Στο Εύξεινον στον Πειραιά για χειροποίητο πιροσκί με αυθεντική συνταγή από την Τραπεζούντα
Αφιέρωμα: ΠειραιάςΤα πιροσκί από το Εύξεινον, με το χρυσαφένιο ζυμάρι και την πλούσια γέμιση, είναι από μόνα τους λόγος για να πας μέχρι τον Πειραιά.
- 21/03/2023
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Υπάρχουν σίγουρα πολλοί λόγοι για να κατέβεις Πειραιά και τα πιροσκί από το Εύξεινον είναι σίγουρα ανάμεσα σε αυτούς. Ζύμη που φτιάχνεται τις πρώτες πρωινές ώρες, φούρνοι που καίνε μέχρι αργά το μεσημέρι, αγνά – μαμαδίστικα υλικά σε συνταγές που έχουν άρωμα Ανατολής και μια μεγάλη ιστορία: Το Εύξεινον αξίζει μία σου επίσκεψη και θα σου εξηγήσω ακόμη πιο αναλυτικά γιατί.
Η ιστορία ξεκινά το 1922, όταν η Παρθενόπη Αμανιτίδου ήρθε από την Τραπεζούντα στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τις γνώσεις της, αλλά και τις «μυρωδιές» της Ανατολής. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1977, αποφασίζει να ανοίξει το δικό της μαγαζί στον Πειραιά, λίγο πιο μακριά από εκεί που βρίσκεται σήμερα το Εύξεινον. Το μέρος δεν άργησε να γίνει γνωστό στους Πειραιώτες, οι οποίοι έτρεχαν να δοκιμάσουν τα πιροσκί της, όπως κάνουν και σήμερα στο μαγαζί επί της Νοταρά.
Τα πιροσκί τα έφτιαχνε όπως και στο σπίτι της στα παιδιά της, δεν έκανε κάτι διαφορετικό. Είναι αυτό που λέμε ότι και το απλό έχει τη χάρη του. Και στην προκειμένη περίπτωση, οι συνταγές της, που παραμένουν μέχρι σήμερα ίδιες και αναλλοίωτες (με μαμαδίστικες γεύσεις), προσελκύουν το ίδιο φανατικό κοινό, αλλά και ακόμη περισσότερους από κάθε γωνιά της Αθήνας.
Η Παρθενόπη Αμανιτίδου κατάφερε να δημιουργήσει κάτι πραγματικά αξιόλογο. Κάτι που, βέβαια, η οικογένειά της δεν ήθελε να δει να εξαφανίζεται με τον χρόνο. Έτσι, τη δεκαετία του ’90 ο γιος της, Σπύρος, ο οποίος ήταν καπετάνιος και έλειπε για μεγάλα διαστήματα στα καράβια, μαζί με τη σύζυγό του, Βασιλική, αποφάσισαν να συνεχίσουν αυτό που άρχισε εκείνη. Μαθήτευσαν δίπλα της, κατάφεραν να αφομοιώσουν τις συνταγές της και να τις κρατήσουν “ζωντανές” μέχρι σήμερα. «Οι συνταγές μας έχουν μείνει ίδιες από τότε. Συνεχίζουμε αυτό που ξεκίνησε η πεθερά μου πριν χρόνια και βασιζόμαστε στην ποιότητα των υλικών μας και στην ξεχωριστή ζύμη μας, που μας έμαθε τόσο καλά να φτιάχνουμε», μου λέει η κυρία Βασιλική.
Ο κ. Σπύρος, από τότε που ανέλαβαν το μαγαζί, φτάνει καθημερινά εκεί γύρω στις 3 το πρωί, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ετοιμασίες για να βγουν τα πιροσκί φρέσκα και λαχταριστά. «Ετοιμάζω τις φριτέζες, τα λάδια και βάζω μπρος για τα πρώτα ζυμάρια», εξηγεί ο ίδιος. Έπειτα, η κ. Βασιλική τα γεμίζει ένα ένα, ώσπου φτάνουν μέσα σε ταψιά στη βιτρίνα του μαγαζιού. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το παρασκευαστήριο, εκεί δηλαδή όπου φτιάχνονται όλα, ενώ στο ισόγειο η πώληση, όπου τις πρωινές ώρες μπορείς να δεις και ουρές ανθρώπων να περιμένουν για το πιροσκί τους.
Στο Εύξεινον θα βρεις διάφορες γεμίσεις (λουκάνικο, τυρί, μανιτάρια), αλλά οφείλεις να δοκιμάσεις αυτό με την πατάτα ή τον κιμά. Όπως μου είπαν, άλλωστε, πρόκειται για τα highlights του μαγαζιού. «Η πατάτα είναι Νάξου ή Κύπρου, ενώ τον κιμά τον προμηθευόμαστε από δικό μας χασάπη, στον οποίο έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη εδώ και χρόνια. Όλα μας τα υλικά, ωστόσο, επιλέγονται με μεγάλη προσοχή για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», μου εξηγεί η κ. Βασιλική. Και πράγματι, το τελικό αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Χρυσαφένια, αφράτη και ελαφρώς μαστιχωτή ζύμη, πλούσια γέμιση με έντονο άρωμα, γεμάτη νοστιμιά.
Στην οικογενειακή επιχείρηση έχουν ενταχθεί πλέον και οι δύο γιοι, ο Χάρης και ο Γιώργος. «Θέλουμε να κρατήσουμε το μαγαζί σε οικογενειακό πλαίσιο. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ξεφύγουμε από τη λογική μας, σύμφωνα με την οποία τα πάντα φτιάχνονται με το χέρι από εμάς τους ίδιους», τονίζει η κ. Βασιλική.