Καταπατημένα: Ακίνητα με εκπτώσεις 80% και δόσεις από 100 ευρώ το μήνα
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξαγορά καταπατημένων δημοσίων κτημάτων - Ποιοι θα αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας και ποιοι θα τους χάσουν από το Δημόσιο - Σε ποιες περιπτώσεις προβλέπονται επιπλέον εκπτώσεις επί του τιμήματος εξαγοράς
- 16/02/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Με αλλαγές και μεγαλύτερες εκπτώσεις έναντι του προσχεδίου που αρχικά τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εξαγορά καταπατημένων δημοσίων κτημάτων.
Με εκπτώσεις έως 80% και με δόσεις από 100 ευρώ το μήνα, θα μπορούν να «καθαρίσουν» οριστικά και με νόμιμους τίτλους κυριότητος, οι ιδιοκτήτες που έχουν «μπλέξει» με ακίνητα, που το Δημόσιο τα διεκδικεί ως δημόσια περιουσία.
Εξαγορά κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου θα μπορεί να γίνει:
- με κατοχή από ιδιώτη τουλάχιστον 30 χρόνια, αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας και κτίσματα προ του 1992
- με κατοχή επί τουλάχιστον 40 χρόνια εφόσον υπάρχει κτίσμα (που αποτελεί και μοναδική κατοικία ή εμπορική εκμετάλλευση –πχ βιοτεχνία- του ιδιώτη) πριν από το 1982.
- Αν ψηφιστεί το ψηφιστεί πριν τις εκλογές, οι αιτήσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.
- Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται αρχικά η αντικειμενική αξία του ακινήτου μετά των κτισμάτων αυτού.
- Εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, ή τμηματικά σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσόν τα 100 ευρώ μηνιαίως.
- Αν όμως έχει ο ιδιώτης εγγραφεί ήδη ως ιδιοκτήτης στο Κτηματολόγιο, παίρνει αμέσως έκπτωση 50%.
Επιπλέον εκπτώσεις επί του τιμήματος εξαγοράς προβλέπονται επίσης:
1. Κατοχή με ή χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας: μείωση λόγω παλαιότητας, κατά 1% ή 2% για κάθε έτος κατοχής μετά το όριο των 30 ή 40 ετών (αναλόγως αν υπάρχουν ή όχι τίτλοι ιδιοκτησίας) και με ανώτατο όριο 50%,
2. Εάν ο αιτών είναι άτομο με αναπηρία 80% και άνω, ή και εάν είναι πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από ένα (1) έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ: μείωση τιμήματος κατά 30%.
3. Για αναπηρία 67%-79% προβλέπεται έκπτωση 20%. Ιδια έκπτωση έχει και κάθε πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από ένα (1) έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ.
4. Παλιννοστούντες ομογενείς, ο οποίος έχει εγγραφεί στα μητρώα ή τα δημοτολόγια δήμου ή είναι μόνιμος κάτοικος παραμεθόριων περιοχών: μείωση 20%.
5. Πολύτεκνοι: μείωση 20%, εφόσον έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, ή ετήσιο οικογενειακό 80.000 ευρώ.
6. Τρίτεκνοι: μείωση 15% εάν το ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ ή τα 40.000 το ετήσιο οικογενειακό
7. Μονογονεϊκές οικογένειες: μείωση 15%
8. Μακροχρόνια άνεργοι: 15%
9. Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος – ΚΕΑ: μείωση 20%
10. Εάν εντός του ακινήτου υφίσταται κτίσμα που αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του αιτούντος: έκπτωση 20%
Αν συντρέχουν πολλές εκπτώσεις για «κοινωνικούς λόγους», μετράει μόνο η μεγαλύτερη αλλά σε καμία περίπτωση το άθροισμα των διαφόρων εκπτώσεων (εφάπαξ πληρωμής, παλαιότητος κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80%. Πάντα δηλαδή οφείλεται να καταβάλλεται τουλάχιστον το 20% της αντικειμενικής αξίας.
Ο ιδιώτης θα μπορεί να λάβει μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο (για εντός σχεδίου) ή 10 στρέμματα γης (για εκτός σχεδίου). Προβλέπονται και περιπτώσεις που οι ιδιώτες θα μπορούν να λάβουν και ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις (πχ 20 στρέμματα ή τυχόν μικρό υπόλοιπο που απομένει ανεκμετάλλευτο).
Μπορούν να εξαγοράσουν όμως και ακίνητα που περιλαμβάνουν (όχι παραπάνω όμως από το 20% της συνολικής επιφάνειας) εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δασικές ή natura, υπογράφοντας ταυτόχρονα και ρήτρα προστασίας τους. Αν επιχειρήσουν να κτίσουν ή παρέμβουν στις ευαίσθητες αυτές εκτάσεις, τότε η εξαγορά ακυρώνεται και αποβάλλονται από το ακίνητο.
Εκ προοιμίου εξαιρούνται από τη ρύθμιση δάση, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλοί-παραλίες ή παρόχθιες και παραποτάμιες περιοχές που έχουν περιέλθει στην ΕΤΑΔ- Υπερταμείο.
Πηγή: newmoney.gr