Το γλυπτό της “κρίσης”
Η κρίση προσωποποιημένη. Το γλυπτό "Κρίση" του 22χρονου εικαστικού Τάσου Νυφαδόπουλου αποκαλύφθηκε την Κυριακή 26 Απριλίου επί της οδού Λ. Βουλιαγμένης στην Αργυρούπολη.
- 24/05/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Απεικοινίζεται ένας άνδρας που ουρλιάζει προ των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κρίση και τη γενικότερη σχέση ανθρώπου-χρήματος. Ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Αυλωνίτης σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στη “Ναυτεμπορική” αναφέρει: “Αναμφίβολα, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα καταγράψουν πως η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα σημαδεύτηκε από μια πρωτοφανή, για περίοδο ειρήνης, οικονομική και κοινωνική κρίση, οι συνέπειες της οποίας ήταν οι εκ βάθρων διαταράξεις στις κοινωνικές ισορροπίες. Πράγματι, δεν υπάρχει πτυχή της κοινωνικής ζωής που να μη κραυγάζει το απόλυτο κοινωνικό αδιέξοδο, χιλιάδες οικογένειες πλήττονται οδηγούμενες σε εξαθλίωση, η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους, έχει φθάσει σε ύψη ρεκόρ, η δημόσια υγεία καταρρέει, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Δε θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι η τρέχουσα οικονομικοκοινωνική κρίση επέχει μια ιδιότυπη θέση συνθηκών πολέμου με τους δικούς της “πεσόντες”. Το έργο του Τάσου Νυφαδόπουλου έρχεται να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτούς τους “πεσόντες”. Βέβαια, ενώ το έργο αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εποχή μας, αποκτά, όμως, ταυτόχρονα ένα διαχρονικό χαρακτήρα καθώς μας προτρέπει να προβληματιστούμε και να κοιτάξουμε με κριτική ματιά τις πράξεις και τις παραλείψεις που μας οδήγησαν σε αυτή την κρίση, αλλά και τα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπισή της. Με άλλα λόγια, η σημασία του έργου δεν παύει με το πέρας της κρίσης, που εύχομαι να έλθει το συντομότερο δυνατό, αλλά αντίθετα γίνεται ακόμη πιο ισχυρή για δύο πολύ σημαντικούς λόγους:
(α) Έχοντας ως σημείο αναφοράς τα όσα απεικονίζει το γλυπτό, δε θα πρέπει ως κοινωνία να επιτρέψουμε στο μέλλον να κάνουμε τα λάθη που μας οδήγησαν σε αυτό το τέλμα και τα οποία είναι πάρα πολλά και πολυσυζητημένα.
(β) Ίσως μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να προσδώσουμε, ως κοινωνία, νόημα σε αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η σεμνότητα, η αυτογνωσία, η φιλοπονία και η ενεργός συμμετοχή σε κοινωνικά θέματα”.
Το γλυπτό βρίσκεται στην Λ. Βουλιαγμένης 602 Α και Ιμέρας.