Η πτώση στα ακίνητα δημιουργεί μια «απειλή» 55 δισ. ευρώ στην Ευρώπη
Τα επίπεδα πίεσης στο ευρωπαϊκό real estate έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο σημείο από το 2012, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στη μείωση της διαθέσιμης ρευστότητας.
- 01/02/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Η πτώση στην αξία των ακινήτων αποτελεί τον τελευταίο (χρονικά) «πονοκέφαλο» των εταιρειών real estate σε όλη την Ευρώπη, ιδίως για όσες χρειάζεται να αναχρηματοδοτήσουν άμεσα το χρέος τους.
Κι αυτό, διότι η υποχώρηση στις τιμές δημιουργεί ένα κενό 51 δισ. ευρώ μεταξύ των χρημάτων που πρέπει να αποπληρωθούν σε Γερμανία – Γαλλία – Ηνωμένο Βασίλειο και της διαθέσιμης πίστωσης για την αναχρηματοδότηση του χρέους.
Αυτό το κενό προκύπτει, κατά κύριο λόγο, από την πτώση της αξίας στα ακίνητα κατά 32 δισ. ευρώ -ένα ποσό αυξημένο κατά 8 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας AEW Europe SA.
Είναι κοινό μυστικό ότι η άνθιση της αγοράς ακινήτων στη Γηραιά Ήπειρο έχει τελειώσει οριστικά, από τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν να αυξήσουν τα επιτόκια, προκειμένου να αναχαιτίσουν τον ιστορικό πληθωρισμό.
Τα επίπεδα πίεσης στο ευρωπαϊκό real estate, ως εκ τούτου, έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο σημείο από το 2012, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στη μείωση της διαθέσιμης ρευστότητας.
«Οι δανειζόμενοι δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια των χαμηλών επιτοκίων» επισημαίνει στο Bloomberg o Χανς Βρένσεν, αναλυτής στην AEW Europe. «Θα πρέπει να γίνουν πιο προνοητικοί σχετικά με την αναδιάρθρωση των δανείων τους».
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 45% του χρηματοδοτικού κενού αφορά τη Γερμανία, το 33% το Ηνωμένο Βασίλειο και το 22% τη Γαλλία.
Ο συνδυασμός της μείωσης των αξιών, της αύξησης του κόστους δανεισμού και της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής σημαίνει ότι σχεδόν το 1/3 όλων των εμπορικών-στεγαστικών δανείων, με λήξη το 2023 και το 2024, αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο αναχρηματοδότησης, όπως αναφέρεται, τέλος, σε έρευνα της Scope Ratings.
Πηγή: newmoney.gr