Το SUP είναι η νέα μόδα στο surf για να μην ΣΑΠίζεις στην παραλία
What's Sup; Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχεις για το νέο επίσημο αγαπημένο θαλάσσιο σπορ των νοτίων προαστίων.
- 21/05/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Τι είναι το SUP;
H λέξη SUP είναι τα αρχικά του StandUp Paddleboarding. Πρόκειται για μεγαλύτερες σανίδες surf, όπου η πλευστότητα υπερτερεί της ταχύτητας, ή της ευελιξίας μέσα στο νερό, πάνω στις οποίες ο surfer στέκεται όρθιος, ή και γονατιστός (με προβολή τους ενός γονάτου), και κωπηλατεί βαστώντας ένα μονό κουπί που προσαρμόζετε στο ύψος του. Στην Χαβάη το λένε «Hoe he’e nalu» αλλά ας μην υπερβάλουμε το Μάουι πέφτει μακρυά απ’ την Γλυφάδα. Η αναφορά πάντως στην Χαβάη έγινε επιτηδευμένα γιατί όπως σχεδόν με κάθε είδους surf έτσι και το SUP ξεκίνησε από εκεί.
Συγκεκριμένα, ο ιστορικός του surf Steve West αναφέρει ότι, στην δεκαετία του 1960, στην γνωστή παραλία του Waikiki, οι surfers σκέφτηκαν να συνδυάσουν το να στέκεσαι όρθιος σε μια σανίδα με την χρήση του κουπιού του κανό. Θέλησαν με αυτό τον τρόπο να δώσουν μια ευκολότερη διάσταση στο “paddling” που απαιτείται λίγο πριν από ένα μεγάλο κύμα, ώστε να «πάρει» ο επίδοξος surfer την ώθηση του χρειάζεται και να σηκωθεί. Έτσι, ο surfer στέκεται όρθιος και κωπηλατώντας με ένα κουπί από κανό «ετοιμάζει» τη σανίδα του για το κύμα που έρχεται.
Παράλληλα, η «ανακάλυψη» του SUP συνδέθηκε και με την ανάγκη για βόλτες μέσα στον ωκεανό σε συνθήκες ήρεμης θάλασσας. Aπ’ αυτή την δραστηριότητα προέκυψε ένας νέος τύπος γυμναστικής. Μια απλή βόλτα με SUP θα σας πείσει για το πόσο καλή γυμναστική είναι. Ισορροπία και κωπηλασία μαζί και ανακαλύπτεις… μυς που αγνοούσες την ύπαρξη τους.
Γιατί όλος αυτός ο θόρυβος;
Πολύ απλά γιατί το SUP σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια σπορ είναι εύκολο. Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, επίσημος αντιπρόσωπος της Red Paddle στην Ελλάδα μου λέει: «Το SUP είναι ένας ωραίος τρόπος έκφρασης και μια πολύ ωραία γυμναστική. Επίσης είναι κάτι που ταιριάζει 100% στην Ελλάδα και στον ελληνικό καιρό γιατί μπορείς να το κάνεις όλο τον χρόνο». Το 2013 σε ετήσια έκθεση για τα αθλήματα στις ΗΠΑ το SUP καταγράφηκε ως η αθλητική δραστηριότητα εξωτερικού χώρου με τους περισσότερους ‘πρωτάρηδες’. Ο αριθμός των παγκόσμιων SUPers αυξάνεται ραγδαία.
Είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι: 1) είναι μια σπουδαία γυμναστική που 2) γίνεται στην θάλασσα και 3) δεν απαιτεί τις γνώσεις και τον χρόνο που χρειάζονται άλλα θαλάσσια σπορ για να μπορείς να πεις ότι τα χαίρεσαι (εκπαίδευση στο windsurf και στο kite surf) ή έστω την τεχνική που χρειάζεται να έχεις στο wave surf για να καταφέρεις να «πάρεις» ένα κύμα. Κάθε κοινός θνητός χρειάζεται: 1) την σανίδα που του ταιριάζει (ανάλογα την επιθυμητή χρήση και τα κιλά του), 2) ένα κουπί και προαιρετικά 3) μια στολή σε περίπτωση που θέλει να SUPάρει και τον χειμώνα. Ούτε γνώσεις, ούτε τεχνική, ούτε εμπειρία. Μια κουπιά και έφυγες.
Τι σανίδα πρέπει να αγοράσω;
Για να διαλέξουμε την σωστή σανίδα έχουμε να απαντήσουμε σε δύο βασικές ερωτήσεις: Αρχάριος ή προχωρημένος και κανονική – πολυεστερική σανίδα, ή φουσκωτή σανίδα (inflatables). Ας τα πάρουμε λοιπόν απ΄ την αρχή:
Όπως σε κάθε είδους Surf board έτσι και για το SUP ισχύει ο κανόνας όσο πιο αρχάριος τόσο μεγαλύτερη σανίδα. Αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά λογικό γιατί οι μεγαλύτερες σανίδες προσφέρουν ευκολότερη ισορροπία το πρώτο πράγμα που έρχεται να αντιμετωπίσει ο κάθε επίδοξος surfer στις πρώτες του επαφές στο νερό.
Ο Κώστας Καστανιώτης απ’ το FunSports, αποκλειστικός αντιπρόσωπος των εταιρειών JP και Fanatic στην Ελλάδα, έχει την δική του άποψη: «Εγώ προσωπικά δεν υποστηρίζω τις μεγάλες σανίδες μόνο για το θέμα της ευκολίας. Για μένα το SUP είναι μια ξεχωριστή κατηγορία surf, κάτι που σημαίνει ότι είναι ένα άθλημα φτιαγμένο για γυμναστική και βόλτες, επομένως η όλη του φιλοσοφία σημαίνει εξαρχής μεγάλο σανίδι. Εγώ πάντα προτείνω στους πελάτες μου μεγάλα σανίδια, δηλαδή 11 ή και 12 πόδια. Να βάλεις πάνω τη γυναίκα σου, ή το σκύλο σου και να μην σε νοιάζει. Tώρα αν θες ποιο extreme πράγματα κάνε windsurf ή kite».
Ο Κωνσταντίνος της Red Paddle συμφωνεί και υποστηρίζει ότι «για έναν αρχάριο ιδανικές σανίδες είναι οι μεγαλύτερες των 10,6 και 10,8 ποδιών και πλάτους 70 εκατοστών. Θα μάθεις να κωπηλατείς σωστά δεν θα πέφτεις κάθε τρεις και λίγο και φυσικά θα μπορείς και να κάνεις και παιχνίδι με τα κύματα. Είναι αυτό που λέμε allaround boards». Μεγάλη σανίδα λοιπόν για να χεις το κεφάλι σου ήσυχο. Αυτό που στην επιλογή σανίδας αλλάζει τελείως είναι το αγωνιστικό κομμάτι. Μιλάμε για πολύ πιο λεπτές και ευέλικτες σανίδες που στόχους τους είναι η ταχύτητα και η ευκολία της ισορροπίας πάνω σε αυτές εξαρτάται από την ικανότητα και την εμπειρία του χρήστη.
Μπορεί η επιλογή του μεγέθους της σανίδας να είναι κάτι το αντικειμενικά εύκολο όμως η εξελισσόμενη τεχνολογία έρχεται να μας βάλει δύσκολα στο αν η σανίδα πρέπει να είναι κανονική-πολυεστερική, ή φουσκωτή inflatable. Οι ειδικοί μας δίνουν τα φώτα τους. Ο Κώστας Καστανιώτης από το FunSports που εισάγει τόσο σταθερές όσο και inflatables σανίδες μου λέει: «Σίγουρα μια σταθερή – κανονική σανίδα έχει καλύτερη πλευστότητα. Όμως έχεις σκεφτεί τι ακριβώς σημαίνει 11 πόδια σανίδα; Σημαίνει 3,35 μέτρα.
Επομένως όποιος διαλέγει μια σταθερή σανίδα θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει ότι έχει μια καλή σχάρα αυτοκινήτου για να την μεταφέρει και ένα χώρο αποθήκευσης. Τα 3,35 μέτρα θέλουν μεγάλο χώρο αποθήκευσης. Άσε που η τεχνολογία των φουσκωτών σανίδων συνεχώς εξελίσσεται. Καλύτερα υλικά χρόνο με τον χρόνο, φοβερές τρόμπες για γρήγορο φούσκωμα (5-10 λεπτά) και πολύ καλή πλευστότητα. Μόνο σε αγωνιστικό πλέον επίπεδο γίνονται ορατές οι διαφορές».
Ο Κωσταντίνος Αντωνόπουλος εισαγωγέας και αποκλειστικός αντιπρόσωπος μια εταιρείας που έχει μόνο φουσκωτές σανίδες (Red Paddle) δεν θα μπορούσε πάρα να συμφωνεί μαζί του: «Τα τελευταία χρόνια οι φουσκωτές σανίδες γίνονται όλο και καλύτερες. Κατά τη γνώμη μου μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι μπορεί να υστερούν». Και φυσικά δεν χάνει χρόνο για να σταθεί στα εμφανή πλεονεκτήματα των inflatable.
Το γεγονός δηλαδή ότι η σανίδα φουσκώνει σε ελάχιστο χρόνο και φυλάσσεται σε μια μεγάλη τσάντα πλάτης (15 κιλά βάρος): «100% υπερτερούν από θέμα χώρου. Μπορείς να πας παντού με αυτές. Έχω πελάτη που πάει για SUP με το μηχανάκι του. Φοβερή αυτονομία. Και πρέπει εδώ να σου πω ότι ο κόσμος έχει μια πολύ λάθος εικόνα όταν ακούει φουσκωτή σανίδα. Για πολλούς μπορεί να σημαίνει κάτι φτηνό ή κακό αλλά μόλις έρχονται σε επαφή με τις σανίδες με ρωτάνε ΄καλά αυτό είναι φουσκωτό’; Η τεχνολογία πλέον είναι όπως ακριβώς και με τα φουσκωτά σκάφη. Εσωτερικό καραβόπανο με πολλές λεπτές ίνες, μια εσωτερική σανίδα από PVC και μια εξωτερική στρώση πάλι από PVC. Υπάρχουν video που δείχνουν αυτές τις σανίδες να κακοποιούνται και να μην παθαίνουν τίποτα. Αλλά και πάλι επιμένω. Το πλέον βασικό πλεονέκτημα είναι αυτό της αυτονομίας και της ευκολίας. Που θα πας και δεν πάρεις μαζί σου το SUP σου;»
Υπάρχει κάποιο αρνητικό στην όλη SUP φάση; Δεν θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε και αυτό είναι δυστυχώς η τιμή του. Είτε σε κανονική σανίδα, είτε σε μια φουσκωτή και με το κόστος του κουπιού συνυπολογισμένο το πακέτο SUP ανέρχεται περίπου στα 1.000 ευρώ. Σημαντικό ποσό για την εποχή μας και σίγουρα μια δοκιμή που θα εξασφαλίζει βεβαιότητα στην χρήση της σανίδας είναι απαραίτητη προ αγοράς.
Για σταθερές και φουσκωτές σανίδες (JP και Fanatic):
Funsports
Λεωφόρος Συγγρού 314, 176 73, Καλλιθέα.
Τηλ: (+30) 210 9570 941 / (+30) 210 9530 673
Επίσημη ιστοσελίδα
Σελίδα στο Facebook
Για τις φουσκωτές σανίδες της Red Paddle:
Αγίου Αλεξάνδρου 32 and Αφροδίτης 47, 17563, Παλαίο Φάληρο.
Τηλ: (+30) 210 9826969
Επίσημη ιστοσελίδα
Σελίδα στο Facebook
Χρήσιμα links για την Ελλάδα: