Πόσα εκατομμύρια ευρώ εισέπραξαν οι Άραβες του Αστέρα Βουλιαγμένης από τις βίλες στον Λαιμό
Τα χρήματα που εισέπραξε η Αστήρ Παλλάς για να πουλήσει τα 13 οικόπεδα του Αστέρα Βουλιαγμένης στους δύο ιδιοκτήτες – τα 11 ανήκουν στον Δ. Διαμαντίδη και τα 2 στην οικογένεια Λάτση - εκτόξευσαν τα μεγέθη της εταιρίας, με αποτέλεσμα στη διάρκεια του 2022 να υπερδιπλασιάσει τον τζίρο της.
- 25/05/2023
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Τη στιγμή που οι κατασκευαστικές εργασίες για τις 13 βίλες που θα δημιουργηθούν στον όρμο του Λαιμού στη Βουλιαγμένη από τον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη και την οικογένεια Λάτση, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, τα έσοδα που απέφερε για την εταιρεία Αστήρ Παλλάς, η οποία διαχειρίζεται τον Αστέρα Βουλιαγμένης, είναι ενδεικτικά της υπεραξίας που έχουν οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες. Τα συνολικά έσοδα που εισέπραξε από τα οικόπεδα κατά την πώλησή τους στη διάρκεια του 2022 ήταν 114 εκατομμύρια ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι οι πρώτες κινήσεις πώλησης οικοπέδων, από τα συνολικά 13 που βρίσκονται στην έκταση παραπλεύρως των ξενοδοχείων της Αστήρ Παλάς, πραγματοποιήθηκαν το 2020 όταν διατέθηκαν τα τρία από αυτά, ενώ τον Αύγουστο του 2021 πουλήθηκε ακόμα ένα και τα υπόλοιπα εντός του 2022. Η αξία των οικοπέδων που πουλήθηκαν το 2020 ήταν 21,43 εκατομμύρια ευρώ και εκείνου που πουλήθηκε το 2021 ήταν 7,17 εκατομμύρια ευρώ.
Αστήρ Παλλάς: Υπερδιπλάσιος τζίρος και εκτόξευση κερδών
Τα χρήματα που εισέπραξε η Αστήρ Παλλάς για να πουλήσει τα 13 οικόπεδα στους δύο ιδιοκτήτες – τα 11 ανήκουν στον Δ. Διαμαντίδη και τα 2 στην οικογένεια Λάτση – εκτόξευσαν τα μεγέθη της εταιρίας, με αποτέλεσμα στη διάρκεια του 2022 να υπερδιπλασιάσει το τζίρο της.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ το 2021 ο τζίρος για την Αστήρ Παλάς ήταν 106 εκατομμύρια ευρώ, το 2022 το σχετικό οικονομικό μέγεθος αυξήθηκε κατά 105%, φτάνοντας στα 218 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω των πωλήσεων των συγκεκριμένων προνομιακών οικοπέδων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο αλλά και τον Δεκέμβριο του 2022.
Στη διαμόρφωση όμως των συγκεκριμένων οικονομικών επιδόσεων συνέβαλε και το κομβικό γεγονός για την εγχώρια ναυτιλία, τα «Ποσειδώνια» που έλαβαν χώρα στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Το πιο ενδεικτικό στοιχείο για την επίδραση και την εύνοια που προκάλεσαν στα οικονομικά μεγέθη της Αστήρ οι πωλήσεις των οικοπέδων αυτών, είναι ότι τα κέρδη της το 2022 εκτοξεύθηκαν στα 253,43 εκατομμύρια ευρώ από 36,8 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021.
Διάκριση του Astir Palace ως «Forbes Five Star»
Στον τομέα της ξενοδοχειακής δραστηριότητας η Four Seasons Astir Palace πέτυχε να γίνει μία από τις πέντε νέες ξενοδοχειακές μονάδες της Four Seasons στον κόσμο που έλαβε τον χαρακτηρισμό ως «Forbes Five Star» στις αρχές της φετινής χρονιάς. Αποτέλεσε την πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα στην Αθήνα που της απονεμήθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος, ο οποίος επιβραβεύει επιλεγμένες ξενοδοχειακές εκμεταλλεύσεις που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και εγκαταστάσεις.
Στην περίπτωση της Μαρίνας Βουλιαγμένης, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ελλιμενισμός σκάφους με δοκιμαστικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα απομένουν οι τελικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση κατασκευής της. Σημειώνεται επίσης ότι εντός του 2022 η εταιρεία Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης μεταβιβάστηκε από την Αστήρ Παλάς στην Apollo Επενδύσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε., εταιρεία που ανήκει στην Apollo Investment HoldCo, η οποία είχε πλειοδοτήσει για την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης το 2016.
Πρόκειται για την επενδυτική κοινοπραξία, που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή ισχυρών αραβικών κεφαλαίων, αλλά και του Τούρκου μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ της Dogus Group, η οποία κατέβαλε το ποσό των 393,1 εκατ. ευρώ, αποκτώντας ποσοστό 88,5% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης. Η επένδυση στο συγκρότημα του Αστέρα υλοποιήθηκε μέσω του Street Real Estate Fund IV LP. Tον σχετικό διαγωνισμό είχε υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ και αφορούσε στην ιδιωτικοποίηση και ανάπτυξη του συγκροτήματος Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης.
Στα 150 εκατ. ευρώ το τίμημα για την πώληση της Μαρίνας
Το τίμημα για την πώληση της Μαρίνας Βουλιαγμένης ανήλθε σε 149,4 εκατομμύρια ευρώ και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ το καθαρό κέρδος ανήλθε σε 136,55 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι η Apollo Investments που την απέκτησε από την Αστήρ Παλάς, είναι ιδίων συμφερόντων με τους ιδιοκτήτες του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Υπενθυμίζουμε τέλος ότι η συνολική επένδυση για την ανακατασκευή της Μαρίνας αγγίζει τα 53 εκατ. ευρώ. Θα διαθέτει 59 θέσεις ελλιμενισμού, χώρο περιπάτου με 15 καταστήματα λιανικής, δύο επώνυμα καταστήματα από τον χώρο της εστίασης μεταξύ των οποίων το Cova Café αλλά και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Η Αστήρ προχώρησε πέρυσι σε εκταμιεύσεις για τα έργα προς την «Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης Α.Ε.» που ανήλθαν στα 27,14 εκατ. ευρώ.