Τυράκειον: το γαλακτοπωλείο από την Κέα που κάνει τη διαφορά
Το Τυράκειον στον Άγιο Δημήτριο, φτιάχνει τα τυριά του με γάλα από τα δικά τους ζώα και με τον παραδοσιακό τρόπο και αυτό φαίνεται στην πρώτη μπουκιά
- 23/12/2022
- Κείμενο: Βούλα Ακριβάκη
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Η ιστορία του Τυράκειον, ξεκίνησε σαν σκέψη, πριν περίπου οχτώ χρόνια, όταν οι γονείς του Γιάννη και του Αλέξανδρου Μυκονιάτη, Τζιώτες στην καταγωγή αποφάσισαν να ασχοληθούν με την τυροκομεία εκμεταλλευόμενοι το γάλα από τα δικά τους κοπάδια, από τις αγελάδες και τα αιγοπρόβατα που τόσα χρόνια εξέτρεφαν. Τους πήρε όμως λίγα χρόνια μέχρι η ιδέα να γίνει πραγματικότητα. Προτεραιότητα είχαν οι σπουδές, ο Γιάννης σπούδασε Ζαχαροπλαστική στην Αθήνα και ο αδερφός του Αλέξανδρος τυροκομική στα Γιάννενα.
Αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους ήρθε η ώρα το Τυράκειον να πάρει σάρκα και οστά. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε το 2019 στον τόπο που μεγάλωσαν στο νησί της Τζιάς ή Κέας όπως είναι το επίσημο όνομα. Ένα χρόνο αργότερα το 2020 άνοιξαν και το δεύτερο κατάστημα στα, νότια της Αθήνας, στον Άγιο Δημήτριο. Ο Αλέξανδρος ανέλαβε το κομμάτι των τυριών, τα οποία φτιάχνονται με παραδοσιακές μεθόδους τυροκόμησης και με γάλα από τη δική τους φάρμα ενώ ο Γιάννης ανέλαβε τα γλυκά, τα οποία επίσης φτιάχνονται με γάλα και βούτυρο δικό τους.
Έχουν φτιάξει λοιπόν έναν μοντέρνο χώρο που στα ψυγεία τους κρύβονται υπέροχες γαλακτολιχουδιές. Εκτός δηλαδή από γάλα, που αν το δοκιμάσεις θα καταλάβεις με τη μια τη διαφορά, θα βρεις και μοσχομυριστό ρυζόγαλο, μαμαδένια συνταγή, το οποίο έχει μάλιστα βραβευτεί με το χρυσό βραβείο στο διαγωνισμό Mediterranean Taste Awards. Θα βρεις επίσης γιαούρτι από αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο γάλα αλλά και μια εξαιρετική γκάμα τυριών.
Καταρχάς θα βρεις το ξεροτύρι Κέας ένα κίτρινο γλυκό τυρί από αγελαδινό γάλα, φέτα με καλή αψάδα από αιγοπρόβειο γάλα αλλά και μια γραβιέρα αργής ωρίμασης με τριών ειδών γάλατα, αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο, την Τριώ Λογιώ όπως την λέτε. Έχουν όμως και γραβιέρα με πιπέρι και ανθότυρο και ξυνό και κοπανιστή. Πάρε λίγο από όλα και φτιάξε το δικό σου πλατό τυριών made in Kea, ρίξε λίγους ξηρούς καρπούς από πάνω, βάλε κρασί και φώναξε τους φίλους να τα απολαύσετε παρέα. Είναι μια εξαιρετική πρόταση και τώρα τις γιορτές.
Μεγάλος πρωταγωνιστής στο Τυράκειον, εκτός από τα τυριά είναι και το χειροποίητο παγωτό από φρέσκο αγελαδινό γάλα δικής τους παραγωγής και με φυσικά φρούτα κάποια όπως το ρόδι και το φραγκόσυκο έρχονται απευθείας από το νησί και γίνονται δροσερά σορμπέ. Ανάμεσα στις κλασικές γεύσεις της σοκολάτας και της στρατσιατέλας θα βρεις παγωτό ρυζόγαλο, παγωτό από γιαούρτι κατσικίσιο με μέλι θυμαρίσιο, γεύση αρμπαρόριζα και φυσικά και δεν έχει μόνο αυτές, τις άλλες θα πρέπει να τις ανακαλύψεις εσύ.
Στο Τυράκειον θα βρεις επίσης και γλυκά όπως κοκάκια, εκλέρ, τούρτα αμυγδάλου, προφιτερόλ, αφράτο μιλφέιγ και δυνατό εκμέκ. Τώρα τις γιορτές θα βρεις και μελομακάρονα βουτηγμένα στο θυμαρίσιο μέλι, κουραμπιέδες με δικό τους βούτυρο, μπισκοτόδεντρα, κορμούς και βασιλόπιτες. Σημείωσε πως αν θέλεις να φτιάξεις τους δικούς σου κουραμπιέδες, εδώ θα βρεις βούτυρο που μοσχοβολάει.
Να θυμάσαι πως το παγωτό και τα γλυκά μπορείς να καθίσεις και να τα απολαύσεις με τον καφέ σου στα τραπεζάκια του Τυράκειον. Δηλαδή και τα ψώνια σου κάνεις και πίνεις τον καφέ σου.