Τα αγαπημένα μας πασχαλινά γλυκά στα νότια
Αφιέρωμα: Πάσχα 2024Από τα κλασικά αγαπημένα των ημερών, μέχρι ευφάνταστες δημιουργίες και πιο σύγχρονες προτάσεις, αυτά είναι τα πασχαλινά γλυκά από νότιες διευθύνσεις που ξεχωρίσαμε και που θα κάνουν το τραπέζι πιο γιορτινό.
- 05/05/2024
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Αν αναρωτιέσαι τι γλυκό να φτιάξεις για το πασχαλινό τραπέζι και δεν μπορείς να καταλήξεις ή δεν βρίσκεις τον χρόνο να ετοιμάσεις κάτι για τους αγαπημένους σου, τότε σου έχουμε τη λύση. Τα νότια ζαχαροπλαστεία και οι φούρνοι, που δουλεύουν όλες αυτές τις μέρες πυρετωδώς, ετοιμάζουν νόστιμα -παραδοσιακά και μη- γλυκά για τις γιορτές, που μπορούν εύκολα να αποτελέσουν τον φετινό πρωταγωνιστή στο τραπέζι σου. Τουλάχιστον όσον αφορά το κομμάτι του γλυκού, καθώς το αρνάκι, πώς να το κάνουμε, κατέχει δικαιωματικά την πρωτιά το Πάσχα.
Ξεκινώντας από τις πιο κλασικές επιλογές του Πάσχα, για αρχή να σου πούμε ότι αξίζει να επιλέξεις τα σμυρνέικα κουλουράκια των Ζαχαροπλαστείων Παλόγλου (Παλαιό Φάληρο: Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 68 / 2109419010, Νέα Σμύρνη: Αγίας Σοφίας 111 / 2109314731, Πειραιάς 1: Γρηγορίου Λαμπράκη 98-100 / 2104127288, Πειραιάς 2: Λεωφ. Χατζηκυριάκου 6 / 2104288066), τα οποία πλάθονται ένα – ένα με το χέρι, όπως τα έκανε η μαμά ή η γιαγιά σου, με τη συνταγή τους, αν και μυστική, να ξεχωρίζει χάρη στα αγνά υλικά και το μυρωδάτο βούτυρο που χρησιμοποιείται. Τώρα, αν αναζητάς κάτι πιο σύγχρονο αλλά στην ίδια φιλοσοφία, τα πασχαλινά cookies του Θωμά (Λεωφ. Μαρίνου Αντύπα 58, Ηλιούπολη / 2109734458) είναι η ιδανική επιλογή. Διακοσμημένα με χρωματιστή ζαχαρόπαστα και σε πολλά διαφορετικά σχέδια, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι, τα μπισκότα «μυρίζουν» άνοιξη και φέρνουν χρώμα στο γιορτινό τραπέζι.
Όσο για τον συνήθη πρωταγωνιστή των ημερών, που δεν είναι άλλος από το τσουρέκι, να ξέρεις πως στο Bon Bon Fait Maison (Πολυδεύκους 39, Πειραιάς / 2104117999) θα βρεις μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του, που ονομάζεται «a la Tropézienne». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πιο πληθωρικό επιδόρπιο (που μοιάζει περισσότερο με τούρτα), έξτρα βουτυρένιο και γεμιστό με κρέμα βανίλιας ή φιστικιού και μασκαρπόνε, το οποίο συνδυάζει αρμονικά τη γαλλική με την ελληνική παράδοση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bon Bon fait maison (@bonbonfaitmaisongr)
Για εσένα που είσαι πιο πολύ της τάρτας, η οποία, μάλιστα, αποτελεί για πολλούς το πιο κατάλληλο γλυκό για το πασχαλινό τραπέζι, μπορείς να επιλέξεις τη βελούδινη και πιο ανάλαφρη τάρτα φιστίκι του Σouit (Τερψιθέας 47, Παλαιό Φάληρο / 2109886192), ή την τάρτα λεμόνι του Ourse (Μυστρά 39, Γλυφάδα / 2121067019) με τραγανή βάση βουτύρου, τζίντζερ και μαρέγκα λεμονιού. Βέβαια, για τους λάτρεις του συγκεκριμένου γλυκού, που αναζητούν μια πιο υγιεινή επιλογή, αλλά ταυτόχρονα επιζητούν τη γεύση και την ποιότητα, η sugar free banoffee από το Yum Guilt Free (Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα / 2109613374) μοιάζει ιδανική. Χωρίς ζάχαρη, χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά, η τάρτα αυτή σημαίνει απόλαυση χωρίς καθόλου ενοχές.
Στις πιο ελαφριές και δροσερές προτάσεις, θα βάζαμε την κρέμα patisserie με φρέσκες φράουλες και ζάχαρη άχνη από τα ζαχαροπλαστεία Fresh (Γλυφάδα: Κύπρου 80 / 2108949295, Αργυρούπολη. Λ.Αλεξιουπόλεως 54 / 2109960065), αλλά και την pavlova του Τσίρου (Γλυφάδα: Γρ. Λαμπράκη 75 / 2109600200, Πειραιάς: Λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου 31 / 2104100088), με γαλλική κρέμα, φράουλες, μούρα και sauce από φρούτα του δάσους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fresh Pâtisserie (@freshpatisserie)
Ωστόσο, εάν αναζητάς το πλέον δροσερό επιδόρπιο, που δεν είναι άλλο από το παγωτό, στο patisserie To Kati Allo (Παλαιό Φάληρο: Λεωφ. Αγίας Βαρβάρας 32 / 2109889680, Άγιος Δημήτριος: Ξάνθης 74) θα το βρεις χειροποίητο και σε πολλές γεύσεις για να διαλέξεις αυτή ή αυτές της αρεσκείας σου. Και αν μας ρωτάς, αγαπημένες επιλογές αποτελούν το φιστίκι (με φιστίκι Σικελίας) και η βανίλια-αμαρένα με φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης.
Υπάρχουν, ακόμη, ορισμένα πιο παραδοσιακά γλυκά, τα οποία απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο, που μπορούν να σταθούν εξίσου «δυναμικά» στο γιορτινό τραπέζι. Για παράδειγμα, το εκμέκ κανταϊφι από τη Βοσκοπούλα (Πανός 28, Βάρη / 2108951267) είναι μια από αυτές τις επιλογές, ενώ το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για το μιλφέιγ από τον Κωνσταντινίδη (Γλυφάδα: Λεωφ. Ποσειδώνος 67 / 2108949600, Άλιμος: Λ. Βουλιαγμένης 534 / 2109902600). Και ποιος θα έλεγε όχι στους αφράτους, παραδοσιακούς μπαμπάδες από το πολίτικο ζαχαροπλαστείο Rio (Πρωτέως 4 και Mουσών, Παλαιό Φάληρο / 2109831892);
Αν πάλι, η όρεξη ζητά γαλακτομπούρεκο, το Πρώτο (Δημ. Γούναρη 4, Γλυφάδα / 2109613580) στο φτιάχνει ακαταμάχητο, με πλούσια μυρωδάτη κρέμα και τόσο-όσο τραγανό φύλλο. Όσο για το παραδοσιακό… αλλιώς, αξίζει μια επίσκεψη στο La Maison (Δημοσθένους 149, Καλλιθέα / 2167006518) για την «εναλλακτική» νουγκατίνα που συνδυάζει ντακουάζ αμυγδάλου με κανέλα και βραστή κρέμα, είναι αφρατεμένη με ιταλική μαρέγκα, ενώ πασπαλίζεται με χοντροκοπανισμένο αμύγδαλο γλυκό.
Και για εσένα που αναζητάς τα πιο ευφάνταστα σοκολατένια αβγά, να σου πούμε πως οφείλεις να δοκιμάσεις αυτά των Cakers (Ξενοφώντος 23, Γλυφάδα / 2130341273). Με βάση τους την εξαιρετικής ποιότητας βέλγικη σοκολάτα -υγείας και λευκή-, αυτά τα πασχαλινά αβγά σε κερδίζουν σίγουρα με τη γεύση τους. Πριν όμως φτάσεις στη δοκιμή, θα εντυπωσιαστείς από τα σχέδια τους, αφού θα τα βρεις με διάφορες γιορτινές διακοσμήσεις.
Τέλος, αποκλειστικά για το Μεγάλο Σάββατο, ο φούρνος ΒΕΝΕΡΗΣ (Λεωφ. Βουλιαγμένης 10, Βούλα / 2108956190) ετοιμάζει την πασχαλινή χριστοκουλούρα, η οποία θα συμπληρώσει ιδανικά το γιορτινό τραπέζι της Ανάστασης και του Πάσχα.