Φάληρο: Ποιο είναι το υποβρύχιο «ΠΡΩΤΕΥΣ», που θα γίνει μουσείο στο νέο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης
Τον περασμένο Μάιο, το υποβρύχιο «ΠΡΩΤΕΥΣ» παροπλίστηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, έχοντας διανύσει περίπου 260.000 ναυτικά μίλια κατά τα 50 χρόνια υπηρεσίας του στο Πολεμικό Ναυτικό και πρόκειται να γίνει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα, στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης που θα δημιουργηθεί στο Φάληρο.
- 01/03/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Στις 14 Φεβρουαρίου, ψηφίστηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο, την αρχιτεκτονική μελέτη για το οποίο έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο, Renzo Piano. To έργο θα έχει προϋπολογισμό ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ και θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου με δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ», την οποία έχει συστήσει ο εφοπλιστής και κάτοικος Παλαιού Φαλήρου, Άρης Θεοδωρίδης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με παράλληλη σύμβαση δωρεάς αναλήφθηκε η αποκατάσταση του υποβρυχίου «ΠΡΩΤΕΥΣ», τύπου 209 ως μουσειακού εκθέματος. Θα είναι στην ουσία το πρώτο μουσείο υποβρυχίου στην Ελλάδα που θα εκτίθεται πλησίον του Θ/Κ «ΑΒΕΡΩΦ», μέσα στον χώρο του Πάρκου.
Το υποβρύχιο Πρωτεύς ΙΙ S-113 ήταν τύπου 209/1200, με ύψος 11,38 μέτρα. Ήταν ένα από τα τέσσερα προηγμένου τύπου συμβατικά υποβρύχια του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού που παραγγέλθηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 1967 στα ναυπηγεία HDW του Κίελου της τότε δυτικής Γερμανίας. Καθελκύστηκε στις 1 Φεβρουαρίου 1972, ενώ η ύψωση της Ελληνικής σημαίας έγινε στις 22 Νοεμβρίου 1972. Στις 27 Νοεμβρίου 1972 παρελήφθη στο Κίελο και κατέπλευσε στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 16 Μαρτίου 1973.
Από τον Ιανουάριο του 1993 έως τον Μάρτιο του 1996 έλαβαν χώρα εργασίες εκσυγχρονισμού του στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου για την επιχειρησιακή και τεχνολογική του αναβάθμιση, στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.
Στις 16 Μαίου 2022 παροπλίστηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, έχοντας διανύσει περίπου 260.000 ναυτικά μίλια κατά τα 50 χρόνια υπηρεσίας στο Πολεμικό Ναυτικό. Τη μέρα εκείνη, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, στη διαταγή του επεσήμανε την προσφορά του υποβρυχίου και των εκάστοτε πληρωμάτων του στις Εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις που συμμετείχε κατά την 50χρονη επιχειρησιακή του δραστηριότητα.
Ακολούθως έγινε, εν μέσω έντονης συγκίνηση η αποβίβαση του τελευταίου πληρώματος και η υποστολή της σημαίας η οποία σύμφωνα με τις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού, επιδόθηκε στον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη ως τον αρχαιότερο εν ζωή Κυβερνήτη.
Το σημερινό «ΠΡΩΤΕΥΣ» είναι το δεύτερο στη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα. Το πρώτο ήταν το Υποβρύχιο με χαρακτηριστικό αριθμό Υ-3, το οποίο έδρασε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ναυάγησε το 1940.
Το Υποβρύχιο που μέχρι πρόσφατα επιχειρούσε στις Ελληνικές θάλασσες, θα ελλιμενιστεί για τελευταία φορά στο Τροκαντερό στο Φάληρο, όπου θα αποτελέσει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης που θα εγκατασταθεί στον Φλοίσβο θα φιλοξενηθούν κι άλλα πλοία που σχετίζονται με την ελληνική ναυτική παράδοση όπως η τριήρης «Ολυμπιάς» και το εμπορικό πλοίο «Hellas Liberty». Το πάρκο θα καταλαμβάνει συνολική έκταση 26 στρεμμάτων δημοσίων εκτάσεων, που κατά το παρελθόν είχαν παραχωρηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.
Με πληροφορίες από: https://www.mod.mil.gr/ | https://el.wikipedia.org | https://hellenicsubmarinersassociation.gr