Cat Café x Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης: Μια συνεργασία που μετρά 30 γατο-υιοθεσίες
“Από τον δρόμο στο καταφύγιο και από το καταφύγιο στο σπίτι”: Το μότο της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης συνοψίζει σε μία πρόταση τη σημασία της συνεργασίας της με το πρώτο Cat Cafe της Αθήνας, το οποίο μέσα σε τέσσερις μήνες έχει δώσει για υιοθεσία 30 γατούλες! Μιλήσαμε με τις δύο πλευρές αυτού του success story και μάθαμε λεπτομέρειες.
- 15/02/2024
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Τέσσερις μήνες λειτουργίας. Τόσους μετρά το πρώτο Cat Café της Ελλάδας, που άνοιξε στο Θησείο και πολύ σύντομα έγινε σημείο συνάντησης για γατόφιλους -και όχι μόνο- από κάθε πλευρά της πόλης.
Είχα την τύχη να το επισκεφτώ τις πρώτες του μέρες και να γνωρίσω από κοντά τη Ναταλί και τον Δημήτρη, το δίδυμο πίσω από το υπέροχο αυτό εγχείρημα. Οι δυο τους, όπως μου είχαν εκμηστηρευτεί, αποφάσισαν να αφήσουν τις δουλειές τους για να δημιουργήσουν το café, εμπνευσμένοι από αντίστοιχα εγχειρήματα του εξωτερικού. «Η ιδέα προέκυψε μέσα από τις εμπειρίες μας στα ταξίδια που έχουμε κάνει, κυρίως στην Ευρώπη. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς λειτουργούν, οπότε πήραμε τη μεγάλη απόφαση, εγκαταλείψαμε τις δουλειές μας και ανοίξαμε το πρώτο cat café στην Αθήνα. Πήραμε το ρίσκο και είμαστε σήμερα εδώ», μου είχαν πει.
Σήμερα, τέσσερις μήνες αργότερα, ούτε και οι ίδιοι περίμεναν τη μεγάλη απήχηση του κόσμου αλλά και το νούμερο «30» -τις υιοθεσίες, δηλαδή, που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε αυτό το διάστημα. «Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημέρα που ανοίξαμε και συνολικά από το café έχουν περάσει γύρω στις 40 γάτες, ενώ έχουν γίνει 30 υιοθεσίες. Δεν περιμέναμε ποτέ ότι η απήχηση θα είναι τόσο μεγάλη. Έχουμε δεχτεί αναρίθμητους πελάτες από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Έρχονται μέχρι και με τις βαλίτσες τους για έναν καφέ, για να γνωρίσουν τις γατούλες μας και φεύγουν», μου λέει η Ναταλί.
Όπως μου τονίζει, πρόκειται για ένα concept που δεν συναντάς αλλού στην Ευρώπη. Μην παρεξηγηθώ, cat café υπάρχουν, αλλά για πρώτη φορά, όπως εξηγεί η Ναταλί, οι γατούλες είναι πρώην αδεσποτάκια που δίνονται προς υιοθεσία για να αποκτήσουν μια καλύτερη ζωή και να βρουν την παντοτινή τους οικογένεια. Και μπορεί οι υιοθεσίες από μόνες τους να στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα, αλλά ακόμη και τα αιτήματα ενδιαφέροντος είναι τόσο πιο πολλά, που χωρίς αμφιβολία μας κάνουν να ελπίζουμε σε μία ακόμη καλύτερη επόμενη μέρα για αυτά τα ζώα. «Οι υιοθεσίες μπορεί να είναι 30 αλλά οι αιτήσεις για να υιοθετήσουν τις γατούλες μας είναι ακόμη περισσότερες. Μπορεί και τετραπλάσιες», μου εξηγεί η ίδια.
Και πράγματι, ο μόνος γάτος από εκείνη την πρώτη μέρα που έχει μείνει στο café μέχρι σήμερα είναι ο Τζόρνταν, ο παλαιότερος ένοικος. Όλες οι υπόλοιπες έχουν δώσει τις θέσεις τους σε άλλα ζωάκια. Εκτός από τον Τζόρνταν, λοιπόν, σήμερα θα βρεις εκεί τη Βάλια και την Τερέζα, ενώ από αγοράκια θα γνωρίσεις τον Κότον, τους Μπόλεκ και Λόλεκ, τον Φοξ, τον Νόουζ, τον Μάουρο, τον Έντι και τον Γιώργη. Όλοι τους διαθέσιμοι προς υιοθεσία!
Με αφορμή αυτό το πολύ όμορφο αποτέλεσμα, θέλησα να μιλήσω και με την “άλλη πλευρά” αυτής της συνεργασίας, τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης, από την οποία προέρχονται όλες οι γατούλες του Cat Cafe. Η Μαριλένα Παπαγιαννοπούλου, Πρόεδρος της ΖΕΗ, μοιράστηκε μαζί μου τις πρώτες εντυπώσεις της από το εγχείρημα, ενώ μου τόνισε ορισμένα key points για τους επίδοξους κηδεμόνες.
«Η συνεργασία μας με το Cat Cafe είναι εξαιρετική. Ούτε εμείς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτή τη μεγάλη απήχηση ως προς τις υιοθεσίες», ξεκινά να μου λέει. «Εμάς το μότο μας σαν σωματείο είναι “Από τον δρόμο στο καταφύγιο και από το καταφύγιο στο σπίτι”. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα ζώα υιοθετούνται, άλλα τόσα παίρνουν τη θέση τους στο καταφύγιο με την προοπτική να βρουν το παντοτινό τους σπίτι. Στόχος να “αδειάσουμε” τους δρόμους», προσθέτει.
Βέβαια, εκείνη θέλει να τονίσει και τα “πρακτικά” της υπόθεσης. «Τα ζώα που έχουμε στο καταφύγιό μας και όσα δίνουμε για υιοθεσίες είναι καθ’ όλα έτοιμα για να πάνε στη νέα τους οικογένεια. Είναι τσιπαρισμένα, εμβολιασμένα, πλήρως αποπαρασιτωμένα, έχουν εξεταστεί για λοιμώδη (aids και λευχαιμία) και έχουν στειρωθεί στην κατάλληλη ηλικία. Αυτό βοήθησε πάρα πολύ στη συνεργασία με το Cat Café, καθώς έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα».
Ακόμη, ακολουθείται μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία ως προς την επιλογή του κηδεμόνα. Όπως η ίδια με ενημερώνει, γίνεται μία «συνέντευξη» με τους υποψήφιους, ώστε να είναι σίγουρο ότι ο άνθρωπος αυτός θα είναι ένας καλός κηδεμόνας για τη γατούλα. Και αφού οι γάτες βρουν το παντοτινό τους σπίτι, η ΖΕΗ φροντίζει να τις ελέγχει ανά διαστήματα, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι βρίσκονται σε ένα κατάλληλο περιβάλλον, ενώ οι κηδεμόνες πολλές φορές στέλνουν και φωτογραφίες από τα ζωάκια τους για να δείξουν πόσο… καλοπερνούν.
Όταν τη ρωτώ ποιο θα ήθελε να είναι το επόμενο βήμα αυτής της συνεργασίας, η ίδια μου απαντά χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε να συνεχιστεί για πάντα!».