Πώς η “δύσκολη” αναζήτηση εξοχικού στα Νότια οδήγησε τον Αντώνη Μαρκόπουλο στην ίδρυση της Prosperty
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της start up διαχείρησης ακινήτων Prosperty, Αντώνης Μαρκόπουλος μιλά στο NouPou για το πώς η αναζήτηση μίας εξοχικής κατοικίας στα νότια προάστια τον οδήγησε στη δημιουργία της εταιρίας, στον τρόπο με τον οποίο απέκτησε τους συναιτέρους του μια καθημερινή μέρα στο γυμναστήριο, τα σημεία που τον καθόρισαν στην επαγγελματική του πορεία, αλλά και τους στόχους της εταιρίας για το μέλλον.
- 13/04/2023
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Για πολλά γεγονότα ή καταστάσεις, εκτός από την υφιστάμενη προδιάθεση εκείνου που τα δημιουργεί, ο παράγοντας που ονομάζεται τύχη διαδραματίζει επίσης τον δικό του ρόλο. Στην περίπτωση της Prosperty, η οποία καινοτόμησε και αναπτύσσεται διαρκώς στον τομέα των ακινήτων τα τελευταία χρόνια, έχοντας δημιουργήσει μία καθετοποιημένη πλατφόρμα διαχείρισης ακινήτων, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη συνθήκη επιβεβαιώνεται. Ο Αντώνης Μαρκόπουλος, έχοντας θητεύσει σε μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας με επαγγελματική διαδρομή και στο εξωτερικό, αναζήτησε μία εξοχική κατοικία στα νότια προάστια. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε, αποτέλεσαν ίσως το έναυσμα για να συνδημιουργήσει την Prosperty με τους συνεταίρους του Νίκο Πατσιόγιαννη και Αντώνη Δεσποτάκη. Αυτό που επιδιώκουν είναι να συνδυάσουν την τεχνολογία με το real estate, διευκολύνοντας τους υποψήφιους αγοραστές – επενδυτές, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει ένα αρκετά περίπλοκο θεσμικό πλαίσιο αλλά και μία πολυδαίδαλη λειτουργική δομή στον κλάδο των ακινήτων.
Αντώνη θα ήθελα να μου πεις κάποια πράγματα για το πώς ξεκίνησες την επαγγελματική σου πορεία…
Οι σπουδές μου ήταν στο τομέα της πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αργότερα εκπόνησα την διδακτορική μου διατριβή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η οποία ήταν επικεντρωμένη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Συνεργάστηκα επαγγελματικά με διαφορετικούς τεχνολογικούς ομίλους, ενώ θήτευσα για ένα διάστημα και στην κεντρική διοίκηση, διατηρώντας πάντα ακόμα τη σχέση μου με την τεχνολογία. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με δύο σημαντικές εταιρίες. Η πρώτη ήταν η Velti, η οποία δημιούργησε ένα καλό παράδειγμα και λίγο αργότερα ένα αντιπαράδειγμα. Θα σας θυμίσω ότι ήταν η μοναδική τεχνολογική εταιρεία που κατάφερε σε λίγα μόλις χρόνια να εισάγει τις μετοχές της στον Nasdaq και μετά από περίπου τρία χρόνια να βγει από τον Nasdaq.
Επίσης, είχα αναλάβει καθήκοντα γενικού διευθυντή στην Intralot για Ασία – Ωκεανία, έχοντας ως έδρα τη Μελβούρνη και στη συνέχεια ανέλαβα Ευρώπη και Αφρική. Το πέρασμα από την Intralot μου προσέφερε αυτό που έως τότε έλειπε από την καριέρα μου, ένα πιο διεθνοποιημένο επαγγελματικό προφίλ. Μέσα σε 6 χρόνια ταξίδεψα σε περισσότερες από 80 χώρες. Γνώρισα τις αγορές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και εξωτικές χώρες, όπως το Καζακστάν. Αποκόμισα εμπειρίες για το πώς υλοποιείται η επιχειρηματική ανάπτυξη, ενώ γνώρισα αρκετούς διαφορετικούς λαούς και κουλτούρες.
Υπήρξε κάποιο σημείο που σε καθόρισε και σε οδήγησε εδώ όπου βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή;
Πάντα ήμουν άνθρωπος που δημιουργούσα ιδέες. Η περίπτωση της Prosperty δεν ήταν η μοναδική φορά που έχτισα κάτι δικό μου. Το πρώτο μου βήμα ως ιδιοκτήτης επιχείρησης έγινε προ δεκαπενταετίας, όταν ασχολήθηκα με κάτι πρωτόγνωρο ίσως για την εποχή εκείνη, που σήμερα φέρει την ονομασία IoT. Όταν ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου, αξιοποίησα την τεχνολογία που τότε ονομαζόταν Wireless Sensor Networks (WSN). Είχα δημιουργήσει έναν αυτοματισμό για ιχθυογενετικούς σταθμούς που απευθυνόταν σε εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών. Στην πορεία κάποιος από τους μεγάλους της εποχής σε αυτόν τον κλάδο αντιμετώπισε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, χάνοντας την παραγωγή περίπου τριών μηνών μετά από ανθρώπινο λάθος. Οι άνθρωποι της εταιρείας αυτής μου ζήτησαν τότε να αυτοματοποιήσω πλήρως την παραγωγική διαδικασία. Ωστόσο, η συγκεκριμένη δραστηριότητα παρά το γεγονός ότι ήταν αρκετά επιτυχημένη, δεν είχε συνέχεια.
Ποιες ζυμώσεις προηγήθηκαν για να φτάσεις στην δημιουργία της Prosperty;
Η Prosperty δημιουργήθηκε σχεδόν από τύχη, όπως συνήθως γίνεται όταν γεννιούνται startups και κανούργιες ιδέες. Όταν έφυγα από τον όμιλο Intralot επιδίωξα να αγοράσω ένα οικόπεδο και να χτίσω ένα εξοχικό για τα παιδιά μου. Επειδή κατοικώ στα βόρεια προάστια, ήθελα το σπίτι αυτό να βρίσκεται στα νότια της Αττικής. Ωστόσο, είχα ταλαιπωρηθεί πολύ ψάχνοντας στις αγγελίες. Φάνταζε στα μάτια μου ιδιαίτερα οξύμωρο να δυσκολεύομαι τόσο πολύ να αγοράσω ένα ακίνητο, ενώ μπορούσα να διαθέσω τα χρήματα για την απόκτησή του. Η πρώτη ερώτηση που έκανα σε όλους τους μεσίτες ήταν εάν ήταν οικοδομήσιμο και η δεύτερη, πόσα τετραγωνικά θα μπορούσα να χτίσω. Κανείς δεν μου έδινε μία σαφή απάντηση. Είχα διανύσει πολλά χιλιόμετρα σε Ανάβυσσο, Λαγονήσι και οπουδήποτε αλλού, χωρίς αποτέλεσμα.
Ψάχνοντας τότε σε πλατφόρμες εύρεσης ακινήτων της εποχής, είδα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αλλά και ιδέες. Άρχισα να επεξεργάζομαι τον τρόπο, με τον οποίο θα μπορούσα να προσαρμόσω τις ιδέες αυτές και να γίνουν πραγματικότητα.
Κάποια στιγμή επομένως έρχεται και η γνωριμία με τους σημερινούς σου συνεταίρους.
Τότε είχα περισσότερο χρόνο και πήγαινα συχνά στο γυμναστήριο. Εκεί γνώρισα τον έναν από τους δύο συνεταίρους και συνιδρυτές της εταιρείας, τον Αντώνη Δεσποτάκη. Στην κουβέντα μου ανέφερε ότι ασχολείται με την ανάπτυξη ακινήτων. Κανονίσαμε τότε μία συνάντηση και σχεδίασα επί χάρτου ακριβώς αυτό που είχα στο μυαλό μου. Είχα ήδη σκεφτεί ότι θα ήθελα μία πλατφόρμα με υπηρεσίες όπως η δυνατότητα σύναψης ψηφιακού ραντεβού, η αποδοχή ψηφιακής υπογραφής και οι online προσφορές για τα προσφερόμενα ακίνητα. Του ζήτησα να δημιουργήσει έναν πρωτόλειο σχεδιασμό για να σκεφτώ πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Η ανταπόκριση που έλαβα από την αγορά στο σχέδιο του Αντώνη, ήταν άκρως θετική. Δεν ήταν λίγοι όμως εκείνοι που μου απάντησαν ότι «ήμουν τρελός» για το ότι είχα την πρόθεση να ψηφιοποιήσω το αχανές τοπίο του real estate στην Ελλάδα. Ήμουν παρόλ’ αυτά αποφασισμένος να το προσπαθήσω. Κλειστήκαμε κάποιοι άνθρωποι για έναν χρόνο σε ένα γραφείο και υλοποιήσαμε την πρώτη έκδοση της πλατφόρμας που σήμερα ονομάζεται Prosperty.
O τρίτος της «παρέας» εισήλθε στο σχήμα επίσης τυχαία. Ήταν ο Νίκος Πατσιόγαννης, τον οποίο γνώριζα για περισσότερα από 15 χρόνια. Εργαζόταν επί σειρά ετών στην PwC, ενώ το 2015 δημιούργησε την πρώτη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων. Εκτίμησε τότε ότι οι εταιρείες διαχείρισης ανεξόφλητων οφειλών θα καλούνταν μέσα στα επόμενα χρόνια να αξιοποιήσουν αρκετές χιλιάδες ακίνητα που θα έβγαιναν στην αγορά. Κανονίσαμε ορισμένες συναντήσεις και διαπίστωσα ότι θα είχαμε στη διάθεσή μας μία σημαντική δεξαμενή εισροής ακινήτων, μέσω των συγκεκριμένων εταιρειών, τα οποία κατ’ επέκταση θα μπορούσαμε να διοχετεύουμε σε funds. Δημιουργήσαμε μία παρουσίαση της Prosperty και το 2022 – λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας – καταφέραμε να «σηκώσουμε» την πρώτη μας χρηματοδότηση, ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ, με τη συμμετοχή δύο venture capitals, μεταξύ αυτών η Velocity Partners και ορισμένοι ιδιώτες επενδυτές.
Aυτή τη στιγμή με ποιον τρόπο υλοποιεί τον επενδυτικό της σχεδιασμό η Prosperty;
Oι τρεις ιδρυτές διατηρούμε την πλειοψηφία των μετοχών, ενώ μας στηρίζουν τρία ελληνικά venture capitals. Πρέπει μάλιστα να είμαστε μία από τις ελάχιστες startups που έχουν χρηματοδοτηθεί από τρία διαφορετικά VCs. Επίσης, μας υποστηρίζει ένα σημαντικό family office που βοηθάει να αναπτύξουμε την δραστηριότητά μας. Στο σχήμα συμμετέχουν και κάποιοι επιτυχημένοι επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στην ομάδα και στην ιδέα.
Εάν συζητούσαμε για την επόμενη μέρα, πού θα ήθελες να φτάσει η Prosperty στο μέλλον;
Ξεκινήσαμε την Prosperty ως μία πλατφόρμα που απευθυνόταν στο ευρύ κοινό. Βασικός μας στόχος είναι να κάνουμε ευκολότερη την αγοραπωλησία ενός ακινήτου, λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο διαφανή ως διαδικασία. Σήμερα η τεχνολογία που σχετίζεται με τα ακίνητα περιορίζεται κατά κύριο λόγο στην αναζήτηση ενός ακινήτου μέσα από τα sites αγγελιών. Συνήθως, αφού ο ενδιαφερόμενος δει το ακίνητο, πρέπει να παραλάβει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να απευθυνθεί σε δικηγόρο και μηχανικό ή συμβολαιογράφο για τον σχετικό έλεγχο, καθώς και να μιλήσει με την τράπεζα σε περίπτωση που επιθυμεί την έκδοση δανείου. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ότι προσφέρουμε ολοκληρωμένη τη διαδικασία, ξεκινώντας από την αναζήτηση έως και την υπογραφή του συμβολαίου.
Διαθέτουμε όλες τις υπηρεσίες που διασφαλίζουν την εγκυρότητα των αγγελιών που αναφέρονται στις αγγελίες. Ακόμα και τακτοποιημένο να μην είναι το ακίνητο, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ακριβή κατάσταση και εάν χρειαστεί αναλαμβάνουμε και αυτό το πεδίο εμείς. Αναλαμβάνουμε επίσης να κλείσει κάποιος το ραντεβού του με τον μεσίτη ψηφιακά, να διαπραγματευτεί την τιμή με όρους διαφάνειας, ενώ υποστηρίζουμε τον αγοραστή με νομικές, τεχνικές και συμβολαιογραφικές υπηρεσίες, από την αρχή έως το τέλος, καθώς και τη χρηματοδότηση της αγοράς. Αυτό που εξασφαλίζουμε για πρώτη φορά είναι ότι εγγυόμαστε την επιστροφή του συνόλου του κεφαλαίου με επιτυχημένη μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο. Κάνουμε δηλαδή αυτό που στην Αμερική ονομάζουν «title guarantee».
Πώς αυτοπροσδιορίζεστε με δύο λέξεις ως προς τις υπηρεσίες που προσφέρετε;
Ο ρόλος μας είναι αυτός των digital agents (ψηφιακοί μεσίτες). Δεν μας ενδιαφέρει ο όγκος των ακινήτων που διαχειριζόμαστε, αλλά η ποιότητά τους. Σήμερα έχουμε στο δίκτυό μας περίπου 3.500 ακίνητα, όλα πιστοποιημένα.
Δεδομένου ότι ετοιμάζετε την επέκτασή σας στο εξωτερικό, πότε θα συμβεί αυτό; Θα χρειαστεί νέος γύρος χρηματοδότησης;
Η στρατηγική της εταιρείας που αφορά στη διεθνή της επέκταση, αφορά κυρίως τον τομέα της τεχνολογίας. Πέρα από αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα, όπου εξυπηρετούμε τις αγοραπωλησίες ακινήτων, το DNA της εταιρείας εντοπίζεται στον τομέα της τεχνολογίας και των δεδομένων (data). Έχουμε δημιουργήσει μία πλατφόρμα που διαχειρίζεται όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για πολύ μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Αυτή την τεχνογνωσία προωθούμε στο εξωτερικό. Οι μεγάλοι θεσμικοί παίκτες που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων και έχουν να διαχειριστούν χιλιάδες ακίνητα, μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία της Prosperty και να τρέξουν με τη βοήθειά της όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να τα προετοιμάσουν για την εμπορική τους αξιοποίηση.
Επομένως, έχουμε τη δυνατότητα να πουλάμε την τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει σε μεγάλους θεσμικούς παίκτες, κάτι που ήδη κάναμε στην Κύπρο. Σύντομα θα κάνουμε κάτι αντίστοιχο και στην Ιταλία. Μέσα σε έναν μήνα μπορούμε να συλλέξουμε όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να επεκτείνουμε την δραστηριότητά μας σε νέες αγορές.
Ολοκληρώσαμε έναν «ενδιάμεσο» γύρο χρηματοδότησης καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 εξασφαλίσαμε 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική χρηματοδότηση της εταιρείας έως και αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση που έχουμε λάβει θα διευκολύνει την επέκτασή μας σε δύο αγορές στόχους, την Ιταλία και την Ισπανία, εντός του 2023. Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε έναν ακόμα μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης στο τέλος του 2023.
Με ποιον τρόπο δημιουργείτε επιπλέον έσοδα εκτός από την τεχνολογία που πουλάτε σε τρίτους;
Επί της ουσίας αναλαμβάνουμε και πουλάμε τις διαδικασίες διαχείρισης και ωρίμανσης των ακινήτων, αλλά και την μεσιτεία, από όπου αποκομίζουμε επιπλέον έσοδα. Με αυτόν τον τρόπο χτίζουμε προστιθέμενη αξία, διότι οι θεσμικοί επενδυτές βλέπουν σε εμάς κάποιον που μπορεί να τους τρέξει τις διαδικασίες και θα τους βοηθήσει να πουλήσουν τα ακίνητά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε οι μοναδικοί στην Ελλάδα και στην Κύπρο που διεκπεραιώνουμε το σύνολο το κύκλου διαχείρισης ενός ακινήτου.
Ποιος είναι ο στόχος σας για την επόμενη πενταετία;
Επιδίωξή μας είναι να γίνουμε η πιο γνωστή εταιρεία παροχής τεχνολογίας στον τομέα των ακινήτων μέσα στα επόμενα χρόνια. Το ολοκληρωμένο μοντέλο που παρέχουμε αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
Η δημιουργικότητα και η μοναδικότητα ανοίγει την πόρτα των εξαγορών. Θα συζητούσες το ενδεχόμενο εξαγοράς της εταιρείας εάν κάποιος μεγάλος θεσμικός σου χτυπούσε την πόρτα;
Όλες οι προτάσεις ενέχουν τόσο θετικά, όσο και αρνητικά στοιχεία. Επομένως, απαιτούν αξιολόγηση. Από πλευράς μας κινούμαστε σε μία πολύ δημιουργική διαδρομή, στην οποία θα αναζητήσουμε στρατηγικούς συνεργάτες που μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξή μας. Εάν λοιπόν ερχόταν στα χέρια μας μία τέτοια πρόταση, θα την αξιολογούσαμε από κοινού με τους υφιστάμενους επενδυτές. Ωστόσο, έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης και νιώθουμε ότι έχουμε ακόμα πολλά να δώσουμε στον τομέα του real estate και της τεχνολογίας.