4 διεθνούς εμβέλειας ψαροταβέρνες γύρω από το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος
Φιλέτο ψαριού με ικαριώτικο τσίπουρο και Χατζιδάκι, ψάρι ψημένο σε κρούστα αλατιού Ιμαλαΐων και καλαμαράκια πέστο με πατατοτσίπς, ταβέρνες διεθνούς κλάσης όχι αστεία.
- 30/11/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Κόλλιας
Θα ξεκινήσω με κάτι εντυπωσιακό. Ψάρι ψημένο σε κρούστα αλατιού Ιμαλαΐων. Πρέπει όπως και δήποτε να το δοκιμάσεις. Βασικά αυτό μας πρότεινε ο ιδιοκτήτης, που δεν είναι και όποιος και όποιος. Είναι ο Τάσος Κόλλιας, ένας από τους πλέον ειδικούς (όντως) στην κουλτούρα του ψαριού στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια ξέρει από ψάρια. Στην ταβέρνα του θα τα φας μαγειρευτά, ψητά ή ωμά. Έχει και εξαιρετικά θαλασσινά, που η ποικιλία τους εξαρτάται από την ψαριά. Α και όστρακα θα βρεις που δεν κυκλοφορούν σε πολλά άλλα μαγαζιά και θα είναι όλα φτιαγμένα με μεράκι και τέχνη. Εκείνος έκανε το χόμπι του (ψαράς ναι) επάγγελμα κι εσύ που μένεις ή που θα έρθεις εδώ χαμηλά στη Συγγρού (όπου μετακόμισε μετά από 20 και βάλε χρόνια στα Ταμπούρια) θα έχεις την τύχη να δοκιμάσεις τις νοστιμιές του. Εκτός από ιστορία στην γαστρονομική σκηνή της πόλης, έχει γράψει και βιβλίο ο άνθρωπος, το «Συνταγές και μικρά μυστικά για ψάρια και θαλασσινά», που μέσα αναλύει ακόμη και το πώς ερωτοτροπούν τα ψάρια. Τι άλλο θέλεις για να τον εμπιστευτείς; Μέχρι και αυγοτάραχο με κόκκινο πιπέρι του έχει ζητήσει πελάτης να ψήσει. Εσύ τι θα του ζητήσεις;
Λεωφ. Συγγρού 303 & Δημοσθένους, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210 9408620
Άργουρα
Ναι ναι είναι ένα χωριό στην Εύβοια. Που από εκεί κατάγεται ο Νίκος Μιχαήλ, υπεύθυνος του μαγαζιού. Αυτού που βρίσκεται στις Τζιτζιφιές. Και που έχει πολλά βραβεία. Και το αξίζει. Ας ξεκινήσουμε από τα σος. Δεν του αρέσει το τηγάνι, κάτι που σημαίνει ότι όχι, δεν σερβίρει τηγανητές πατάτες (καλό στην υγεία σου θα κάνεις ντε, μην ξινίζεις). Θα σε αποζημιώσει όμως με τέλεια μουσική. Θανάση Παπακωνσταντίνου, Χατζιδάκι, καλό ρεμπέτικο. Α και Χειμερινούς Κολυμβητές. Θα μου πεις για ταβέρνα μιλάμε και δεν αρχίζεις από τα πιάτα; Όχι παιδιά, η ατμόσφαιρα έχει τεράστια σημασία. Άσε που τα πιάτα είναι γνωστό τοις πάσι ότι είναι εξαιρετικά. Και ασυνήθιστα, φτιαγμένα με ιδιαίτερους τρόπους ψησίματος. Τα ψάρια τα παίρνει από την τοπική αγορά της Καλλιθέας. Έχει και μια ταραμοσαλάτα τρέλα, με κόκκινη γλυκοπατάτα και ψωμί χειροποίητο. Ο ιδιοκτήτης ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά τα ψάρια και τα όστρακα, καθότι είχε και θείο ψαρά. Και τα έχει και τα κονέ του. Ακόμη και σφουγγαράδες από την Κάλυμνο του στέλνουν άγρια στρείδια, πετροσωλήνες και τέτοια πράματα. Γενικά θα φας μύδια με μουστάρδα, μελιτζάνα με καπνιστό χέλι, παέγια με όστρακα και γαρίδες. Αχ και εκείνο το φιλέτο ψαριού ψημένο σε αλάτι και κόλιανδρο. Ειδικά, μπορείς να πας ακόμη και το δικό σου ψάρι να στο μαγειρέψει.
Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, τηλ.: 217 7173200
Θαλασσινός
Και φρέσκο ψάρι και μεζεδάκια. Πάρε χταποδάκι ψητό, αχινοσαλάτα, κυδώνια, ψαρόσουπα (είναι τόσο ωραία) και φυσικά δοκίμασε το συγκλονιστικό καλαμάρι με πέστο που θα στο σερβίρουν πάνω σε πατατοτσίπς. Έλα τέλειο. Το μαγαζί είναι σχεδόν πάντα γεμάτο. Εκτός από Κυριακή βράδυ και Δευτέρα. Τότε είναι κλειστά. Πάει όλος ο καλός ο κόσμος. Πίσω από το Ωνάσειο θα το βρεις. Ο χώρος είναι όμορφος με λαχανί καφασωτά παράθυρα και βεραμάν καρέκλες. Χωρίς να είναι καθόλου δήθεν. Α δεν σου είπα ακόμη για το κιουνεφέ με παγωτό. Και το ψητό κυδώνι. Τα γλυκάκια που πρέπει σίγουρα να πάρεις στο τέλος για να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα. Την καλύτερη.
Λυσικράτους 32 & Ηρακλέους, Τζιτζιφιές, τηλ.: 210 9404518
Ψαροπούλα
Μπορεί η Ψαροπούλα του γνωστού νησιώτικου άσματος να πηγαίνει όλο γιαλό, αλλά εμείς τη βρήκαμε αραγμένη στην Καλλιθέα. Σε αυτή την παλιά όμορφη πέτρινη μονοκατοικία, που θα δοκιμάσεις λαχταριστά ψάρια και θαλασσινά. Νοστιμότατα. Ο κύριος Ηλίας, ιδιοκτήτης, μου αποκάλυψε το μυστικό του. Δεν έχει γκουρμέ και τέτοια. Απλά κι ωραία πράματα, μου είπε επί λέξη. Η μαγειρική του είναι αυθεντική. Και τα έχει όλα. Ποικιλία μεγάλη, όχι αστεία. Και μιλάμε για αγνούς παραδοσιακούς ψαρομεζέδες, που θα σε κάνουν να πηγαίνεις ξανά και ξανά. Α και μπορείς να το κάνεις καθημερινά, γιατί δεν είναι κλειστά καμία μέρα (εκτός από Κυριακή βράδυ, που άμα κλείσεις ραντεβού, πάλι μπορείς να πας). Έχει γαριδάκι και γαύρο μαρινάτο. Και είναι ωραιότατα. Να πάρεις οπωσδήποτε αυτή την διάσημη ταραμοσαλάτα του από λευκό ταραμά. Θα σου βγει πολύ οικονομικά, από 12-13 ευρώ μαζί με ρακή ή τσίπουρο ή κρασί. Και είναι μία οικογενειακή επιχείρηση με σχεδόν 30 χρόνια ιστορία. Πώς να μην την εμπιστευτείς;
Σωκράτους 237, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9431209