Οι πίτσες των νοτίων που αξίζει να δοκιμάσεις

Για εσένα που αγαπάς την κλασική ναπολιτάνικη, αλλά και εσένα που σου αρέσει η πιο "ελληνική" εκδοχή των παιδικών σου χρόνων, για εσένα που τη θες τραγανή, εσένα που την προτιμάς πιο αέρινη, αλλά και εσένα που αγαπάς τη γνήσια american style, φτιάξαμε μια πληθωρική λίστα με όλες τις πίτσες που ξεχωρίσαμε στα νότια προάστια.

Share this

Οι δοκιμές ήταν πολλές, αλλά σίγουρα απολαυστικές. Ψάξαμε κάθε είδος πίτσας στα νότια προάστια, από κλασική ιταλική, μέχρι αμερικάνικη, από πιο τραγανή ή πιο “αέρινη”, μέχρι αφράτη και πληθωρική, συμφωνήσαμε και διαφωνήσαμε, όμως σε αυτή την – πραγματικά – χορταστική λίστα θα βρεις τις πίτσες των νοτίων προαστίων στις οποίες καταλήξαμε ομόφωνα ότι αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία (και μεταξύ μας, πολλές παραπάνω).

Sale Bianco, Γλυφάδα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sale Bianco (@sale.bianco)

Αν θέλεις πραγματικά λεπτή και νόστιμη πίτσα που ψήνεται σε ξυλόφουρνο, τότε πρέπει σίγουρα να πας στο Sale Bianco. Ο ζεστός χώρος της και οι γνήσιες ιταλικές γεύσεις, έχουν καθιερώσει το εστιατόριο αυτό από το 2010 που βρίσκεται σε λειτουργία και έχει κερδίσει μια θέση στη λίστα των Γλυφαδιωτών αλλά και λοιπών νοτίων όταν ψάχνουν ιταλική κουζίνα και νόστιμη πίτσα. Εκεί θα έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε διαφορετικές 8 πίτσες με διάφορους συνδυασμούς υλικών. Από την Calabrese με σάλτσα τομάτας, μοτσαρέλα και πικάντικο σαλάμι Καλαβρίας, μέχρι την Tartufo με σάλτσα τομάτας, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, λεπτοκομμένες φέτες μαύρης τρούφας και σαλάμι.

Mario and Luigi, Ηλιούπολη

Στο ιταλικό εστιατόριο της Ηλιούπολης, που πήρε το όνομά του από τους δυο κεντρικούς ήρωες ενός από τα πιο πετυχημένα βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών, θα βρεις αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα σε διάφορες εκδοχές. Στο Mario & Luigi – The Eatalians η πίτσα φτιάχνεται στον ξυλόφουρνο και έτσι, η ζύμη ψήνεται στην εντέλεια, αφού βγαίνει εξαιρετικά αφράτη και πολύ γευστική. Στον κατάλογο θα ξεχωρίσεις αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές, ωστόσο, εμείς θα σου προτείναμε την πλούσια σε γεύση Lolita, με μοτσαρέλα fior di latte και μοτσαρέλα βουβαλίσια, φιστίκια Αιγίνης και μορταδέλα. Και αν σου αρέσουν τα πιο καυτερά, επίλεξε την Anabella, με σάλτσα San Marzano, mozzarella fior di latte, σαλάμι picante, πάστα nduja, παρμεζάνα Reggiano, chilli μέλι και φρέσκο βασιλικό. Εναλλακτικά, η βασίλισσα του καταλόγου, η πίτσα Victoria με τρούφα εποχής, κρέμα παρμεζάνας και flakes παρμεζάνας 18μηνης ωρίμανσης θα σε κάνει να ξεχάσεις όσα ήξερες.

Mercato, Βουλιαγμένη

Οι συστάσεις περιττεύουν: Το Mercato, εντός του λαμπερού Four Seasons Astir Palace Athens, αποτελεί γνωστό σημείο συνάντησης όλων των εραστών της fine comfort ιταλικής κουζίνας. Προικισμένο με μια απίστευτη θέα στη θάλασσα του Σαρωνικού, αλλά και ένα άνετο και σύγχρονο εσωτερικό, το εστιατόριο «παίζει» δυνατά στο τερέν της νοστιμιάς, έχοντας στις επάλξεις του τον ταμπεραμεντόζο chef Sergio Favata, με καταγωγή από τη Σικελία. Το μενού του Favata που ξεκίνησε την καριέρα του κοντά στον σπουδαίο Giorgio Locatelli, αποτελεί μια γευστική ωδή σε κλασσικές συνταγές με σύγχρονες, αλλά απόλυτα ταιριαστές πινελιές. Εδώ θα φας pizza romana (δηλαδή σε μακρόστενη εκδοχή) και αν μας ρωτάς, αξίζει να δοκιμάσεις τη San Danielle με προσούτο, σύκα και fiordilatte, ενώ αν προτιμάς κάτι λίγο πιο spicy μπορείς να επιλέξεις τη Spinata με πικάντικο σαλάμι και τσίλι. Το αφράτο ζυμάρι θα σε ξετρελάνει και το στεφάνι στην άκρη, που έρχεται τόσο υπέροχα φουσκωμένο, θα δώσει το ιδανικό “σβήσιμο” για κάθε κομμάτι.

Napolitivo, Μαρίνα Φλοίσβου

Η Μαρίνα Φλοίσβου είναι ένα ιδανικό μέρος για βόλτα (ειδικά αν περιμένεις λίγο ακόμη, μέχρι να στολιστεί και για τα Χριστούγεννα – το τοπίο θα είναι πραγματικά παραμυθένιο). Η βόλτα γίνεται ακόμη πιο απολαυστική αν τη συνδυάσεις με την υπέροχη, ναπολιτάνικη πίτσα του Napolitivo, με φόντο τα mega yaghts και τη θάλασσα. Θα πρέπει να σε ενημερώσουμε πως πρόκειται για το μοναδικό εστιατόριο στην Αττική που διαθέτει πιστοποίηση από το Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), που το κάνει σημείο συνάντησης για όποιον αγαπάει την αυθεντική Pizza Napoletana. Εκεί η πίτσα ετοιμάζεται με ελαφριά ζύμη που ζυμώνουν οι έμπειροι pizzaiolos του καθημερινά και η οποία, ωριμάζει για 12-14 ώρες πριν ψηθεί σε ξυλόφουρνο. Θέλεις κάτι άλλο για να πειστείς; Μάλλον όχι. Πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις την παραδοσιακή Margherita, αλλά και τις πιο «ψαγμένες», όπως η Tartufata, αλλά και τη Zucca e Pancetta, με κρέμα κολοκύθας και πανσέτα.

Bella Vespa, Γλυφάδα

Η αγαπημένη μας αυλή για πίτσα στη Γλυφάδα δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Ο λόγος φυσικά για το Bella Vespa, που είναι άλλωστε ένα σωστό καταφύγιο από τη βουή της πόλης. Φημίζεται για τη fusion ιταλική κουζίνα του και φυσικά τη νόστιμη πίτσα του. Με ζύμη ωρίμανσης, λεπτή, πολύ ελαφριά ψημένη στον φούρνο και εκλεκτά ιταλικά υλικά από πάνω, σου δίνουν αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι από μια καλή πίτσα. Εμείς προτείνουμε την Prosciutto με βιολογική άγρια ρόκα, grana padano, prosciutto crudo και λάδι τρούφας. Αν θέλεις κάτι πιο ιδιαίτερο, επίλεξε την Calzone di salame με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, salami Napoli και κρέμα κολοκύθας. Μην ξεχνάς ότι το Bella Vespa είναι πάντα ένας χώρος στον οποίο περνά τέλεια όλη η οικογένεια, αφού εκτός από την υπέροχη αυλή, υπάρχει και ο παιδότοπος που λατρεύουν τα παιδιά, ενώ εσύ απολαμβάνεις την πίτσα με το κρασί σου.

Wesud, Βούλα

Το WeSud αποτελεί σημείο σταθμό για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Βούλας, αφού είναι το ιδανικό spot για ό,τι κι αν τραβά η όρεξή σου. Από brunch και είδη ζαχαροπλαστικής μέχρι τη μεγάλη του ποικιλία σε ετικέτες κρασιών, αυτός ο all day χώρος είναι must. Ανάμεσα στις επιλογές, θα σου προτείναμε να μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και τη ναπολιτάνικη πίτσα του, η οποία έρχεται με το χαρακτηριστικό λεπτό ζυμάρι και το αφράτο ψωμάκι στις άκρες. Εξαιρετική η Bufala με σάλτσα ντομάτας San Marzano, burrata και λάδι βασιλικού, με το τελευταίο συστατικό να δίνει extra γεύση και άρωμα στο αποτέλεσμα. Για εσένα που αγαπάς τα καυτερά, θα λέγαμε να δοκιμάσεις την Πικάντικη με σάλτσα ντομάτας San Marzano, παλαιωμένη παρμεζάνα, μοτσαρέλα και chorizo bellota.

Il Trovatore, Παλαιό Φάληρο

Όταν άνοιξε το Il Trovatore στο Παλαιό Φάληρο είχαμε σπεύσει να μπούμε πρώτοι, για να πάρουμε μία γεύση από τις ιταλικές σπεσιαλιτέ του. Ανάμεσα στις επιλογές του μενού, ξεχωρίζει και η πίτσα, με λεπτή ζύμη, τραγανό στεφάνι και γνήσια ιταλικά υλικά για toppings, που ψήνεται σε ξυλόφουρνο. Must try αποτελεί η Prosciutto Crudo με σάλτσα ντομάτας, βουτυράτη μοτσαρέλα, παρμεζάνα βασιλικού, prosciutto και φύλλα ρόκας, αλλά και η Diavola με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, ντοματίνια, λάδι chili και σπιανάτα picante που είναι ιδανική αν σου αρέσουν τα πικάντικα. Για τους φίλους των μανιταριών, εξαιρετική επιλογή είναι η Funghi Misti, με μοτσαρέλα, mix μανιταριών, φρέσκια κρέμα γάλακτος και αρωματικό λάδι τρούφας. Αξίζουν βέβαια ακόμη και οι πιο απλές επιλογές, όπως η Margherita. Οτιδήποτε και αν διαλέξεις, μην ξεχάσεις να το συνδυάσεις με κάποιο από τα κρασιά του αμπελώνα Bocelli, στα οποία θα πέσει αμέσως το μάτι σου μόλις μπεις στον εσωτερικό χώρο.

Pizza Land Μανιτάρι, Αργυρούπολη

Εδώ δεν μιλάμε ούτε για ναπολιτάνικες συνταγές, ούτε για λεπτές ζύμες, αλλά για την κλασική, “greek style” πίτσα των παιδικών σου χρόνων, αυτή που δύσκολα βρίσκεις πλέον αλλά που όταν σου έρχεται ζεστή δεν θέλεις να αφήσεις ούτε ψίχουλο στο πιάτο. Χρόνια τώρα, οι άνθρωποι στο Pizza Land Μανιτάρι, την πιτσαρία της γειτονιάς που κάποιοι δεν αλλάζουν ακόμη και για την καλύτερη, γνήσια trattoria, σου φτιάχνουν νόστιμη old school πίτσα, με αφράτη ζύμη και ποιότητα διαχρονική. Στον κατάλογο θα βρεις κλασικές επιλογές όπως μαργαρίτα, ζαμπόν-μπέικον, τέσσερα τυριά, σπέσιαλ και πεπερόνι, που είναι ούτως ή άλλως κορυφαίες επιλογές. Εναλλακτικά, προτείνουμε την Pizza Land, με σάλτσα ντομάτας, κρέμα Pizza land, gouda, edam, μπέικον, μανιτάρια και κρεμμύδι, αλλά και την Βεζούβιος, με σάλτσα ντομάτας, gouda, edam, σουτζούκι, κρεμμύδι, κόκκινη πιπεριά, ρίγανη και tabasco, που όπως καταλαβαίνεις συνίσταται για όποιον αγαπά τα πικάντικα. Καλό είναι να πάρεις μαζί και ένα αναψυκτικό, για να “σβήσεις”.

Peccati di Gola, Γλυφάδα

Για τον ιταλικό αυτό «θησαυρό» της Γλυφάδας, όλα ξεκίνησαν όταν ένα ζευγάρι Ιταλών ήρθαν στην Ελλάδα και έμαθαν στην κυριολεξία την Αθήνα και τη Μύκονο να τρώνε πίτσα ναπολιτάνα. Ευτυχώς για εμάς, οι κόρες τους συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση φέρνοντας στα νότια και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, τις συνταγές τους, με highlight φυσικά την παραδοσιακή ναπολιτάνικη πίτσα. Μετά από πολλές δοκιμές στο Peccati di Gola, θα πούμε τα εξής για να σε πείσουμε: Λεπτή ζύμη, με αφράτο στεφάνι, όπως πρέπει, σωστό ψήσιμο, με αποτέλεσμα η πίτσα να έχει πάρει αυτή την υπέροχη γεύση του ξυλόφουρνου και ολόφρεσκα, εκλεκτά υλικά, στην κατάλληλη ποσότητα. Ακόμη και η σάλτσα τομάτας που μπαίνει ως βάση στην πίτσα, είναι πραγματικά σαν κάποιος να έτριψε μια ολόφρεσκη, μυρωδάτη τομάτα πάνω στην πίτσα, μόλις την παρήγγειλες. Οι αγαπημένες μας είναι η Diavola, με σάλτσα τομάτας, μοτσαρέλα και καυτερό σαλάμι ventricina και η Salciccia e Fungi με σάλτσα τομάτας, καπνιστή μοτσαρέλα, salsiccia και μανιτάρια portobello.

Due Pentole, Άλιμος

Αν είσαι λάτρης της Ιταλικής κουζίνας, δεν γίνεται να βρίσκεσαι στον Άλιμο και να μην επιλέξεις το Due Pentole, το οποίο μάλιστα, όσο ακόμη ο καιρός είναι καλός, προσφέρει έναν άνετο εξωτερικό χώρο με πράσινο, ό,τι πρέπει για χαλαρό ποτό και cocktails, μαζί με τις ιταλικές του γεύσεις. Για να περάσουμε όμως στο παρασύνθημα, το Due Pentole ετοιμάζει αυθεντική ιταλική πίτσα, με λεπτή ζύμη και ιταλικά υλικά σε γευστικότατους συνδυασμούς που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό. Εμείς μάλλον έχουμε αγαπήσει λίγο παραπάνω την pizza prosciutto, rucola e parmigiano με το μοναδικό prosciutto San Daniele 24 μηνών, φλούδες παρμεζάνας, ρόκα, ντομάτα και μοτσαρέλα. Την έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές και την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Ιταλός, Παλαιό Φάληρο

Ο Ιταλός στο Παλαιό Φάληρο μόλις συμπλήρωσε τον πρώτο του χρόνο και μέσα σε αυτό το διάστημα μάς παρουσίασε μια όψη της ιταλικής κουζίνας που αγαπήσαμε. Είναι η όψη της αυθεντικότητας, της παραδοσιακής αξίας και της υψηλής ποιότητας που συνδυάζονται σε κάθε πιάτο του μενού. Δεν είναι τυχαίο ότι απέκτησε αμέσως πιστούς οπαδούς από τα νότια προάστια και όχι μόνο. Όσο για το μενού, μεγάλοι πρωταγωνιστές στον Ιταλό είναι τα χειροποίητα ζυμαρικά και η pinsa -αυτή η ρουστίκ εκδοχή της πίτσα που μετράει χρόνια ιστορίας. Όλα δημιουργούνται καθημερινά στην κουζίνα του εστιατορίου από τον σεφ Κώστα Γαλάνη και την ομάδα του και πάντα με ποιοτικά υλικά που ακολουθούν την εποχικότητα της φύσης και αντιπροσωπεύουν τη φρεσκάδα της Μεσογείου. Η pinsa του δε, είναι φημισμένη πλέον. Δοκιμασμένα θα σου πούμε ότι αξίζει να επιλέξεις αυτή με προσούτο, μανιτάρια και scamorza, αυτό το ιδιαίτερο τυρί από τη νότια Ιταλία που αλλάζει την εμπειρία της γεύσης.

Vissente, Νέα Σμύρνη

Η πίτσα του Vissente μπορεί να μην ψήνεται σε ξυλόφουρνο, καταφέρνει όμως να κάνει αυτή τη θαυμάσια καψαλισμένη κρούστα στο πληθωρικό στεφάνι της. Το ζυμάρι ωριμάζει για 48 ώρες πριν ανοιχτεί, ενώ ψήνεται για λίγα μόνο λεπτά στον καυτό φούρνο. Η φιλοσοφία του εστιατορίου σε ό,τι αφορά την πίτσα είναι “λίγα και καλά υλικά”. Ξέχνα λοιπόν τις σπέσιαλ εκδοχές της και ετοιμάσου για λίγες και καλές προτάσεις, όλες με ένα ενδιαφέρον twist (για παράδειγμα στη Μαργαρίτα βάζουν τυρί stracciatella di bufala, που δίνει μια πιο γλυκιά γεύση). Εμείς ξεχωρίσαμε την Cipolla Caramellata, με σάλτσα ντομάτας, mozzarella, καραμελωμένο κρεμμύδι & πικάντικο σαλάμι calabrese, αλλά στον κατάλογο θα βρεις κι άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές, όπως η Pistachio mortadella με πέστο βασιλικού και φυστίκι, ή η Zucca με σάλτσα κολοκύθας, τραγανή πανσέτα, gorgonzola & σχοινόπρασο.

Extra tip: Το ζυμάρι τους είναι γενικώς από τα πολύ δυνατά της σημεία, αφού είναι πολύ νόστιμο, με ωραία υφή και καλοψημένο. Μοιάζει σε όψη και ύφος με αυτή της ναπολιτάνικης πίτσας, αλλά “κρατάει” λίγο παραπάνω – κάτι που το κάνει ιδανικό και για delivery, αφού συνήθως τα πολύ μαλακά ναπολιτάνικα ζυμάρια πανιάζουν κατά τη μεταφορά.

Napul’e, Βάρη

Το Ναpul’e δια χειρός της Μάγκυ Ταμπαγκάκη και του συζύγου της, Φραντσέσκο Σίτσιο, πραγματικά δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Και αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, φτιάχνει αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, η οποία μάλιστα ψήνεται σε ειδικό φούρνο που έχει έρθει από τη Νάπολη. Θα δεις αυτό το λατρεμένο, φουσκωτό, καψαλισμένο στεφάνι, που στο εσωτερικό του είναι «αεράτο» όσο χρειάζεται και κλασική, ιταλική λεπτή ζύμη που την κάνει ακαταμάχητη. Όσο για τις επιλογές, δεν θα δεις έναν μακροσκελή κατάλογο. Αντίθετα, υπάρχουν λίγες, αλλά αυθεντικές ιταλικές και πραγματικά ποιοτικές επιλογές που είναι μια και μια. Από την πιο απλή, τη Marinara, με σάλτσα ντομάτας San Marzano, σκόρδο, ρίγανη και ελαιόλαδο, μέχρι την ιδιαίτερη Pistachio με pesto φιστίκι, mortadella di Bologna και μπουράτα μπουφάλα, καμία δεν θα σε απογοητεύσει.

Peninsula, Βουλιαγμένη

Σε στρατηγικό σημείο, πάνω στον παράδρομο – πεζόδρομο της παραλιακής, με απίστευτη θέα προς τον κόλπο και στην περατζάδα των ντόπιων, το Vouliagmeni Peninsula Restaurant ξεχωρίζει με την κομψή αισθητική του, την urban διάθεση και τους άνετους χώρους του. Σήμα κατατεθέν, στο βάθος του εστιατορίου, ο τεράστιος, custom made, γκρι – ανθρακί φούρνος που μοιάζει να έχει διακτινιστεί από κάποια γειτονιά του ιταλικού Νότου.

Από αυτόν, βγαίνουν οι θαυμάσιες πίτσες ναπολιτάνικου στυλ -ξέρεις εκείνες με το προζύμι που έχει ωριμάσει για πολλές ώρες προκειμένου να γίνει μαστιχωτό ζυμάρι, αυτές τις λεπτές στο κέντρο και φουσκωτές στο στεφάνι δημιουργίες, με την τραγανή επιφάνεια και την αφράτη, μαλακή «καρδιά». Κυκλοφορούν σε πέντε διαφορετικές παραλλαγές, με την κλασική margherita να κερδίζει τις εντυπώσεις, καθώς η σάλτσα με ντομάτες san marzano, η βουβαλίσια μοτσαρέλα και το fior di latte κάνουν τη διαφορά. Εξίσου δημοφιλείς όμως είναι και η double truffle με μανιτάρια portobello – king oyster, καπνιστό τυρί scarmoza, σάλτσα τρούφας και μπρόκολο (προορίζεται για τους φανατικούς mushroom lovers) και η πικάντικη burnt -χάρη στο spicy σαλάμι spianata- με το εύλογο όνομα.

Nomi, Γλυφάδα

Όταν επισκεφτείς το Nomi στη Γλυφάδα δεν θα έχεις στον νου σου την απλότητα μιας τρατορίας, καθώς έχει το άρωμα και την εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα της Βόρειας Ιταλίας, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει restaurant-bar Νέας Υόρκης. Παρά το γεγονός ότι διακοσμητικά δεν θυμίζει σε τίποτα μια τυπική τρατορία, αντιμετωπίζει το φαγητό με την ίδια σπιτική θέρμη και είναι ιδανικό τόσο για ένα επαγγελματικό δείπνο ή για ένα απολαυστικό ραντεβού μετά τη δουλειά, όσο και για ένα κυριακάτικο τραπέζι με αγαπημένους φίλους. Το εστιατόριο άνοιξε τις πόρτες του πριν από περίπου έξι χρόνια και από τότε οι φανατικοί του φίλοι όλο και αυξάνονται. Μερίδιο σε αυτή του την επιτυχία έχει και η πίτσα του, με τη λεπτή καλοψημένη ζύμη, που πρωταγωνιστεί σχεδόν σε όλα τα τραπέζια. Ψήνεται στον ξυλόφουρνο και είναι μία πολύ καλή επιλογή για sharing plate. Μπορείς να επιλέξεις την κλασική και πάντα αγαπημένη Margherita, ή την πιο ιντριγκαδόρικη Affumicata Bianca με καπνιστή ricotta, κρεµµυδάκι shallots και νιφάδες από καπνιστό θαλασσινό αλάτι.

Mango Pizza & Pasta, Αργυρούπολη

Αν αναζητάς ναπολιτάνικη πίτσα στην Αργυρούπολη, τότε αξίζει να επισκεφθείς το ιταλικό εστιατόριο Mango Pizza & Pasta. Το μενού του βασίζεται στην ιταλική κουζίνα, με διάφορες επιλογές πιάτων, αλλά το απόλυτο highlight είναι η πίτσα, η οποία ψήνεται παραδοσιακά σε ξυλόφουρνο. Η γευστική ζύμη, το τραγανό στεφάνι της, αλλά κυρίως οι συνδυασμοί των υλικών θα σε κάνουν να μην ξέρεις ποια εκδοχή της να πρωτοδιαλέξεις. Για να σε βγάλουμε από το δίλημμα, σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα την πεπερονάτη με μπούκοβο και βασιλικό, που σου αφήνει αυτή την ωραία καυτερή αίσθηση. Για τους τολμηρούς, που αναζητούν κάτι έξτρα καυτερό, προτείνουμε την Diavola, η οποία αν και hot -λόγω του τσίλι- αξίζει μια θέση στο τραπέζι σου. Αν τώρα προτιμάς κάτι πιο ήπιο, επίλεξε πίτσα με προσούτο, μοτσαρέλα di bufalla, baby ρόκα και flakes παρμεζάνας -σούπερ!

Dumbo, Γλυφάδα

Στο Dumbo θα απολαύσεις αυθεντική, αμερικάνικη πίτσα όπως αυτή που έχεις ονειρευτεί χιλιάδες φορές τα βράδια στον καναπέ σου βλέποντας ταινία και όπως ακριβώς θα την έτρωγες στη Νέα Υόρκη. Σημείωσε αρχικά ότι η πίτσα βγαίνει σε XXL μέγεθος και είναι πραγματικά πολύ μεγάλη, – όταν λέμε μεγάλη, το εννοούμε, αφού φτάνει τα 50 εκατοστά – και στρογγυλή. Αν δεν είσαι τόσο πεινασμένος, μπορείς να παραγγείλεις μόνο ένα κομμάτι, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην μπορείς να αντισταθείς στη μαγεία της γεύσης της και θα υποκύψεις στο μέγεθός της. Όσο για τα χαρακτηριστικά της; Λεπτή και τραγανή ζύμη, αρκετά “λαδερή” και σίγουρα νοστιμότατη. Οι επιλογές σε γεύσεις κινούνται από τις κλασικές Μargharita- στην οποία το Dumbo προσθέτει βασιλικό και παρμεζάνα- και New York Style, μέχρι πιο ιδιαίτερες, όπως η Gardener’s με κολοκύθι, μπρόκολο και μανιτάρια, η Vodka Sauce με μια μίξη τυριών και πικάντικης σάλτσας με βάση την βότκα, και η Buffalo chicken με mix τυριών, marinara sauce, κοτόπουλο σωτέ και buffalo sauce και η Tikka Masala Chicken, καυτερή και ιδιαίτερη με έντονο άρωμα από κάρυ για τους πιο spicy τύπους, σου δίνουν μια γεύση – κυριολεκτικά – για το τι σημαίνει πίτσα στο Dumbo. Δεν περιγράφουμε άλλο!

Pizza Days, Άγιος Δημήτριος

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pizza Days (@pizza_days)

Με σύμμαχό του τον ξυλόφουρνο και την γνώση της τέχνης της πίτσας, το Pizza Days είναι ίσως το πιο δυνατό σημείο για πίτσα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Χαρακτηριστικό της η πολύ λεπτή και τραγανή ζύμη, καθώς και το χρυσαφένιο στεφάνι που είναι σήμα – κατατεθέν της. Όσον αφορά τις γεύσεις, το Pizza Days καλύπτει όλα τα γούστα, από τους πιο παραδοσιακούς, σε αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν το κάτι διαφορετικό. Θα βρεις κλασικές επιλογές όπως η πολύ καλή Μαργαρίτα, καθώς και την παραλλαγή της Margharita a la Italia, με σάλτσα ντομάτας φρέσκια μοτσαρέλα, λάδι και φύλλα βασιλικού, αλλά και την πάντα διαχρονική «4 τυριά», μέχρι την «Μουστάρδα», με σάλτσα ντομάτας, mix τυριών (edam & gouda), μουστάρδα, λουκάνικο χωριάτικο, μπέικον, πεπερόνι, πιπεριά και κρεμμύδι, τη Bologna, με φρέσκια μοτσαρέλα, μορταδέλα, φυστίκι, ντοματίνια και πέστο. Και όλα αυτά σε έναν ατμοσφαιρικό και καλαίσθητο χώρο.

Salve, Βούλα

Το Sàlve κοντεύει να συμπληρώσει δύο χρόνια παρουσίας στα γευστικά δρώμενα των νοτίων προαστίων. Με τη φιλόξενή του σάλα, αλλά και την κομψή υπερυψωμένη αυλή του είχε από την αρχή της λειτουργίας του ως στόχο να αναδείξει τις αξίες του casual dining στην περιοχή. Οι ιδιοκτήτες του, Φένια Πετουμένου και Κωνσταντίνος Νιωτάκης (Cava Vegera), με μεγάλη πείρα στον χώρο της εστίασης, αλλά και φαντασία δεν δίστασαν να πειραματιστούν με διάφορα μαγειρικά στυλ προκειμένου να βρουν το ιδανικό, εκείνο που θα αναδείκνυε το εστιατόριό τους σε κορυφαίο meeting point. Και το βρήκαν, καθώς η κουζίνα του Sàlve «μιλά» πλέον άψογα ιταλικά. Μάλιστα, δοκιμάσαμε πρόσφατα το νέο του μενού και ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίσαμε ήταν και η πληθωρική «Ταρτούφο», η οποία περιέχει μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί. Το στεφάνι της ήταν αφράτο και extra ξεροψημένο -θυμίζει λίγο πιο oldschool επιλογές, ενώ ο συνδυασμός των υλικών που επιλέξαμε ήταν η σωστή απόφαση, καθώς ταίριαζαν τέλεια και άφηναν μια πολύ ωραία επίγευση.

Uva, Βουλιαγμένη

Ένα ακόμη μέρος όπου θα δοκιμάσεις απολαυστική πίτσα είναι το UVA στη Βουλιαγμένη, το οποίο μάς προσκαλεί για ιταλικές γεύσεις με φόντο τη θάλασσα. Βρίσκεται άλλωστε σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Εδώ η πίτσα έχει αυτό το λαχταριστό λεπτό ζυμάρι και το ξεροψημένο στεφάνι στο τελείωμα, που σε κάνει να θες να την εξαφανίσεις στο λεπτό. Εμείς αγαπάμε την πίτσα με προσούτο, ρόκα, παρμεζάνα και λάδι τρούφας που έχει έντονη και ωραία γεύση ή την (κατά τη γνώμη μας) πρωταγωνίστρια του καταλόγου, την πίτσα Bianca, με κατσικίσιο τυρί, κρέμα pecorino, κολοκύθι και μαύρη τρούφα melanosporum.