Τα πρόσωπα της επόμενης δεκαετίας: Σπύρος Πεδιαδιτάκης, pastry chef – Ourse
Τα πρόσωπα της επόμενης δεκαετίαςΜε αφορμή τα 10α γενέθλιά του, το NouPou κοιτάζει πίσω, θυμάται, νοσταλγεί και καταγράφει όσα ξεχώρισε τα τελευταία δέκα χρόνια. Κοιτάζει όμως και μπροστά, στην επόμενη μέρα - γιατί όχι και στην επόμενη δεκαετία - των Νοτίων Προαστίων και παρουσιάζει τα πρόσωπα που θα τη διαμορφώσουν.
- 19/07/2023
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Ένας από τους πιο ταλαντούχους pastry chefs της γενιάς του, ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης έχει στο βιογραφικό του συνεργασίες με κουζίνες εμβληματικών εστιατορίων (όπως η Σπονδή) και ξενοδοχείων σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και βραβεύσεις όπως αυτή του Pâtissier de l’année 2020 από τον Gault & Millau Hellas.
Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης και με μουσική κλίση, ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης άφησε τη γενέτειρά του και τις νότες για να ακολουθήσει το πάθος του για τη ζαχαροπλαστική. Κι αυτή η αγάπη τελικά νίκησε όλες τις άλλες, δίνοντάς του μια θέση στη γαστρονομική σκηνή του σήμερα. Τα γλυκά του μπορεί να τα βρει κανείς στο σοφιστικέ ζαχαροπλαστείο της Γλυφάδας, το Ourse, το οποίο δημιούργησε ο ίδιος μαζί με άλλους δύο pastry chefs της νέας γενιάς, τον Στέφανο Τσουκαλά και τη Βίκυ Νταλαγιάννη. Ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης παρουσιάζει εκεί γλυκά – κομψοτεχνήματα, όπως η υπέροχη τάρτα λεμονιού ή το Paris-Αίγινα (η ελληνική εκδοχή του Paris-Brest).
Η πιο πρόσφατη συνεργασία του, βέβαια, είναι αυτή με τον Γιάννη Λουκάκη (Μούργα, ΣυνΤροφή) στο εστιατόριο Άκρα του Παγκρατίου, το οποίο άνοιξε πριν από λίγες μόλις εβδομάδες και έγινε μέσα σε χρόνο ντε-τε talk of the town. Στα Άκρα το μενού αλλάζει καθημερινά και βασίζεται στην ελληνική πρώτη ύλη, με τον σεφ να ετοιμάζει τα πιάτα ανάλογα με το τι θα βρει στην αγορά, ενώ παρόμοια λογική ακολουθεί ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης, ο οποίος ετοιμάζει κουκλίστικα γλυκά, που σε κάνουν να χαζεύεις τη βιτρίνα με τις ώρες.