«Αδειάζει» τους δήμους το Υπουργείο για τα ψηλά κτίρια
Ανακοίνωση που δημοσίευσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας βάζει «φρένο» στις ανακοινώσεις των δημοτικών Αρχών για τα ψηλά κτίρια και τα σενάρια για αναστολή οικοδομικών αδειών - Αναλυτικά όσα ανακοινώθηκαν - Τι απαντά στο NouPou ο δήμαρχος Αλίμου
- 20/03/2024
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
«Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ», αναφέρει μεταξύ άλλων νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σε συνέχεια της αναστάτωσης που έχει προκληθεί, κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο, μετά τις ανακοινώσεις διαφόρων δήμων των νοτίων προαστίων για αναστολή των οικοδομικών αδειών αλλά και διακοπή των εργασιών σε υφιστάμενα κτίρια, χωρίς ωστόσο να έχει παρθεί κάποια τελεσίδικη απόφαση.
«Εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν», αναφέρει χαρακτηριστικά το Υπουργείο μέσα από την ανακοίνωσή του, βάζοντας «φρένο» στις όποιες προθέσεις των δημοτικών αρχών να διακόψουν κατασκευαστικά projects που έχουν δρομολογηθεί ή πρόκειται να δρομολογηθούν.
«Προς αποφυγή παρερμηνειών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), επισημαίνεται και διευκρινίζεται ότι:
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται απρόσκοπτα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας αναφορικά με την προσαρμογή των κτιρίων στις σύγχρονες απαιτήσεις, την εξοικονόμηση ενέργειας, την περιβαλλοντική προστασία, τη βελτίωση του δημόσιου χώρου και την ενίσχυση της κλιματικής ουδετερότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει συγκροτήσει μη αμειβόμενη Ομάδα Εργασίας για την επανεξέταση των κινήτρων του ΝΟΚ για:
Α) την ανάλυση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων κριτηρίων αναφορικά με την αποτελεσματικότητα κατά την εφαρμογή τους,
Β) την επανεξέταση των θεσπισμένων προϋποθέσεων εφαρμογής των κριτηρίων,
Γ) πρόταση επιπλέον νέων κριτηρίων ή αντικατάστασης των υφιστάμενων.
Η Ομάδα Εργασίας, η οποία έχει εισηγητικό ρόλο προς την πολιτική ηγεσία και σε κάθε περίπτωση όχι αποφασιστικό, αναμένεται να συμπεριλάβει στην εξέτασή της και τα στοιχεία που θα προκύψουν από επερχόμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με διατάξεις του ΝΟΚ. Οι δε εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν ως μέλη οφείλουν να εκφράζουν τους πολίτες που εκπροσωπούν συνεισφέροντας στον δημόσιο διάλογο και να αποφεύγουν τη μεταφορά στο κοινό προσωπικών κρίσεων που τυχόν διατυπώνουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους ως θέσφατων.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εν αναμονή της κρίσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου:
Έχει καταθέσει αναλυτικά υπομνήματα για την σκοπιμότητα των εν λόγω διατάξεων και την ενεργειακή και περιβαλλοντική ένταξη στο δομημένο περιβάλλον των κτιρίων που προβλέπει ο ΝΟΚ, ενώ παράλληλα έχει επικοινωνήσει τις διεθνείς πρακτικές και τα νέα δεδομένα που επικρατούν στους κανόνες της πολεοδομικής επιστήμης και πρακτικής.
Δεν έχει στις άμεσες προθέσεις του, πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης, ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίζεται ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν.
Επισημαίνεται ότι αναστολές οικοδομικών αδειών -πέραν των περιπτώσεων αναστολής οικοδομικών εργασιών επί συγκεκριμένου ακινήτου δυνάμει δικαστικής απόφασης ή αυτοδικαίως του 52Α του ΠΔ. 18/89- ισχύουν μόνο για τις περιοχές για τις οποίες υφίσταται σχετική διάταξη νόμου ή απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατ΄ εξουσιοδότηση διάταξης νόμου.
Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση, προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ. Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας».
Κονδύλης στο NouPou: «Δεν είναι παράνομο να προσφεύγει η δημοτική αρχή στη δικαιοσύνη ή να κάνει αναστολή των αδειών»
Στον απόηχο της ανακοίνωσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το NouPou επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, ο οποίος έδωσε τη δική του απάντηση, δηλώνοντας ότι «οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει και παίρνει ο δήμος μας, εντάσσονται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Να προσφεύγει η δημοτική αρχή στη δικαιοσύνη ή να κάνει αναστολή των αδειών που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο άρθρο, προβλέπεται από τον νόμο, συνεπώς δεν κάνουμε κάτι που είναι παράνομο, ή δεν αποτελεί μία προβλεπόμενη διαδικασία. Από εκεί και πέρα, δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιες διαδικασίες εννοεί το Υπουργείο, καθώς αυτό που αναφέρει στην ανακοίνωση είναι αρκετά γενικό και αόριστο. Μπορεί κάποιες διαδικασίες να έχουν νομική ισχύ και κάποιες όχι. Αυτό εξαρτάται από το εκάστοτε νομικό θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο βασίζεται κάθε πράξη. Μέχρι στιγμής, όλες οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο δήμος Αλίμου είναι απόλυτα συμβατές με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και παράγουν έννομα αποτελέσματα. Βεβαίως, δεν παύουμε να περιμένουμε με αγωνία τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και βέβαια, τυχόν πρωτοβουλίες με τις οποίες θα μπορούσε ίσως να δοθεί μία διέξοδος».
Η περίπτωση του δήμου 3Β
Να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στην 4η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11 Μαρτίου 2024, δήλωσε: «Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε την απόφαση στα χέρια μας. Ήδη έχουμε ζητήσει από το νομικό μας επιτελείο να δουν την απόφαση, καθότι η δική μας διασφάλιση μέχρι να κριθεί αυτή η διαδικασία στη μείζονα Ολομέλεια, είναι να πάρουμε απόφαση εδώ, στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, οι οποίες χρησιμοποιούν το άρθρο 10 και το άρθρο 15 παρ. 8, οι διατάξεις δηλαδή, οι οποίες δίνουν τα ύψη και τους όγκους, και επίσης, στις ήδη υφιστάμενες οικοδομές που ήδη εξελίσσονται, αναστολή εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, μέχρι να είναι τελεσίδικη από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτό πιστεύω ότι θα στηριχθεί απ΄ όλες τις παρατάξεις».
Αναφερόμενος στον λόγο για τον οποίο προέβη στην παραπάνω ανακοίνωση, ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης σημείωσε: «Θα το κάνουμε για να μη δημιουργήσουμε μία νέα γενιά κτιρίων, τα οποία με τη σειρά τους θα προκαλέσουν προβλήματα στη συνέχεια, όταν θα επιχειρήσουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, νομίζω ότι πλέον είναι τόσο μεγάλη η δυσθυμία των κατοίκων της περιοχής και των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, από την πλευρά της μετάλλαξης της πόλης σε μία πόλη με έναν όροφο παραπάνω ξαφνικά, και κάτι μπαλκόνια που ανοίγουν σαν φτερά αεροπλάνου, μέχρι τη ρυμοτομική γραμμή».
Πρέπει να τονίσουμε, ωστόσο, ότι σε επικοινωνία που είχε το NouPou με πηγές του δήμου, οι τελευταίες ξεκαθάρισαν ότι «δεν τίθεται θέμα αναστολής εργασιών σε κατασκευές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό που έχει νόημα είναι να ανασταλεί η έκδοση αδειών, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να γνωρίζουμε με υπό ποιο καθεστώς θα εκδοθούν».
Δείτε εδώ αναλυτικά όσα αναφέρθηκαν στην 4η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης στις 11 Μαρτίου 2024:
Οι παραπάνω ανακοινώσεις πυροδότησαν έντονο προβληματισμό και αντιδράσεις από την πλευρά των κατασκευαστών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οικιστικές επενδύσεις στα νότια προάστια.
Πάντως σε νεότερη επικοινωνία που είχε το NouPou στις 20 Μαρτίου με τον δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, και σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Υπουργείου, πηγές του δήμου ανέφεραν ότι το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαρτιου καθώς και ότι ο δήμος θα επανέλθει με σχετική ανακοίνωση.
Το πεντάστερο Cocomat στην Αθήνα, η πρώτη «σπίθα» της υπόθεσης
Νωρίτερα, ο ασκός του Αιόλου άνοιξε με την περίπτωση του πεντάστερου ξενοδοχείου Cocomat Athens BC, το οποίο, όπως υποστηρίχθηκε, εμποδίζει τη θέα στον Παρθενώνα, καθώς έχει χτιστεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
Όπως υπενθύμιζε η σχετική απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2022, η οικοδομική άδεια του 2017 για το ξενοδοχείο και η αναθεώρησή της το 2019 κρίθηκαν παράνομες το 2019 (απόφαση 2102 της Ολομέλειας) επειδή δεν είχε προηγουμένως δοθεί άδεια του υπουργείου Πολιτισμού μετά από εισήγηση του ΚΑΣ. Το ΣτΕ έδωσε μάλιστα περιθώριο τριών μηνών, προκειμένου να κατεδαφιστούν οι δυο τελευταίοι όροφοι, καθώς και το δώμα του ξενοδοχείου.
Εν συνεχεία, στο φως της δημοσιότητας ήρθε η περίπτωση του Αλίμου. Ο δήμος Αλίμου μαζί με κατοίκους της περιοχής κατέθεσαν έκθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με υπόθεση που αφορούσε υψηλό κτίριο που ξεπερνά τον Συντελεστή Δόμησης της περιοχής. Με αφορμή αυτό, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, έκανε λόγο για «απαράδεκτα ψηλά κτίρια, με αποτέλεσμα τη βαθιά αλλοίωση και υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, την προσβολή της πολεοδομικής μορφής του Αλίμου, απαξίωση των ακινήτων που έχουν ήδη χτιστεί με “κανονικούς” όρους δόμησης και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας».
«Τα κτίρια αυτά εμφανίζονται κατά κανόνα σε οικόπεδα με αντιπαροχή, όπου οι κατασκευαστές ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο, εκμεταλλευόμενες αθροιστικά διάφορες διατάξεις του Νόμου (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός), οι οποίες φυσικά είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και εντελώς επιβαρυντικές για το περιβάλλον», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Κονδύλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος έχει συνολικά προσφύγει στη Δικαιοσύνη για 13 κτίρια, ενώ, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση, ετοιμάζει προσφυγές για άλλα 14.
Μετά από αυτό ακολούθησε η έκδοση της δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ανέστειλε όντως τις οικοδομικές εργασίες για ανέγερση του επίμαχου κτιρίου.