Κάντο όπως ο Τσάκ Νόρις
Ο Master Λευτέρης Κατσαλίφης του Αθλητικού Συλλόγου "Άθλος", μου δίνει όλο το know how της πολεμικής τέχνης «σου μπακ ντο»
- 27/11/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Συμπεριλαμβάνεται στις τρεις πιο γνωστές κορεάτικες πολεμικές τέχνες, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση (πρώτη είναι το Τάε Κβο Ντο και τρίτη το Χαπκίντο). Αλλά πως ξεκίνησε; Το άθλημα γνώρισε μεγάλη άνθιση στη γενέτειρά του από τον 10ο ως τον 14ο αιώνα. Το 1945, γίνεται και γνωστό εκτός Κορέας, όταν ο Μεγάλος Δάσκαλος Χουάνγκ Κι (1914- 2002) το παρουσίασε με την ονομασία Σου Μπακ Ντο – Μου Ντουκ Κουάν. Ο Χουάνγκ Κι μελέτησε τις κινεζικές πολεμικές τέχνες όταν έζησε στη Μαντζουρία την περίοδο που η Κορέα βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή. Όταν επέστρεψε στην Κορέα, μετά το Β’ ΠΠ, ονόμασε την τέχνη του αρχικά «μου ντουκ κουάν», έπειτα «τανγκ σου ντο» και τελικά «σου μπακ ντο», (λες και μας ήταν εύκολο να μάθουμε ακόμη και τη μια ονομασία!) η οποία χρησιμοποιείται εναλλακτικά με την ονομασία «τανγκ σου ντο». To «σου μπακ ντο» σημαίνει μάχη μόνο με τη χρησιμοποίηση των χεριών και των ποδιών, χωρίς τη χρήση όπλων. Στην Ελλάδα, η τέχνη αυτή εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
«Στόχος μας είναι ο μαθητής να αποκτήσει πρώτα σεβασμό για τον εαυτό του και τους άλλους, να «δεθεί» στο πνεύμα της συλλογικότητας και της ομάδας ώστε να σέβεται τις πολεμικές τέχνες και να τις χρησιμοποιεί σωστά» μου λέει ο Λευτέρης Κατσαλίφης, προπονητής της ομοσπονδίας Ζίου Ζίτσου και εκπαιδευτής του σου μπακ ντο, ο οποίος ασχολείται με τη συγκεκριμένη τέχνη από το 1991 και είναι κάτοχος του 4ου DAN (MASTER). Το σου μπακ ντο δίνει έμφαση στην εκμάθηση της τέχνης για την ίδια την τέχνη, για μια πειθαρχημένη προσωπικότητα, για ατομική ολοκλήρωση και για αυτοάμυνα.
Μια δοκιμή θα σε πείσει στο σύλλογο “Άθλος” όπου παραδίδονται επίσης μαθήματα KICK BOXING και κορεάτικου σπαθιού (HAEDONG KUMDO). Οι μαχητικές τέχνες της σχολής απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, από 4 ετών και πάνω και κάθε χρόνο διοργανώνονται χειμερινά και καλοκαιρινά camp όπου μπορούν να πάρουν μέρος τα παιδιά και οι γονείς και να συνδυάσουν εκπαίδευση και διασκέδαση.
Αθλητικός Σύλλογος Καράτε “Άθλος”, Πλαπούτα 21, Ελληνικό, τηλ 210-9639190