Γη: Το plant based εστιατόριο της Γλυφάδας θα σου αλλάξει όσα πίστευες για το υγιεινό και νόστιμο φαγητό
Μπήκαμε στα άδυτα της κουζίνας του εστιατορίου Γη στη Γλυφάδα και καταλάβαμε γιατί η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια των νοτίων προαστίων.
- 28/01/2023
- Κείμενο: Βικτωρία Καλονάρου
Το plant based εστιατόριο Γη κρύβει πίσω του μια ολόκληρη φιλοσοφία και μια συνειδητή επιλογή των ιδιοκτητών του να συστήσουν στον κόσμο νέες υγιεινές διατροφικές συνήθειες και ιδέες, που εύκολα μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινότητα όλων μας. Με το που ακούς άλλωστε το όνομά του, αμέσως αισθάνεσαι ότι υπάρχει μία σύνδεση με τη Φύση και τις αγνές πρώτες ύλες βγαλμένες απευθείας από τη γη. Και δεν έχεις πέσει έξω, αφού η κουζίνα του εστιατορίου τροφοδοτείται καθημερινά από ολόφρεσκα προϊόντα που είτε τα καλλιεργούν οι ίδιοι, είτε προερχόμενα από διάφορα μέρη της Ελλάδας σε συνεργασία με επιλεγμένους παραγωγούς.
«Το 2014 που ξεκίνησα τη συνεργασία μου με το Γη ήταν για μένα μια τρομερή πρόκληση, κάτι πρωτοποριακό. Εκείνα τα χρόνια η ωμοφαγική διατροφή ήταν παντελώς άγνωστη στην Αθήνα. Ξεκίνησα να μαγειρεύω χρησιμοποιώντας μόνο φυτικές πρώτες ύλες. Ειδικά τον πρώτο χρόνο η κουζίνα μας ήταν αποκλειστικά raw. Σήμερα είμαστε περίπου στο 60% raw και 40% μαγειρεμένα», εξηγεί η σεφ του εστιατορίου Άννα Χοχλάκη πριν μας αναλύσει σε βάθος τη φιλοσοφία της κουζίνας της.
Όπως η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά, πίσω απ’ όλη την ιδέα κρύβεται το νοιάξιμο και η ευαισθητοποίηση για τον πλανήτη και το οικολογικό μας αποτύπωμα. «Χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες που φτιάχνονται καθημερινά από εμάς και ό,τι σερβίρεται στα πιάτα μας είναι παρασκευασμένο από την αρχή. Από τα φυτικά γάλατα, τα βούτυρα ξηρών καρπών, τις κρέμες και τα τυριά, τα κράκερς, τα ψωμιά, οι κρούστες και τα wraps, όλα είναι απολύτως χειροποίητα. Ακόμη και οι φύτρες και τα μικρόφυτα που μπαίνουν στα πιάτα καλλιεργούνται από εμάς», εξηγεί ενώ προσθέτει ότι για τις παρασκευές χρησιμοποιούνται φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά, σπόροι, ξηροί καρποί, βότανα, μυρωδικά και φυτικά έλαια. «Όλα αγνά, χωρίς συντηρητικά και άλλα πρόσθετα, χωρίς ζάχαρη ή άλευρα με γλουτένη και λακτόζη. Κύριο μέλημά μας, στο τέλος της μέρας, είναι η ανακύκλωση και η ελαχιστοποίηση του οικολογικού μας ίχνους», τονίζει η σεφ.
Η αλήθεια είναι ότι κάποιος που δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, πιθανώς πιστεύει ότι το μενού ενός απολύτως plant based εστιατορίου θα έχει περιορισμένες επιλογές. Και όμως, στη Γη σε εντυπωσιάζει το πλήθος των διαφορετικών επιλογών, από τις οποίες δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, αφού έχουν προτάσεις για όλες τις ώρες της ημέρας.
Επειδή και εγώ κάθε φορά μπαίνω σε δίλημμα, παίρνω την βοήθεια των ειδικών, καθώς η πολύ εξυπηρετική ομάδα του σέρβις με έκδηλο ενθουσιασμό, γνώση και αγάπη για τη δουλειά τους μου λύνουν κάθε φορά όλες τις απορίες και με βοηθούν να επιλέξω τι θα δοκιμάσω.
Αν αναζητάς και εσύ λίγη βοήθεια, να σου πω ότι αξίζει να δοκιμάσεις την εξωτική Indian Coconut Soup με σπιτικό γάλα καρύδας, σπανάκι, καραμελωμένα μανιτάρια, φρέσκο κρεμμυδάκι, lime και μπαχαρικά, ενώ για αρχή εξαιρετικός είναι και ο ντάκος με raw παξιμάδια χωρίς γλουτένη από αμύγδαλα, λιναρόσπορο και καρότα με ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι και raw σπιτική μυζήθρα αμυγδάλου.
Μην παραλείψεις σίγουρα και το μπαμπά γκανούζ με ψητή και καπνιστή πιπεριά με φουντούκια, αλλά και τα ενδιαφέροντα λαζάνια λαχανικών (ναι, χωρίς ζυμαρικά) με κολοκυθάκια, πιπεριές, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και macademia ricotta που γίνονται άνετα το αγαπημένο σου πιάτο.
Αξίζει να αναφέρουμε βέβαια ότι τα ψωμάκια που σερβίρονται στη Γη, για να συνοδέψεις το γεύμα σου, είναι φτιαγμένα από σπόρους, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, ενώ η μπαγκέτα είναι φτιαγμένη από σπόρους και βρώμη.
Εντυπωσιακά τόσο στη σύλληψη όσο και στη γεύση είναι όμως και τα γλυκά, φτιαγμένα εννοείται με αγνά, φυσικά υλικά σε πολλές επιλογές και υπέροχες γεύσεις. Chocolate pancakes από αμύγδαλα, μήλα και βρώμη που σερβίρονται με κρέμα και σάλτσα σοκολάτας, μπανάνες, φράουλες, βούτυρο φουντουκιού, cacao nibs και σιρόπι σφενδάμου, για απολαυστικό brunch, σπιτικά raw παγωτά από μπανάνες, ξηρούς καρπούς, φρούτα, κακάο και ελαιόλαδο, αλλά και κρέπες που θα λατρέψεις και οι οποίες είναι φτιαγμένες από μήλα και λιναρόσπορο και αφυγραίνονται στους 46 βαθμούς για 14 ώρες! Εντυπωσιακά τόσο στην παρασκευή τους όσο και στη γεύση τους.
Σε ένα planed based εστιατόριο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα γλυκά chia bowls σε πολλές παραλλαγές.
Κι επειδή μιλάμε για μια ολόκληρη φιλοσοφία, ο ίδιος ο χώρος του εστιατορίου είναι ιδιαίτερος, ζεν, εκπέμπει θετική ενέργεια, σε καλωσορίζει και σε ζεσταίνει αμέσως με τα θερμά και χαρούμενα χρώματα που τον περιβάλλουν, τις παιχνιδιάρικες μοντέρνες ταπετσαρίες των επίπλων και τις αντισυμβατικές εναλλαγές του στα σχήματα και στην τοποθέτηση των επίπλων.
Δεν χρειάζεται να ακολουθείς απολύτως plant based διατροφή για να επισκεφθείς και να λατρέψεις αυτό το εστιατόριο. Ο όμορφος χώρος και οι γευστικές προτάσεις που θα βρεις εδώ, αρκούν για να σε ενθουσιάσουν και πού ξέρεις; Το Γη μπορεί να γίνει η αφορμή να αρχίσεις να ακολουθείς μια πιο υγιεινή διατροφή.