Το Beastalis στη Γλυφάδα είναι ο προορισμός για την Τσικνοπέμπτη που θα γίνει πρωτόγνωρη εμπειρία (VIDEO)
Είτε επιλέξεις να μεγαλουργήσεις στην κουζίνα σου, είτε να κάνεις την πιο ιδιαίτερη έξοδο αυτή την Τσικνοπέμπτη, το Beastalis στη Γλυφάδα συνδυάζει τη γνώση, τις τεχνικές, την εμπειρία και το μεράκι που θα σου προσφέρουν όσα επιθυμείς και πολλά παραπάνω.
- 06/03/2024
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
- Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Το καλοκαίρι του 2023, η πολύχρονη εμπειρία, η εξειδίκευση, αλλά και το δημιουργικό μυαλό του Γιάννη Μπασταλή ήταν η αφορμή για να βρει τη θέση του στο κέντρο της Γλυφάδας και σε μια κομψή μονοκατοικία του 1930, ένας χώρος που απευθύνεται αποκλειστικά στους λάτρεις του κρέατος. Αυτούς που αγαπούν να το απολαμβάνουν σε διάφορες μορφές, διαφορετικά ψησίματα και συνδυασμούς υλικών, αλλά και αυτούς που έχουν ως χόμπι τους να το επεξεργάζονται στο σπίτι, σε ατελείωτα bbq sessions, μαγειρέματα, «παντρέματα» με τα αγαπημένα τους υλικά και πειραματισμούς στην κουζίνα.
Ο λόγος για το Βeastalis, το οποίο έφερε στην περιοχή ένα νέο γαστρονομικό concept, που συνδυάζει στον ίδιο χώρο εστιατόριο, κρεοπωλείο, αλλά και delicatessen, όλα με μεγάλο πρωταγωνιστή το καλό, ποιοτικό κρέας και τη μαεστρία στην προετοιμασία του. Είναι εύκολο λοιπόν να καταλάβεις ότι ειδικά για την Τσικνοπέμπτη, είναι ένας από τους πιο δυνατούς προορισμούς, όπως και αν έχεις επιλέξει να περάσεις τη συγκεκριμένη μέρα -είτε στο σπίτι, είτε σε εστιατόριο.
Τις πρωινές ώρες, το ισόγειο του Beastalis λειτουργεί σε ωράριο καταστημάτων, όλη την εβδομάδα, εκτός Κυριακής, με ένα ιδιαίτερο αλλά και προσιτό κρεοπωλείο. Εδώ θα βρεις premium κοπές και έτοιμες παρασκευές, που αφήνουν σε εσένα μόλις λίγα λεπτά ψησίματος για να τις απολαύσεις και στη συνέχεια να λάβεις τα εύσημα του ψήστη.
Παράλληλα, στα ράφια ανακαλύπτεις και deli προϊόντα που θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το τραπέζι σου, από ιδιαίτερες σάλτσες, dressings και μπαχαρικά ιδιαίτερα δυσεύρετα και ξεχωριστά, μέχρι premium ζυμαρικά, χειροποίητα αλλαντικά -από καπνιστές μπριζόλες και σαλάμια μέχρι λουκάνικα, χωρίς συντηρητικά- αλλά και κρασιά από την πλούσια κάβα του. Με άλλα λόγια, μπορείς να προμηθευτείς όσα χρειάζεται για να φτιάξεις ένα ολοκληρωμένο τραπέζι στο σπίτι, που θα εντυπωσιάσει και τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους.
Όσο για το εστιατόριο, στρώνει τραπέζια από τις 17:30 και ετοιμάζει ένα μενού που αποτελεί εμπειρία, βασισμένο βέβαια στο κρέας στην καλύτερη εκδοχή του και ψημένο με εξειδικευμένες τεχνικές. Η πρώτη ύλη προέρχεται κυρίως από ελληνικές φάρμες, αλλά δεν λείπουν και επιλογές από εξειδικευμένες φάρμες ανά τον κόσμο, οι οποίες φροντίζουν να εφαρμόζουν σωστή εκτροφή και καλοζωία των ζώων. Από εκεί ξεκινούν όλα και μετά, έρχεται το μεράκι για το ψήσιμο. Όλα ψήνονται σε ωριμασμένα ξύλα ελιάς, οξιάς και σφενδάμου, με το καθένα να δίνει το δικό του στοιχείο και άρωμα στο κρέας.
Παρότι το μενού είναι αρκετά σφιχτό, όπως οφείλει να είναι το μενού ενός εστιατορίου που διαθέτει λίγα και «δυνατά» προϊόντα, θα έχεις αρκετές επιλογές που είναι «μία και μία».
Τσικνοπέμπτη στο Beastalis με ταρτάρ σε μεδούλι αλλά και μπιφτέκι προβατίνας
Για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, το εστιατόριο του Beastalis γίνεται προορισμός και μιας και αυτή τη μέρα είθισται να επιλέγουμε λίγο πιο μερακλήδικα πιάτα, προτείνουμε να παίξεις μεταξύ αρνιού και προβατίνας από την Ελασσόνα, που μπορείς να βρεις σε διάφορες εκδοχές: Από φιλέτο, μπιφτέκι και κεμπάπ μέχρι λουκάνικο. Για ένα twist που δεν περίμενες, μπορείς να ζητήσεις και το αρνίσιο σαλάμι που έχουν και στο delicatessen και θα έρθει σερβιρισμένο στο τραπέζι σου, ως starter.
Για τη μέση, ετοιμάζουν και μοσχαρίσιο συκώτι, ένα από τα best seller τους, το οποίο είναι λεπτοκομμένο και γαρνίρεται απλώς με παρθένο ελαιόλαδο. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, ενώ δεν γίνεται να μην δοκιμάσεις και το φίνο ταρτάρ του Beastalis, που σερβίρεται μοναδικά πάνω σε μεδούλι και συνοδεύεται από φρέσκα τσιπς πατάτας.
Στις top επιλογές είναι βέβαια και τo rib eye Αμερικής, το οποίο καπνίζεται επί πέντε ώρες και, για το φινάλε, μπαίνει στη φωτιά, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και η επιλογή σε burger, το οποίο κρύβει μέσα του το πιο ζουμερό μπιφτέκι από black angus. Τέλος, αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία και στο ιδιαίτερο flatbread που ετοιμάζουν, ως συνοδευτικό, με κρούστα από λίπος αρνιού, flat iron steak, baby ρόκα και πίκλες.
Σημείωσε ότι το Beastalis διαθέτει μια πλούσια κάβα με 65 ετικέτες κρασιών, αλλά και έναν εξειδικευμένο sommelier που θα είναι εκεί για να σου δώσει τις δικές του προτάσεις και συμβουλές, ώστε να πετύχεις το τέλειο pairing με το φαγητό σου.
Τσικνοπέμπτη στο σπίτι ή στο… χέρι
Όλα τα παραπάνω, μπορείς να τα προμηθευτείς και από το τμήμα του κρεοπωλείου και του delicatessen, για να μεγαλουργήσεις στην κουζίνα σου. Από κρεατικά, μέχρι κρασιά, plus έτοιμες παρασκευές όπως μπιφτέκια από διάφορα είδη κιμά πλασμένα με μυρωδικά και λαχανικά, καθώς και μερικές «έξυπνες λύσεις» που θα σου λύσουν τα χέρια. Ειδικά για τις τελευταίες, μάθε ότι σε ειδικές, πυρίμαχες σακούλες θα βρεις έτοιμα μαριναρισμένα, όπου χρειάζεται και λεπτοκομμένα κρεατικά, παρέα με baby πατάτες, έτοιμα για ψήσιμο, που δεν θα χρειαστεί καν να τα βγάλεις από τη σακούλα τους, παρά μόνο για το σερβίρισμα.
Αν επιλέξεις το αρνί ή το μοσχάρι, θυμήσου απλώς να τα ψήσεις στον φούρνο για μία ώρα. Σε αυτή την περίπτωση θα προτείναμε να συνοδεύσεις τα κρεατικά σου με τις τορτίγιες που σου προσφέρουν έτοιμες, γεμιστές με κοτόπουλο, ή μοσχάρι ψιλοκομμένα και τυρί. Σημείωσε ότι θα πρέπει να τις ψήσεις για 25 λεπτά όπως είναι και μετά, καλή απόλαυση!
Σε περίπτωση που αποφάσισες φέτος την Τσικνοπέμπτη ότι το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι ένα δώρο στον εαυτό σου, χωρίς εξόδους με την παρέα ή τραπέζια στο σπίτι, υπάρχει πάντα και η επιλογή του take away. Όπως κάθε ημέρα, στο Beastalis τις μεσημεριανές ώρες ετοιμάζουν σάντουιτς με όλα τα αγνά και ποιοτικά υλικά τους, για take away, που από μόνο του αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Σπιτική, δική τους φοκάτσια που ψήνεται στον ξυλόφουρνο και στη συνέχεια κλείνει μέσα της με αγάπη είτε κρεατικά είτε αλλαντικά, συνδυασμένα με προϊόντα από το delicatessen τους. Όσα χρειάζεσαι για ένα απολαυστικό γεύμα στο χέρι.
Ό,τι και αν επιλέξεις, το σίγουρο είναι ότι θα περάσεις μια πραγματικά διαφορετική και απολαυστική Τσικνοπέμπτη που θα θυμάσαι για καιρό.