Σβήνοντας τα παλιά στο Φάληρο
Ο Χρήστος Πασαλάρης θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο "Κάθε Παλιό Να Σβηστεί" το ερχόμενο Σάββατο (10/1) στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Φαλήρου, με τη συμμετοχή εκλεκτών παρουσιαστών.
- 06/01/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Το βιβλίο εμπνέει επαναστατική αισιοδοξία και καλεί τη “νεολαία όλων των ηλικιών” να πάρει τα ηνία στα χέρια της και να οδηγήσει την πατρίδα στο νέο χρυσόν αιώνα της, με αφετηρία το 2021 στα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της.
Το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου που θα γίνει το Σάββατο 10 Ιανουαρίου στις 19.00 στον Πολυχώρο του Δημαρχίου Παλαιού Φαλήρου, Τερψιχόρης 51 και Αρτέμιδος μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη και της δημοσιογράφου Βίκυς Ανδρικοπούλου, θα δώσουν ο Μανώλης Γλέζος, η Σοφία Βούλτεψη, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ενώ το ρόλο του συντονιστή θα έχει ο Νίκος Χατζηνικολάου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διαβάσουν δύο από τα καλύτερα άρθρα του οι αριστούχοι μαθητές του, Ελευθερία Σωκιανού και Ανδρέας Οικονόμου.
Ποιος είναι ο Χρήστος Πασαλάρης
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Ιουλίου 1925. Σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών, πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ. Ο πατέρας του έδρασε στο γαλλικό σοσιαλιστικό κίνημα και η μητέρα του υπήρξε κόρη του Ναούμ Κωνσταντινίδη από την Ιεροπηγή Καστοριάς, οπλαρχηγού του Παύλου Μελά. Το 1941, πέρασε στη δημοσιογραφία του παράνομoυ τύπου όπου και συνελήφθη από τους κατακτητές και οδηγήθηκε στο απόσπασμα από το οποίο και γλίτωσε ως εκ θαύματος.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1945 στο Ριζοσπάστη, του οποίου υπήρξε και ο τελευταίος αρχισυντάκτης το 1947, οπότε και εξορίστηκε στην Μακρόνησο ως τα τέλη του 1950. Μετά το 1950 εργάσθηκε ως συντάκτης ύλης και αρχισυντάκτης στις εφημερίδες “Ταχυδρόμος”, “Έθνος”, “Φιλελεύθερος”, “Αθηναϊκή” και “Εμπρός”, και από το 1953 ως το 1970 ως αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης στα “Νέα”. Και από το 1970 μέχρι 1973 διευθυντής σύνταξης του περιοδικού επίκαιρα. Στη συνέχεια ανέλαβε διευθυντής των εφημερίδων “Βραδυνή” (1974), “Απογευματινή” (1975-1983) και το 1983 οργάνωσε την έκδοση του “Ελεύθερου Τύπου” που διεύθυνε στην αρχή ο ίδιος όταν ανέλαβε από το 1984 μέχρι το 1990 την εφημερίδα “Μεσημβρινή”, για να επιστρέψει στη συνέχεια ως δημοσιογραφικός σύμβουλος στην Απογευματινή. Σήμερα εργάζεται ως αρθρογράφος στον “Ελεύθερο Τύπο”, ενώ παράλληλα διδάσκει δημοσιογραφία στην σχολή του ΑΝΤ1.
Έχει τιμηθεί δις από Ίδρυμα Μπότση (1996 και 1998), που συνέβαλε στη ίδρυσή του, και για την ευδόκιμη υπηρεσία και την αρθογραφία του. Επίσης από το Ίδρυμα Ιπεκτσί (1989) με διεθνές βραβείο για το καλύτερο ρεπορτάζ (1988), από την Ακαδημία Αθηνών (1989) για το βιβλίο του “Μια ζωή τίτλοι”, από το Δήμο Αθηναίων με το χρυσό μετάλλιο για τη συμβολή του στην δημοσιογραφία. Και τέλος από το ελληνικό κράτος με το μετάλλιο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης καθώς και από πλήθος οργανώσεων και άλλων φορέων.
Τα βιβλία του είναι: “Οι άσοι της Αστροναυτικής”, “Καλημέρα νέα τεχνολογία”, “Η πράσινη αλεπού”, “Μια ζωή τίτλοι”, “Στου κουφού την πόρτα”, “Οι βαρόνοι των media”, “Όρτσα και μην φοβάσαι”, “Την αλήθεια κι ας πονάει”.
ΠΗΓΗ: Notosnet, Βικιπεδία