναι αδελφές ή φίλες ή άγνωστες. Θα μπορούσαν να ζουν στο ίδιο σπίτι ή όχι, στην ίδια εποχή ή όχι. Κι αυτή είναι η ιστορία τους.
Ο Χρήστος Καρασαββίδης εμπνεόμενος από τις «Αυτόχειρες Παρθένους» της Σοφίας Κόπολα και την ομώνυμη νουβέλα, γράφει και σκηνοθετεί από την αρχή ένα μανιφέστο για μια γενιά που χάνεται. Έρωτας, θάνατος, φλερτ, σεξ, χιούμορ, αυτοκτονία σε μια προκλητική παράσταση για μια γενιά που έφυγε κρεμασμένη από μια θηλιά και μεθυσμένη από χάπια. Αλλά πάντα πανέμορφη.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο στις 22:30 , Κυριακή στις 19:00/ έως 9 Απριλίου
Προπώληση εισιτηρίων: Θα ανοίξει σύντομα
Παραγωγή: Tempus Verum- Εν Αθήναις.
«Τρωάδες» του Ευριπίδη/ Σκηνοθεσία: Violet Louise – Πρεμιέρα 6 Φεβρουαρίου
Oι Τρωάδες σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη, είναι μία πολυμεσική παράσταση, που βασίζεται στον ήχο, τη μουσική, την εικόνα και τρεις ηθοποιούς. Είναι μία σύγχρονη οπτική επάνω στο σπουδαίο έργο του Ευριπίδη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μέσα στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Τα υλικά της παράστασης, μουσική, ήχος και εικόνα είναι πρωτότυπα -αποτέλεσμα έρευνας στον τομέα της πολυμεσικής αφήγησης. Επιθυμία μας, υπήρξε η διερεύνηση της έννοιας του σύγχρονου ραψωδού που αφηγείται τα ανθρώπινα πάθη τόσο με τη χρήση του λόγου, όσο και με τη χρήση της τεχνολογίας. Πρόθεση μας, να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον βιωματικό για το θεατή, φέρνοντας τον σε επαφή με τα σπουδαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
Oι Τρωάδες, το συγκλονιστικό αυτό έργο του Ευριπίδη είναι ένα κείμενο διαχρονικό και τόσο επίκαιρο στις ιστορικές περιόδους που διανύουμε.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου, διασκευή κειμένου: Violet Louise, Ηθοποιοί: Αγλαΐα Παππά, Γιάννης Κατσιμίχας, Violet Louise, Live οπτικοακουστική performance: Violet Louise, Οπτικός/ηχητικός σχεδιασμός : Studio 19 (Βασίλης Κουντούρης, Κώστας Μπώκος), Ηχοληψία: Kώστας Μπὀκος (Studio 19), Kοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά, Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά: Violet Louise, Bασίλης Κουντούρης (Studio 19), Ηχογραφήσεις: Violet Louise
Ημέρες και ώρες: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15/ έως 4 Απριλίου
Προπώληση εισιτηρίων: Θα ανοίξει σύντομα
Παραγωγή: Tempus Verum- Εν Αθήναις
«Η Σκέψη» του Leonid Andreyev/ Σκηνοθεσία: Χάρης Φραγκούλης – Πρεμιέρα 5 Μαΐου
Εγώ θα σας αποδείξω πως είμαι υγιής. Εσείς θα μου αποδείξετε πως είμαι καλά. Έπειτα εγώ θα σας αποδείξω πως είμαι τρελός. Θα μου πείτε πως δεν πρέπει να σκοτώνει κανείς, ούτε να κλέβει, ούτε να απατά, γιατί είναι ανήθικο κι εγκληματικό. Και εγώ θα σας αποδείξω πως μπορεί κανείς να σκοτώνει και να κλέβει και πως είναι πολύ ηθικό. Και εσείς θα σκέφτεστε και θα μιλάτε, κι εγώ θα σκέφτομαι και θα μιλάω το ίδιο. Και όλοι θα έχουμε δίκιο και κανείς μας δεν θα έχει δίκιο.
Πού βρίσκεται ο δικαστής που να μπορεί να μας δικάσει και να βρει την αλήθεια;
Σκηνοθεσία: Χάρης Φραγκούλης, Σχεδιασμός Φωτισμών: Skia Lighting, Σκηνικά – Κοστούμια: Φωτεινή Ιατρού, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Αρζόγλου
Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00, Κυριακή στις 21:15/ έως 28 Μαΐου
Προπώληση εισιτηρίων: Θα ανοίξει σύντομα
Παραγωγή: Tempus Verum- Εν Αθήναις