Vouliagmeni Peninsula Restaurant: Μεσογειακή κουζίνα με ιταλικό γευστικό πρόσημο στην καρδιά της Βουλιαγμένης
Πίτσα ναπολιτάνικου στυλ, χειροποίητα ζυμαρικά και ορεκτικά με προσωπικότητα κλέβουν την παράσταση στο νέο εστιατόριο των νοτίων προαστίων.
- 09/08/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει ταυτιστεί στο μυαλό με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και τα παιχνίδια στο νερό, ενώ γευστικά μάλλον έχει έναν θαλασσινό προσανατολισμό. Πρόσφατα όμως, στη Βουλιαγμένη άνοιξε ένα εστιατόριο που καταθέτει μια πιο μεσογειακή άποψη σε θέματα γεύσης και διαθέτει μια κουζίνα η οποία έχει κατά βάση ιταλική καρδιά, με fusion όμως επιρροές από την διεθνή κουζίνα. Ο λόγος για το Vouliagmeni Peninsula Restaurant, το οποίο έχει γίνει ήδη talk of the town.
Σε στρατηγικό σημείο, πάνω στον παράδρομο – πεζόδρομο της παραλιακής, με απίστευτη θέα προς στον κόλπο και στην περατζάδα των ντόπιων, το Vouliagmeni Peninsula Restaurant ξεχωρίζει με την κομψή αισθητική του, την urban διάθεση και τους άνετους χώρους του. Σήμα κατατεθέν, στο βάθος του εστιατορίου, ο τεράστιος, custom made, γκρι – ανθρακί φούρνος που μοιάζει να έχει διακτινιστεί από κάποια γειτονιά του ιταλικού Νότου.
Από αυτόν, βγαίνουν οι θαυμάσιες πίτσες ναπολιτάνικου στυλ που έχει επιμεληθεί εξ ολοκλήρου ο σεφ Μάριος Τσακίρης -ξέρεις εκείνες με το προζύμι που έχει ωριμάσει για πολλές ώρες προκειμένου να γίνει μαστιχωτό ζυμάρι, αυτές τις λεπτές στο κέντρο και φουσκωτές στο στεφάνι δημιουργίες, με την τραγανή επιφάνεια και την αφράτη, μαλακή «καρδιά». Κυκλοφορούν σε πέντε διαφορετικές παραλλαγές, με την κλασική margherita να κερδίζει τις εντυπώσεις, καθώς η σάλτσα με ντομάτες san marzano, η βουβαλίσια μοτσαρέλα και το fior di latte κάνουν τη διαφορά. Εξίσου δημοφιλείς όμως είναι και η double truffle με μανιτάρια portobello – king oyster, καπνιστό τυρί scarmoza, σάλτσα τρούφας και μπρόκολο (προορίζεται για τους φανατικούς mushroom lovers) και η πικάντικη burnt -χάρη στο spicy σαλάμι spianata- με το εύλογο όνομα.
O έμπειρος chef Marco Calenzo που επιμελήθηκε το υπόλοιπο μενού του εστιατορίου άφησε τη δημιουργικότητά του ελεύθερη κι έτσι στις σελίδες του καταλόγου, στα ορεκτικά, θα βρεις ένα υποδειγματικό vitello tonnato, ένα απίθανα ψημένο στη robata χταπόδι το οποίο σερβίρεται με πουρέ πατάτας, πάπρικα και αρωματισμένο λάδι σκόρδου, κάτι στρουμπουλά και ζουμερά, κοκκινιστά κεφτεδάκια όπως τα φτιάχνουν στη Σικελία, με πολέντα και παρμεζάνα, καθώς και μια ιδιαίτερη εκδοχή των arancini με τόνο ταρτάρ που έχει «περάσει» από πικάντικη μαρινάδα και σαφράν.
Στην ενότητα των ζυμαρικών και των risotti τώρα, ας πούμε ότι δύσκολα θα αντισταθείς στα σπιτικά ραβιόλι με γέμιση ricotta-σπανάκι και σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, ενώ κυριολεκτικά θα παραδοθείς στο πληθωρικό risotto Milanese (αρκεί μια πιρουνιά για να διαπιστώσεις πως είναι πολύ κοντά στην αυθεντική συνταγή της διάσημης πόλης του ιταλικού Βορρά).
Στα κυρίως πρωταγωνιστούν τόσο το φρέσκο ψάρι, με επιλογές όπως το λαβράκι isolana μαγειρεμένο σε σάλτσα από αχιβάδες, με μαύρες ελιές και ψητά ντοματίνια, όσο και το εκλεκτό κρέας. Εμείς δοκιμάσαμε τον μαριναρισμένο μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο που ψήθηκε άψογα στα κάρβουνα και στον προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Εδώ, θα βρεις μια μικρή ακόμη, αλλά αξιόλογη λίστα κρασιών, για να συνοδέψεις το φαγητό σου, πολλές επιλογές σε εκλεκτά spirits και signature cocktails, ενώ θα εκτιμήσεις το γρήγορο σέρβις του πάντα χαμογελαστού προσωπικού.
Θυμήσου να κρατήσεις χώρο στο τέλος για το άχαστο tiramisu της κλασικής σχολής -γιατί χωρίς αυτό απλά «δεν γίνεται»- και κλείσε σύντομα τραπέζι, καθώς το Vouliagmeni Peninsula Restaurant γίνεται ανάρπαστο, ειδικά τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου.