Opus: Καλό bar χωρίς καλό sushi δεν γίνεται
Ο chef Rey Cheven Pesigan έχει βάλει προσωπικό στοίχημα να κάνει το Opus τον απόλυτο sushi προορισμό των νοτίων. Το nou-pou.gr, έχει όλους τους λόγους του κόσμου να το(ν) παραδεχτεί δημοσίως.
- 23/06/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Το να φτιάχνει κανείς sushi είναι τέχνη, είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Είναι η στιγμή που τα δάχτυλα κάνουν τα μαγικά τους σαν να πλάθουν κάτι με περίσσια προσοχή. Αυτήν ακριβώς την τεχνική ακολουθεί ευλαβικά κάθε μέρα ο έμπειρος chef Rey Cheven Pesigan στην κουζίνα του Opus, ο οποίος αναλαμβάνει να ετοιμάσει όλα τα sushi της βραδιάς (εκτός της Τρίτης). Μόνος του. Εδώ και 9 χρόνια, ο Ιάπωνας chef έχει ταχθεί στην τέχνη αυτή, με τον τελευταίο ενάμιση και βάλε χρόνο να την εξασκεί αποκλειστικά στο Opus.
Βρεθήκαμε ένα βράδυ Παρασκευής στους άνετους καναπέδες του, έχοντας άδειο στομάχι και όρεξη να μάθουμε περισσότερα για το ιαπωνικό αυτό φαγητό. Να πούμε βέβαια ότι η πιο διάσημη και value for money μέρα για sushi είναι η Πέμπτη, μιας και με 20 ευρώ μπορείς να φας όσο θες από την Ιαπωνική μοναδική γαστρονομική απόλαυση στα SUSHI NIGHTS του OPUS Inner Pleasure.
Πάνω από όλα η ποιότητα
Τι είναι αυτό που κάνει τους νότιους –και όχι μόνο-, να επιλέγουν το Opus για το Sushi του και όχι ένα καθαρόαιμο sushi bar; Όπως μου αποκαλύπτει η αρχι-chef του Opus, Βάσω Αθανασίου, η οποία εκτέλεσε (και) «χρέη» μεταφράστριας εκ μέρους του sushi chef Rey Cheven Pesigan, το sushi μενού του Opus δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει αν δεν έλεγχε με μαθηματική ακρίβεια την ποιότητα του κάθε υλικού που μπαίνει στην κουζίνα.
«Δίνουμε τεράστια βαρύτητα στην ποιότητα των υλικών. Προμηθευόμαστε τις πρώτες μας ύλες από τον Ελληνοϊάπωνα Kazouaki Sitamori, ο οποίος διαθέτει κι αυτός δικό του sushi bar στη Γλυφάδα, αλλά και από την ελληνική εταιρεία Αλιός. Φυσικά, χρησιμοποιούμε και πολλά ιαπωνικά υλικά που είναι κορυφαία στο είδος τους».
Τα διάφορα είδη sushi πάνω κάτω τα ξέρουμε όλοι: Έχουμε τα maki rolls, δηλαδή ρύζι και άλλα υλικά, τυλιγμένα σε ρολό από φύκι. Το ίδιο, αλλά ταυτόχρονα…αντίθετο, είναι τα maki inside out rolls, στα οποία το φύκι είναι μέσα και το ρύζι έξω. Tο nigiri είναι λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή θαλασσινού που σερβίρεται πάνω σε ρύζι, ενώ το sashimi είναι ένα κομμάτι ωμού ψαριού.
Στους δύο sushi (δεν) χωρεί
To γεύμα μας ήταν για δύο και περιείχε ό,τι ακριβώς προτείνει ο sushi chef σε όσους πάνε για πρώτη φορά: Ένα λαχταριστό tartar salmon για ορεκτικό, μια Japanese salad με γαρίδες και νούντλς για τη μέση, ένα maki combo (ελληνιστί «ποικιλία») που περιέχει 30 κομμάτια που δεν αφήσουν κανέναν ουρανίσκο παραπονεμένο. Γλυκό εννοείται ότι έχει το μενού κι αυτό ήταν το –φέρτεμαςλίγοακόμα-ρυζόγαλο σε spring roll με μαρμελάδα μήλο, κανέλα και παγωτό μασκαρπόνε αχλάδι. Μετά από όλα αυτά, θα δροσιστείς με ένα ιαπωνικό cocktail, όπως το δροσερό Last Samurai.
Το best seller πιάτο είναι το rainbow maki, ένα χρωματιστό πιάτο που έχει όλα τα είδη ψαριού, γαρίδα και αβοκάντο. Όσο για το πιάτο που προτείνει o chef του Opus σε σένα που θα πας για πρώτη φορά είναι το inside out maki Spicy California με το καβούρι.
«Η πολλή χαμηλή τιμή σε πολλά sushi bars οφείλεται στην αγορά πολύ φθηνών υλικών. Τα βασικά υλικά του sushi, δηλαδή το ψάρι, το ρύζι και το φύκι είναι από τη φύση τους αρκετά ακριβά»
Σε κάτι τέτοιες επιτυχημένες κουζίνες, υπάρχει τουλάχιστον ένα μυστικό που την κάνει να ξεχωρίζει. Το nou-pou κατάφερε να το αποσπάσει: «Ένα από τα μυστικά συστατικά του chef είναι μια πολύ ιδιαίτερη μαγιονέζα μυρωδικών που χρησιμοποιεί και δίνει άλλη γεύση στο τελικό πιάτο».
Τη συμβουλή του ειδικού για να μάθει κανείς να τρώει με τα ξυλάκια, το κράτησα για το τέλος. «Εδώ απαιτείται εξάσκηση και εξάρτηση!». Το δεύτερο μάλλον… το’χουμε, οπότε στο Opus θα διασφαλίσουμε και το πρώτο.
Φωτογραφίες sushi: Δημήτρης Βέργης
Info- “OPUS” Inner Pleasure: Λεωφ. Αγγ. Μεταξά 48 & Πανδώρας 9, Γλυφάδα, Πληροφορίες & Κρατήσεις: 210-8980050