Τα καλύτερα tips για την παραλία παρέα με τον σκύλο σου
Η Μαριλένα Σαρίδη δίνει τις κατάλληλες συμβουλές για να περνάς αξέχαστες στιγμές στην παραλία με τον τετράποδο φίλο σου.
- 22/06/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Διάβασε προσεκτικά τα ακόλουθα και απόλαυσε ξέγνοιαστες εξορμήσεις στην παραλία χωρίς να χρειάζεται να αποχωριστείς το αγαπημένο σου τετράποδο συντροφάκι.
#1. Επίλεξε κατάλληλη παραλία
Δεν σου κρύβω ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο όσο και να προσπαθώ να ενημερωθώ σωστά και όσο και να διαβάζω νόμους και εγκυκλίους, δεν μπορώ να βγάλω ξεκάθαρη άκρη. Αυτό συμβαίνει γιατί δυστυχώς στην χώρα μας επικρατεί μια αφόρητη πολυνομία, η οποία μας δυσκολεύει την ζωή! Μια σύνοψη του τι ισχύει (μάλλον) ως προς τις παραλίες είναι η εξής:
Η παρουσία και ο περίπατος (όχι το μπάνιο) των σκύλων επιτρέπεται σε όλες τις παραλίες οργανωμένες και μη αρκεί να συνοδεύεται και να φοράει λουρί. Επιτρέπεται να κάνει μπάνιο ένας σκύλος μαζί σας σε απομακρυσμένες παραλίες, εκτός αν παραπονεθεί κάποιος λουόμενος (που να μην σώσει..) όπου τότε αρμόδιο όργανο για την βεβαίωση της παράβασης είναι η αστυνομία.
Κοινώς; Μην πεις ότι σε παροτρύνω εγώ, αλλά πήγαινε άνθρωπε μου με τον σκύλο σου σε όποια απομακρυσμένη παραλία θες, έχε μαζί σου φυσικά σκατοσακουλάκια, (εδώ δεν χωράει εξαίρεση ποτέ, πόσο μάλλον στην παραλία), έχε το βιβλιάριο του με όλα του τα εμβόλια εμφανή, ώστε σε τυχόν διένεξη με τον όποιο μυγιάγγιχτο λουόμενο, να μπορείς να του το κολλήσεις στην μούρη.. (εχεμ!) δείξεις εννοώ. Επίσης θέλω να ξέρεις και να το πεις στον ενοχλημένο λουόμενο που μπορεί να συναντήσεις, ότι οι άνθρωποι μπορούν και κάνουν τσισάκια μέσα στην θάλασσα, οι σκύλοι δεν μπορούν με τίποτα να το κάνουν αυτό! Άρα, ποιος μπορεί να βρωμίσει την θάλασσα περισσότερο ε?! Πες το αυτό και παίξτο και έξυπνος.
#2. Φτιάξε μια τσάντα και για τον σκύλο σου
Νόμιζες ότι το μικρό σου δεν θέλει τα πράγματά του; Τι λες! Αν θέλει λέει.. Ξεκινώντας, πετσέτα, δική του φυσικά, παγούρι με νερό μαζί με έξτρα μπουκάλια δροσερό νερό γιατί θα τον πιάσει πολύ δίψα στην παραλία, πίστεψέ με. Μπαλάκι για παιχνίδι, φρίζμπι ή οτιδήποτε του αρέσει να του πετάς και να τρέχει. Αντηλιακό για σκύλους. Ναι, και όμως υπάρχουν. Οι σκύλοι καίγονται εύκολα εκεί που δεν έχουν πολύ τρίχωμα, μύτη, αυτιά κτλ. Ειδικά οι λευκοί! Κουτί πρώτων βοηθειών, όπου μέσα θα ήθελα να έχεις σίγουρα μια ένεση ατροπίνης για τυχόν δηλητηρίαση (ο κτηνίατρος σου θα σου εξηγήσει περεταίρω), κορτιζόνη για τσιμπήματα και πρηξίματα λόγω αλλεργίας, betadine μαζί με κάποια γάζα και επίδεσμο για τον όποιο τραυματισμό πάνω στην χαρά και στο τρέξιμο, τέλος φυσιολογικό όρο σε αμπούλες σε περίπτωση που του μπει κάτι στο μάτι. Θεωρητικά υπάρχουν και άλλα πολλά να βάλεις μέσα αλλά μετά θα με περάσεις για υποχόνδρια. Δεν είμαι… πολύ. Καλό πακετάρισμα λοιπόν!
#3. Φρόντισε την προστασία του σκύλου σου
Εκτός από το αντηλιακό που προανέφερα, ο σκύλος σου θα χρειαστεί να είναι αρκετά προστατευμένος και από τα εξωπαράσιτα τα οποία καιροφυλακτούν στις παραλίες. Ποια είναι αυτά? Μα τα γνωστά μας και εκνευριστικά άκρως εκνευριστικά τσιμπούρια, ψύλλοι και σκνίπες. Ξέρεις ότι δεν παίζουμε με αυτά ε! Φρόντισε ο σκύλος σου να είναι ψεκασμένος με κατάλληλο σπρέι, να φοράει αντιπαρασιτικό κολάρο και να έχει μπει η μηνιαία αμπούλα του. Για να έχεις και εσύ και ο σκύλος σου τα κεφάλια σας ήσυχα.
#4. Μάθε στο σκύλο σου κολύμπι
Όχι δεν εννοώ να τον πετάξεις μέσα στην θάλασσα. Προφανώς. Κάποια σκυλιά ενστικτωδώς και ίσως λόγω ράτσας, ορμάνε με την πρώτη φορά στην θάλασσα και κολυμπάνε σαν να γεννήθηκαν εκεί μέσα. Βλέπε όλα τα ριτρίβερς τα οποία φέρονται λες και έχουν λέπια. Κάποια άλλα σκυλιά όμως, στην αρχή φοβούνται ή είναι επιφυλακτικά. Αν ο σκύλος σου είναι τέτοιος, τότε μην τον πιέσεις γιατί μπορεί να του χειροτερέψεις το πρόβλημα. Άστον να επιλέξει μόνος του αν και πότε θέλει να δοκιμάσει να μπει μέσα στο νερό και μέχρι εκεί που αυτός θέλει. Εσύ μπες μες την θάλασσα και άφησε τον σκύλο σου να δει πόσο ωραία περνάς εσύ εκεί μέσα. Σίγουρα σε κάποια φάση θα χαλαρώσει και θα μπει. Μπορεί να μην είναι στο πρώτο σας μπάνιο αλλά σε κάποιο που θα ακολουθήσει, θα μπει σίγουρα. Εσύ να είσαι χαλαρός!
#5. Η σκιά και το νερό είναι το παν!
Επειδή εσύ θέλεις να γίνεις γρήγορα ένας μικρός Αιθίοπας, δεν σημαίνει ότι και ο σκύλος σου μπορεί να απολαύσει τον ήλιο μια ολόκληρή μέρα χωρίς σκιά. Μεταξύ μας, ούτε εσύ θα έπρεπε να κάθεσαι ατελείωτες ώρες στον ήλιο. Άλλο θέμα αυτό βέβαια, πόσο μάλλον αν φόραγες και μια γούνα από πάνω! Φάση λιποθυμίας σίγουρα. Γι αυτό τον λόγο και επειδή ποσώς τον ενδιαφέρει τον σκύλο σου να μαυρίσει, (δεν μαυρίζει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό) θέλω να σε παρακαλέσω να έχεις εξασφαλισμένη σκιά για τον σκύλο σου καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής σας στην παραλία. Το ίδιο ισχύει και για το νερό. Να υπάρχει άφθονο και δροσερό παρακαλώ πολύ καθώς το μικρό σου θα διψάει συνέχεια απ’ το παιχνίδι, το τρέξιμο, τον ήλιο και την ζέστη. Μην το αμελήσεις λοιπόν!
Με αυτά και με αυτά, σου έχω ήδη γεμίσει πιστεύω την to-do λίστα σου προ εξόρμησης στην παραλία με τον σκύλο σου. Θα ήθελα πάνω απ’ όλα να έχεις γενικώς την προσοχή σου στον τετράποδο σύντροφό σου και να μην αφεθείς να σε πάρει κανένας ύπνος στην παραλία νομίζοντας ότι το μικρό σου θα μείνει δίπλα σου, ενώ δεν είναι δεμένο, όσο εσύ θα κοιμάσαι. Δεν πάει έτσι. Όσο εμπιστοσύνη και να έχεις στον σκύλο σου, θα πρέπει να τον προσέχεις και να τον προστατεύεις, τόσο από άλλα σκυλιά όσο και από την ζέστη και τον ήλιο και όλα όσα σου ανέφερα παραπάνω. Τέλος, στην παραλία (και οπουδήποτε βασικά) οφείλεις να σέβεσαι και τους υπόλοιπους δίποδους λουόμενους. Ειδικά δε εφόσον κινδυνεύεις να σε διώξουν από την παραλία ανά πάσα στιγμή. Κρίμα λοιπόν να μην είσαι ευσυνείδητος.
Έτσι λοιπόν εύχομαι σε σένα και στον σκύλο σου, πολλά και διασκεδαστικά μπάνια για φέτος το καλοκαίρι!
Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή απ’ την σελίδα της στο Facebook