15&1 τρόποι να μάθεις το παιδί σου να τρώει υγιεινά
Η Σοφία Κύργιου, ιδιοκτήτρια της Τροφούπολης, μας δίνει πολύτιμες συμβουλές ώστε να μάθουμε στα παιδιά την αξία της ισορροπημένης διατροφής και να την κάνουν τρόπο ζωής τους.
- 11/12/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
- Μην ξεχνάτε πως είστε τα πρότυπά τους! Οπότε, ό,τι σας βλέπουν να τρώτε αυτό θα προσπαθούν να μιμηθούν. Αν συνηθίζετε να τρώτε ανθυγιεινές τροφές μπροστά τους δεν πρόκειται να μπορέσετε να τα πείσετε να μην τις τρώνε κι αυτά!
- Το μήνυμα περνάει πολύ ομαλά με υγιεινές γωνιές μέσα στο σπίτι. Η καλύτερη επιλογή είναι να έχετε μια με δυο πιατέλες με φρούτα στην κουζίνα ή την τραπεζαρία.
- Φροντίστε η πρόσβαση στις ανθυγιεινές τροφές μέσα στο σπίτι να είναι πολύ δύσκολη αν όχι ανύπαρκτη. Για παράδειγμα, τα γλυκά να βρίσκονται σε κάποιο ψηλό ντουλάπι που τα παιδιά δεν φτάνουν ή να είναι κρυμμένα για ιδιαίτερες περιστάσεις.
- Μην αγοράζετε ανθυγιεινά τρόφιμα από το supermarket και τα φέρνετε στο σπίτι (π.χ. πατατάκια).
- Όταν είναι πολύ πεινασμένα, για παράδειγμα όταν τα παίρνετε απ’ το σχολείο, μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα φρουτάκι. Θα το φάνε σίγουρα και είναι η τέλεια επιλογή κολατσιού!
- Κάθε γεύμα (μεσημεριανό και βραδινό) να το συνοδεύετε με σαλάτα αλλά σε μικρά κομμάτια ή μερίδες. Οι μεγάλες μερίδες (τόσο στη σαλάτα και στα φρούτα όσο και στο φαγητό τους) τρομάζουν τα παιδιά. Μικρά κομμάτια λαχανικών συνοδευτικά με το φαγητό είναι το καλύτερο! Μικρά πολύχρωμα κομματάκια φρούτων για απογευματινό είναι επίσης τέλεια επιλογή και πολύ ελκυστική!
- Να δέχεστε το αίσθημα κορεσμού που σας υποδεικνύουν τα παιδιά σας. Αν το παιδί επιμένει ότι έχει χορτάσει κι ας μην έχει τελειώσει το πιάτο με τη μερίδα που του έχετε ετοιμάσει, να το δέχεστε και να μην το ζορίζετε να το ολοκληρώσει.
- Αν κάτι δεν αρέσει στο παιδί σας (πχ. όσπρια) και αρνείται να το φάει θα πρέπει να το δεχτείτε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να του ζητήσετε σαν χάρη να δοκιμάσει μόνο μια μπουκιά! Αν και πάλι δεν του αρέσει ας μην το φάει. Εσείς θα συνεχίσετε να μαγειρεύετε το ίδιο φαγητό κανονικά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πολλές φορές τα παιδιά θα πρέπει να δοκιμάσουν ένα φαγητό αρκετές φορές μέχρι να το αποδεχτούν.
- Ενσωματώστε υγιεινές τροφές στη διατροφή των παιδιών σας από τη μικρότερη δυνατή ηλικία (σύμφωνα με την καθοδήγηση του παιδιάτρου για την ενσωμάτωση κάθε τροφής). Όσο πιο μικρά σε ηλικία τόσο πιο δεκτικά σε γευστικές δοκιμές.
- Υιοθετείστε υγιεινές καθημερινές συνήθειες. Μπορείτε να συνδυάσετε, για παράδειγμα, την απογευματινή συγκέντρωση της οικογένειας στο σπίτι με την κατανάλωση φρούτων (φτιάξτε πολύχρωμες πιατέλες με κομματάκια φρούτων). Έτσι τα φρούτα εντυπώνονται ευχάριστα στα παιδιά μιας και είναι συνδεδεμένα με κάτι τόσο ευχάριστο.
- Μη χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως τρόπο ανταμοιβής των παιδιών.
- Να μην απαγορεύετε στα παιδιά τις ανθυγιεινές τροφές γιατί έτσι τις κάνετε πιο ελκυστικές. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι καλό είναι να τρώμε τα πάντα αλλά με μέτρο. Να του δώσετε να καταλάβει τους λόγους που δεν κάνει καλό να καταναλώνουμε συχνά τις ανθυγιεινές τροφές. Χρησιμοποιώντας επιχειρήματα και συζήτηση και αποφεύγοντας τις απόλυτες απαγορεύσεις μπορείτε να πετύχετε το στόχο σας.
- Να μαγειρεύετε μαζί με τα παιδιά σας ώστε να βλέπουν τη διαδικασία παραγωγής του γεύματός τους ή ακόμα καλύτερα να κάνετε όμορφες κατασκευές στο σπίτι με υγιεινές τροφές (food art). Έτσι, θα το δουν σαν παιχνίδι και θα τις αγαπήσουν.
- Όταν βγαίνετε βόλτες προτιμήστε να έχετε ετοιμάσει το σνακ που θα δώσετε στο παιδί σας για να αποφύγετε ανθυγιεινές επιλογές.
- Μη συνδέετε την κατανάλωση φαγητού με άλλες δραστηριότητες, π.χ. τηλεόραση. Όταν τρώμε, καθόμαστε στο τραπέζι και μόλις τελειώσουμε το φαγητό μας συνεχίζουμε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας. Κάντε κι εσείς το ίδιο. Μην ξεχνάτε πως δίνετε το παράδειγμα.
- Κάντε την υγιεινή διατροφή παιχνίδι και λύσατε το πρόβλημά σας! Ελάτε στην Τροφούπολη, εδώ που κάθε παιχνίδι δίνει στα παιδιά και μια νέα πληροφορία για τη διατροφή!
Όση ώρα η Σοφία μου απαριθμεί τα tips, από την άλλη άκρη της γραμμής ακούγονται χαρούμενες φωνές να τραγουδούν:
“Όταν η μαμά θα φτιάξει σάντουιτς λαχταριστό,
θα γουρλώσω τα μάτια και θα πω “ευχαριστώ”!
Όταν είναι απ’ τα χεράκια της ξέρω είναι υγιεινό,
δίχως δεύτερη σκέψη θα το φάω στο λεπτό!
Με τυρί και γαλοπούλα και χωρίς καθόλου σως,
άμα έχει και λαχανικό έχει αξία σα χρυσός!”
“Θέλουμε να τους μάθουμε να μην τρώνε απέξω αλλά απ’τα χεράκια της μαμάς και με σωστά υλικά. Πόσο όμορφο να τους το περάσουμε μέσα από ένα ποίημα ή μέσω του food art, αυτές τις ευφάνταστες δημιουργίες που μπορούμε να φτιάξουμε με τρόφιμα και κάνουμε εδώ στην Τροφούπολη!”, μου λέει η Σοφία Κύργιου, κλείνοντας τις συμβουλές της και δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω! Όσοι γονείς ενδιαφέρονται μάλιστα, μπορούν να βρουν τα ποιηματάκια αλλά και ιδέες food art στο site της Τροφούπολης.
Τροφούπολη, Λαμίας 16 & Τεγέας 15, Αργυρούπολη, 211 8000230 (10 γραμμές)