Γιατί να ξεκινήσει το παιδί σου στίβο: Ο Νότιος προπονητής Μάνος Καράλης εξηγεί
Χτίζοντας το μέλλον των παιδιών μαςΟ Μάνος Καράλης, αρχιπροπονητής και ιδρυτής του Αθλητικού Ομίλου Γλυφάδας «Πάνθηρες», δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμαστε πριν επιλέξουμε τον στίβο ως άθλημα για το παιδί μας.
- 29/08/2023
- Κείμενο: Χριστίνα Μορφογένη
Η ενασχόληση με τον αθλητισμό έχει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά επίσης, γιατί καλλιεργεί πολλές αρετές και συμβάλει στην υιοθέτηση θετικών συμπεριφορών.
Όταν μιλάμε για αθλητισμό, αξίζει να αναφερθούμε στον στίβο, τα αγωνίσματα του οποίου έρχονται από τα βάθη των αιώνων, γι’ αυτό και αναφέρεται ως κλασικός αθλητισμός.
Ο Μάνος Καράλης, αρχιπροπονητής και ιδρυτής του Αθλητικού Ομίλου Γλυφάδας «Πάνθηρες», μας εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν επιλέξουμε το στίβο ως άθλημα για το παιδί μας.
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθήνας με ειδικότητα στίβο ο ίδιος, υπήρξε αθλητής μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, ενώ σήμερα εργάζεται ως γυμναστής σε σχολείο και personal trainer. «Τα αγωνίσματα του στίβου είναι συνδεδεμένα με τις πιο απλές φυσικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, το κυνηγητό, το πέταγμα μιας πέτρας, το πέρασμα ενός εμποδίου. Κάποια στιγμή στην πορεία των χρόνων πήραν τη μορφή οργανωμένων αγωνισμάτων κι έτσι δημιουργήθηκαν οι δρόμοι, τα άλματα, οι ρίψεις. Ο στίβος, ως άθλημα, υπάρχει σε όλους τους Ολυμπιακούς αγώνες, αρχαίους και σύγχρονους», αναφέρει ο κ. Καράλης.
Ποια είναι τα αθλήματα που περιλαμβάνει ο στίβος;
Τα αγωνίσματα του στίβου χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
α) τους δρόμους: ταχύτητας, αντοχής, σκυταλοδρομίες
β) τα άλματα: μήκος, ύψος, τριπλούν, επί κοντώ
γ) τις ρίψεις: σφαιροβολία, σφυροβολία, ακοντισμός, δισκοβολία
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί τον στίβο;
Από την ηλικία των πέντε χρόνων μπορεί να ξεκινήσει την ενασχόληση με τον στίβο. Στην αρχή με γενική προπόνηση, ασκήσεις για όλο το σώμα, γνωριμία με όλα τα αγωνίσματα. Μετά την ηλικία των δέκα χρόνων αρχίζει η σταδιακή εξειδίκευση σε συγκεκριμένο αγώνισμα.
Γιατί να ξεκινήσει ένα παιδί το στίβο; Ποια είναι τα οφέλη που του προσφέρει;
Ο στίβος σε αυτή την κρίσιμη ηλικία των περίπου δέκα ετών βοηθάει στη θεμελίωση ενός υγιούς τρόπου ζωής και στην προάσπιση της υγείας. Ως ατομικό άθλημα, κάθε αθλητής μαθαίνει να βασίζεται αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις, φυσικές και ψυχοπνευματικές. Μέσα από την προπόνηση και τους αγώνες γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του, μαθαίνει να βάζει στόχους και βρίσκει τρόπους να τους πετύχει. Αποκτά δηλαδή αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Μέσω της ομαδικής προπόνησης και των αγωνισμάτων των σκυταλοδρομιών καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία. Αναπτύσσονται έντονα τα συναισθήματα της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας. Επίσης, δημιουργούνται δυνατές φιλίες, που διαρκούν μια ολόκληρη ζωή. Η ενασχόληση με τον στίβο αναπτύσσει πλήρως όλα τα στοιχεία της φυσικής κατάστασης: δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, ευλυγισία, επιδεξιότητα.
Τι περιλαμβάνει η προπόνηση και πόσες φορές την εβδομάδα γίνεται;
Οι προπονήσεις στις ακαδημίες καλό είναι να γίνονται 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ στο αγωνιστικό γίνονται καθημερινά. Πολλές φορές και δύο προπονήσεις την ημέρα.
Πώς διαφοροποιείται η προπόνηση ανάλογα με την ηλικία ενός παιδιού;
Στις ακαδημίες δίνεται έμφαση στην πολυπλευρικότητα. Δηλαδή στην ολόπλευρη ανάπτυξη όλων των φυσικών και κινητικών ικανοτήτων και στην επιδεξιότητα. Όσο μεγαλώνει ο αθλητής σιγά σιγά ειδικεύεται σε συγκεκριμένο αγώνισμα.
Υπάρχει κάποιος λόγος που ένα παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει τον στίβο;
Με τον στίβο δεν μπορούν να ασχοληθούν άτομα με καρδιολογικά προβλήματα ή με κάποιες μορφές σωματικής αναπηρίας.
Είναι αυτά τα αθλήματα ασφαλή για τα παιδιά;
Ο στίβος γενικά είναι από τα πιο ασφαλή αθλήματα με τους λιγότερους και πιο ανώδυνους τραυματισμούς. Υπό την προϋπόθεση ότι οι προπονήσεις γίνονται με την καθοδήγηση εξειδικευμένου, έμπειρου προπονητή – παιδαγωγού.
Πώς θεωρείτε ότι ο αθλητισμός συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών γενικότερα;
Ο αθλητισμός συμβάλλει στην ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης και των ψυχοπνευματικών ικανοτήτων, στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, στη διατήρηση υγιεινού τρόπου ζωής, στην ομαδικότητα και στην κοινωνικοποίηση.
Θεωρείτε ότι τα νότια προάστια έχουν τις υποδομές που χρειάζονται για να δώσουν κίνητρο στα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό;
Στα νότια προάστια γενικά υπάρχουν οι αθλητικές υποδομές για όλα σχεδόν τα αθλήματα, τόσο της θάλασσας, όσο και για όλα τα ατομικά και ομαδικά σπορ. Το μόνο που μένει είναι να βρει κάποιος το άθλημα που του ταιριάζει και τον ευχαριστεί.
Πείτε μας λίγα λόγια για τη δράση του συλλόγου Πάνθηρες: ποιος ο στόχος του, ποια τμήματα περιλαμβάνει, πού γίνονται οι προπονήσεις.
Οι Πάνθηρες ιδρύθηκαν το 2007. Ασχολούνται αποκλειστικά με τον στίβο και κυρίως με τα δρομικά αγωνίσματα. Δίνουν έμφαση στις ακαδημίες και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό γενικότερα. Γυμνάζουν 300 σταθερούς αθλητές όλων των ηλικιών και άλλους 70 εποχιακούς. Μέχρι την κατηγορία Κ16 διακρίνονται όχι μόνο στην περιφέρεια Πειραιά, όπου ανήκουν, αλλά και Πανελλαδικά.
Στόχος μας είναι να εντάξουμε τον αθλητισμό και την αγάπη για τον στίβο στη νεολαία των Νοτίων Προαστίων, μέσα σε παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά πλαίσια, αποσκοπώντας στη διαμόρφωση πρώτα απ’ όλα υγιών ανθρώπων και αθλητών. Όλοι οι προπονητές του είναι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στον στίβο και κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Έχουν πολύχρονη προπονητική εμπειρία και παιδαγωγική κατάρτιση.
Τα τμήματα του Ομίλου χωρίζονται ως εξής:
- Ακαδημιών: σούπερ μίνι (4-6 χρόνων), μίνι 1 (7-8 χρόνων), μίνι 2 (9-10 χρόνων)
- Αγωνιστικά τμήματα (από 11 χρόνων)
- Τμήμα fitness – βετεράνων (για ενήλικες και όχι μόνο)
- Τμήμα προετοιμασίας υποψηφίων για ΤΕΦΑΑ, στρατιωτικές σχολές
- Τμήμα φυσικής κατάστασης για αθλητές διαφόρων αθλημάτων
Πάνθηρες A.O Γλυφάδας
Άλσους και Ηρακλέους, Γλυφάδα
Τηλ. 2109613193 / 6972406613