Το νέο μενού του Monk Gastrobar αποδεικνύει ότι το καλό κρέας και το καλό κρασί αλλά και ο ζύθος πάνε παρέα
Κρεατοφαγία και πιάτα για κάθε γούστο μαζί με εκλεκτές ετικέτες κρασιού και διαλεκτές μπίρες, στο ανανεωμένο μενού του Monk Gastrobar στη Γλυφάδα.
- 10/01/2024
- Κείμενο: Αλίν Διαμαντή
- Φωτογραφίες: Σπύρος Μπακάλης
Το Monk Gastrobar είναι ένας ναός ή μάλλον ένα «μοναστήρι» γεύσεων, που ήρθε στη Γλυφάδα και έβαλε κυριολεκτικά φωτιά. Ο ξυλόφουρνος josper που βρίσκεται στην κουζίνα του Monk ανάβει καθημερινά, ψήνοντας αριστοτεχνικά premium κοπές και κρέατα που συνοδεύουν μια εμπειρία οινογνωσίας και όχι μόνο.
Είναι σίγουρο ότι ο χάλκινος αποστακτήρας που βρίσκεται στο κέντρο του χώρου και τα βαρέλια που κοσμούν τον τοίχο σε προετοιμάζουν γι’ αυτή τη γευσιγνωσία. Μια γευσιγνωσία που ξεκινά με την απόσταξη, συνεχίζεται με την ωρίμαση και καταλήγει στην ανοικτή κάβα του Monk. Στο πατάρι του εστιατορίου μπορείς να χαζέψεις περισσότερες από 1.200 ετικέτες -φωτίζονται εντυπωσιακά και κλέβουν το βλέμμα-, για να επιλέξεις αυτή με την οποία θα συνοδεύσεις το γεύμα σου.
Εξάλλου, τα πιάτα του μενού ταιριάζουν με το ποτό της επιλογής σου και η γαστρονομική εμπειρία είναι ένα μοναδικό pairing με πληθωρικές, πλούσιες γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις.
Οι σεφ Προκόπης Κουρής και Λευτέρης Καρέλης ετοιμάζουν πιάτα βασισμένα στη φιλοσοφία του BBQ, αλλά με μικρές δημιουργικές πινελιές που αλλάζουν τη γεύση. Οι χειροποίητες παρασκευές και οι πρώτες ύλες που διαλέγονται με προσοχή συνδυάζονται σε κάθε συνταγή του Monk Gastrobar.
Φέτος τον χειμώνα, ο κατάλογος που ανανεώνεται κάθε εποχή, παρουσιάζει και πάλι ιδιαίτερες συνταγές κρεατοφαγίας αλλά και ριζότο, ζυμαρικά, μέχρι και ψητές γαρίδες για μια θαλασσινή πινελιά που κάνει τη διαφορά.
Η αρχή γίνεται με λαχταριστό, ζυμωτό ψωμί που καψαλίζεται στη σχάρα και ακολουθούν τα πρώτα πιάτα, με τις επιλογές να περιλαμβάνουν τόσο κρέας όσο και θαλασσινά. Εδώ σου προτείνουμε τις τραγανές γαρίδες Crispy shrimps με chili garlic mayo και άρτυμα σουσάμι, που είναι μια αναπάντεχη έκπληξη τόσο σε όψη όσο και σε γεύση. Μη διστάσεις να τις επιλέξεις για πρώτο πιάτο ακόμα κι αν πρόκειται να συνεχίσεις το γεύμα σου με κρέας. Ορεκτικό με βαθιά νοστιμιά και η καπνιστή μελιτζάνα με πέστο βασιλικού και μαρμελάδα από πιπεριά Φλωρίνης που σερβίρεται με αφρό φέτας και τσιπς από αγκινάρα Ιερουσαλήμ.
Στα κυρίως, το ζουμερό κα τρυφερό κότσι για δύο άτομα, μαγειρεμένο με μπύρα και μέλι, είναι σίγουρα στα must try. Η picanha ωρίμασης 40 ημερών είναι μια sharing επιλογή που αναδεικνύει την ποιότητα της πρώτης ύλης με τον τρόπο που ψήνεται. Οι ψαγμένοι της κατηγορίας θα λατρέψουν και την πλούσια tomahawk μόσχου Black Angus Αμερικής Creekston, που έρχεται «καρφωμένη» με έναν μίνι μπαλτά, σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση.
Βέβαια, σίγουρα να δοκιμάσεις ένα Monk’s classic funghi risotto με ποικιλία από μανιτάρια, κρέμα παρμεζάνας και λαδί τρούφας καθώς και τα νιόκι με κόκορα παστιτσάδα και κατσικίσιο τυρί, αλλά αν θέλεις μία πιο casual πρόταση, τότε θα επιλέξεις τα burgers του Monk που παραμένουν μια κατηγορία από μόνα τους. Με ένα πραγματικά ζουμερό μπιφτέκι, το Double smash cheeseburger με παλαιωμένο τυρί cheddar, iceberg και truffle mayo, το ξεχωρίζεις και να το κατατάσσεις ψηλά – ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα σου.
Για το τέλος συνιστούμε ανεπιφύλακτα το τιραμισού, που έρχεται βελούδινο και δροσιστικό σε ένα μεγάλο μπολ για να το μοιραστούν όλοι στην παρέα -ή όσοι προλάβουν.