Πες Adios Amigo στην κυτταρίτιδα
Η Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου MSc, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, μας λέει τι πρέπει να κάνουμε για να απαλλαγούμε από τη "μάστιγα" της κυτταρίτιδας και να βγούμε στην πλάζ με άλλον αέρα!
- 01/06/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Ένα μεγάλο άγχος που έχει η πλειοψηφία των γυναικών όσο πλησιάζει το καλοκαίρι είναι αυτό της κυτταρίτιδας.
“Πώς θα βγω έτσι στην παραλία;, “Τι πρέπει να κάνω για να φύγει πια αυτή η κυτταρίτιδα;”, “Ποια είναι επιτέλους η μυστική συνταγή για να γλιτώσω από την κυτταρίτιδα;” είναι μερικές από τις ερωτήσεις που βασανίζουν πολλές γυναίκες και δικαίως αναζητούν κάποιες απαντήσεις.
Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι η εμφάνιση κυτταρίτιδας είναι αποτέλεσμα πολλών και διαφόρων παραγόντων. Μερικοί από αυτούς είναι οι ακόλουθοι: Η καθιστική ζωή και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η κληρονομικότητα, η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, πιθανές ορμονικές διαταραχές, η ύπαρξη παραπάνου βάρους, το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, οι κακές διατροφικές συνήθειες και σε πολλές περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα.
Αναφερόμενοι στις διατροφικές συνήθειες, φυσικά και υπάρχουν κάποιες συμβουλές, οι οποίες μπορούν, αν όχι να εξαλείψουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, τουλάχιστον να το περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό. Πέρα από τη μείωση του σωματικού βάρους στις γυναίκες που έχουν παραπάνω κιλά, συνιστώνται τα παρακάτω:
- Αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά, περιέχουν πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως επίσης έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Πιο συγκεκριμένα, οι βιταμίνες Α, Ε και C, τα καροτενοειδή, το σελήνιο και τα φλαβονοειδή μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδιακασία της πρόωρης γήρανσης, ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μια διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας. Έτσι λοιπόν, καλό θα ήταν να εισάγετε στην καθημερινή σας διατροφή φρούτα όπως οι φράουλες, τα ακτινίδια, το πορτοκάλι, τα βερίκοκα, το μάνγκο, το ροδάκινο, η παπάγια και τα μούρα και λαχανικά όπως τα καρότα, το μπρόκολο, το σπανάκι, η γλυκοπατάτα, η ντομάτα.
- Αύξηση της πρόσληψης τροφίμων ολικής άλεσης (δημητριακά, ψωμί, και ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, βρώμη, όσπρια, φρούτα, λαχανικά), αφού είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών.
- Μείωση της πρόσληψης λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων, τα οποία συναντώνται κυρίως στα ζωικά τρόφιμα (κόκκινο κρέας, λουκάνικα, βούτυρο, αλλαντικά, τυριά), στα τηγανητά, σε συσκευασμένα τρόφιμα και στα γλυκά (σοκολάτες, πάστες, τούρτες, σουφλέ, μπισκότα).
- Κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες Ω-3 λιπαρών με αποτέλεσμα να διαστέλλουν τις αρτηρίες και να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.
- Μείωση της ημερήσιας πρόσληψης άλατος και νατρίου γενικότερα, αφού το αλάτι προκαλεί κατακράτηση ύδατος στον οργανισμό. Έτσι, καλό θα ήταν να περιορίσετε τη χρήση αλατιού κατά το μαγείρεμα, να μην προσθέτετε αλάτι κατά τη διάρκεια του φαγητού σας στο τραπέζι, να περιορίσετε την κατανάλωση αλατισμένων τροφίμων και σνακς όπως είναι οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, τα παστά, τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και εκείνα που περιέχουν συντηρητικά, να αποφύγετε διάφορες έτοιμες σάλτσες και έτοιμες σούπες και να μειώσετε το αλμυρό κρέας και ψάρι, όπως πχ μπέικον, παστουρμά, σαλάμι, παστές σαρδέλες.
- Αυξημένη πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να αποφευχθεί πιθανή αφυδάτωση, να μειωθούν τυχών οιδήματα, να αντιμετωπιστεί πιθανή δυσκοιλιότητα και να αυξηθεί η απομάκρυνση τοξινών και βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό. Θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 1 μεγάλο μπουκάλι νερό την ημέρα (περίπου 6-7 ποτήρια) και αν γυμνάζεστε να πίνετε ακόμα περισσότερο ανάλογα με την ένταση και τις συνθήκες της άσκησης. Επιπλέον, μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας σέλινο κρεμμύδια, σπαράγγια και πεπόνι, καθώς τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι φυσικά διουρητικά και βοηθούν στη μείωση κατακράτησης υγρών.
- Κατανάλωση grape fruit, χυμού cranberry και πράσινου τσαγιού (χωρίς ζάχαρη). Έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό.
- Αλλαγή στον τρόπο μαγειρέματος. Αποφύγετε με κάθε τρόπο το τηγάνισμα των φαγητών και επιλέξτε να μαγειρέψετε τα φαγητά στον ατμό, να τα ψήσετε στη σχάρα ή να τα βάλετε στο φούρνο.
- Το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο (όχι παραπάνω από 2 φορές/εβδομάδα) και σε μικρή ποσότητα (1 ποτήρι κρασί 125 ml, 1 ποτήρι μπύρα 330 ml, 1 ποτήρι ποτό 45 ml) κάθε φορά.
- Αύξηση της ημερήσιας φυσικής δραστηριότητας έστω και μέσω μικρών καθημερινών δραστηριοτήτων (όπως το περπάτημα, το ανεβοκατέβασμα της σκάλας, οι οικιακές δουλειές κλπ). Άλλες καλές δραστηριότητες, οι οποίες είναι ευχάριστες και μπορούν να γυμνάσουν ολόκληρο το σώμα είναι το κολύμπι, το τέννις και το τρέξιμο.
- Διακοπή του καπνίσματος.
Τελειώνοντας, αξίζει να πούμε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο συνολικότερο τρόπο ζωής, οι οποίες όμως δεν θα είναι προσωρινές, αλλα θα πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής. Η αποφασιστικότητα, η πειθαρχία και η προσήλωση στους στόχους σας είναι το κλειδί της επιτυχίας!
Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου MSc
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Master Of Science, University of Glasgow
Διεύθυνση: Ζακύνθου 10, Άνω Γλυφάδα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2109636211, 6948835610
E-mail: alexopoulou@paidi-diatrofi.gr