Γιορτή της Μητέρας: Τέσσερις υποψήφιες του Νοτίου Τομέα μας μιλούν για τις πολιτικές που απαιτούνται για τη στήριξη της μητρότητας
Εκλογές 2023Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, ζητήσαμε από υποψήφιες βουλεύτριες του Νοτίου Τομέα να μας εξηγήσουν ποιες πολιτικές πρέπει να υιοθετηθούν τα επόμενα χρόνια, για την στήριξη των νέων μητέρων και γενικά της μητρότητας.
- 14/05/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Η ημερομηνία των εθνικών εκλογών 2023 βρίσκεται προ των πυλών και σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, θέλαμε να μάθουμε από υποψήφιες βουλεύτριες του Νοτίου Τομέα Αθηνών, οι οποίες ζητούν την ψήφο μας όταν φτάσουμε στις κάλπες, να μας εξηγήσουν ποιες πολιτικές πιστεύουν ότι είναι απαραίτητες, ώστε η Πολιτεία να ενισχύσει τη μητρότητα και τις νέες μητέρες.
Δήμητρα Καντεράκη, υποψήφια βουλεύτρια Νοτίου Τομέα με τη Νέα Δημοκρατία
«Η μητέρα είναι το πιο ιερό πρόσωπο για τον κάθε άνθρωπο. Είναι το πρόσωπο αυτό στην αγκαλιά του οποίου καταφεύγουμε όλοι στις πιο δύσκολες στιγμές μας, όποια ηλικία και αν έχουμε. Η σκέψη της και μόνο καταπραΰνει, ηρεμεί, παρηγορεί. Η μητρότητα όμως χρειάζεται φροντίδα και στοργή από την πολιτεία.
Η κυβέρνησή μας τα τελευταία 4 χρόνια έκανε πολλά. Δημιούργησε χώρους φύλαξης βρεφών, ηλικίας 6 μηνών έως 2,5 ετών, υλοποίησε το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», εκσυγχρόνισε μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια το οικογενειακό δίκαιο της χώρας ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής αλλά και με όσα ισχύουν στο Δίκαιο όλων των ευρωπαϊκών κρατών, διεύρυνε τον όρο του «γονέα», ώστε να περιλαμβάνει τις περιπτώσεις της υιοθεσίας και της παρένθετης μητρότητας, επεκτείνοντας τις προστατευτικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.
Όμως δεν είναι αρκετά! Πρέπει η κάθε μανούλα να νιώθει την πολιτεία, το κράτος αρωγό και συμπαραστάτη της ανά πάσα στιγμή. Από το μαιευτήριο, μέχρι το νηπιαγωγείο και από το δημοτικό μέχρι τις Πανελλαδικές, πρέπει να είναι δίπλα της, να την στηρίζει με κάθε τρόπο. Να έχει στη διάθεσή της οικονομικά μέσα, κοινωνικούς επιστήμονες, υπηρεσίες κάθε είδους, βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία υψηλής ποιότητας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ότι άλλο χρειάζεται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπογεννητικότητα είναι μία μάστιγα της εποχής μας και ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια».
Φωτεινή Κούβελα, υποψήφια βουλεύτρια Νοτίου Τομέα με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
«Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει το δικαίωμα για ελεύθερη επιλογή στη μητρότητα ή όχι. Η ενδυνάμωση της μητρότητας προϋποθέτει να υπάρχει ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ένα κράτος πρόνοιας που θα στηρίζει τις γυναίκες που αποφασίζουν να γίνουν μητέρες όπως και τα παιδιά τους. Ενώ για τις εργαζόμενες μητέρες, χρειάζονται μέτρα συμφιλίωσης οικογενειακής, επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προβλέπουμε για τη μητέρα ότι: Θα αποδώσουμε σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού), το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής. Θα αυξήσουμε το επίδομα μητέρας για το 2ο παιδί, από 70 ευρώ στα 105 ευρώ/μήνα, και θα διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης. Θα εξισώσουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Θα επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες και θα καθιερωθεί άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Σχετικά με τη φροντίδα για το παιδί, μεταξύ άλλων, δεσμευόμαστε για: Δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, με διευρυμένο 10ωρο ωράριο και δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ. Επίσης, δωρεάν χορήγηση 680.000 σχολικών γευμάτων καθημερινά σε όλα τα παιδιά του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου και νομοθετική ρύθμιση που θα ενισχύσει την ενημέρωση των Υπηρεσιών Παιδικής».
Τόνια Αντωνίου, υποψήφια βουλεύτρια Νοτίου Τομέα με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
«Η προστασία και η ενίσχυση της μητρότητας έχουν κεντρική θέση στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα, αλλά και για να προστατεύσουμε ένα ατομικό δικαίωμα των γυναικών. Γι’ αυτό έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα μείνει ξανά κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, ενώ προτείνουμε ειδική επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη νέων γυναικών με πλήρη απασχόληση. Αντίστοιχη ειδική ενίσχυση για νέες μητέρες και γυναίκες περιλαμβάνουν και τα φορολογικά κίνητρα που προτείνουμε για νέους επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Καταθέσαμε, επίσης, τροπολογία με την οποία έχουμε προτείνει την αναπροσαρμογή του επιδόματος μητρότητας των μη μισθωτών γυναικών στα επίπεδα των μισθωτών ασφαλισμένων, προκειμένου το παιδί να έχει κοντά του τη μητέρα του αυτούς τους κρίσιμους πρώτους μήνες.
Όμως, επειδή κάθε νέα οικογένεια χρειάζεται μια νέα κατοικία, σε μια περίοδο που το στεγαστικό κόστος είναι δυσβάσταχτο, προτείνουμε με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης τη δημιουργία δεξαμενής 150.000 κατοικιών, που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια. Οι προτάσεις αυτές, αποτελούν τον πυρήνα του ευρύτερου πλαισίου προστασίας της μητρότητας και της νέας οικογένειας που προτείνουμε».
Λεμονιά Φακάρου, υποψήφια βουλεύτρια Νοτίου Τομέα με το ΚΚΕ
«Στήριγμα για τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες μητέρες ήταν και θα είναι το ΚΚΕ με τη δράση και τις πρωτοβουλίες του, με τις προτάσεις του για ουσιαστικά μέτρα στήριξης.
Γιατί στην προγραμματική αντίληψη του ΚΚΕ, η μητρότητα είναι βασική κοινωνική λειτουργία και ως εκ τούτου πρέπει να αποτελεί υπόθεση όλης της κοινωνίας η προστασία της, η υποστήριξη και η ενίσχυσή της. Αυτή η προγραμματική αντίληψη καθορίζει τη στάση και την πάλη του ΚΚΕ σήμερα, μέσα και έξω από τη Βουλή, στους Δήμους, στα εργατικά σωματεία, στους συλλόγους και στους φορείς του λαϊκού κινήματος. Για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διεκδίκηση σύγχρονων και ασφαλών βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά, τη σύγχρονη και υψηλού επιπέδου προσχολική αγωγή ενταγμένη σε ένα ενιαίο δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, την ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας με επίκεντρο το Κέντρο Υγείας σε κάθε περιοχή. Αυτό θα πρέπει να αναπτύσσει προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας του πληθυσμού, να αναλαμβάνει τον προγεννητικό έλεγχο και την υποστήριξη των νέων μητέρων και των βρεφών, με έμφαση στην πρώιμη διάγνωση και στην έγκαιρη παρέμβαση όταν εμφανίζονται δυσκολίες στην ανάπτυξη του παιδιού, τη διασύνδεσή τους με τις κατάλληλες ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία κλπ. Το δυνάμωμα αυτών των αγώνων, είναι η αποφασιστική απάντηση απέναντι σε φαινόμενα της πολύπλευρης καταπίεσης και εκμετάλλευσης των γυναικών, όπως οι γνωστές εργοδοτικές πρακτικές που υποχρεώνουν τις γυναίκες να αποδεχτούν «ρήτρες» ότι δεν πρόκειται να τεκνοποιήσουν, προκειμένου να προσληφθούν ή να μην απολυθούν, οι απολύσεις εγκύων με τη λήξη των συμβάσεών τους.
Το ΚΚΕ, από τη θέση της αντιπολίτευσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών και τη στήριξη της μητρότητας, κατέθεσε πριν λίγους μήνες δύο τροπολογίες: Η πρώτη προβλέπει την κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης, η οποία θέτει ως προϋπόθεση για να χορηγηθεί η άδεια και το επίδομα μητρότητας, τη συμπλήρωση 200 ενσήμων τα τελευταία δύο χρόνια, αποκλείοντας έτσι χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες από στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Η δεύτερη αφορά στη χορήγηση άδειας και επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες επαγγελματίες και επιστήμονες και στις αγρότισσες, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ενημερότητας, στο ύψος του κατώτατου μισθού με ευθύνη του κράτους, με ταυτόχρονη απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές.
Η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε ασυζητητί και τις δύο τροπολογίες του ΚΚΕ. Το ίδιο είχε κάνει και η προηγούμενη «προοδευτική» κυβέρνηση συνεργασίας που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη βοήθεια τότε των ακροδεξιών ΑΝΕΛ. Στο όνομα των ίσων ευκαιριών στην εργασία καθιερώθηκαν ως σύγχρονος μεσαίωνας τα ευέλικτα και ακανόνιστα ωράρια εργασίας, η μειωμένη απασχόληση με αντίστοιχη περικοπή όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, η τηλε-εργασία από το σπίτι σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου, εντείνοντας την εκμετάλλευση, εκμηδενίζοντας τον ελεύθερο χρόνο των εργαζόμενων μητέρων».
Το NouPou ζήτησε και από τα άλλα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, τη συμβολή τους για το συγκεκριμένο αφιέρωμα. Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης, δεν είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας.