Island: H υψηλή γαστρονομία δίνει ραντεβού με την απόλυτη διασκέδαση στο «νησί» της Αθηναϊκής Ριβιέρας
Το αγαπημένο summer club restaurant συστήνει το ανανεωμένο μενού του, με πιάτα εμπνευσμένα από τη Μεσόγειο.
- 04/08/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τριάντα τρία χρόνια έχουν μεσολαβήσει από τότε που το Island τάραξε τα νερά του αθηναϊκού nightlife με την παρθενική του εμφάνιση. Η απίστευτη τοποθεσία και η μοναδική αισθητική του, γρήγορα το μετέτρεψαν σε κορυφαίο σημείο συνάντησης για το upper class κοινό όχι μόνο των νοτίων προαστίων, αλλά όλης της πόλης. Έγινε το νησί μέσα στην πόλη, καθώς κατόρθωσε να δημιουργήσει σε όλους την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μόνιμες, greek chic διακοπές.
Πέρα από τα μυθικά parties, τη μοναδική φιλοξενία και το όμορφο lounge feeling όμως, το Island αγαπήθηκε για έναν ακόμη λόγο κι αυτός είναι το φαγητό του: τα dinners στο εστιατόριο, κάτω από το φως του φεγγαριού, με το βραδινό αεράκι να χαϊδεύει τους ηλιοκαμένους ώμους και τη θαλασσινή αύρα να διώχνει μακριά την καλοκαιρινή ζέστη και την γκριζάδα της καθημερινότητας, έδωσαν στους φανατικούς φίλους του μια ακόμη αφορμή για να κατηφορίσει κανείς προς Βάρκιζα. Και ποιος μπορεί, άλλωστε, να ξεχάσει τις φανταστικές Gastronomy Wednesdays των προηγούμενων ετών από όπου πέρασαν μερικοί από τους καλύτερους και πιο δημιουργικούς Έλληνες chefs;
Φέτος, η γαστρονομική πλευρά του Island είναι πιο δυνατή από ποτέ, καθώς πατάει με μεγαλύτερη σταθερότητα στο γευστικό μονοπάτι που χάραξε το περσινό καλοκαίρι ο βραβευμένος Executive Chef του Ομίλου Πανά, Νίκος Σκλήρας, η κουζίνα του οποίου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι προτεινόμενη από τον Michelin Guide. Στο μενού πρωταγωνιστούν πιάτα εμπνευσμένα από τη Μεσόγειο, πάντα με τις καλύτερες πρώτες ύλες και με βότανα και λαχανικά -εγγύηση της υψηλής τους ποιότητας το γεγονός ότι προέρχονται από το βιολογικό, ιδιόκτητο μποστάνι του Island. Οι γευστικές προτάσεις «κοιτάζουν» πίσω στις νόστιμες «ρίζες», αλλά διατηρούν και το σύγχρονο στοιχείο, χάρη στις εξειδικευμένες τεχνικές παρασκευής.
Προτείνω ανεπιφύλακτα να ξεκινήσεις το δείπνο σου τιμώντας τις προτάσεις του sushi corner μαζί με σαμπάνια: οι καλοφτιαγμένες μπουκιές rolls και sashimi έχουν αριστοτεχνικά κοψίματα, φρεσκάδα και αρμονία, γι’ αυτό και θεωρούνται από τις καλύτερες επιλογές του είδους στην Αθήνα -σε συνδυασμό με τις φυσαλίδες, εξελίσσονται στο στόμα σε γευστικά πυροτεχνήματα. Εμείς διαλέξαμε, κατόπιν προτροπής του προσωπικού, μια παιχνιδιάρικη Henri Giraud Esprit Nature, ενώ ερωτευτήκαμε τα ρολάκια avocado & spicy shrimps, για την πικάντικη τσαχπινιά τους και τα προσεγμένα nigiri τόνου, για την ατόφια νοστιμιά τους.
Εξίσου φίνο σε εμφάνιση και γεύση ήταν το vitello tonato, ενώ σειρά πήραν το ανάλαφρο ταρτάρ σολομού με αβοκάντο, πράσινο μήλο, wakame και σως wafu και κατόπιν τα ελαφρά ψημένα χτένια με fregola pasta και φινόκιο σε bisque αστακού -άλλη μια επιτυχημένη αναφορά στη μεσογειακή κουζίνα. Μετά, αλλάξαμε ρότα καθώς είχαμε ακούσει πολλά για τα πληθωρικά φρέσκα ραβιόλι Τοσκάνης, με ρικότα, παρμεζάνα και σως από πεκορίνο tartuffo και ομολογώ ότι δικαιωθήκαμε για την επιλογή μας.
Στα κυρίως, είπαμε «ναι» στο κριθαρότο ζουμερής καραβίδας, διακριτικά αρωματισμένο με κρόκο Κοζάνης και μοιραστήκαμε μια άψογα ψημένη, τρυφερή ταλιάτα με πατατούλες, ρόκα και παρμεζάνα έχοντας στα ποτήρια μας μια μεταξένια Νάουσα Alta 2020 του Απόστολου Θυμιόπουλου, φουλ στο ζουμερό κόκκινο φρούτο. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Island είναι τo πρώτο club που δημιούργησε κελάρι στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στη συλλογή και στην άψογη συντήρηση εκλεκτών ετικετών κρασιού. Η ζηλευτή wine list του αριθμεί πάνω από εκατόν πενήντα ετικέτες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, πολλές από τις οποίες είναι σπάνιες, ενώ περιλαμβάνει σαμπάνιες χρονολογιών και αποστάγματα.
Φυσικά, δεν λείπουν τα signature cocktails από τους εξειδικευμένους mixologists τα οποία θα εκτιμήσουν δεόντως τόσο όσοι αγαπούν τους πειραματισμούς, όσο και οι λάτρεις των classics with a twist -εξάλλου είναι η ιδανική πρόταση όταν το δείπνο παραχωρεί τη θέση του στο party.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα γλυκά που έχουν κάτι νοσταλγικό, «δάνειο» από την αθωότητα των παιδικών μας χρόνων, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του Island. Εμείς διαλέξαμε το fondant σοκολάτας με πορτοκάλι και passion fruit, το οποίο έχει ξετρελάνει τον μεγάλο Ιταλό designer Valentino και δεν μπορέσαμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του. Και δεν μείναμε μόνο εκεί.
Κοιτώντας τη θάλασσα, χορεύοντας στον ρυθμό της μουσικής που σταδιακά κατακτούσε τα πάντα κι έχοντας απολαύσει ένα μοναδικό δείπνο, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το Island δεν είναι απλά το απόλυτο summer club restaurant, είναι το Καλοκαίρι.