Το λουκούλλειο brunch για το οποίο μιλάει όλος ο Πειραιάς
Ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, καθημερινά από τις 10 το πρωί, και έχει κάνει θραύση. Ένα multi culti 'δεκατιανό', με έμφαση ταυτόχρονα στο comfort food και στο healthy living, που εμπνεύστηκε ο σεφ Χρήστος Τζιέρας. Ένας ακόμη λόγος να προτιμήσουμε αυτό το καλοκαίρι το ανανεωμένο, αισθητικά και γευστικά, Belle Amie επί της Πασαλιμανιώτικης πασαρέλας.
- 06/06/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Εκείνος λογικό είναι να αγαπάει εξίσου όλα τα πιάτα. Είναι, άλλωστε, όλα ‘παιδιά’ του. Όλα προέκυψαν από την διάθεσή του να μοιραστεί μαζί μας γευστικές αναμνήσεις από τα ταξίδια του σε Ευρώπη (όπως συμβαίνει π.χ. στο εντελώς Παριζιάνικο croque monsieur με ζαμπόν, τυρί & τσιπς) και -την αγαπημένη του- Ασία (δεν είναι τυχαίο πόσο έξοχο είναι το κοτόπουλο ταντούρι με αρωματικό ρύζι & σάλτσα γιαουρτιού. Ένα από τα πέντε κυρίως, μαζί με το burger,το burger γαλοπούλας, το σπαγκέτι και το φιλέτο σολομού που είναι διαθέσιμα όλη την ημέρα).
‘Η μαγειρική για μένα είναι μια ουσιαστική μοιρασιά αγάπης, συναισθημάτων και εμπειριών. Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για πιάτα που έχω δοκιμάσει στην αυθεντική εκδοχή τους στην χώρα τους και από εκεί και πέρα τα προσεγγίζω δημιουργικά’
Ωστόσο το μενού είναι τόσο πλούσιο και τόσο λαχταριστό που, ακόμη και στον πιο λιχούδη ανάμεσά μας, θα έπαιρνε 15 μέρες στο νερό για να δοκιμάσει ότι του γυαλίσει στο μάτι (δηλαδή τα πάντα). Άρα είπαμε να βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα τα πιάτα ενσωματώνουν το ταλέντο, το μεράκι και την έμφαση στην ποιότητα που χαρακτηρίζει τον σεφ και το Belle Amie γενικότερα. Όλα αυτά, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, εποχές που είναι, σε εντελώς value for money διάσταση.
‘Με τα υλικά έχω τεράστια εμμονή. Αν θες, μετά από 26 χρόνια σπουδής και εμπειρίας στο χώρο, το συμπέρασμά που έχω καταλήξει είναι ότι το να προσέξεις ιδιαίτερα την προέλευση του υλικού βοηθάει πάρα πολύ στην επιτυχία της συνταγής’
Μια αδιαπραγμάτευτη ποιότητα που είναι εμφανής ακόμη και στα πιο ‘απλά’ και ‘ταπεινά’ πιάτα, όπως π.χ. το ακαταμάχητο club sandwich με ζαμπόν, τυρί, ντομάτα, μπέικον & πατάτες τηγανητές. Την καταλαβαίνεις στην σάλτσα. Την καταλαβαίνεις στην τραγανότητα του bacon και των φρέσκων λαχανικών. Την καταλαβαίνεις στο φρέσκο ψωμί. Tην καταλαβαίνεις στο γεγονός ότι τα chips που το συνοδεύουν είναι χειροποίητα.
Αν και εκείνο που καθιστά το μενού του Belle Amie πανάξιο του hype που έχει προκαλέσει είναι το γεγονός ότι ο σεφ έχει βάλει ψυχή μέσα του. Ότι αυτό που μας προσφέρει είναι ένα -πολύ πιο εμπλουτισμένο και πολυδιάστατο- ‘δεκατιανό’, σαν αυτό που έτρωγε ο ίδιος μεγαλώνοντας.
‘Το brunch είναι εξ’ ορισμού comfort food. Το δεκατιανό που λέγαμε παλιότερα. Ένα γεύμα από το οποίο έχω πολύ ωραίες παιδικές αναμνήσεις, όπως φέτες με ζυμωτό ψωμί και αλοιφές τυριών ή κατίκι. Ή, το καλοκαίρι, αχνιστό ψωμί με φέτα και καρπούζι. Αυτές τις αναμνήσεις, υπό μια έννοια, μοιράζομαι μαζί με τον κόσμο στο συγκεκριμένο μενού. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια σύγχρονη δημιουργική εκδοχή που έχει πάντα ως βάση την ουσία της ανάμνησης του παρελθόντος. Γιατί το συναίσθημα δεν αλλάζει. Η εξέλιξη αλλάζει’
Τέλος, για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, είναι σημαντικό να γίνει σαφές ότι στοbrunch του Belle Amie θα βρει την υγειά του όχι μόνο εκείνος που ξέρει να εκτιμάει καλοφτιαγμένο comfort food τύπου pancakes με τρεις στρώσεις μερέντας & φρέσκιες φράουλες με σαντιγύ, αλλά και εκείνος/η που προσέχει τη διατροφή του.
Παραγγέλνοντας π.χ. την ομελέτα διατροφής με ασπράδια, ανθότυρο, γαλοπούλα & σαλάτα. Την οποία, επιπλέον, θα μπορούσε να συνοδεύσει με κάποιο energy drink, όπως το πρωτεινούχο ρόφημα από ορό γάλακτος που είναι διαθέσιμο.
‘Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει άνθρωπος και να μην βρει κάτι δικό του. Ακόμη και οι πιο εξειδικευμένες κατηγορίες, όπως οι αθλητές ή αυτοί που κάνουν ειδική διατροφή’
Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε κάποιο από τα εξαιρετικά γλυκά του, κατά κοινή ομολογία τα καλύτερα στην περιοχή, όπως το σπασμένο mille-feuilles με παγωτό βανίλια, σοκολάτα & crème brulee. Καθώς επίσης τα ροφήματα του, εξαιρετικά ως έμπνευση, εκτέλεση και ονομασία (βλέπε Φιλί, Νοσταλγία, Θαλπωρή, Ηλιαχτίδα, Λιόγερμα), από τα οποία ομολογώ ότι έχω αδυναμία στην αυθεντική σουμάδα με πιπερόριζα αρωματισμένη με φύλλο αμπαρόριζας & φέτα μοσχολέμονου.
Τώρα αρχίζεις να καταλαβαίνεις γιατί γίνεται όλος αυτός ο ντόρος; Γιατί εδώ περνάς ζωή και Belle Amie ή όπως λέει και το slogan La Vie est Belle Amie.
Info-Belle Amie, Αγγέλου Μεταξά 11, Πασαλιμάνι – Πειραιάς, τηλ.: 210 4175740, facebook.com/