Το νέο πρόσωπο του Πειραιά τα επόμενα χρόνια
Η ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά, η μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων, οι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και όλα τα έργα που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός «νέου» Πειραιά.
- 28/03/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Εμβληματικά έργα, με πρωταγωνιστές την ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά, σημαντικού τοποσήμου της περιοχής που παρέμενε για χρόνια αναξιοποίητο, αλλά και το έργο για τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων, αναμένεται να δώσουν νέα εικόνα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξή της, ήταν οι τρεις νέοι σταθμοί του μετρό, που ήδη μετρούν κάποιους μήνες και ουσιαστικά συνέδεσαν την πόλη με το κέντρο της Αθήνας αλλά και το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Παράλληλα όμως, μεγάλες επενδύσεις «τρέχουν» αυτή την περίοδο. Συγκεκριμένα:
Ο Πύργος του Πειραιά
Το εγκαταλελειμμένο κτίριο στο λιμάνι του Πειραιά πρόκειται να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο γραφείων και εμπορικών χώρων.
Ένα βασικό μέρος του έργου, που αφορά και την εγκατάσταση των πρώτων μισθωτών στον Πύργο, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, ενώ κάποιες εσωτερικές διαμορφώσεις του κτιρίου έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Το επενδυτικό σχέδιο που αναπτύσσεται από την κοινοπραξία των Dimand, EBRD και Prodea Investments, προβλέπει μια ανάπτυξη μεικτής χρήσης γραφείων και εμπορίου. Συγκεκριμένα, στο ισόγειο, στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο πρόκειται να λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα επιφάνειας 7.000 τ.μ. Ειδικά στο ισόγειο έχει προβλεφθεί κι ένας χώρος προβολής και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά. Ο τρίτος όροφος θα περιλαμβάνει έναν πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης, ενώ από τον τέταρτο έως και τον 18ο όροφο θα αναπτυχθούν χρήσεις γραφείων, με τη συνολική εκτιμώμενη επιφάνεια να ανέρχεται σε 17.000 τ.μ.
Οι μισθώσεις προχωρούν τόσο στους εμπορικούς χώρους όσο και στα γραφεία που θα είναι διαθέσιμα. Σημειώνεται ότι επισήμως έχει ανακοινωθεί ότι στον Πύργο του Πειραιά μεταξύ των μισθωτών που θα μισθώνουν χώρους γραφείων θα είναι η εταιρεία Dialectica.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Πύργος Πειραιά θα μεταμορφθωθεί στον νέο Piraeus Tower. ο Πύργος του Πειραιά πρόκειται να είναι ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της Ελλάδας, πιστοποιημένος στην ανώτατη βαθμίδα Platinum, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο LEED. Παράλληλα θα φέρει την πιστοποίηση WELL που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών του κτιρίου.
Τα νέα δικαστήρια Πειραιά
Το έργο αφορά τη μεταστέγαση των δικαστηρίων και άλλων δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά σε ένα νέο ενιαίο κτίριο κοντά στο κέντρο της πόλης, έργο που «τρέχει» μέσω διαγωνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Dimand, στην οποία και κατακυρώθηκε τελικά ο διαγωνισμός, αφορά το «ακίνητο Δασκαλάκη», το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στα πρώην ακίνητα της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος και έχει επιφάνεια 17.000 τ.μ. (εντός του οποίου βρίσκεται διώροφο διατηρητέο 4.400 τ.μ.), ενώ υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής κτιρίου γραφείων υψηλών περιβαλλοντικών προδιαγραφών συνολικής επιφάνειας περί τα 36.000 τ.μ.. Ουσιαστικά το κτίριο καταλαμβάνει το σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου 204, επί των οδών Χαϊδαρίου, Μεθώνης, Φωκίωνος και Παπαστράτου.
Το (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) στην ουσία απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας Golden Horizon Athens Investments (της ισραηλινών συμφερόντων BZPW Real Estate Development) και αποδέχθηκε την πρόταση της HUB 204, η οποία ανήκει στον όμιλο της Dimand, καθώς και το ποσό προσφοράς της, ύψους 80.9 εκατ. ευρώ. Η Golden Horizon Athens Investments είχε προτείνει το παλιό κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνη, το οποίο αποκτήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, κατόπιν πλειστηριασμού, με συνολική επιφάνεια περί τα 30.000 τ.μ..
Το έργο είναι αντικείμενο συζήτησης εδώ και δύο δεκαετίες και πλέον, συνεπώς η εξέλιξη των διαδικασιών εντός του χρονοδιαγράμματος κρίνεται αναγκαία, καθώς πρόκειται για ένα από τα έργα που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, με ορίζοντα έως το τέλος του 2025, ώστε να είναι εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών χρηματοδότησης. Από τα κεφάλαια των 80,95 εκατ. ευρώ που προβλέπονται, 63,8 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και 17,144 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ξενοδοχειακές μονάδες
Σύμφωνα με το νέο master plan του ΟΛΠ, το οποίο έλαβε έγκριση μετά από πολυετή διαδικασία, προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων ξενοδοχειακών μονάδων στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην ζώνη του επιβατικού λιμένα.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολύχρονη και επίπονη διαδικασία εγκρίθηκε το Master Plan του Λιμένα Πειραιά, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 32/Δ/25-01-2023) από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο αποτελεί και το πρώτο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που έχει εκδοθεί για λιμένα στη χώρα έως σήμερα.
Στο Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνονται όλες οι προβλέψεις για την λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα, οι λιμενικές ζώνες και υποζώνες, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, οι νέες υποχρεωτικές και μη επενδύσεις, οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις κ.ά.
Όσον αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες, το master plan περιλαμβάνει τη δημιουργία:
- Νέου 5άστερο ξενοδοχείου στο Πόρτο Λεόνε, κτιριακό έργο επιφανείας 8.000 τ.μ. περίπου, το οποίο προγραμματίζεται να χωροθετηθεί ανατολικώς των εγκαταστάσεων Κανέλου στον χερσαίο χώρο νοτίως και σε επαρκή απόσταση από το Κονώνειο τείχος.
- Μετατροπή της Παγόδας σε 5άστερο ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο, το οποίο είναι ουσιαστικά κτιριακό έργο διαμόρφωσης/ανακατασκευής του εκθεσιακού κέντρου ΟΛΠ – κτιρίου «Παγόδα» και μετατροπής του σε ξενοδοχείο 5 αστέρων και βοηθητικούς χώρους για συνέδρια. Το έργο περιλαμβάνει γενική αναβάθμιση του κτιρίου, αποκατάσταση του μνημειακού χαρακτήρα του και διαμόρφωση της γύρω περιοχής.
- Δύο νέα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων σε κτίρια αποθηκών. Πρόκειται για κτιριακό έργο διαμόρφωσης/ανακατασκευής των δύο κτιρίων πρώην αποθηκών βιομηχανικής κατασκευής στην περιοχή λιμένων επιβατών στην Ηετιώνεια ακτή, με επιφάνεια, αντιστοίχως, 8.800 τ.μ. και 15.000 τ.μ. περίπου.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθούν τα σχέδια της ισπανικής Meliá Hotels International, για επέκταση της δραστηριότητάς της στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και τον Πειραιά. Η εταιρία διαθέτει σήμερα περισσότερα από 380 ξενοδοχεία σε πάνω από 40 χώρες και σκοπεύει να κάνει «απόβαση» και στο «μεγάλο λιμάνι».
Άλλες υποδομές που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά
Το συγκρότημα μεικτής χρήσης στο Νέο Φάληρο
H ανάπλαση όμως της ευρύτερης περιοχής δεν σταματάει εκεί. Διότι επίκειται, αφενός η δημιουργία ενός συγκροτήματος μεικτής χρήσης στο Νέο Φάληρο, όπου η Dimand σε κοινοπραξία με την Avax Development, εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Avax, πρόκειται να δημιουργήσουν ένα εκτεταμένο συγκρότημα κατοικιών και εμπορικών χώρων, σε οικόπεδο που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή όπου θα δημιουργηθεί και το Κέντρο Καινοτομίας.
Η εταιρεία 3V ΑΕ που ανήκει κατά πλειοψηφία στους δύο προαναφερόμενους επενδυτές, διαθέτει στο Νέο Φάληρο, δίπλα στο Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης και στην ευρύτερη περιοχή του δημοπρατηθέντος μέσω ΣΔΙΤ Κέντρου Καινοτομίας, οικόπεδο επιφανείας 18.730 τ.μ. με οικοδομική άδεια για την ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος 57.450 τ.μ.
Το Μετρό Πειραιά
Ήδη ένα από τα πλέον περίπλοκα έργα υποδομής, αυτό της επέκτασης της γραμμής 3 στις πυκνοκατοικημένες περιοχές του Πειραιά, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στους πολίτες πριν από λίγο καιρό. Η επέκταση της γραμμής 3 του μετρό που ολοκληρώνει ουσιαστικά την μπλε γραμμή, παραδόθηκε από την Κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Καθοριστικής σημασίας για την περιοχή είναι η δημιουργία των σταθμών του μετρό «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο» τόσο για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρου, όσο και για την ενίσχυση της κίνησης στην περιοχή.
Ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά
Σημαντικό έργο για την περιοχή είναι και ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά, που θα αποσυμφορήσει την κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Σχιστού και τη Λεωφόρο Αθηνών, ενώ και η αναβάθμιση ανισόπεδου κόμβου Σκαραμαγκά θα βελτιώσει πολύ την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό που καθημερινά ταλαιπωρείται από χιλιάδες οχήματα.
Τα επιπλωμένα διαμερίσματα και το νέο ξενοδοχείο στον Άγιο Διονύσιο
Παράλληλα σχεδιάζονται νέες επενδύσεις, με την Premia Properties εκτός από το κτίριο serviced appartments που απέκτησε από τη Dimand, να έχει στο επενδυτικό της πλάνο ακόμη δύο αντίστοιχα κτίρια, τα οποία ουσιαστικά είναι επιπλωμένα διαμερίσματα με δυνατότητα φιλοξενίας εργαζομένων που απασχολούνται στην ευρύτερη περιοχή.
Αλλά και η Dimand ετοιμάζει την δημιουργία ενός νέου ξενοδοχείου καθώς και ενός νέου οικιστικού συγκροτήματος στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου.
Θα θυμίσουμε ότι η Οrilina Properties έχει προγραμματίσει τη δημιουργία νέου κτιρίου γραφείων απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο ιστορικό πρώην ξενοδοχείο “Παρθενών”, ενώ και ο όμιλος Μίτση έχει προγραμματίσει τη δημιουργία νέου ξενοδοχείου στις παλιές αποθήκες του Μεταξά με νέα μονάδα τεσσάρων αστέρων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Το Κτίριο Σιλό που θα μεταμορφωθεί σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων
Τέλος, ξεκινά το έργο για την μετατροπή του κτιρίου SILO στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, σε μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων. Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 89,15 εκατ. ευρώ. Οι εγκαταστάσεις του νέου αυτού μουσείου θα είναι περισσότερες από 13.000 τ.μ. Εκεί, θα δημιουργηθούν εκθεσιακοί χώροι, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, διοικητικοί χώροι, χώροι πολυμέσων αλλά και χώροι για την υποδοχή και φιλοξενία επισκεπτών. Σε αυτούς θα δημιουργηθούν χώροι ιατρείου, βεστιάριο, χώρος πώλησης προϊόντων, εστιατόριο, καφέ. Η Tsolakis Architects είναι οι αρχιτέκτονες που ανέλαβαν τον σχεδιασμό αυτού του μοναδικού κτιρίου.