Δήμος 3Β: Προβληματισμός στους κατασκευαστές μετά την υπερψήφιση της μερικής αναστολής των οικοδομικών αδειών
Μαίνεται ο αναβρασμός και η αντιπαράθεση μεταξύ των δήμων και των επαγγελματιών του κατασκευαστικού κλάδου στα νότια προάστια - Η επόμενη μέρα μετά την ανακοίνωση της υπερψήφισης της μερικής αναστολής οικοδομικών αδειών από το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης
- 22/03/2024
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Συνεχίζεται με νέες εξελίξεις το «θρίλερ» της αναστολής των οικοδομικών αδειών στον δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, με το Δημοτικό Συμβούλιο να την υπερψηφίζει την Τετάρτη 20 Μαρτίου και τον δήμο να προβαίνει σε επίσημη αντίστοιχη ανακοίνωση, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αναστέλλεται μερικώς η έκδοση οικοδομικών αδειών «που κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ) και οδηγούν στην υπερδόμηση και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της κηπούπολης, που απολαμβάνει η πόλη τα τελευταία 70 χρόνια» ανακοίνωσε ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Ταυτόχρονα, εντείνεται και ο «πονοκέφαλος» στους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδού, οι οποίοι «τρέχουν» αυτή την περίοδο ουκ ολίγα οικιστικά projects στην περιοχή, τα οποία κινδυνεύουν να διακοπούν, παρότι κάποια είναι ήδη πουλημένα σε πελάτες που αναμένουν την ολοκλήρωση της κατασκευής τους για να τα παραλάβουν.
Δημήτρης Αγγελόπουλος – Εταιρία «Αγγελόπουλος – Σαραντής»: «Ο δήμος 3Β λειτουργεί παράνομα»
Το NouPou επικοινώνησε με αρκετούς ιδιοκτήτες και εκπροσώπους κατασκευαστικών εταιριών με έδρα τα νότια προάστια, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ωστόσο, ενδεχομένως, υπό τον φόβο πυροδότησης νέων συνεπειών που μπορεί να προστεθούν στην ήδη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, δεν θέλησαν να προβούν σε σχετικές δηλώσεις.
Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση του Δημήτρη Αγγελόπουλου από την κατασκευαστική εταιρία «Αγγελόπουλος – Σαραντής», ο οποίος, σε επικοινωνία μαζί μας έσπευσε να κατακεραυνώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνοντας ότι «τα θέματα αυτά είναι ψηφοθηρικά. Τι θα έλεγε ο οποιοσδήποτε δήμαρχος, αν ένας πολίτης, μέσα από τη λογική του Συμβουλίου της Επικρατείας και του άρθρου 10, εμφανιζόταν και έκανε ασφαλιστικά μέτρα για το έργο στο Ελληνικό; Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τεράστια ζημιά στη χώρα, η οποία βγήκε από μία κρίση και μέσω της οικοδομικής δραστηριότητας, έφτασε στο σημείο να έχει 0 ανεργία. Για εμένα λοιπόν, αυτό που γίνεται είναι ντροπή, ενώ μάλιστα βγήκε σχετική ανακοίνωση και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, που λέει ότι ο ΝΟΚ ισχύει κανονικά και οποιαδήποτε διαφορετική απόφαση δημοτικής αρχής δεν έχει θεσμική ισχύ. Ο δήμος λοιπόν, όπως και άλλοι δήμοι βέβαια, λειτουργεί παράνομα, εάν προχωρήσει σε αναστολή έστω και μέρους των οικοδομικών αδειών.
Μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις της εταιρίας του, στον απόηχο της επίμαχης απόφασης, ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι «από πλευράς μου, έχω σκοπό να στείλω επιστολή ακόμη και στον Πρωθυπουργό, ώστε να βάλει σε άμεση προτεραιότητα τις Εισαγγελικές Παραγγελίες σε σχέση με τους δημάρχους, όταν παρανομούν, διότι υπάρχει απίστευτη ελαστικότητα απέναντί τους, από την πλευρά της δικαιοσύνης».
Το ιστορικό της υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν με την περίπτωση του πεντάστερου ξενοδοχείου Cocomat Athens BC, το οποίο, όπως υποστηρίχθηκε, εμποδίζει τη θέα στον Παρθενώνα, καθώς έχει χτιστεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
Όπως υπενθύμιζε η σχετική απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2022, η οικοδομική άδεια του 2017 για το ξενοδοχείο και η αναθεώρησή της το 2019 κρίθηκαν παράνομες το 2019 (απόφαση 2102 της Ολομέλειας) επειδή δεν είχε προηγουμένως δοθεί άδεια του υπουργείου Πολιτισμού μετά από εισήγηση του ΚΑΣ. Το ΣτΕ έδωσε μάλιστα περιθώριο τριών μηνών, προκειμένου να κατεδαφιστούν οι δυο τελευταίοι όροφοι, καθώς και το δώμα του ξενοδοχείου.
Εν συνεχεία, στο φως της δημοσιότητας ήρθε η περίπτωση του Αλίμου. Ο δήμος Αλίμου μαζί με κατοίκους της περιοχής κατέθεσαν έκθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με υπόθεση που αφορούσε υψηλό κτίριο που ξεπερνά τον Συντελεστή Δόμησης της περιοχής. Με αφορμή αυτό, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, έκανε λόγο για «απαράδεκτα ψηλά κτίρια, με αποτέλεσμα τη βαθιά αλλοίωση και υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, την προσβολή της πολεοδομικής μορφής του Αλίμου, απαξίωση των ακινήτων που έχουν ήδη χτιστεί με “κανονικούς” όρους δόμησης και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας».
«Τα κτίρια αυτά εμφανίζονται κατά κανόνα σε οικόπεδα με αντιπαροχή, όπου οι κατασκευαστές ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο, εκμεταλλευόμενες αθροιστικά διάφορες διατάξεις του Νόμου (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός), οι οποίες φυσικά είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και εντελώς επιβαρυντικές για το περιβάλλον», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Κονδύλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος έχει συνολικά προσφύγει στη Δικαιοσύνη για 13 κτίρια, ενώ, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση, ετοιμάζει προσφυγές για άλλα 14.
Μετά από αυτό ακολούθησε η έκδοση της δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ανέστειλε όντως τις οικοδομικές εργασίες για ανέγερση του επίμαχου κτιρίου.
Εν συνεχεία ήρθε η περίπτωση της Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όπου ο δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στην 4η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11 Μαρτίου 2024, δήλωσε: «Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε την απόφαση στα χέρια μας. Ήδη έχουμε ζητήσει από το νομικό μας επιτελείο να δουν την απόφαση, καθότι η δική μας διασφάλιση μέχρι να κριθεί αυτή η διαδικασία στη μείζονα Ολομέλεια, είναι να πάρουμε απόφαση εδώ, στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, οι οποίες χρησιμοποιούν το άρθρο 10 και το άρθρο 15 παρ. 8, οι διατάξεις δηλαδή, οι οποίες δίνουν τα ύψη και τους όγκους, και επίσης, στις ήδη υφιστάμενες οικοδομές που ήδη εξελίσσονται, αναστολή εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, μέχρι να είναι τελεσίδικη από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτό πιστεύω ότι θα στηριχθεί απ΄ όλες τις παρατάξεις».
Αναφερόμενος στον λόγο για τον οποίο προέβη στην παραπάνω ανακοίνωση, ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης σημείωσε: «Θα το κάνουμε για να μη δημιουργήσουμε μία νέα γενιά κτιρίων, τα οποία με τη σειρά τους θα προκαλέσουν προβλήματα στη συνέχεια, όταν θα επιχειρήσουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, νομίζω ότι πλέον είναι τόσο μεγάλη η δυσθυμία των κατοίκων της περιοχής και των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, από την πλευρά της μετάλλαξης της πόλης σε μία πόλη με έναν όροφο παραπάνω ξαφνικά, και κάτι μπαλκόνια που ανοίγουν σαν φτερά αεροπλάνου, μέχρι τη ρυμοτομική γραμμή».
Ακόμη, στην υπόθεση παρενέβη και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το οποίο μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε, σε συνέχεια όσων ακούστηκαν τόσο από τον δήμο 3Β, όσο και άλλων δήμων, όπως αυτός του Αλίμου, έβαλε «φρένο» στις όποιες προθέσεις των δημοτικών αρχών να διακόψουν κατασκευαστικά projects που έχουν δρομολογηθεί ή πρόκειται να δρομολογηθούν, αναφέροντας ότι «εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν», καθώς και ότι «Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ».
Ωστόσο, πλέον, με την υπερψήφιση από το Δ.Σ., η απόφαση, τουλάχιστον από μέρους της Δημοτικής Αρχής, έχει πια παρθεί, με τον Δήμο 3Β να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναστείλει κατασκευές που, δίνοντας, όπως υποστηρίζει, «μία μάχη για την προστασία των πόλεών τους και τη διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματός τους, να αποφασίζουν οι δήμοι για τα τοπικά ζητήματα, όπως άλλωστε ορίζει το Σύνταγμα της Ελλάδας».