Pelagos: Mια επική γαστρονομική περιπέτεια με άρωμα Κρήτης
Ο ταλαντούχος σεφ Luca Piscazzi, στο βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο, αποτίνει φόρο τιμής στις κρητικές γεύσεις και στις αιωνόβιες παραδόσεις, συνδυάζοντάς τις με γαλλικές μαγειρικές τεχνικές.
- 06/08/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Ταξίδι. Αυτή η λέξη και μόνο θα μπορούσε από μόνη της να περιγράψει τη γαστρονομική εμπειρία στο μισελενάτο Pelagos του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens. Κι αυτό συμβαίνει γιατί πάνω από όλα, είναι αυτή που αποτελεί την κινητήρια δύναμη του επί κεφαλής σεφ Luca Piscazzi, τη μούσα του, την έμπνευσή του.
Μετά την περιπλάνηση στην Κάλυμνο, στην Τήνο και στη Λέσβο, στο πλαίσιο του περσινού μενού «Pelagos On Tour», ο Piscazzi έβαλε φέτος ρότα για Κρήτη. Αφορμή γι’ αυτή την αλλαγή πλεύσης ήταν μια επταήμερη περιήγηση σε όλο το νησί με τον διάσημο Κρητικό σεφ και τηλεοπτικό παρουσιαστή Μανώλη Παπουτσάκη, σε ρόλο ξεναγού και οικοδεσπότη, την οποία ο Piscazzi επεδίωξε με ζήλο, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που άκουσε εγκωμιαστικά σχόλια για την ντόπια κουζίνα.
Φέτος, όχι μόνο επένδυσε σε τοπικά προϊόντα -όπως και την προηγούμενη σεζόν- αλλά έφερε πίσω στις «βαλίτσες» του και παραδοσιακές συνταγές από τα χωριά, τις οποίες αποφάσισε να «ερμηνεύσει» στο Pelagos με εντελώς προσωπικό τρόπο. Σε αυτή τη νέα γευστική περιπλάνηση το δίκταμο, η γραβιέρα, οι βολβοί, τα χόρτα και φυσικά το αγνό παρθένο ελαιόλαδο αναδείχθηκαν σε αδιαφιλονίκητους πρωταγωνιστές, με τα τρία μενού γευσιγνωσίας «Pelagos on Tour» -τεσσάρων, έξι και εννέα πιάτων-, να «βαφτίζονται» με τα περιπετειώδη ονόματα Discovery, Detour και Adventure, αντίστοιχα.
Το ιδανικό σκηνικό για να απολαύσει κανείς τη γευστική εμπειρία του Pelagos είναι η βεράντα του εστιατορίου, που παραπέμπει σε κατάστρωμα πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου, με φόντο το ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα -σήμα κατατεθέν της Αθηναϊκής Ριβιέρας- και τα γαλάζια νερά του κόλπου.
Αφού οδηγηθήκαμε στο πιο όμορφο τραπέζι του μαγικού εξωτερικού χώρου, ως λάτρεις της ψαροφαγίας επιλέξαμε το Detour και εντυπωσιαστήκαμε με την πρώτη κιόλας μπουκιά: το αιθέριο carpaccio κόκκινης γαρίδας, με στάκα, χαβιάρι και τσάι του βουνού ήταν ενδεικτικό των προθέσεων, της φαντασίας και των άφταστων τεχνικών δυνατοτήτων του σεφ, ενώ ακολούθησε μια συγκλονιστική κρύα μακαρονάδα -ναι, σωστά διαβάζεις. Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί την αναβίωση των παιδικών αναμνήσεων του Piscazzi (το να είσαι Ιταλός σημαίνει ότι τα καλοκαίρια απολαμβάνεις τα ζυμαρικά σου κρύα, από το ψυγείο!) και ήταν μια σύνθεση από άψογα al dente σπαγγέτι, μύδια, αμύγδαλα και χαβιάρι με βαθιά νοστιμιά.
Βαδίζοντας σταθερά προς την κορύφωση, σειρά είχαν τα στρείδια Vin Jaune, με κρητικές αγκινάρες και τυρί Comté, ένας περιπετειώδης συνδυασμός αρμύρας και γήινης λιπαρότητας που θα άξιζε πολλαπλή répétition. Ακολούθησε μια αισθαντική σκορπίνα περιτριγυρισμένη από σως κακαβιάς με έντονες φυτικές νότες, χάρη στην κόκκινη γλυκιά πιπεριά και κατόπιν, έφτασε στο τραπέζι ένα καλοφτιαγμένο, σύγχρονης αισθητικής surf’ n’ turf πιάτο με κουνέλι και αστακό, καλοκαιρινή μελιτζάνα και αρώματα εσπεριδοειδών, το μόνο από όλο το μενού που δεν «κοίταζε» αποκλειστικά προς τη θάλασσα.
Το δείπνο συνεχίστηκε με μικρά λουκουμαδάκια (τραγανά απέξω, ζουμερά μέσα) σερβιρισμένα σε ξυλάκια, σαν γλειφιτζούρια, πασπαλισμένα με κρητική γραβιέρα και αγνό, μυρωδάτο θυμαρίσιο μέλι, ενώ επειδή ένα γλυκό δεν είναι ποτέ αρκετό, την αυλαία τελικά έριξε ένας απολαυστικά σιροπιαστός baba au rum, με ρετρό διάθεση, μπανάνα και αφράτη σαντιγί.
Το δείπνο μας πλαισιώθηκε από το wine pairing με ελληνικές ετικέτες που φέρει την υπογραφή του Master of Wine, Γιάννη Καρακάση, καθώς θεωρήσαμε ότι ταιριάζουν πιο πολύ με τις κρητικές γεύσεις. Βέβαια, δεν λείπει και η κάρτα με τις κορυφαίες επιλογές από τον διεθνή αμπελώνα. Φυσικά, αν είσαι λάτρης των cocktails, δεν θα μείνεις παραπονεμένος, καθώς τα πιάτα συμπληρώνονται από τέσσερα cocktails εμπνευσμένα από τα απίστευτα, διαφορετικά τοπία της Κρήτης.
Κράτησε κι αυτό για το τέλος: ανάμεσα στα μεγάλα ατού του Pelagos ξεχωρίζει η απίστευτη ροή του σέρβις που ξεφεύγει σοφά από την παγίδα του στημένου, χάρη στην εμπειρία, την ευγένεια και το μπρίο του προσωπικού. Η φιλοξενία, που οφείλει να είναι προαπαιτούμενο σε κάθε εστιατόριο, εδώ παραδίδεται σε μαθήματα αφειδώς. Κλείσε τραπέζι. Χτες.