Χρήστος Σαραντινόπουλος: Ο νότιος pastry chef που συμμετείχε στον διαγωνισμό World Chocolate Masters 2022
Ο νότιος pastry chef Χρήστος Σαραντινόπουλος μας παρουσίασε τον δικό του, γλυκό κόσμο της ζαχαροπλαστικής και μας μίλησε για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό World Chocolate Masters 2022.
- 10/01/2023
- Κείμενο: Κωνσταντίνος Κουτλιάνης
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Ο Χρήστος Σαραντινόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργυρούπολη και την Ανάβυσσο. Θυμάται τον εαυτό του από μικρό να μπαίνει στην κουζίνα με τη μητέρα του και να πειραματίζεται μαζί της, φτιάχνοντας γλυκά. Για εκείνον αυτό δεν ήταν απλώς μια παιδική απασχόληση και το ήξερε από νωρίς, αφού ονειρευόταν από τότε τον εαυτό του ως pastry chef.
Έτσι, αργότερα σπούδασε ζαχαροπλαστική και έφτασε, από την κουζίνα της μητέρας του, να εργάζεται σε πολυτελή ξενοδοχεία, μεταξύ άλλων στη Ρόδο, την Αθήνα και τη Χαλκιδική. Πρόσφατα μάλιστα, συμμετείχε στον Παγκόσμιο διαγωνισμό σοκολάτας World Chocolate Masters 2022, κάτι για το οποίο νιώθει πολύ περήφανος. Τον συναντήσαμε και μας μίλησε για την εμπειρία του αυτή, αλλά και την ιστορία της ενασχόλησής του με τη ζαχαροπλαστική, από το πρώτο γλυκό, μέχρι σήμερα.
Ποια ήταν η πρώτη φορά που θυμάσαι τον εαυτό σου να φτιάχνει γλυκά; Ποια ήταν τα πρώτα σχόλια που δέχθηκες για αυτά;
Θυμάμαι να είμαι πολύ μικρός και να βρίσκομαι σε μια κουζίνα με τη μητέρα μου και να φτιάχνουμε γλυκά. Επίσης, αργότερα ασχολήθηκα αρκετά και με τη μαγειρική, καθώς οι γονείς μου έλειπαν αρκετά από το σπίτι λόγω δουλειάς, οπότε έπρεπε και εγώ να προσφέρω κάπως τη βοήθειά μου στο σπίτι. Δεν το έκανα ωστόσο απλά από ανάγκη, αλλά και για να τους ευχαριστήσω. Πάνω από όλα όμως γιατί ήταν κάτι που αγαπούσα. Θυμάμαι πως από μικρός λάτρευα τα βιβλία του Jamie Oliver και ότι όποτε έβρισκα κάποιο το ξεφύλλιζα και ένιωθα όλο και περισσότερο πως θέλω να ασχοληθώ με τη ζαχαροπλαστική μεγαλώνοντας.
Ποια γλυκά είναι τα αγαπημένα σου; Τόσο να απολαμβάνεις εσύ ο ίδιος, όσο και να δημιουργείς.
Δεν ξέρω αν έχω συγκεκριμένα αγαπημένα γλυκά. Αυτό που μου αρέσει όμως, είναι να δοκιμάζω και να δημιουργώ ελαφριά γλυκά και καθαρές, έντονες γεύσεις, ακόμη και αν είναι το πιο απλό γλυκό. Για παράδειγμα, ακόμα και όταν πρόκειται για μία απλή τάρτα με σοκολάτα, θέλω να φτιάξω την τέλεια τραγανή και βουτυράτη βάση και μια πλούσια και γευστική κρέμα σοκολάτας. Επίσης, αυτό που λατρεύω είναι να χρησιμοποιώ υλικά που μας προσφέρει η φύση ανά εποχή, ώστε να παίρνω το 100% της γεύσης τους.
Πιστεύεις πως για να γίνει κανείς pastry chef απαιτείται να κάνει αντίστοιχες σπουδές ή είναι κάτι το οποίο μπορεί να καταφέρει απλώς με την εμπειρία;
Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω πως οι σπουδές με βοήθησαν να μπω ουσιαστικά στον χώρο, να κάνω τα πρώτα μου βήματα και να ξεκινήσω να χαράσσω την επαγγελματική μου πορεία στον κλάδο. Η ζαχαροπλαστική δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται τριβή, εξάσκηση, διάβασμα και συνεχή εκπαίδευση, ώστε να μπορείς να μαθαίνεις νέες τεχνικές.
Έχεις εργαστεί σε εστιατόρια με αστέρια Michelin και σε πολυτελή ξενοδοχεία. Με βάση αυτές τις εμπειρίες, ποιοι θεωρείς ότι είναι οι πιο απαιτητικοί πελάτες;
Ο πιο απαιτητικός πελάτης, όσο και αν φαίνεται περίεργο, πιστεύω ότι είναι ο εαυτός μου. Όταν κάτι προορίζεται για τον πελάτη, πρέπει πρώτα να ικανοποιεί εμένα, οπότε είμαι πάρα πολύ αυστηρός σε αυτό.
Αρκετοί υποστηρίζουν πως στη ζαχαροπλαστική πρέπει να ακολουθείς κατά γράμμα την κάθε συνταγή, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο στη μαγειρική. Ποια είναι η γνώμη σου γι’ αυτό;
Προσωπικά πιστεύω πως η ζαχαροπλαστική είναι μια επιστήμη και ένας κλάδος που πάντα εξελίσσεται. Παλιότερα υπήρχε όντως αυτή η άποψη, ίσως και τώρα, όμως εγώ θεωρώ ότι πλέον τα γραμμάρια δεν είναι το παν. Αυτό που πρέπει να αποκτήσει κανείς είναι η κρίση, που θα τον βοηθήσει να φαντάζεται το αποτέλεσμα που θα έχει μια δίκη του αλλαγή ή προσθήκη, για παράδειγμα, σε μια συνταγή.
Λόγω του επαγγέλματος εστίασης χρειάζεται να βρίσκεσαι για αρκετό διάστημα εκτός της “βάσης” σου. Περίγραψέ μας πώς είναι αυτό για σένα. Πώς είναι να ζεις 5-7 μήνες σε ένα ξενοδοχείο;
Για μένα όταν θέλεις να ξεχωρίσεις σε αυτό που κάνεις και συγκεκριμένα σε αυτό το επάγγελμα, δεν έχεις “βάση”. Πρέπει να βρίσκεσαι όπου υπάρχει εξέλιξη. Η αλήθεια είναι πως θέλει να έχεις αυτό που λέμε γερό στομάχι για να είσαι μονίμως μακριά από την οικογένεια και τους φίλους σου, να μην κάνεις γιορτές και διακοπές, όπως ο υπόλοιπος κόσμος. Για εμένα, όπως και για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου επίσης, αυτό είναι συνήθεια πλέον. Δεν παύει όμως να είναι δύσκολο.
Τι φιλοσοφία ακολουθείς στις δημιουργίες σου; Κινείσαι κυρίως με βάση τις κλασικές συνταγές, ή παρακολουθείς και, ενδεχομένως, ακολουθείς τις νέες τάσεις;
Μου αρέσουν οι κλασικές συνταγές, όμως πάντα φροντίζω να μελετώ νέες τάσεις, νέες τεχνικές και να παρακολουθώ γενικά τη ζήτηση. Για παράδειγμα, όσο περνούν τα χρόνια, φροντίζουμε να βελτιώνουμε τις συνταγές και να τις προσαρμόζουμε περισσότερο στις διάφορες ανάγκες του κόσμου. Ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει δυσανεξίες, για παράδειγμα, δεν μπορεί να δοκιμάσει τα πάντα, και πρέπει αυτό να το σεβαστούμε και να προσαρμοστούμε, ώστε να μην χάνει κανείς την ευκαιρία να απολαμβάνει ένα γλυκό. Προσωπικά, έχω μελετήσει πάρα πολύ πάνω σε αυτό. Πλέον, σε τέτοιες περιπτώσεις προσπαθώ να παρασκευάζω συνταγές με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επιβαρύνουν κανέναν και να αφήνουν μόνο ευχάριστη αίσθηση σε αυτόν που τις δοκιμάζει.
Συμμετείχες στον Παγκόσμιο διαγωνισμό σοκολάτας World Chocolate Masters 2022. Πώς πήρες την απόφαση να πάρεις μέρος σε αυτόν και πώς βίωσες αυτή την πρόκληση;
Είναι ένας διαγωνισμός Παγκόσμιας κλάσης που γίνεται στη Γαλλία και είχα την τιμή να είμαι μέρος του. Το 2022 πραγματοποιήθηκαν τα προκριματικά στην Αθήνα. Δεν κατάφερα να φτάσω στον τελικό, ωστόσο η εμπειρία και μόνο ήταν μοναδική και άκουσα πολύ καλές κριτικές. Παρακολουθούσα τον διαγωνισμό στα πρώτα μου βήματα και δεν περίμενα ποτέ πως θα είμαι μέρος του.10 χρόνια μετά τις πρώτες μου προσπάθειες στον χώρο της ζαχαροπλαστικής, τα κατάφερα. Ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει έως τώρα, γιατί είχα να διαχειριστώ περίπου έναν χρόνο, γεμάτο προετοιμασία, άπειρες δοκιμές, ξενύχτι και μελέτη. Ωστόσο, ήταν πολύ έντονα και πρωτόγνωρα τα συναισθήματα που βίωσα εκεί.
Τι θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα στη ζαχαροπλαστική σε επαγγελματικό επίπεδο;
Θα έλεγα πως είναι ένα τεχνικό επάγγελμα, επομένως, όπως όλα τα επαγγέλματα βέβαια, θέλει σίγουρα θυσίες και αγάπη. Δεν μπορεί κανείς να εξελιχθεί στον κλάδο αν το δει σαν μια δουλειά που κάνει απλώς για βιοποριστικούς λόγους. Θα πρέπει να περάσει ώρες στο εργαστήριο, ακόμη και αν αυτό δεν προϋποθέτει ότι θα πληρωθεί για αυτό. Είναι κάτι το οποίο θα κάνει για τον εαυτό του και για την εξέλιξή του. Αν κάποιος είναι εντάξει με αυτό, τότε το ταξίδι είναι απλά μαγικό, και έχει να προσφέρει πολλές συγκινήσεις και χαρές.