ARIAN: Το θερινό σινεμά της Γλυφάδας έχει συνδέσει το όνομά του με μερικές από τις καλύτερες στιγμές του καλοκαιριού
Ο θερινός κινηματογράφος της Γλυφάδας -που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1959, παρέμεινε κλειστός για 32 χρόνια και άνοιξε ξανά το 2018- αποτελεί μια από τις κρυφές οάσεις των νοτίων προαστίων και προσφέρει κάθε καλοκαίρι μια μοναδική απόλαυση, που ξεπερνά την κινηματογραφική εμπειρία. Εμείς τον ανακαλύπτουμε ξανά μέσα από τη ματιά του Δημήτρη Γάκα, ενός εκ των δύο εμπνευστών του ανανεωμένου πλέον σινεμά.
- 15/06/2023
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
«Σκαρφαλωμένοι» σε ταράτσες, «απλωμένοι» σε πάρκα ή καλά κρυμμένοι στους δρόμους της πόλης, οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας αποτελούν χωρίς αμφιβολία μία από τις ομορφότερες, πιο ρετρό και απολαυστικές εμπειρίες του καλοκαιριού. Ο ήλιος που χάνεται πίσω από τα κτίρια της πόλης δημιουργεί το ιδανικό φόντο για αξέχαστες κινηματογραφικές προβολές, ενώ η καλοκαιρινή αύρα, το δροσερό αεράκι που σε φυσάει, αλλά και το κουτί με το ποπ κορν που μοσχομυρίζει και σε ταξιδεύει στην αίγλη μιας άλλης εποχής, συνθέτουν το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό. Κάπως έτσι περιγράφεται μια βραδιά στο Arian!
ARIAN: Η νέα εποχή
Το θερινό σινεμά της Γλυφάδας, που βρίσκεται εντός της ομώνυμης στοάς, πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το μακρινό πια 1959, προσφέροντας στο νότιο (και όχι μόνο) κοινό μια ξεχωριστή πρόταση για έξοδο. Ενώ λειτούργησε έως το 1986, εκείνη τη χρονιά έκλεισε εξαιτίας της κρίσης των θερινών κινηματογράφων και παρέμεινε αναξιοποίητο για τα επόμενα 32 χρόνια.
Το 2018, ωστόσο, ο θερινός κινηματογράφος Αριάν αναβίωσε. Οι εμπνευστές του νέου αυτού concept, ο Δημήτρης Γάκας και ο Κώστας Γιαννόπουλος, έβαλαν στόχο να φέρουν μια νέα εποχή για το σινεμά, κρατώντας παράλληλα ζωντανή την αίγλη που κάποτε το χαρακτήριζε. «Η οικογένειά μας είχε την ιδιοκτησία του κινηματογράφου Αθήναιον στο κέντρο της πόλης, ενώ το 1997 δημιουργήσαμε τον κινηματογράφο Cinepolis στη Γλυφάδα, ένα ορόσημο για τα νότια προάστια. Πλέον μετονομάστηκε σε Town Cinemas, αλλά παραμένει στην ιδιοκτησία μας. Για πολλά χρόνια βέβαια, θέλαμε να ανοίξουμε έναν θερινό κινηματογράφο εδώ στη Γλυφάδα, καθώς είναι ένας δήμος άρρηκτα συνδεδεμένος με το καλοκαίρι στην πόλη. Στην αρχή σκεφτήκαμε την ταράτσα του Cinepolis, αλλά εγκαταλείψαμε την ιδέα. Αργότερα ανακαλύψαμε το Αριάν, που παρέμεινε κλειστό για περισσότερο από 30 χρόνια και αποφασίσαμε να το αναβιώσουμε», μου εξηγεί ο Δημήτρης Γάκας.
Εξαιτίας της εμπειρίας τους στο κομμάτι του κινηματογράφου, ήξεραν ακριβώς τι ήθελαν να φτιάξουν. Γνώριζαν τι χρειάζεται ένας χώρος σινεμά, είχαν μάθει λίγο-πολύ τις προτιμήσεις του κοινού ως προς τις ταινίες, οπότε με το ARIAN τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν τις σκέψεις τους πράξεις. «Εκτός από “σινεματζήδες”, όπως μου αρέσει να μας αποκαλώ, είμαστε αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί. Το Cinepolis το φτιάξαμε μόνοι μας, όπως και το ARIAN», μου λέει ο Δημήτρης Γάκας, ενώ παράλληλα προσθέτει πως «Θέλαμε να κάνουμε ένα ωραίο θερινό σινεμά στο κέντρο της Γλυφάδας, μία όαση ανάμεσα στα καταστήματα, δίνοντας τη δική μας οπτική και βάζοντας την προσωπική μας πινελιά. Αυτό πιστεύουμε ότι το εκτίμησε ο κόσμος. Οι στόχοι που θέσαμε μόλις πρωτοάνοιξε ο κινηματογράφος έχουν εκπληρωθεί. Το ARIAN είναι ένας κινηματογράφος που έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό».
Αναρωτιέμαι σε αυτό το σημείο αν ο ίδιος επισκέφτηκε ποτέ το σινεμά όταν ήταν παιδί, πριν δηλαδή κλείσει για 32 ολόκληρα χρόνια. «Είχα έρθει όταν ήμουν μικρός στο Αριάν. Έμενα στο Φάληρο τότε και ήρθα για να παρακολουθήσω μια ταινία του Λουί Ντε Φυνές», μου απαντά.
Έπειτα, θέλησα να τον ρωτήσω αν και κατά πόσο οι streaming πλατφόρμες έχουν επηρεάσει τον κινηματογράφο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο ήρθε για να μείνει ή χάνει σιγά-σιγά έδαφος; «Η στροφή στις streaming πλατφόρμες έχει πράγματι επηρεάσει τον κινηματογράφο. Αλλά οι streaming πλατφόρμες είναι χαοτικές. Ψάχνεις πόση ώρα τι θα δεις και χάνεις τον χρόνο σου. Πιστεύω πλέον έχουν κουράσει τον κόσμο. Μου θυμίζει τις εποχές που πηγαίναμε στα βίντεο κλαμπ και δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε ποιο έργο θα δούμε. Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη μου είναι ότι στο τέλος το σινεμά θα κερδίσει. Γιατί έχει αντέξει στον χρόνο και θα συνεχίσει να το κάνει».
Η μαγική απόλαυση του θερινού σινεμά
Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό συνολικά και σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής έφερε εις πέρας η Αγγελική Παλαμίδη της ομάδας και σύζυγος του Κώστα Γιαννόπουλου. Έτσι, το ARIAN πριν από πέντε χρόνια συστήθηκε στο κοινό με έναν πολύ ξεχωριστό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και συνάμα με πολλές comfy επιλογές: Αναπαυτικά πουφ και καναπέδες, διαφορετικά επίπεδα για να παρακολουθήσεις την ταινία, καθίσματα με τραπεζάκια και ψηλές καρέκλες σκηνοθέτη με τραπεζάκι μπαρ και μια καμπυλωτή τεράστια οθόνη για τη μέγιστη απόλαυση. Παράλληλα, το πράσινο που περιβάλλει το σινεμά, σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι κάπου πιο… εξωτικά, ενώ τα vibes τόσο του ίδιου του κινηματογράφου όσο και του κόσμου που τον επισκέπτεται προσθέτουν extra points στη συνολική εμπειρία.
Και φυσικά, στον χώρο υπάρχει ένα κυλικείο στο οποίο μπορούμε να βρούμε όλα τα απαραίτητα. Κλασικό ποπ κορν, νάτσος ή hot dog συνοδευόμενα από ένα δροσιστικό drink ή ένα κοκτέιλ βρίσκονται ανάμεσα στις επιλογές για να απολαύσεις κατά τη διάρκεια της ταινίας, ενώ φέτος αναμένεται να προστεθεί στον κατάλογο και burger. «Παλιά, πριν από την επαναλειτουργία του σινεμά, σκεφτείτε ότι εκτός από τις κλασικές επιλογές του μενού, πωλούνταν στον κινηματογράφο τα περίφημα νεγράκια και οι τυρόπιτες του Τάσου (σ.σ. ναι, του ξακουστού Τάσου της Γλυφάδας)», μου αναφέρει ο Δημήτρης Γάκας.
Όσον αφορά το πρόγραμμα, φέτος θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε πλήθος νέων ταινιών. Υπάρχει άραγε κάποια που δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το καλοκαίρι; «Το φετινό είναι το καλοκαίρι των μεγάλων ταινιών. Έχει ταινίες για όλο το κοινό. Για όλη την οικογένεια θα πρότεινα το Indiana Jones, για τα παιδιά το Elemental της Disney και για τους πιο σινεφίλ το Oppenheimer του Nolan». Αυτές είναι οι προτάσεις του Δημήτρη Γάκα.