Κατσαρός: Ένας ιστορικός φούρνος στην καρδιά της Γλυφάδας
Ο φούρνος και το ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Κατσαρού "παντρεύει" την παράδοση με την καινοτομία εδώ και 34 χρόνια.
- 02/01/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο φούρνος του Κατσαρού έχει ιστορία 34 ετών. Μία οικογενειακή επιχείρηση με πρώτη και δεύτερη γενιά σε αρμονική συνεργασία. Μπαίνοντας στο μαγαζί νομίζεις πως βρίσκεσαι στον ένα και μοναδικό φούρνο του χωριού σου. Οι ιδιοκτήτες ξέρουν τους πελάτες με το μικρό τους όνομα κι εκείνοι με τη σειρά τους ζητούν “το γνωστό”.
Όλα ξεκινούν από τον πατέρα της οικογένειας, τον κύριο Γιάννη. Έναν περήφανο Ηπειρώτη που στη ζωή του αγωνίστηκε για να τα καταφέρει. Δεν του χαρίστηκε τίποτα για αυτό και από πολύ μικρός μπήκε στο μεροκάματο. Φεύγει για δουλειά στη Γερμανία και τον Καναδά και επιστρέφει στην Ελλάδα με όνειρο να κάνει κάτι δικό του.
“Αγαπάμε αυτή τη δουλειά γιατί πάντα μας έλειπε το ψωμί. Αυτή ήταν η ανάγκη μας, να θρέψουμε την οικογένειά μας” θα πει. Ανοίγει τον φούρνο στη Γλυφάδα, στο ίδιο μαγαζί που βρίσκεται ακόμα και σήμερα η επιχείρηση.
Φούρνος και ζαχαροπλαστείο μαζί χωρίς το ένα να επισκιάζει ποιοτικώς το άλλο. “Δύο εργαστήρια ξεχωριστά. Δεν πρέπει το ζαχαροπλαστείο να είναι βάρος στο αρτοποιείο ή το αντίθετο οπότε με τα δύο εργαστήρια είναι σαν να λειτουργούν δύο ξεχωριστά μαγαζιά με προιόντα ίδιας ποιότητας, ίδιας βαρύτητας.”
Τα τρία παιδιά του Γιάννη και της Ασημίνας γεννιούνται και μεγαλώνουν με εικόνες του μαγαζιού. Αυτή είναι η ζωή τους, αυτή και η απόφασή τους. Η δεύτερη γενιά θα ασχοληθεί με τον φούρνο. Υπάρχει σχέση αγάπης και δεσμοί οικογένειας που υπερκαλύπτουν κάθε δυσκολία που μπορεί να εμφανισθεί.
Εμείς συναντάμε τον Αλέξανδρο. Έναν φοβερό τύπο με τεράστο χαμόγελο και όρεξη για δουλειά. Θαυμάζει τους γονείς του και θέλει να σταθεί αντάξιος των προσδοκιών. “Όλα μας τα προιόντα γίνονται στο χέρι’’ είναι η πρώτη κουβέντα που ακούω να μου λέει και συνεχίζει με αυτή: “Το συντηρητικό είναι όπως η γυναίκα που έχει κάνει πλαστική, μένει αναλοίωτο, δεν είναι φυσικό”.
Αφού μου φέρνει να δοκιμάσω μηλοπιτάκια, μπάρες δημητριακών με μαύρη σοκολάτα και ψωμί με μυρωδικά μπορούμε να συνεχίσουμε. Φτάνει η στιγμή να γνωρίσω τον κύριο Γιάννη, έναν γλυκό άνθρωπο με δυνατή χειραψία.
‘’Όλα τα πράγματα πρέπει να είναι χειροποίητα και να έχουν μεράκι. Όταν φύγουμε από εκεί το χάνουμε το παιχνίδι. Πρέπει να υπάρχει αγάπη. Όταν κάτι το αντιμετωπίζεις ως αγγαρεία ποτέ δε λειτουργεί και δεν επιτυχγάνει. Πάντα σκέφτομαι ποιο είναι το καλύτερο για τον πελάτη. Ποιότητα, καλή τιμή, καλή εξυπηρέτηση και καθαριότητα. Αυτές είναι οι τέσσερις βασικές αρχές μας.
Εμένα με ακολουθούν οι πελάτες μου τόσο χρόνια γιατί κάνω τη δουλειά του υπηρέτη. Στο επάγγελμά μας δεν χωρούν μαγκιές. Πρέπει να είσαι γλυκός αλλιώς δεν γίνεται τίποτα. Να έχεις τρόπο να αντιμετωπίσεις τον πελάτη.”
Πόσο σημαντικό είναι να ξέρεις να σέβεσαι τον πελάτη και να του δίνεις ποιότητα. Πρόκειται για μία προσωποκεντρική επιχείρηση που επίκεντρό της έχει τον καταναλωτή και τις ανάγκες του. Δεν είναι τυχαίο που οι μισές συνταγές είναι απόλυτα εξατομικευμένες.
Όλες οι πρώτες ύλες είναι διαλεγμένες με προσοχή. Φέτα, ανθότυρο και βούτυρο γάλακτος έρχονται από το χωριό από μία μικρή παραγωγική μονάδα. Αγάπη, μεράκι και σκληρή δουλειά. Αυτό είναι το μυστικό τους.
Πώς καταφέρνουν όμως οι νεότεροι να φέρουν την καινοτομία στο μαγαζί; Πώς έγινε το πάντρεμα παράδοσης και γλυκών new age;
“Βάλαμε μέλι στο 80% των γλυκών μας. Καθόλου ζάχαρη σε αντίθεση με το παρελθόν. Θέλουμε τα προιόντα να γίνονται πιο ελαφριά. Ο πατέρας μας δεν μπορεί να τα καταλάβει όλα αυτά τα καινούρια αλλά οι αρχές ενός εμπόρου παραμένουν σταθερές για αυτό και προσαρμόζεται στην εποχή”.
“Οι οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν πρόσωπο. Χτίζονται σχέσεις με τους πελάτες, δεν είναι απρόσωπη η συνδιαλλαγή. Αν δεν είσαι ευχαριστημένος κουνάς και το γιακά και ο ιδιοκτήτης στενοχωριέται που σε έχει απογοητεύσει και προσπαθεί να βελτιωθεί. Εδώ έχει λόγο ο πελάτης και διαθέτει απευθείας δύναμη στον καταστηματάρχη.”
Όση ώρα μιλάμε το βλέμμα μου κινείται αριστερά και δεξιά, στις γεμάτες με γλυκά βιτρίνες. Θα πας να πάρεις μισό κιλό ψωμί και σίγουρα θα φύγεις με γεμάτες σακούλες. Δε γίνεται να αντισταθείς. Η κουβέντα συνεχίζεται όπως και οι δοκιμές μου.
Πάνω από 40 διαφορετικοί τύποι ψωμιού και γλυκά για όλα τα γούστα. Του ζητώ να κάνει μία επιλογή. Τι πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις αν πας στον Κατσαρό. Σημειώστε παρακαλώ.
Top 5 αλμυρών
Γιαννιώτικο με ελαιόλαδο, 48 ωρες ωρίμανσης. Βγαίνει κάθε Σάββατο
Ψωμί με αλεύρι ντίνκελ
Ψωμί με καλαμπόκι, ελαιόλαδο, προζύμι και τον σπόρο έξω
Ψωμί με φέτα, ελιά, ντομάτα και πάπρικα
Τυρόψωμο με γραβιέρα Κρήτης, κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας, ανθότυρο και λίγο μυζήθρα
Top 5 γλυκών
Μηλόπιτα
Εκλέρ
Σοκολατόπιτα
Τούρτα μπισκοτίνο
Τριλογία με σοκολάτα και κροκάν αμύγδαλο
Η οικογένεια Κατσαρού θα σε κερδίσει από την πρώτη καλημέρα. Κάνε μία επίσκεψη στο μαγαζί τους αλλά φρόντισε να μην έχεις φάει πριν. Ξέρω τι σου λέω.
Σάκη Καράγιωργα 56 και Ξενοφώντος, Γλυφάδα, τηλ. 210 9630914 – Ελ. Βενιζέλου 28, Γλυφάδα, τηλ. 210 9608528