Luma: Το νέο γαστρονομικό διαμάντι του Παγκρατίου υμνεί την ιταλική κουζίνα
To 2024 όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παγκράτι!Το Luma γίνεται ο νέος προορισμός στην πόλη για πίτσα στον ξυλόφουρνο, χειροποίητα ζυμαρικά και ατμόσφαιρα Ιταλίας, όλα καλά «κρυμμένα» σε μια διατηρητέα, μεσοπολεμική μονοκατοικία του Παγκρατίου.
- 24/02/2024
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Σε ένα διαμπερές διατηρητέο κτίριο στην οδό Φερεκύδου στεγάζεται το Luma, το νέο εστιατόριο του Παγκρατίου που συστήθηκε στο αθηναϊκό κοινό με άρωμα και γεύσεις Ιταλίας από την ομάδα των Aperio, White Spoon και Big Spoon.
Ο χώρος του έχει διαμορφωθεί με πολλή προσοχή στη λεπτομέρεια, με σεβασμό και γούστο. Οι ιδιοκτήτες επέλεξαν να κρατήσουν ορισμένα από τα στοιχεία του κτιρίου, φέρνοντάς τα στο δικό τους στιλ, ενώ έχουν προσθέσει και ορισμένα πιο ρετρό items, από την προσωπική τους συλλογή.
Το Luma χωρίζεται σε τέσσερα διαφορετικά δωμάτια, τα οποία με κάποιον τρόπο μοιάζουν σαν να ενώνονται μεταξύ τους, κρατώντας ωστόσο το καθένα τον ελαφρώς διαφορετικό χαρακτήρα του. Στον πρώτο χώρο, που είναι ψηλοτάβανος, ξεχωρίζει η ξύλινη οροφή και ο τοίχος στα αριστερά με τα πυθάρια, ενώ τα μεγάλα παράθυρα, φρεσκοβαμμένα σε πράσινες παστέλ αποχρώσεις, φέρνουν έναν πιο ήπιο τόνο στην αισθητική του μαγαζιού.
Προχωρώντας προς τα μέσα συναντάς την ανοιχτή κουζίνα σε ένα λίγο ψηλότερο επίπεδο της σάλας του ισογείου. Αν πιάσεις μια θέση στα τραπέζια γύρω της, θα βλέπεις απευθείας την προετοιμασία της ζύμης πριν καταλήξει στον μεγάλο ξυλόφουρνο στο βάθος. Από εκεί μπορείς να κατευθυνθείς προς την ταράτσα, ανεβαίνοντας μια σκάλα στην οποία θα καθίσεις να χαζέψεις λίγο τα posters που κρέμονται στον τοίχο. Το σημείο επάνω έχει διαμορφωθεί ώστε να λειτουργεί ακόμη και τον χειμώνα, καθώς κλείνει περιμετρικά και είναι πολύ ζεστά. Το καλοκαίρι, όμως, η ταράτσα θα έχει την τιμητική της, αφού θα ανοίγει από παντού για να θυμίζει ένα πολυτελές ρετιρέ με θέα το αστικό τοπίο.
Στο υπόγειο του Luma πάλι, έχει στηθεί ίσως το πιο ατμοσφαιρικό δωμάτιο του εστιατορίου. Κατεβαίνοντας τη στριφογυριστή σκάλα από τον πρώτο χώρο του εστιατορίου, βρίσκεσαι σε ένα walk-in κελάρι, με πέτρινους τοίχους που σε κάνουν να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε κάποιον χειμερινό τουριστικό προορισμό, ενώ στην άλλη άκρη στέκεται μια διάφανη κάβα. Σημείωσε πως το κελάρι ενδείκνυται και για πιο prive καταστάσεις.
Στο μενού, ο executive chef Κώστας Καρακώστας, ο οποίος βρίσκεται και πίσω και από τα πιάτα του Aperio, έχει συμπεριλάβει ωραίες προτάσεις σε antipasti, ζυμαρικά, πίτσα και κρέας. Όλες οι παρασκευές ετοιμάζονται in house, αλλά ιδιαίτερη μνεία αξίζει σίγουρα το ζυμάρι για την πίτσα που είναι αργής ωρίμασης καθώς και τα χειροποίητα ζυμαρικά. Μάλιστα, φτιάχνονται μπροστά στα μάτια σου, στην open kitchen, για να ξέρεις ακριβώς τι καταλήγει στο πιάτο σου.
Η πίτσα εδώ τιμά τη ναπολιτάνικη καταγωγή της. Ψήνεται στον ξυλόφουρνο, με τη φωτιά να γεννά ένα αφράτο και κρατσανιστό στεφάνι με τα χαρακτηριστικά καψαλίσματα. Προσφέρεται σε πέντε διαφορετικά προτάσεις για να διαλέξεις. Εμείς επιλέξαμε την Amatriciana με mozzarella fior di latte, ντομάτα, guanciale, pecorino, κρεμμύδι, τσίλι και μαϊντανό. Λεπτή και γευστική ζύμη, η πίτσα του Luma κρύβει μέσα της τη μαεστρία της Νάπολη.
Για τη μέση πήραμε και το ενδιαφέρον carpaccio με λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού, pecorino, μαγιονέζα λεμονιού, ρόκα, φουντούκι, τρούφα και τσιπς πατάτας, καθώς και το πλατό τυριών και αλλαντικών, το οποίο ήρθε ακόμη πιο πλούσιο απ’ όσο το περιμέναμε.
Οι μακαρονάδες που βγαίνουν από την κουζίνα είναι εξίσου «δυνατές». Εμείς αφεθήκαμε στη νοστιμιά της εξαιρετικής, πιπεράτης καρμπονάρας με παρμεζάνα, pecorino, guanciale και σχοινόπρασο, που μας κέρδισε με την πληθωρική της γεύση τόσο που δεν χορταίναμε να τη γευόμαστε. Δοκιμάσαμε ακόμη την ταλιάτα μόσχου Black Angus, που σερβίρεται με θρυματισμένες baby πατάτες -του ονείρου. Όσο για το κρέας, τρυφερό και το ψήσιμο πολύ σωστό, έφτασε στο τραπέζι μας ζουμερό, όπως ακριβώς πρέπει.
Και δεδομένου ότι το γαστρονομικό μας ταξίδι ήταν μια ωδή στην ιταλική κουζίνα δεν θα μπορούσε να κλείσει διαφορετικά, παρά με έναν καλοφτιαγμένο espresso και tiramisù, που έδωσαν το πιο ωραίο φινάλε στο γεύμα μας.
Όσον αφορά στα κρασιά, σημείωσε ότι το εστιατόριο διαθέτει μια πλούσια λίστα με περίπου 65 κωδικούς, ορισμένοι από τους οποίους σερβίρονται και σε ποτήρι. Οι επιλογές, κυρίως από τον ιταλικό και τον ελληνικό αμπελώνα, με κάποιες προσθήκες από όλο τον κόσμο, κινούνται σε πολύ value for money ρυθμούς και χωρίζονται σε κατηγορίες ώστε να σε διευκολύνουν στην επιλογή.
Το Luma γενικώς λειτουργεί με comfort casual ύφος και παρά τη μεγάλη προσπάθεια που φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει πέσει, δεν μοιάζει καθόλου επιτηδευμένο. Αντιθέτως, θα πιάσεις πολλές φορές τον εαυτό σου να νιώθει σαν στο σπίτι σου ή μάλλον, σαν σε ένα γραφικό εστιατόριο στην καρδιά της Ιταλίας!