Ποια έργα στο Ελληνικό έρχονται στην Ιντρακάτ μετά την εξαγορά της Άκτωρ
Σημαντικά έργα έχουν έρθει στο δυναμικό της Ιντρακάτ μετά την εξαγορά της Άκτωρ, κίνηση η οποία την καθιστά την εταιρία τον δεύτερο κατασκευαστικό όμιλο στην Ελλάδα, μετά την Τέρνα - Οι μεγάλες κατασκευές στο Ελληνικό και τι διεκδικεί ως ανάδοχος
- 24/11/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Το νεοσύστατο σχήμα Intrakat – ΑΚΤΩΡ δημιουργήθηκε πρόσφατα, με την ενσωμάτωση του 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat. Η τελευταία μάλιστα κατέβαλε το τίμημα συνολικού ύψους 110.813.000 ευρώ, το οποίο και εξοφλήθηκε πλήρως. Το νέο σχήμα διαθέτει συνολικό ανεκτέλεστο της τάξης των 5 δισ. ευρώ (εκτίμηση για τις 31/12/2023) και προσφέρει συνέργειες στον τομέα των κατασκευών, των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων και της ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο 370 έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνδυαστικό κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και πάνω από 3.000 εργαζομένους. Αρχικά η ΑΚΤΩΡ έχει οριστεί ως θυγατρική της Intrakat.
Ως επακόλουθο αυτής της εξαγοράς, έρχεται το γεγονός ότι στο δυναμικό της Ιντρακάτ έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα σημαντικά έργα, μεταξύ άλλων και εντός του mega project στο Ελληνικό, γεγονός το οποίο καθιστά την εταιρία τον δεύτερο κατασκευαστικό όμιλο στην Ελλάδα, μετά την Τέρνα.
Σημειώνεται ότι ο όμιλος Ιντρακάτ είναι ένας από τους πιο «δυνατούς παίκτες» στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο με χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν δημόσια έργα υποδομής, περιβαλλοντικά έργα και ανάπτυξη ακινήτων. Έχει αναλάβει κατασκευαστικά έργα μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αξιοποιώντας ένα δίκτυο εξειδικευμένων θυγατρικών εταιριών στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Κύπρο, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Τα έργα που περνούν στην Ιντρακάτ μέσω της εξαγοράς της Άκτωρ στο Ελληνικό
Η παρουσία του νέου κατασκευαστικού σχήματος δεν θα μπορούσε να λείπει βέβαια από την επένδυση του Ελληνικού, όπου έχει αναλάβει δυο projects που αφορούν τόσο το οικιστικό, όσο και το εμπορικό κομμάτι της. Αναλυτικότερα, βρίσκεται πίσω από τα εξής:
Vouliagmenis Mall
Το Vouliagmenis Mall, σχεδιασμένο από το κορυφαίο αρχιτεκτονικό γραφείο AEDAS, χαρακτηρίζεται ως το Mall του μέλλοντος, θα διαθέτει 280 καταστήματα, ενώ υπολογίζεται ότι θα μπορεί να υποδεχτεί 17 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Θα έχει συνολική επιφάνεια δόμησης 129.424,64 m2, ενώ θα εκτείνεται σε τρία ισόγεια επίπεδα και έναν όροφο. Τον Αύγουστο 2023 επιλέχθηκε η εταιρία ΑΚΤΩΡ ως ανάδοχος για τις εκσκαφές και τις πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες ενώ οι εκσκαφές ξεκίνησαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023. Η υλοποίηση του έργου κόστους άνω των 400 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2027.
The Cove Residences (condos)
Στο συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων στην περιοχή του Αγίου Κοσμά έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες στα οικόπεδα του κηρυγμένου ως αρχαιολογικού χώρου και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της Εργολαβίας 1ης Φάσης από τους Αναδόχους ΕΘΝΟΚΑΤ και Άκτωρ. Έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές σε 2 από τα 4 οικόπεδα, ενώ είναι σε εξέλιξη οι εκσκαφές για τα άλλα 2 οικόπεδα. Περί τα τέλη του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η σκυροδέτηση της πλάκας ισογείου σε 2 από τα 4 οικόπεδα. Αναφορικά με τις κρατήσεις για τη μελλοντική απόκτηση διαμερισμάτων στα συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών/διαμερισμάτων (condos) στο παράκτιο μέτωπο, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 85% της πωλούμενης επιφάνειας. Τα κατ’ εκτίμηση συνολικά έσοδα για το σύνολο των condos, κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας (Φάση Α’), ανέρχονται σε περίπου 270εκ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.
Στην κοινοπραξία του Riviera Tower η Ιντρακάτ – Διεκδικεί και το Riviera Galleria
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Ιντρακάτ έχει αναλάβει μαζί με τη Bouygus Batiment την ανέργερση του Riviera Tower, του ψηλότερου πράσινου ουρανοξύστη κατοικιών στη Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της θεμελίωσης του Πύργου έχει ολοκληρωθεί, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2026. Το σύστημα θεμελίωσης του Riviera Tower ακολουθεί τα πρότυπα μελετών και κατασκευών των αντίστοιχων ψηλότερων κτιρίων στο κόσμο, όπως του Burj Khalifa και Petronas Towers. Το κτίριο έχει λάβει προ-πιστοποίηση αξιολόγησης αειφόρου ανάπτυξης LEED Gold, στοιχείο που, πέραν της συμβολής στην προστασία του κλίματος, αναβαθμίζει περαιτέρω την εμπορική του αξία.
Να θυμίσουμε επίσης ότι το σχήμα Ιντρακάτ – Άκτωρ βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις κατασκευαστικές εταιρίες οι οποίες έχουν «πέσει στη μάχη» για τη διεκδίκηση του έργου της ανέγερσης του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό και συγκεκριμένα στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Οι άλλες δυο εταιρίες, οι οποίες αποτελούν επίσης ηχηρά ονόματα του κλάδου είναι η Τέρνα, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΜΕΤΚΑ, του ομίλου Mytilineos. Ο ανάδοχος θα προκύψει μετά από διαγωνισμό ανάμεσα στους τρεις διεκδικητές. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, αυτοί έχουν καταθέσει τις προσφορές τους και βρίσκονται εν αναμονή απαντήσεων.
Η Ιντρακάτ έχει επίσης ανακηρυχθεί προσωρινή ανάδοχος μαζί με την ΜΕΤΚΑ για το έργο κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός του Ελληνικού. Ο επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας εκτίμησε ότι η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου είναι κάτι που θα συμβεί το αργότερο εντός του επόμενου τριμήνου. Ο προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου αυτού ανέρχεται στα 72 εκατομμύρια ευρώ.
Αξίζει να αναφέρουμε, τέλος, ότι Ιντρακάτ και Άκτωρ βρίσκονται πίσω από την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου που εξελίσσεται – αν και με αρκετές καθυστερήσεις, ενώ η θυγατρική του Ομίλου Άκτωρ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, έχει αναλάβει και την ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου.