Η Αγγελόπουλος – Σαραντής πρωτοπορεί με τη χρήση του ενεργειακού δέντρου στις κατασκευές της
Sustainabuildity: Το «πράσινο» μέλλον των νοτίων προαστίωνΟ συνιδρυτής και επικεφαλής της Αγγελόπουλος - Σαραντής μιλάει στο NouPou για την καινοτόμα, βιώσιμη κατασκευή που ετοιμάζουν στο Ελληνικό, αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων λόγω της πολιτικής των Δήμων.
- 07/03/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Συμβαδίζοντας με τις απαιτήσεις των σύγχρονων κατασκευών, της βιωσιμότητας και της εξοικονόμησης ενέργειας, η κατασκευαστική εταιρεία Αγγελόπουλος – Σαραντής, εισάγει στις κατασκευές της το ενεργειακό δέντρο. Πρόκειται για μία εγκατάσταση με τη μορφή δέντρου, που τοποθετείται στον αύλιο χώρο ενός κτιρίου, η οποία έχει την δυνατότητα να παράγει από 10 ΚW έως και 1.100 KW, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας του συνόλου των ιδιοκτησιών.
«Για πρώτη φορά χρησιμοποιούμε το ενεργειακό δέντρο σε κτίριο κατοικιών που κατασκευάζουμε στην οδό 3ης στο Ελληνικό και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μία ανάσα ενέργειας για όλες τις νέες οικοδομές», αναφέρει σχετικά ο επικεφαλής της εταιρείας, Δημήτρης Αγγελόπουλος.
Η νέα πολυκατοικία συνορεύει με το πάρκο του Ελληνικού και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θα έχουν άμεση πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της εμβληματικής κατασκευής τα επόμενα χρόνια, όπως επισημαίνει ο κύριος Αγγελόπουλος.
Tα κύρια χαρακτηριστικά των ακινήτων και η χρήση της εκπτωτικής κάρτας Paron Card
Τα κύρια χαρακτηριστικά στις κατασκευές της εταιρείας είναι ότι υπάγονται στις ενεργειακές κλάσεις Α και Α+. «Για να πετύχουμε ενεργειακά βιώσιμες και αποδοτικές κατασκευές χρησιμοποιούμε αντλίες θερμότητας, καθώς και κλιματιστικά ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, μέσω της κάρτας πιστότητας που έχουμε δημιουργήσει με την ονομασία Paron Card, δίνουμε την δυνατότητα στον εκάστοτε ιδιοκτήτη να απολαμβάνει καλύτερες τιμές και να επιλέξει από μία σειρά σύγχρονων ηλεκτρικών συσκευών, καθότι συνεργαζόμαστε με τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής στην Ελλάδα όπως ο Κωτσόβολος, το Πλαίσιο και τα Public».
«Επίσης, σε αρκετές από τις κατασκευές μας χρησιμοποιούμε φωτοβολταϊκά, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων υψηλής τεχνολογίας και βρισκόμαστε σε διαδικασία έρευνας για την αξιοποίηση της γεωθερμίας, λαμβάνοντας ενέργεια από το έδαφος. Μία από τις λύσεις που εξετάζουμε είναι και η κεντρική χρήση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας», συμπληρώνει ο Δ. Αγγελόπουλος. Εκτός των άλλων σε κατασκευές της Αγγελόπουλος – Σαραντής δημιουργούνται γήπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι αναψυχής, διασφαλίζοντας την ευζωία των ενοίκων.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή περίπου 40 οικοδομές από πλευράς της εταιρείας, αποκλειστικά στα νότια προάστια. «Κατά καιρούς μας έχουν προτείνει να αναλάβουμε έργα και σε άλλες περιοχές όπως τα βόρεια προάστια ή στην περιοχή του Παπάγου. Επιλέγουμε να μην τα υλοποιήσουμε, προκειμένου να μπορούμε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα έργα μας».
Ο φιλανθρωπικός σύλλογος ΠΑΡΟΝ
Σημειώνεται ότι η δράση της εταιρείας εμπεριέχει και φιλανθρωπικό – κοινωνικό χαρακτήρα, έχοντας συστήσει τον σύλλογο ΠΑΡΟΝ, με φιλοδοξία να βοηθήσει οικονομικά τις γειτονιές των νοτίων προαστίων και να συστήσει αυτοχρηματοδοτούμενους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους. «Για παράδειγμα ένας σύλλογος γονέων σχολείου θα μπορεί να έχει την οικονομική αυτονομία να αγοράσει υλικά για τους μαθητές, με τη βοήθεια του συλλόγου ΠΑΡΟΝ. Αυτό υλοποιείται μέσα από συνεργασίες που διατηρούμε με επιχειρήσεις όπως είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος ή ο Κωτσόβολος, όπου τα μέλη του συλλόγου απολαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις. Κατ’ επέκταση, είτε το ΠΑΡΟΝ είτε οι ίδιες οι επιχειρήσεις προσφέρουν ανταποδοτικά οφέλη για όσους κάνουν χρήση της Paron Card. Για παράδειγμα, εάν τα μέλη ενός αθλητικού συλλόγου κάνουν χρήση της κάρτας για την αγορά προϊόντων από μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, στο τέλος του έτους ο σύλλογος θα λάβει ένα ποσό σε μετρητά ως ανταποδοτικό όφελος. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με 200 επιχειρήσεις και στόχος είναι να φτάσουμε τις 1.000 έως το τέλος του 2024».
«Ανασταλτικός ο ρόλος των δήμων στην ενεργειακή αναβάθμιση»
Αναφερόμενος στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο των κατασκευών, ο κ. Αγγελόπουλος επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια είναι ριζικές οι αλλαγές που έχουν επέλθει στον τομέα της ενεργειακής διαχείρισης των κτιρίων. Προσθέτει όμως ότι η ενεργειακή αναβάθμιση των κατασκευών συναντά αρκετά εμπόδια από τους εκάστοτε δήμους, όπου πραγματοποιούνται νέες κτιριακές αναπτύξεις.
«Το μεγάλο πρόβλημα και η πληγή αυτή τη στιγμή για το ελληνικό κράτος είναι οι δήμοι, οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον αποκλειστικά για την επανεκλογή των στελεχών τους κατά την επόμενη πενταετία. Λίγοι άνθρωποι που διαχειρίζονται την τύχη του κάθε δήμου αισθάνονται ότι είναι ιδιοκτήτες των δήμων και όχι αιρετοί. Σε αυτό το πλαίσιο η κάθε δημοτική αρχή θεωρεί ότι μπορεί να καθορίζει την τύχη μίας ολόκληρης περιοχής, θέτοντας εμπόδια στην ενεργειακή της αναβάθμιση. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον τελευταίο καιρό αποτελεί ο δήμος Αλίμου. Είναι γεγονός ότι αρκετοί δήμαρχοι -όχι όλοι παρόλ’ αυτά- δεν τηρούν τον νόμο, ενώ οι εισαγγελείς δεν παρεμβαίνουν σε αυτή την απιστία που τελείται, με αποτέλεσμα να γινόμαστε συχνά μάρτυρες αρκετά σοβαρών ποινικών αδικημάτων».
Διακοπή δύο έργων από τον δήμο Αλίμου
Ο ίδιος φέρνει ως παράδειγμα περιπτώσεις οικοδομών που αναπτύσσει η εταιρεία στον δήμο Αλίμου, όπου επιδιώκει όπως λέει να υλοποιήσει την ενεργειακή τους αναβάθμιση. «Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ο νόμος προβλέπει ανταποδοτικά οφέλη προς τους κατασκευαστές. Ωστόσο ο δήμαρχος παραβλέπει τα ανταποδοτικά οφέλη και δεν τηρεί τον νόμο, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη για τη διακοπή της ανέγερσης κατοικιών, επικαλούμενος το ύψος των κτιρίων. Ταυτόχρονα έχει λόγο παρεμβαίνοντας και σε άλλα σημεία της κατασκευής. Είναι απαραίτητο να καταστούν αυτόνομες οι πολεοδομίες και όχι να υπάγονται στους δήμους όπως συμβαίνει σήμερα. Το υπάρχον καθεστώς δίνει το δικαίωμα στον δήμο μίας περιοχής να δώσει εντολή στον διευθυντή της πολεοδομίας να παραβεί τον νόμο».
«Αυτή τη στιγμή έχουν διακοπεί δύο έργα μας μετά από παρέμβαση του δήμου Αλίμου. Ωστόσο δεν είναι μόνο τα δικά μας έργα που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, καθότι περίπου 30 κατασκευές στην περιοχή τελούν υπό ανάλογο καθεστώς. Ο νόμος επιδοτεί τη μείωση της κάλυψης με ταυτόχρονη αύξηση του ύψους ενός κτιρίου, κάτι που ισχύει στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης με σκοπό την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Δεν μπορεί να δεχόμαστε τις πολυκατοικίες μικρού ύψους που κυριαρχούν ως εικόνα στις περισσότερες γειτονιές, με τους δεκάδες ηλιακούς θερμοσίφωνες στις ταράτσες και να απορρίπτουμε ένα κτίριο που λαμβάνει δικαίωμα να έχει μεγαλύτερο ύψος ως ανταποδοτικό όφελος στην ενεργειακή του αναβάθμιση».