Τα σουβλάκια που θα τρώμε με ευχαρίστηση και την επόμενη 10ετία

Δεν αρκούν 10 χρόνια για να μάθεις τη νότια πλευρά της πόλης

Το NouPou γιορτάζει τα 10α γενέθλιά του και σας κερνάει την πιο απολαυστική λίστα με τα δέκα πιο εμβληματικά στέκια των νοτίων προαστίων για νόστιμο και ποιοτικό σουβλάκι.

Share this

Αν υπάρχει μια γεύση που ενώνει καλοφαγάδες, foodies και λεπτούς ουρανίσκους, αυτή είναι το σουβλάκι. Ελληνικό, παραδοσιακό, γευστικό και απολύτως συνώνυμο με την παραδοσιακή μας κουζίνα, το βρίσκουμε σε δεκάδες διαφορετικές εκδοχές που πάνε το εθνικό μας street food ένα βήμα πιο πέρα. Εμείς αναζητήσαμε τα πιο εμβληματικά στέκια των νοτίων προαστίων και ξεχωρίσαμε τα δέκα που σερβίρουν το σουβλάκι στα καλύτερά του, προσφέροντας από κλασικές γεύσεις, μέχρι πιο προχωρημένες προτάσεις αλλά και vegan επιλογές. Γιατί στο σουβλάκι θέλουμε απ’ όλα!

Hoocut

To Hoocut παρουσιάζει τη δική του σύγχρονη άποψη για το σουβλάκι σε έναν χώρο που ξεφεύγει από το στερεότυπο της ψησταριάς. Ένα μοντέρνο grill house με φιλοσοφία nose to tail, που αξιοποιεί κάθε κομμάτι από τα φρέσκα κρέατα. Μάλιστα αυτά επιλέγονται προσεκτικά και κόβονται με ειδικές τεχνικές, για να αναδεικνύουν καλύτερα τη νοστιμιά τους σε κάθε σουβλάκι που θα δοκιμάσεις.
Εδώ είναι όλα χειροποίητα και η πίτα πρώτη απ’ όλα. Άλλωστε αυτή είναι που κάνει τη διαφορά. Στο αρτοποιείο του Hoocut παρασκευάζεται καθημερινά το ζυμάρι που ανοίγεται μπροστά στα μάτια σου για να καταλήξει σε ένα νόστιμο σουβλάκι. Όσο για τις επιλογές, είναι πολλές και όλες ιδιαίτερες. Ανάμεσα στα must try η πίτα με βοδινό καλαμάκι, ντομάτα, γιαούρτι, κρεμμύδι, βινεγκρέτ αγγούρι και πάπρικα, αλλά και η πίτα με πρόβειο κρέας, ντομάτα, τζατζίκι, κρεμμύδι και πάπρικα. Νόστιμο και το βοδινό μπιφτέκι αλλά και το λουκάνικο μαύρου χοίρου με τζατζίκι, μουστάρδα, πικάντικη, καυτερή σάλτσα, ντομάτα, λάχανο, ξερό κρεμμύδι και πάπρικα. Μην παραλείψεις την πρόταση με ντολμαδάκι που μπλέκει δυο παραδοσιακά πιάτα σε ένα και είναι πραγματικά ξεχωριστό.

Γευστικόν

Το Γευστικόν δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τα καλύτερα σουβλάκια. Με δυο σημεία σε Γλυφάδα και Βάρη, αυτό το στέκι των νοτίων προαστίων είναι γνωστός προορισμός για τυλιχτά. Από τα πιο παραδοσιακά μέχρι και πιο ιδιαίτερες επιλογές, ο καθένα θα βρει τη δική του αγαπημένη πίτα. Ζουμερά καλαμάκια με χοιρινό ή κοτόπουλο (μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε μπούτι ή στήθος) χειροποίητα μπιφτέκια, αλλά και κεμπάπ ή λουκάνικο, είναι κάποιες από τις must προτάσεις του Γευστικόν. Αν θέλεις να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα, δοκίμασε την πίτα με κοτομπέικον ή το κοτόπουλο πανέ -πάντα συμπληρώνοντας με τα υλικά της επιλογής σου.
Αν θέλεις κάτι πιο ελαφρύ ή προτιμάς να αποφύγεις το κρέας, θα ενθουσιαστείς με το μπιφτέκι λαχανικών, αλλά και την πίτα με γαρίδα που είναι κάτι διαφορετικό. Τα λαχταριστά τυλιχτά του Γευστικόν είναι καθημερινή απόλαυση και έρχονται όπου κι αν βρίσκεσαι -μάλιστα η υπηρεσία @work σου φέρνει το γεύμα που επιθυμείς στο γραφείο. Γιατί όταν βρεις τη γεύση που σου αρέσει, δύσκολα την αποχωρίζεσαι.

Γευστικόν
* Δημ. Γούναρη 190, Γλυφάδα
* Λεωφ. Αναγυρούντος 18, Βάρη

Ζάχος

Ζάχος και σουβλάκι πάνε μαζί. Το στέκι των νοτίων προαστίων είναι προορισμός απόλαυσης και προσφέρει πάντα ποιοτικές γεύσεις της ελληνικής παράδοσης. Εδώ λοιπόν το σουβλάκι είναι το παλιό, αυθεντικό έδεσμα που συνδέεται με την ελληνική συνήθεια.
Ζουμερό χοιρινό καλαμάκι μέσα σε πίτα με κρεμμύδι και ντομάτα -εντάξει όποιος θέλει και πατάτες μπορεί να τις έχει. Τι πιο original από αυτό; Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ζάχος παραμένει must για τους νότιους και όχι μόνο, εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται με οδηγό την υψηλή παράδοση και φυσικά με βάση την πολύχρονη εμπειρία που φαίνεται κάθε φορά που γεύεσαι τις συνταγές του Ζάχου.
Εκτός από τα κλασικά τυλιχτά βέβαια, τα οποία είμαστε σίγουροι ότι πάντα τιμάς, σου προτείνουμε να δοκιμάσεις και την πίτα με μπιφτέκι γαλοπούλα. Ζουμερό και γνωστό για την ιδιαίτερη νοστιμιά του, το χειροποίητο μπιφτέκι μοσχάρι και γαλοπούλα γίνεται ένα τέλειο σουβλάκι. Στο κατάστημα της Βουλιαγμένης υπάρχουν μικρά μυστικά -που δεν αποκαλύπτονται- και κάνουν όλη τη διαφορά: από τις σος, μέχρι το ψήσιμο στα κάρβουνα που θέλει τη δική του τέχνη, όλες οι λεπτομέρειες είναι αυτές που σε οδηγούν κάθε τόσο στο grill house για να απολαύσεις πιάτα που ανεβάζουν το επίπεδο της ελληνικής κουζίνας.

Κεμπαπτζίδικον το Γνήσιον

Στο Κεμπαπτζίδικον το Γνήσιον το σουβλάκι έχει άρωμα Ανατολής και μια γεύση που ξεχωρίζει. Εδώ φυσικά πρωταγωνιστεί το κεμπάπ σε διαφορετικές εκδοχές, δημιουργώντας πιάτα στα οποία συναντιέται η ελληνική παράδοση με τις συνταγές της Μικράς Ασίας. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από τυλιχτά που θα σε ενθουσιάσουν.
Κλασικό κεμπάπ, κασερλί κεμπάπ ή άδανα κεμπάπ συνδυάζονται με τα υλικά που επιλέγεις -αν και αυθόρμητα σου έρχεται η φράση «με απ’ όλα»-, για να απολαύσεις την αυθεντική τους νοστιμιά. Αυτή άλλωστε, είναι που έχει κάνει το Κεμπαπτζίδικον Γνήσιον σταθερή αξία στη Βούλα και το φέρνει στο δικό μας top 10.
Εκτός από τα κλασικά (χοιρινό, κοτόπουλο στήθος ή μπούτι και μοσχάρι γάλακτος) πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε τον παστουρμά σε πίτα, και το σουτζούκ λουκούμ -η version με φέτα είναι ακόμα πιο απολαυστική. Οι vegan θα ευχαριστηθούν το σουβλάκι με κεμπάπ λαχανικών που είναι πολύ νόστιμο και ελαφρύ. Όλα αυτά σε ένα στέκι όπου εδώ και χρόνια καταλήγει η βόλτα στην Βούλα ή στον χώρο σου μέσα από την υπηρεσία delivery. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα ορεκτικά και τα πιάτα σε μπακίρι, όπως ο βοδινός καβουρμάς, που μπαίνουν στη μέση και συνοδεύουν το σουβλάκι σου.

Λάμπρος

Ο Λάμπρος στο Παλαιό Φάληρο έχει μια ιστορία 40 ετών κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Σε αυτό το ψητοπωλείο έχουν καθίσει γενιές και γενιές για να απολαύσουν νόστιμο, χειροποίητο σουβλάκι που φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο και πάντα με καλής ποιότητας υλικά.
Τα τυλιχτά με γύρο είναι από τα πρώτα που θα δοκιμάσεις. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε χοιρινό ή κοτόπουλο, αφού και τα δύο είναι νόστιμα, καρυκευμένα όσο ακριβώς χρειάζεται και συνδυάζονται με τα υλικά που επιθυμείς – αν και η δική μας γνώμη είναι να αφεθείς στο κλασικό «απ’ όλα» για να καταλάβεις τη νοστιμιά σε όλο της το μεγαλείο. Το μπιφτέκι του Λάμπρου που αγαπούν μικροί και μεγάλοι γίνεται επίσης πολύ ωραίο τυλιχτό και φυσικά, από το μενού δε λείπουν τα κλασικά καλαμάκι χοιρινό και κοτόπουλο που είναι κι αυτά χειροποίητα και περιποιημένα. Τέλος, το μπιφτέκι λαχανικών του Λάμπρου είναι η πρόταση για τους vegan της παρέας που μπορούν επίσης να απολαύσουν πίτα φαλάφελ ή την οικολογική.
Το νόημα είναι ότι εδώ μπορούν όλοι να γευτούν τις συνταγές που ετοιμάζονται καθημερινά με πολλή φροντίδα και να αισθάνονται ότι θα βρουν αυτό ακριβώς που ταιριάζει στο γούστο ή στη διατροφή τους.

Λειβαδιά

Λειβαδιά: Η ιστορία του σουβλατζίδικου που έχει μεγαλώσει γενιές Γλυφαδιωτών
Σουβλατζίδικο Λειβαδιά

Η πόλη της Λειβαδιάς είναι γνωστή για τα σουβλάκια της. Το ίδιο γνωστά όμως είναι και τα σουβλάκια της Λειβαδιάς που βρίσκεται στη Γλυφάδα και τιμά την παράδοση εκείνου του τόπου με τον καλύτερο τρόπο. Η οικογένεια Τσακωνίτη από το 1988 δημιουργεί νοστιμιές που βασίζονται στην υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών και τις συνταγές οι οποίες έχουν περάσει από τη μια γενιά στην άλλη. Εδώ η επιλογή των κρεάτων είναι ιδιαίτερα προσεκτική και δεν υπάρχει περίπτωση να μπει κάτι πάνω στην ψησταριά αν πρώτα δεν έχει περάσει από έλεγχο.
Έπειτα, ο γύρος είναι χειροποίητος και μάλιστα με την ίδια συνταγή του παππού της οικογενείας που κάνει τη διαφορά στη γεύση. Με όλη αυτή τη σπιτική φροντίδα, απολαμβάνεις νόστιμες πίτες που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα των υλικών. Στη Λειβαδιά δοκιμάζεις κλασικές προτάσεις όπως καλαμάκι και γύρο, αλλά και κεμπάπ σε πίτα. Ωραίο όμως είναι και το σουβλάκι με μπιφτέκι (μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε χοιρινό ή κοτόπουλο) που είναι αφράτο και ελαφρύ και θα σε ενθουσιάσει στην τυλιχτή του εκδοχή. Ό,τι κι αν πάρεις πάντως, το σίγουρο είναι ότι νιώσεις το μεράκι και την αγάπη για το σουβλάκι σε κάθε μπουκιά.

Λότζα

Στη Λότζα το σουβλάκι ανεβαίνει επίπεδο, με χειροποίητα και ζουμερά καλαμάκια που τυλίγονται σε πίτες καλαμποκιού. Τι σημαίνει αυτό; Εδώ εκτός από το κλασικό καλαμάκι —-χοιρινό και κοτόπουλο-, αξίζει να δοκιμάσεις ζουμερό και νόστιμο μοσχαρίσιο καλαμάκι, το συκώτι που συνδυάζεται με γλυκάδια και είναι μια διαφορετική πρόταση, αλλά και το αρνί. Για το κεμπάπ ούτε λόγος, αφού πλάθεται ένα – ένα από τα χεράκια του Ερντάλ.
Όλα από φρέσκα κρέατα διαλεχτής ποιότητας που κάνουν τη διαφορά στη γεύση. Άλλωστε, ο Νίκος Γεωργόπουλος που βρίσκεται πίσω από τη Λότζα γράφει τη δική του ιστορία στον χώρο από το 2007, αφού υιοθέτησε το «μυστικό» από τον κύριο Άγγελο, συνεχίζοντας την παράδοση από τα ξακουστά σουβλάκια του Αιγίου -τόπο καταγωγής του-, γνωρίζοντας ότι η ποιότητα της πρώτης ύλης κάνει το σουβλάκι της Λότζας να ξεχωρίζει. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα τα κρέατα μαρινάρονται με επιλεγμένα μπαχαρικά και ψήνονται αριστοτεχνικά στα κάρβουνα, ενώ εκτός από τα σουβλάκια μπορείς να τα δοκιμάσεις σε μερίδα και να τα συνδυάσεις με σαλάτες και μια σειρά από παραδοσιακά μεζεδάκια. Πιάτα που φτιάχνονται με αγάπη και μεράκι όπως παλιά. Τότε που οι νοικοκυρές ετοίμαζαν τα καλούδια για να φάει η οικογένεια και οι καλεσμένοι στη «Λότζα» του σπιτιού.

Πιάτσα Καλαμάκι

Το σουβλάκι είναι μια βαθιά προσωπική υπόθεση και στο Πιάτσα Καλαμάκι -που μετράει έξι διευθύνσεις και προσεχώς πρόκειται να υποδεχθεί μία ακόμη στην Καισαριανή-, το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Εδώ θα βρεις πολλές επιλογές που οδηγούν την κατηγορία τυλιχτό σε άλλο επίπεδο, ώστε να ανακαλύψεις το δικό σου αγαπημένο. Πέρα από τα κλασικά -γύρος και καλαμάκι από χοιρινό ή κοτόπουλο, κεμπάπ ή λουκάνικο- πρέπει να δοκιμάσεις σουβλάκι με κοντοσούβλι κοτόπουλο και πικάντικη σάλτσα Αϊβάρι, συκώτι μοσχαρίσιο γάλακτος με καραμελωμένο κρεμμύδι, χοιρινό μπριζολάκι ή πανσέτα με honey mustard sauce, ακόμα και σουτζούκι πολίτικο με κόκκινη, πικάντικη σάλτσα. Οι προτάσεις πολλές, νόστιμες και διαφορετικές, για να νιώθεις ότι ανακαλύπτεις από την αρχή το αγαπημένο ελληνικό street food.
Οι λάτρεις των πιο ιδιαίτερων γεύσεων βέβαια, θα κολλήσουν με το θρακόψωμο (μισό καρβέλι ζυμωτό ψωμί, γεμιστό), το πιτσόγυρο που συνδυάζει την Ιταλική κουζίνα με Ελληνικές γεύσεις, αλλά και το «Μπουρί Θεσσαλονίκης» που χορταίνει και τους πιο πεινασμένους. Από το μενού δεν λείπουν και vegetarian επιλογές, με meatless προϊόντα (γύρο, μπιφτέκι, καλαμάκι), ψητά λαχανικά, φαλάφελ, καλαμάκι και burger μανιταριών και μπιφτέκια λαχανικών. Πέρα από την ποικιλία και τη νοστιμιά, στο Πιάτσα Καλαμάκι εκτιμάμε και το πόσο χορταστικά είναι τα πιάτα, αφού τα σουβλάκια 18 και 23 εκατοστών -όπως και οι μερίδες- είναι εξαιρετικά «φορτωμένα».

Πιάτσα Καλαμάκι
Νέα Σμύρνη: 2ας Μαΐου 34 (κεντρ. πλατεία), 2109343023
Ηλιούπολη: Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως 10-12, 2109943049
Πειραιάς: Ακτή Μουτσοπούλου 23, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, 2104122111
Χαλάνδρι: Ηρακλείου 2 (πεζόδρομος), 2106801555
Κυψέλη: Φωκίωνος Νέγρη 17 (πεζόδρομος), 2108612195
Αιγάλεω: Δημαρχείου 22, Πλατεία Εσταυρωμένου, 2105912796

Πίτες της Γεωργίας

Ένα νόστιμο σουβλάκι ξεχωρίζει όταν φτιάχνεται με αγάπη και στις Πίτες της Γεωργίας αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Σταθερή αξία των νοτίων προαστίων, το ψητοπωλείο της Αργυρούπολης ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση μένοντας πιστό στην υψηλή ποιότητα και την αγνότητα των υλικών.
Τα τυλιχτά εδώ είναι όλα ένα κι ένα και προσφέρονται σε διαφορετικές επιλογές για όλα τα γούστα. Με καλαμάκι χοιρινό ή κοτόπουλο -θα διαλέξεις ανάμεσα σε στήθος ή μπούτι-, με μοσχάρι black angus που είναι μια γευστική αποκάλυψη, με γύρο χοιρινό ή κοτόπουλο αλλά και με λουκάνικο και αφράτο μπιφτέκι που είναι από τα must try. Οι προτάσεις είναι πολλές για να έχεις κάθε φορά να δοκιμάζεις κάτι διαφορετικό. Αξίζει βέβαια να βάλεις στη λίστα των επιλογών σου και το γεμιστό μπιφτέκι με Philadelphia, αλλά δεν πρέπει να παραλείψεις και το τυλιχτό με χοιρινή πανσέτα ή με λουκάνικο. Οι vegan πάλι, θα απολαύσουν την πίτα με sticks λαχανικών, αλλά και σουβλάκι με φαλάφελ.
Στις Πίτες της Γεωργίας υπάρχει ένα μυστικό που κάνει τη διαφορά κι αυτό είναι οι σος. Σος φέτας, ροκφόρ, μπέικον, Philadelphia και άνηθος ή λιαστή ντομάτα, αλλά και γιαουρτιού, όλες οι επιλογές είναι χειροποίητες και σε κάνουν να γευτείς το σουβλάκι αλλιώς.

Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος διατηρεί τη θέση του στη γευστική σκηνή της παραδοσιακής κουζίνας και ταυτόχρονα μια θέση στη δική μας λίστα. Δε θα μπορούσε άλλωστε να λείπει ένα κλασικό στέκι των νοτίων προαστίων όπου καθημερινά μαζεύονται καλοφαγάδες, αλλά και απαιτητικοί γνώστες για να απολαύσουν τα χειροποίητα σουβλάκια που τυλίγονται – προσοχή στη λεπτομέρεια- στον πάγκο αλά παλαιά.
Είναι βασικό να πούμε ότι τα κρέατα είναι δικής τους παραγωγής και από εκεί ξεκινούν όλα. Γιατί η ποιότητα φαίνεται σε κάθε μπουκιά που δοκιμάζεις και σε κάνει να επιστρέφεις στο ίδιο σημείο κάθε φορά που θέλεις να γευτείς αυθεντικό σουβλάκι.
Δε γίνεται να μην έχεις δοκιμάσει το σουβλάκι κεμπάπ, από τα πιο περίφημα πιάτα του Προέδρου, που μάλιστα προσφέρεται και σε εκδοχή με κοτόπουλο για μια πιο ελαφριά πρόταση ή σε κασερλί για πιο μερακλίδικες περιστάσεις. Το καλαμάκι χοιρινό και κοτόπουλο σε πίτα παραμένουν must επιλογές, αλλά αν θέλεις κάτι διαφορετικό μην αντισταθείς στο σουβλάκι με λουκάνικο ή σουτζούκι. Η πίτα με παστουρμά είναι επίσης μια γεύση που θα σε ενθουσιάσει, ενώ αν θέλεις να αποφύγεις το κρέας δοκίμασε το vegan φαλάφελ. Αγνά υλικά, υψηλή ποιότητα και πολύ μεράκι για την ελληνική κουζίνα είναι αυτά που συναντάς στον Πρόεδρο και σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή.

Ο Πρόεδρος στα νότια προάστια:
Γλυφάδα: Σάββα Λαζαρίδη 75 | Τηλ. 2108946465, 2108946921
Άλιμος: Λεωφόρος Καλαμακίου 26 & Θεμιστοκλέους | Τηλ. 2109888023, 2109888024
Ηλιούπολη: Πλατεία 25ης Μαρτίου | Τηλ. 2109902280, 2109902290
Μοσχάτο: Κανάρη 82 | Τηλ. 2109411163
oproedros.gr
Facebook
Instagram