Η «περιπέτεια» του στρογγυλού κτιρίου του Φλοίσβου
Το ιστορικό στρογγυλό κτίριο του Φλοίσβου, το μοναδικό στην περιοχή που βρίσκεται από την κάτω πλευρά της παραλιακής, το οποίο λειτούργησε ως εστιατόριο, club και τελικά ως πολιτιστικό κέντρο του Παλαιού Φαλήρου, η ιστορία του και οι "περιπέτειές" του μέχρι την ανακαίνιση.
- 23/05/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Νέα πνοή θα πάρει ξανά το ιστορικό και πολύ χαρακτηριστικό στρογγυλό κτίριο του Φλοίσβου, ένα από τα τοπόσημα της περιοχής, μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του δήμου και της Περιφέρειας Αττικής για την ανακαίνισή του.
Το στρογγυλό κτίριο του Φλοίσβου είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και παλαιότερα του Παλαιού Φαλήρου. Στην ουσία είναι το μοναδικό κτίριο της περιοχής το οποίο δεν βρίσκεται από την πάνω πλευρά, αλλά από την κάτω πλευρά της παραλιακής, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Χτίστηκε μεταξύ 1885 και 1895 και τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία.
Το διάστημα 1926-1940, το κτίριο εκμισθώθηκε και μετονομάστηκε σε «Φλοίσβος». Τότε είναι που η όψη του άλλαξε και μεταμορφώθηκε σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.
Από το 1950 μέχρι το 1968, λειτούργησε ως εστιατόριο και κέντρο διασκέδασης, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ωστόσο, με την έλευση του 1970 και μέχρι το 1990, οπότε και ξεκίνησαν να δημιουργούνται τα εμβληματικά νυχτερινά κέντρα στην παραλιακή προς την κατεύθυνση της Γλυφάδας, ο Φλοίσβος άρχισε να χάνει τη δόξα του. Άρχισε να λειτουργεί ως κέντρο και ταβέρνα, ωστόσο δεν γινόταν καλή συντήρηση και το κτίριο παρουσίαζε αρκετές φθορές.
Τη δεκαετία του ‘90 βέβαια, ο «Φλοίσβος» αναγεννήθηκε. Λειτούργησε ως club cafe και εστιατόριο με την επωνυμία «Θέατρο – Φλοίσβος», απέκτησε όμορφη διακόσμηση στον εσωτερικό αλλά και τον εξωτερικό του χώρο.
Η δεύτερη εποχή παρακμής όμως δεν άργησε να έρθει ξανά για το κτίριο, αφού μεταξύ 2000-2005, λόγω διαμαρτυριών από τους κατοίκους για την περιοχή, το κτίριο σταμάτησε να λειτουργεί ως club και έγινε ένα ακόμη «χαλαρό» μπαρ και εστιατόριο.
Πουλήθηκε μάλιστα από την Εθνική Τράπεζα στον Όμιλο Καστελόριζο και τον ιδιοκτήτη του Αντώνη Σταύρου. Ο Δήμος προσέφυγε το 2005 στη δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει το ακίνητο και τελικά, μετά από διάφορες ενέργειές του, κατάφερε να το φέρει στην ιδιοκτησία του. Το τίμημα για τον δήμο ήταν μάλιστα γύρω στα 5 εκατ. ευρώ.
Από τότε μέχρι σήμερα, το κτίριο είναι εκθεσιακός χώρος και το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Παλαιού Φαλήρου. Έχει φιλοξενήσει διάφορων ειδών πολιτιστικές, μορφωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, σε μια προνομιακή τοποθεσία και με όλη την ιστορία που κρύβει πίσω του.
Στρογγυλό κτίριο Φλοίσβου: Η ανακαίνιση του ακινήτου
Τον Οκτώβριο του 2010, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τα αρχιτεκτονικά σχέδια ανακαίνισης του κτιρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα απομακρύνονταν αυθαίρετες πρόσθετες κατασκευές, ενώ θα διατηρούνταν ο κυκλικός του χαρακτήρας, με μια λιτή κατασκευή πιο σύγχρονης αισθητικής. Παράλληλα, όπως είχε αναφερθεί τότε, θα αξιοποιούσε τις υπάρχουσες κατασκευές, ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές – απαιτήσεις για βοηθητικούς χώρους, προσβασιμότητα ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων.
«Ο “Φλοίσβος” αποτελεί το πιο εμβληματικό τοπόσημο του Παλαιού Φαλήρου και μετά από χρηματοδότηση ύψους 1.500.000 ευρώ που εξασφαλίσαμε από την Περιφέρεια Αττικής, την άδεια από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, ξεκινάμε τις απαραίτητες διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην κατασκευή του έργου», είχε αναφέρει τότε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος.
Πολύ αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2023. ήρθε η στιγμή που εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια για την έναρξη των εργασιών ανακαίνισής του. Η σχετική οικοδομική άδεια είχε εκδοθεί ήδη από τον Αύγουστο του 2022.
Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του κτιρίου
Τελικά, το ακίνητο φαίνεται πως μπαίνει τώρα σε τροχιά υλοποίησης, μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το έργο που ονομάζεται «Ανακαίνιση του Πολιτιστικού Κέντρου του Φλοίσβου και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου», από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, και τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, Γιάννη Φωστηρόπουλο.
Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ακολουθεί η έναρξη διαδικασίας δημοπράτησης του έργου, προϋπολογισμού περίπου 2,9 εκατ. € (συμπ/νου Φ.Π.Α & αναθεώρησης). Να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν περίπου 1,4 εκατ. ευρώ, ο οποίος στην πορεία αναθεωρήθηκε.
Πλέον επίκειται ο διαγωνισμός που θα αναδείξει την κατασκευαστική εταιρία που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου, ο οποίος πρόκειται να γίνει εντός του 2023, ενώ οι εργασίες της ανακαίνισης πρόκειται να ξεκινήσουν το 2024.