Βούλα: Ποια είναι η κατάσταση στο δάσος έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά
«Μετά την άρνηση του Υπουργείου να χρηματοδοτήσει τα απαιτούμενα έργα, ο Δήμος προγραμματίζει την υλοποίησή τους με δικούς του πόρους», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την καταστροφική φωτιά της 4ης Ιουνίου 2022.
- 07/06/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Πανόραμα Βούλας στις 4 Ιουνίου 2023, ο δήμος 3Β εξέδωσε ανακοίνωση μέσα από την οποία γνωστοποιεί ποιες ενέργειες έχουν γίνει από μέρους του όλο αυτό το διάστημα, από την πυρκαγιά και μετά, για την αποκατάσταση της δασικής περιοχής. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι δύο μέρες μετά τη φωτιά, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ζήτησε με επείγουσα επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος να κηρυχτεί άμεσα η περιοχή αναδασωτέα. Έξι εβδομάδες μετά, ο Γενικός Γραμματέας Δασών ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Δημάρχου και κήρυξε αναδασωτέες τις εκτάσεις που κάηκαν στην πυρκαγιά. Επιπλέον, αναφέρεται ότι από το καλοκαίρι του 2022, συνεργεία του Δήμου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής υλοποίησαν 3 φορές διάνοιξη και καθαρισμό των αγωγών-ρεμάτων απορροής υδάτων του Λυκορέματος και όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο, φρόντισε για τη συντήρηση και τον καθαρισμό όλων των φρεατίων στην πόλη.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο NouPou, ο δήμαρχος 3Β, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είχε αναφέρει σχετικά ότι «ο δήμος από την επόμενη μέρα ξεκίνησε μία τιτάνια προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα. Αυτό που πετύχαμε με δική μας πίεση, ήταν να κηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή. Ακολούθως, έγινε πλήρης καταγραφή και οριοθέτηση της φωτιάς από το σύστημα «Κοπέρνικος» και ζητήσαμε να γίνει επιθεώρηση στα πρανή από τους ειδικούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσουν. Από πλευράς μας κάναμε μελέτη ως δήμος με ίδιους πόρους σε συνεργασία με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα. Η μελέτη εστάλη κατ’ επέκταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να αντικρούσει αυτό που είπαν οι δασολόγοι του υπουργείου, ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
»Σε ό,τι αφορά τη δεντροφύτευση, μόλις υπάρξει μία φωτιά πρέπει να γίνει σταθεροποίηση του εδάφους. Πρόκειται για μία επένδυση 400.000 ευρώ για τη δημιουργία λιθοδομών που θα συγκρατούν τα φερτά υλικά. Ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να γίνει αναδάσωση, διότι για δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα φυσικής αναγέννησης στην καμένη περιοχή. Η περίοδος αυτή ολοκληρώνεται τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ήδη έχουμε μιλήσει με τη Γενική Διεύθυνση Αναδασώσεων και το Δασαρχείο Πεντέλης που καλύπτει την περιοχή, προκειμένου από τον Οκτώβριο να ξεκινήσει η αναδάσωση».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου 3Β:
Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βίωσε μία από τις δυσκολότερες σε διαχείριση πυρκαγιές σε ορεινές περιαστικές δασικές εκτάσεις της πόλης. Θυμίζουμε πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από έκταση πλησίον του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ στη Γλυφάδα και μέσα σε λίγη ώρα, αφού δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς και εγκαίρως, έφτασε στο Πανόραμα Βούλας, θέτοντας σε κίνδυνο τον οικιστικό ιστό της πόλης αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων της περιοχής μας. Άμεσα κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και με οδηγίες του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου η Πολιτική Προστασία του Δήμου όπως και ολόκληρος ο δημοτικός μηχανισμός και έδρασαν αποτελεσματικά με αποτέλεσμα η φωτιά να αντιμετωπστεί χωρίς καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και περιορισμένες καταστροφές σε περιουσίες. Η συμβολή όσων εθελοντικών ομάδων της περιοχής μας αλλά και άλλων δήμων της Αττικής καθώς και υλικοτεχνικής υποδομής από 17 δήμους και τον ΣΠΑΥ ήταν άκρως επιβοηθητική. Για την αντιμετώπιση του κινδύνου αποφασίστηκε και εκτελέστηκε με ασφάλεια, όπως τα σχέδια προβλέπουν, εκκένωση της συνοικίας του Πανοράματος.
Από την αμέσως επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ξεκίνησε τις απαιτούμενες διαδικασίες που κινήθηκαν στην κατεύθυνση της άμεσης αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν, τη μακροχρόνια θωράκιση της περιοχής από φαινόμενα διάβρωσης και πλημμύρας καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής προστασίας του Δήμου για να καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των έκτακτων ακραίων φυσικών φαινομένων.
Από τις 6 Ιουνίου 2022, δύο μέρες μετά τη φωτιά, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ζήτησε με επείγουσα επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος να κηρυχτεί άμεσα η περιοχή αναδασωτέα και μετά από έξι εβδομάδες επίμονης πίεσης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την 241856 – 19/7/2022 απόφαση του, ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης ανταποκρίθηκε θετικά στο επιτακτικό αίτημα του Δημάρχου και κήρυξε αναδασωτέες τις εκτάσεις που κάηκαν στην πυρκαγιά. Συγκεκριμένα αναδασωτέα κηρύχθηκαν 3.123 στρέμματα για την επαναδημιουργία – αποκατάσταση της καμένης δασικής έκτασης ενώ με την ίδια απόφαση διατηρείται ο δασικός χαρακτήρας της και αποκλείεται η διάθεσή τους για κάθε άλλη χρήση.
Αυτή ήταν η ταχύτερη κήρυξη ως αναδασωτέας περιοχής μετά από πυρκαγιά τις τελευταίες δεκαετίες.
Παράλληλα, ο Δήμος άσκησε πίεση προς όλους του αρμόδιους κρατικούς φορείς για την άμεση καταγραφή των λίγων ζημιών που προκλήθηκαν σε περιουσίες στην περιοχή και συνέβαλε στην ταχεία ολοκλήρωση των αυτοψιών προκειμένου να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις και κατέβαλε τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους.
Παράλληλα, στις 6 Ιουνίου 2022 ο Δήμος απέστειλε σχετική επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς καθώς και στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω της οποίας ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο μελετών χρηματοδοτήσεων και αναθέσεων των απαιτούμενων έργων, για τη θωράκιση της περιοχής από πιθανά διαβρωτικά φαινόμενα με εδαφοενισχυτικές παρεμβάσεις. Μετά από ακόμα δύο επιστολές στις 3 Αυγούστου και στις 15 Σεπτεμβρίου 2022, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος απάντησε πως μετά από αυτοψίες των δασικών υπηρεσιών υπήρξε η εκτίμηση, πως δεν απαιτούνται κάποια πρόσθετα μέτρα θωράκισης και παρέμβασης στις πυρόπληκτες περιοχές.
Επειδή η εκτίμηση του Υπουργείου δεν θεωρήθηκε επαρκής από τη Δημοτική Αρχή, ζητήθηκε η άποψη του Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονική Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ Ευθύμιου Λέκκα. Ο κ. Λέκκας, επισκέφτηκε με τους συνεργάτες του 2 φορές κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2022 το Δημαρχείο και συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, έκανε λεπτομερή αυτοψία στην πυρόπληκτη περιοχή στις 3 Οκτωβρίου, μαζί με την ερευνητική του ομάδα. Μετά την αυτοψία έγιναν οι πρώτες εκτιμήσεις και συντάχθηκε μια προμελέτη των απαιτούμενων έργων με την προεκτίμηση τους. Μετά την ολοκλήρωση της προμελέτης από την ομάδα του κ. Λέκκα, ό Δήμος ζήτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εγκρίνει τα απαιτούμενα έργα και να τα χρηματοδοτήσει καθόσον κρίθηκαν απαραίτητα για τη θωράκιση της πόλης και έλαβε εκ νέου αρνητική απάντηση. Σήμερα ο Δήμος έχει ήδη αναθέσει και υλοποιείται η ειδική δασοτεχνική αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική μελέτη στην ευρύτερη πυρόπληκτη περιοχή η οποία θα είναι έτοιμη σε περίπου 1 μήνα. Μετά την άρνησης λόγω οικονομικής αδυναμίας του Υπουργείου να χρηματοδοτήσει τις απαιτούμενες λιθοδομές και τα λοιπά συνοδά έργα σε 2 ρέματα του Πανοράματος (Λυκόρεμα, Ρέμα Χλόης) ο Δήμος μας προγραμματίζει την υλοποίηση τους με ίδιους πόρους ύψους άνω των 350.000 ευρώ.
Ήδη από το καλοκαίρι το 2022, συνεργεία του Δήμου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής υλοποίησαν 3 φορές διάνοιξη και καθαρισμό των αγωγών-ρεμάτων απορροής υδάτων του Λυκορέματος και όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο, φρόντισε για τη συντήρηση και τον καθαρισμό όλων των φρεατίων στην πόλη.
Για την ακόμα αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην πόλη, αμέσως μετά την πυρκαγιά ο Δήμος επίσπευσε την προγραμματισμένη λειτουργία του υπερσύγχρονου κέντρου ελέγχου και εικοσιτετράωρης επιτήρησης του ορεινού όγκου με drone και ήδη από την έναρξη της λειτουργίας του τον Ιούλιο του 2022, το σύστημα εντόπισε 4 πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα λόγω της έγκαιρης ενημέρωσης που παρείχε το κέντρο επιχειρήσεων. Το κέντρο φέτος εκσυγχρονίζεται περαιτέρω και σύντομα θα παρέχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ζωντανές εικόνες από το πεδίο για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό της κατάσβεσης.
Τέλος, σε ότι αφορά την αποκατάσταση της δασικής έκτασης που έπληξε η φωτιά, παρά τις ελπιδοφόρες εικόνες που καταγράφονται από τη φυσική αναδάσωση στην περιοχή, και μετά την παρέλευση του υποχρεωτικού χρόνου αναμονής για να μπορέσει η φύση να δράσει, ο Δήμος έχει ήδη φροντίσει να επιλεγεί η περιοχή μας στην μεγάλη δράση δεντροφύτευσης όπου αυτό κριθεί απαραίτητο καθώς έχει ενταχθεί ως μια από τους 3 πρώτες πυρόπληκτες περιοχές, μαζί με την Πεντέλη και την Εύβοια, στο μεγάλο πρόγραμμα αναδασώσεων 20 εκατομμυρίων δένδρων που γίνεται με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης. Την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2023 έχει προγραμματιστεί να φυτευτούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από το Δασαρχείο Πεντέλης και από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όλες οι εκτάσεις της πόλης μας που επλήγησαν από την πυρκαγιά του 2022 και να ξεκινήσει η ολική επούλωση του δασικού μας πλούτου.