Ανδριόπουλος (Dimand): «Δεν επενδύουμε στο παραλιακό μέτωπο γιατί είναι πολύ ακριβό»
«Θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας κατά την ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το πώς καταστράφηκαν η Ιταλική και Ισπανική Ριβιέρα και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η εταιρία, έως αυτή τη στιγμή, δεν έχει επενδύσει στα νότια προάστια.
- 22/06/2023
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Σε ίδιο τραπέζι με τη Lamda Development, υπό το ενδεχόμενο ανάπτυξης των κτιρίων γραφείων εντός του Ελληνικού, είχε καθίσει κατά το παρελθόν ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand. Ο κύριος Ανδριόπουλος με βάση τα όσα ανέφερε ο ίδιος στη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων την Πέμπτη 22 Ιουνίου, είχε εξετάσει κατά διαφορετικά χρονικά διαστήματα το ενδεχόμενο συνεργασίας με εταιρείες όπως η πρώην Grivalia, η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από τη Eurobank, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) καθώς και την Prodea Investments. «Αυτά ωστόσο δεν προχώρησαν», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι «η Dimand παρακολουθεί το Ελληνικό γιατί μας ενδιαφέρει ως εταιρεία, αλλά και ευρύτερα για το καλό του κλάδου ακινήτων να πετύχει λόγω του μεγέθους, της ιστορίας και της εμπλοκής που είχε στα πολιτικά πράγματα της χώρας και στους θεσμούς τα προηγούμενα χρόνια. Είναι κάτι που πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να φροντίσει να πετύχει. Θέλουμε να το δούμε να πετυχαίνει σε άμεσο χρονικό ορίζοντα».
Πρόσθεσε πάντως ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να αποκαλύψει εάν και κατά πόσο έχει αποφασίσει να συμμετάσχει σε κάποιο από τα έργα του Ελληνικού. «Την ίδια στιγμή δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το ενδεχόμενο ανάπτυξης κτιρίων γραφείων σε οικόπεδα του Ελληνικού, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε ο CEO της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας. Εάν ενημερωθούμε ή προσκληθούμε για κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο ότι θα το μελετήσουμε και ανάλογα θα τοποθετηθούμε».
Η «σχέση» με το παραλιακό μέτωπο
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Dimand έως αυτή τη στιγμή δεν έχει επενδύσει στο παραλιακό μέτωπο, ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε πως «δεν έχουμε γυρίσει την πλάτη στο παραλιακό μέτωπο. Αποτελούμε αντίβαρο. Είναι κάτι που κοιτάμε. Αξιοποιούμε όμως τις ευκαιρίες εκτός παραλιακού μετώπου, γιατί μας αρέσει να αγοράζουμε φθηνότερα προς όφελος των μετόχων μας, γιατί έτσι βγάζουμε λεφτά. Το παραλιακό μέτωπο είναι για άλλες αξίες, είναι για άλλα target groups, έχει άλλους κινδύνους και είναι ευκολότερο να περιγράψουμε για τα επόμενα 4 χρόνια τι θα πετύχουμε σε αναπτύξεις που δημιουργούμε όπως το Μινιόν, ο Άγιος Διονύσιος του Πειραιά, οι εγκαταστάσεις του Φιξ στη Θεσσαλονίκη, το κτίριο της PwC στην Κηφισίας. Παρά να επενδύσουμε σε κάτι πολύ ακριβό ως προς το entry value, το οποίο βρίσκεται στην παραλία, και να πρέπει να πούμε ότι θα πουλήσουμε 25.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για να βγάλουμε τα λεφτά μας».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του και σε σχετικά ερωτήματα που του τέθηκαν αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους η Dimand – με εξαίρεση τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη του ξενοδοχείου One & Only Aesthesis στα Αστέρια της Γλυφάδας–, δεν έχει συμμετάσχει σε κάποιο άλλο project των Νοτίων Προαστίων, ανέφερε ότι «στα Αστέρια ο ρόλος μας θα ολοκληρωθεί με την έναρξη του resort. Σας θυμίζω ότι ανήκει στη Grivalia Hospitality και είναι μία από τις εξαιρέσεις, όπου συμμετέχουμε σε στρατηγικό project με την παροχή υπηρεσιών (σ.σ.: κατά πάγια στρατηγική η Dimand αποκτά το σύνολο μίας ιδιοκτησίας πριν προχωρήσει στην ανάπτυξή της, με εξαίρεση τα Αστέρια όπου συμμετέχει μόνο ως υπεύθυνη για την ανάπτυξη του έργου). Στο έργο αυτό συμμετέχει μία ομάδα από 16 μηχανικούς, σε ένα από τα πιο σύνθετα projects που έχουν γίνει στην Ελλάδα στον τομέα της φιλοξενίας και αποτελεί ένα από τα πρώτα αστικά resort της Αττικής».
«Η Αθήνα είχε στρέψει την πλάτη της στο νερό»
Ο κ. Ανδριόπουλος στάθηκε εκτός των άλλων στο γεγονός ότι η Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια είχε «παραμελήσει» το παραλιακό της μέτωπο, «καθώς είχε στρέψει την πλάτη της στο νερό. Τώρα που το συνειδητοποίησε η πόλη και γίνονται όλα αυτά τα έργα υποδομής στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, θα δούμε κάτι πολύ διαφορετικό τα επόμενα 15-20 χρόνια. Θα πρέπει πάντα όμως να έχουμε στο μυαλό μας, κατά την ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το πώς καταστράφηκαν η Ιταλική και Ισπανική Ριβιέρα. Όσοι συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς στην αστική αυτή ανάπλαση, θα πρέπει να εξετάσουν πώς έγινε το λάθος σε άλλες χώρες, ώστε να μην επαναλάβουν το ίδιο και στη χώρα μας. Επίσης, θα πρέπει να φροντίσουμε σήμερα, πριν ανοίξουν όλα αυτά τα αστικά και τα περιαστικά resort, το Ελληνικό και οι νέες μαρίνες, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές. Οι υποδομές και το πόσο πρέπει να ασχοληθούμε με αυτές, καθορίζουν το εάν θα έχουμε ένα πετυχημένο ή ένα αποτυχημένο μοντέλο σε 10 χρόνια. Γιατί δεν μπορεί να προσθέτει κανείς φόρτο όλων των ειδών, χωρίς να μπορεί να τον υποστηρίξει».