Δ. Αγγελόπουλος: «Ιδιοκτήτες θα χάσουν τα σπίτια τους, λόγω της πολιτικής Κονδύλη»
Η αρχή του ζητήματος των «παράνομα υψηλών κτιρίων», η περίπτωση του δήμου Αλίμου, η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η διένεξη του δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη με τις κατασκευαστικές εταιρίες που διέκοψαν τις εργασίες τους και η απάντηση που δίνει στο NouPou ο συνιδρυτής και επικεφαλής μιας από τις μακροβιότερες κατασκευαστικές εταιρίες των νοτίων.
- 16/02/2024
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
«Να χάσουν τα σπίτια τους κινδυνεύουν», σύμφωνα με τον συνιδρυτή και επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρίας «Αγγελόπουλος – Σαραντής», Δημήτρη Αγγελόπουλο, οι ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν ήδη αγοράσει διαμερίσματα σε κατασκευαστικά projects που έχουν διακοπεί, μετά την προσφυγή του δήμου Αλίμου στο ΣτΕ για τα «ψηλά κτίρια».
Η εταιρία «τρέχει» διάφορες κατασκευές στην περιοχή, και, αυτή τη στιγμή δύο από αυτές έχουν «παγώσει», με τις εργασίες να έχουν σταματήσει, όπως δήλωσε μιλώντας στο NouPou ο κ. Αγγελόπουλος.
«Ιδιοκτησιακά, οι δήμοι δεν ανήκουν ούτε στους δημάρχους, ούτε σε αυτούς τους 5-10 ανθρώπους, οι οποίοι προσφεύγουν στο ΣτΕ. Αντιθέτως, ανήκουν σε όλους τους δημότες, σε όλο το ελληνικό κράτος και θα πρέπει να τηρούνται οι νόμοι. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι νόμοι που προβλέπουν την τιμωρία των δημάρχων, όταν δεν τηρούνται οι νόμοι. Υπάρχει μια ελαστικότητα απέναντι σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς, η οποία πρέπει να σταματήσει. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι δήμοι, οι οποίοι αντιδρούν παρανομούν και έχουν σταματήσει τις εργασίες χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Η άδειά μας βρισκόταν σε ισχύ και καμία δικαστική αρχή δεν είχε εγκρίνει τη διακοπή της».
«Έχουμε προσφύγει στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και αναμένουμε την απάντησή του, ενώ έχουμε κάνει και παρέμβαση στις προσφυγές του δήμου Αλίμου στο ΣτΕ. Η εκδίκαση για τη δική μας περίπτωση είναι στις 21 Φεβρουαρίου».
Σχετικά με το κατά πόσο έχουν επηρεαστεί έργα της εταιρίας τα οποία βρίσκονταν σε εξέλιξη στην περιοχή, ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε ότι «τα έργα μας έχουν επηρεαστεί πάρα πολύ. Αυτή τη στιγμή έχουν διακοπεί δύο κατασκευές, στις οποίες μάλιστα έχουμε πουλήσει αρκετά διαμερίσματα και άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Γι’ αυτό θα έλεγα ότι ο δήμος Αλίμου δεν λειτουργεί με την ευαισθησία που θα έπρεπε».
Ποια είναι η εταιρία «Αγγελόπουλος – Σαραντής»
Η τεχνική – κατασκευαστική εταιρεία Αγγελόπουλος – Σαράντης συγκαταλέγεται στις μακροβιότερες κατασκευαστικές εταιρείες των νοτίων προαστίων, έχοντας αποπερατώσει περισσότερες από 100 πολυκατοικίες σε Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα, Νέα Σμύρνη και Καλλιθέα, στα 30 και πλέον χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της. Η πρώτη οικοδομή της εταιρίας μάλιστα ολοκληρώθηκε το 1987 στην οδό Ορφέως 3 στο Παλαιό Φάληρο. Την τελευταία τριετία μάλιστα έχει αναλάβει την ανέγερση 15 νέων πολυκατοικιών.
Το χρονικό της υπόθεσης για τα «παράνομα ψηλά κτίρια»
Ουκ ολίγες υποθέσεις που αφορούν το ύψος των κτιρίων και το κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο έχουν έρθει στο φως τη δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, με τον δήμο Αλίμου να έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επικαιρότητα, όσον αφορά στο ζήτημα.
Να θυμίσουμε ότι η αρχή έγινε από το πεντάστερο ξενοδοχείο Coco-Mat Athens BC, το οποίο χτίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και για το οποίο αποφασίστηκε ότι εμποδίζει τη θέα στον Παρθενώνα, με νέες σχετικές υποθέσεις να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αλλά και νομοθετικές παρεμβάσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για τον έλεγχο της δόμησης των κτιρίων καθ’ ύψος.
Μεταξύ αυτών και αυτή του Αλίμου, με τον δήμαρχο, Ανδρέα Κονδύλη, να κάνει λόγο για «απαράδεκτα ψηλά κτίρια, με αποτέλεσμα τη βαθιά αλλοίωση και υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και την προσβολή της πολεοδομικής μορφής του Αλίμου».
Ο Δήμος Αλίμου μάλιστα κατέθεσε έκθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μαζί με κατοίκους της περιοχής, σχετικά με υπόθεση που αφορούσε ψηλό κτίριο που ξεπερνά τον Συντελεστή Δόμησης της περιοχής. «Ο Δήμος έχει συνολικά προσφύγει στη Δικαιοσύνη για δεκατρία (13) κτίρια, ετοιμάζει προσφυγές για άλλα δεκατέσσερα (14) και το ίδιο θα κάνει εφεξής και για κάθε νέα οικοδομική άδεια (κτίριο), που προσβάλλει το πολεοδομικό και περιβαλλοντικό κεκτημένο του Αλίμου», είχε αναφέρει χαρακτηστικά τότε ο δήμαρχος.
Μιλώντας μάλιστα στο NouPou, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων:
«Δεν στρεφόμαστε κατά των ψηλών κτιρίων, αλλά κατά της καταχρηστικής δόμησης. Κάποιοι, αξιοποιώντας τις διατάξεις του νέου οικοδομικού κανονισμού που κάποιοι έχουν προστεθεί πρόσφατα με τροποποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, κατασκευάζουν μεγαλύτερα και ογκωδέστερα κτίρια με περισσότερα τετραγωνικά, αυξάνοντας τη συνολική δομήσιμη επιφάνεια. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί πρόσφατη κατασκευή σε οικόπεδο 1.000 μέτρων με συντελεστή 0,8, όπου ο εργολάβος έπρεπε να χτίσει 800 μέτρα και εν τέλει δημιουργήθηκε οικοδομή με περισσότερα από 1.300 μέτρα. Υπό αυτές τις συνθήκες εκτοξεύεται ο όγκος της δόμησης σε ποσοστό που αγγίζει ακόμα και το 80%. Αυτό σημαίνει περισσότερο τσιμέντο και δόμηση για την πόλη μας. Η πολεοδομική μελέτη για τον Άλιμο προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές και αυτές προσπαθούμε να διαφυλάξουμε. Διότι τα επιπλέον τετραγωνικά δεν αντιστοιχούν σε περισσότερο πράσινο, περισσότερα σχολεία ή εγκαταστάσεις υποδομής».
Να θυμίσουμε επίσης ότι πρόσφατα, με τροπολογία, η οποία πέρασε από τη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, καταργούνται τα «μπόνους» δόμησης στα ύψη των κτιρίων που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) για τρεις περιοχές, του Παλαιού Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης. Ωστόσο, ο δήμος Αλίμου δεν έχει συμπεριληφθεί στην τροπολογία. «Η συγκεκριμένη δεν επηρεάζει άμεσα τον Άλιμο, αλλά έμμεσα, καθώς είναι ένα στοιχείο το οποίο αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι ξεκάθαρα προβληματική», είχε επισημάνει σε νεότερη επικοινωνία του με το NouPou ο κ. Κονδύλης, ενώ εξήγησε ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με άλλους δημάρχους του Λεκανοπεδίου Αττικής, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.
Το NouPou προσπάθησε να επικοινωνήσει εκ νέου με τον δήμαρχο Αλίμου, ωστόσο μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης του άρθρου αυτό δεν κατέστη εφικτό.