Ελληνικό: Πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη τα επίσημα εγκαίνια
Με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία, εκπροσώπους της Εκκλησίας, της αντιπολίτευσης, αλλά και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του mega project του Ελληνικού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του παλιού αεροδρομίου και το NouPou βρέθηκε εκεί.
- 17/10/2022
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 15:30 τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης του Ελληνικού από τη Lamda Development, για το mega project που θα φτάσει στην πλήρη εξέλιξή του τα 8 δισ. ευρώ. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, υπουργοί, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δήμαρχοι των νοτίων προαστίων, Γιάννης Κωνσταντάτος, Ανδρέας Κονδύλης και Γιώργος Παπανικολάου, ήταν εκεί. Ο τελευταίος μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά στο NouPou, σχετικά με τη σημασία της ημέρας: «Η σημερινή μέρα σημαίνει άλλο ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση μιας μεγάλης προσπάθειας που δεν είναι μόνο η ανάπτυξη του αεροδρομίου, είναι συνολικά η ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Η ισόρροπη ανάπτυξη δηλαδή όλων των περιοχών από τον Πειραιά, μέχρι και το Σούνιο αν μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, μιλώντας στο NouPou ανέφερε:
«Η καρδιά της Αττικής και όλης της εθνικής οικονομίας χτυπάει πλέον στη νότια Αθήνα. Η σημερινή συμβολική εκδήλωση για τα εγκαίνια της μεγάλης ανάπλασης στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγ.Κοσμά είναι ένας μικρός σταθμός σε μία μεγάλη διαδρομή. Οι πόλεις μας αλλάζουν προς το καλύτερο και θα αλλάζουν όλα τα επόμενα χρόνια. Η Ελληνική Ριβιέρα γίνεται πλέον πραγματικότητα, ανοιγόμαστε στο μέλλον με πολλή αισιοδοξία και με τις καλύτερες προοπτικές!».
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν επίσης αρκετά από τα γνωστά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού και πραγματοποιήθηκε αγιασμός, χαιρετισμοί από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, τους κύριους του έργου, καθώς και παρουσίαση, σχετικά με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Ελληνικό δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που γνωρίζαμε έως τώρα. «Κάτι μεγάλο, κάτι νέο ετοιμάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έπειτα, παρουσίασε στο κοινό ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η Lamda Development, για την ιστορία και όλα όσα έχουν ή πρόκειται να αλλάξουν στους χώρους του παλιού αεροδρομίου και της ευρύτερης περιοχής. Στο βίντεο παρουσιάζονται κτίρια τοπόσημα που θα δημιουργηθούν στο Ελληνικό, όπως το πάρκο του Ελληνικού, το οποίο μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, το Marina Galleria, το Riviera Galleria, οι οικιστικές αναπτύξεις, το Ellinikon Commercial Hub, το πράσινο δίκτυο διαδρομών και άλλα έργα τα οποία θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «Σήμερα γράφεται ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου και της Αττικής συνολικά, καθώς ξεκινάει και τυπικά το κύριο μέρος της ανάπλασης του Ελληνικού -μία από τις μεγαλύτερες, εάν όχι η μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση στην Ευρώπη και σίγουρα ένα έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας. Τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται, οι αλλαγές γύρω μας είναι εμφανείς και η σημερινή εκδήλωση θα δώσει μία νέα ώθηση στην πρόοδο αυτού του σπουδαίου έργου».
Συνεχίζοντας, τόνισε πως «Η πρώτη σχετική συζήτηση στη Βουλή έγινε το 2007. Και αφού πέρασαν επτά χρόνια και 40 κύματα, το έργο άναψε για τα καλά το 2014 και πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Έπειτα μεσολάβησαν πολλές αναβολές και ήταν η εποχή που ακούστηκαν τα πάντα. Από τη διατήρηση των κουφαριών του παλαιού αερολιμένα μέχρι τη μετατροπή όλης της περιοχής σε κοινωνικό λαχανόκηπο. Η κυβέρνηση που ακολούθησε, αντί να λύνει εκκρεμότητες δημιούργησε καινούργιες. Έπρεπε να έρθει το καλοκαίρι του 2019 για να ξεκινήσει το έργο και οι εργασίες να ξεκινήσουν για τα καλά το καλοκαίρι του 2021.
»Το έργο μπήκε στο αυλάκι και θα συνεχίσει να κυλάει κανονικά μέχρι να μετατραπεί σε ένα μοναδικό οικοσύστημα αναψυχής, πρασίνου και πολιτισμού. Τουρισμού και ιστορίας. Αθλητισμού και παραγωγικού δυναμισμού. Στεγαστικής πρωτοπορίας και συλλογικής αρμονίας», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
«Αυτό το εμβληματικό έργο το πιστέψαμε και το προωθήσαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε το “τιμόνι” του τόπου. Βρήκαμε ένα “κουβάρι” το οποίο ανέλαβαν να ξετυλίξουν τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και τα στελέχη της εταιρίας Lamda Development. Τώρα στρεφόμαστε στο μέλλον, με το όραμα του κ. Λάτση να μπαίνει μπροστά. Εύχομαι καλή δουλειά και καλά αποτελέσματα, και πάλι συγχαρητήρια για τη σπουδαία δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα», ανέφερε κλείνοντας τον λόγο του ο Πρωθυπουργός.
Μάλιστα, στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο θα δημιουργήσει σημαντικό πλούτο 2,4 μονάδων, θα δημιουργήσει πάνω από 70.000 νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει ώθηση σε δεκάδες κλάδους της ελληνικής παραγωγής, ενώ εκτιμάται ότι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή θα αυξηθούν οι επισκέπτες κατά 1 εκατομμύριο.
Στη συνέχεια, σε σύνδεση με τη Γενεύη, καθώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω μιας μικρής ασθένειας που τον εμπόδιζε να ταξιδέψει για τρεις – τέσσερις ακόμα ημέρες, μίλησε ο δόκτωρ Σπύρος Λάτσης. Στην τοποθέτησή του τόνισε ότι το Ελληνικό ενώνει. «Ένωσε μεγάλο ποσοστό συμπολιτών, τρεις κυβερνήσεις και τρεις αυτοδιοικήσεις», δήλωσε συγκεκριμένα.
«Είναι πολλοί (εκείνοι που βοήθησαν να υλοποιηθεί αυτό το έργο) και δεν μπορώ να τους αναφέρω όλους. Θέλω να ευχαριστήσω τρεις κυβερνήσεις: του Αντώνη Σαμαρά, του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Αντώνης Σαμαράς θέσπισε τις νομοθετικές βάσεις και έκανε τον διαγωνισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύτηκε τη σύμβαση με αύξηση πρασίνου χώρου και χώρων κρατικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Επίσης πέρασε από τη Βουλή το υπουργικό διάταγμα. Ο Κ. Μητσοτάκης ανέλαβε το δύσκολο έργο των αδειοδοτήσεων και του πολεοδομικού πλαισίου», επεσήμανε.
Έπειτα, ο δρ. Σπύρος Λάτσης ευχαρίστησε αρκετούς υπουργούς αλλά και τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και την οικογένειά του που τον στήριξε στην προσπάθεια να τρέξει ένα τέτοιο έργο στην ηλικία του.
Στο βήμα ανέβηκε μετά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου. «Ειδικά την περίοδο του κορονοϊού έπρεπε να κάνουμε μελέτες με αρχιτεκτονικά γραφεία, χωρίς να μπορούμε να βλέπουμε τους συνεργάτες μας. Αυτό το έργο μάς γεμίζει με πάθος γιατί είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να ακουστεί σε όλο τον κόσμο και αυτό μας γεμίζει πολύ περισσότερο από οποιδήποτε οικονομικό όφελος. Όλα αρχίζουν από ένα όραμα και το όραμα εξ ορισμού δεν είναι εύκολο. Αρχίσαμε, λοιπόν, να δημιουργούμε μια εταιρία που θα μπορούσε να υλοποιήσει το όραμα αυτό. Είμαι περήφανος που δουλεύω με αυτούς τους ανθρώπους, με τον κάθε έναν ξεχωριστά», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του κ. Αθανασίου.
Σημαντικό είναι το γεγονός πως ήδη, το έργο έχει μπει σε πορεία κατασκευής, με τα έργα υποδομής να βρίσκονται σε εξέλιξη, το κτίριο ΑΜΕΑ υπό κατασκευή και τον διαγωνισμό για το αθλητικό κέντρο να είναι σε φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Όπως έχει αναφέρει προηγουμένως ο Οδυσσέας Αθανασίου, «Το Ελληνικό είναι ένα κοινό όραμα πολύ μεγαλύτερο από τετραγωνικά μέτρα και όλα τα άλλα. Είναι ένα όραμα να αναδειχθεί η χώρα μας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη εκεί που της αξίζει και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Να έχουμε μια ελληνική εταιρία που να μας βγάζει ασπροπρόσωπους στο εξωτερικό. Ο κ. Αθανασίου έχει επισημάνει ότι το όραμα αυτό, με την στήριξη του βασικού μετόχου, δεν αφορά μόνον την ανάδειξη των δυνατοτήτων μας σε επίπεδο εκτέλεσης έργων με την υλοποίηση κορυφαίων διεθνών αρχιτεκτονικών σχεδίων, αλλά πρωτίστως στην ανάδειξη του αξιακού μας συστήματος στη διαδικασία υλοποίησης του έργου που θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε διεθνές επίπεδο, στη δυνατότητα κινητοποίησης ανθρώπινου δυναμικού που με κατάλληλα κίνητρα επιστρέφει ξανά στην Ελλάδα».