Κανόνες ασφάλειας στη θάλασσα με τα παιδιά
Summer In The CityΤα περιστατικά πνιγμού σε θάλασσα ή πισίνα, δυστυχώς μας απασχολούν για ένα ακόμη καλοκαίρι. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες ασφάλειας, ώστε να εξαλειφθούν παρόμοια γεγονότα. Η Παιδίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ, Κατερίνα Κατσιμπάρδη, MD, PhD, με έδρα τη Βούλα, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για όλα όσα πρέπει να εφαρμόζουμε.
- 29/07/2023
- Κείμενο: Χριστίνα Μορφογένη
Καλοκαίρι και θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, ειδικά στη χώρα μας. Το κολύμπι και τα παιχνίδια στο νερό είναι ιδιαίτερα αγαπητά σε μικρούς και μεγάλους, ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού ο κίνδυνος πνιγμού ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), περίπου 350 – 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό κάθε χρόνο, με την αναλογία αντρών-γυναικών να είναι 3:1. Δυστυχώς, ένας σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων (περίπου 10 παιδιά και έφηβοι) θα χάσει τη ζωή του κάθε χρόνο στη χώρα μας από πνιγμό.
Ο πνιγμός συμβαίνει σε δευτερόλεπτα και συχνά είναι σιωπηλός, ενώ μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή που κάποιος είναι στο νερό.
Οι συστάσεις για την πρόληψη πνιγμού στην παιδική ηλικία
- Μάθετε βασικές δεξιότητες κολύμβησης στο παιδί σας. Ωστόσο, ακόμη και αν έχει κάνει μαθήματα κολύμβησης, εξακολουθεί να χρειάζεται συνεχή επίβλεψη όταν βρίσκεται μέσα ή γύρω από το νερό.
- Μην βασίζεστε σε φουσκωτά μπρατσάκια και κουλούρες για την ασφάλεια των παιδιών.
- Να θυμάστε ότι για να μπει στο νερό το παιδί, θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
- Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους στο κολύμπι και να αποφεύγουν τους ηρωισμούς.
- Επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό, όπως πατητές, κράτημα αναπνοής κ.τ.λ., πρέπει να αποφεύγονται, αφού μπορούν πολύ εύκολα να καταλήξουν σε πνιγμό.
- Στις μικρές ηλικίες, όταν τα παιδιά βρίσκονται σε σκάφος πρέπει πάντα να φοράνε εγκεκριμένα σωσίβια και να επιβλέπονται.
- Οι ενήλικες που παρακολουθούν παιδιά πρέπει να αποφεύγουν δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή, όπως το διάβασμα, η χρήση του τηλεφώνου και η κατανάλωση αλκοόλ.
- Οι ενήλικες θα πρέπει να επιβλέπουν στενά τα παιδιά ακόμα και όταν υπάρχουν ναυαγοσώστες.
Γενικές συστάσεις
- Κολυμπάτε πάντα με έναν φίλο. Επιλέξτε τοποθεσίες κολύμβησης που έχουν ναυαγοσώστες όταν είναι δυνατόν. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με επιληπτικές κρίσεις ή άλλες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού.
- Λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις για ιατρικές καταστάσεις, όπως καρδιολογικές ή νευρολογικές παθήσεις.
- Αποφύγετε την κολύμβηση αμέσως μετά το φαγητό (ιδανικά πρέπει να έχουν περάσει 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα).
- Αν η θάλασσα είναι δροσερή, μπείτε σταδιακά, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας στη θερμοκρασία του (ιδιαίτερη προσοχή όταν το νερό είναι κρύο).
- Μην απομακρύνεστε από τα ρηχά και κολυμπάτε παράλληλα με την ακτή. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας.
- Αποφύγετε το κολύμπι μόνοι σας εάν παίρνετε φάρμακα που βλάπτουν την ισορροπία, τον συντονισμό ή την κρίση σας. Αυτές οι παρενέργειες αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού.
- Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια της κολύμβησης ή άλλων θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Το αλκοόλ βλάπτει την κρίση, την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων.
- Ενημερωθείτε εάν υπάρχουν επικίνδυνα ρεύματα ή κύματα, βράχοι ή περιορισμένη ορατότητα στην παραλία που βρίσκεστε. Ελέγξτε την πρόγνωση καιρού πριν από θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες.
- Μην προσπαθήσετε να κρατήσετε την αναπνοή σας κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικά διάστημα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να λιποθυμήσετε και να πνιγείτε από υποξία.
- Αν παρασυρθείτε στα βαθιά από κάποιο ρεύμα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή για να απεγκλωβιστείτε και μετά κάθετα για να επιστρέψετε στην ακτή.
- Μάθετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Οι δεξιότητές σας στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή κάποιου στο χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει ένα ασθενοφόρο. Η γνώση είναι πρόληψη. Δεν χρειάζεται άγχος, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κάποιους βασικούς κανόνες διάσωσης και πώς λειτουργούμε σε επείγουσες καταστάσεις με τα παιδιά.
Κατερίνα Κατσιμπάρδη, MD, PhD
Παιδίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ
Δαρδανελίων 44, 16673 Βούλα
Τηλ. 213 0381617 / 6948185823