Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γλυφάδας: Ένας πλήρης πρακτικός οδηγός
Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ για τη ΓλυφάδαΣε ποιους απευθύνεται το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γλυφάδας; Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών και πώς γίνονται οι διαλέξεις; Συγκεντρώσαμε όλες τις πρακτικές πληροφορίες για τη λειτουργία του, καθώς και το πρόγραμμα του φετινού εαρινού εξαμήνου.
- 27/03/2024
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
Τα τελευταία πέντε χρόνια λειτουργεί στη Γλυφάδα το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με στόχο να προάγει τη δια βίου μάθηση μέσα από ένα σχετικά ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων. Όπως αναφέρεται στον κανονισμό λειτουργίας του, η ιδέα της ίδρυσής του ξεκινάει από τη διαπίστωση ότι οι δημότες της Γλυφάδας έχουν ανάγκη για συνεχή και έγκριτη επιστημονική ενημέρωση και εκπαίδευση. «Το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γλυφάδας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019, με Αντιδήμαρχο Παιδείας τον κ. Ορέστη Τσάγκλα. Ήταν ένα όραμα του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου, που ήθελε να φτιάξει ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο στην πόλη μας, με στόχο να μεταλαμπαδεύσει γνώση στους πολίτες της Γλυφάδας με τρόπο ευχάριστο και διαδραστικό», αναφέρει μιλώντας στο NouPou η νυν Αντιδήμαρχος Παιδείας Γεωργία Βαμβακερού.
Τι είναι το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γλυφάδας
Το ΔΕΑΠ ορίζεται ως «Πανεπιστήμιο» και έχει χαρακτηριστικά που διακρίνουν παρόμοια ιδρύματα παιδείας, ωστόσο δεν ακολουθεί την τυπική δομή των ΑΕΙ. Ειδικότερα, στόχος του είναι να παρέχει ένα ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών, με διευρυμένα γνωστικά αντικείμενα τόσο των θεωρητικών όσο και των θετικών επιστημών, με όρους και προϋποθέσεις που θα αποβλέπουν στην ικανοποίηση των ενδιαφερόντων των πολιτών της Γλυφάδας και στην κάλυψη των πνευματικών τους αναγκών. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν εξασφαλίζει στους «φοιτητές» του κάποιον τίτλο σπουδών, παρέχεται ωστόσο βεβαίωση παρακολούθησης.
«Δεν θέλουμε να βλέπει ο κόσμος το ΔΕΑΠ σαν κάτι δύσκολο», σημειώνει η κ. Βαμβακερού, επισημαίνοντας ότι «οι διαλέξεις πραγματοποιούνται από διακεκριμένους καθηγητές, ωστόσο η διάχυση της γνώσης γίνεται με τρόπο κατανοητό, διαδραστικό και πάρα πολύ ευχάριστο». Μάλιστα, ως παράδειγμα φέρνει μία από τις πρώτες διαλέξεις του τρέχοντος Εαρινού Εξαμήνου με θέμα «1821: Απαντώντας σε 10 διαχρονικά ερωτήματα» όπου την ενδιαφέρουσα ομιλία του διδάκτορος του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάτη του Εργαστηρίου Τουρκικών Μελετών του Πανεπιστημίου Πειραιά Δημήτρη Σταθακόπουλου, ακολούθησε μουσική με το συγκρότημα του Γιώργου Δαλιάνη να ερμηνεύει «Κολοκοτρωνέικα» τραγούδια.
Ο σκοπός του ΔΕΑΠ Γλυφάδας
Σκοπός του ΔΕΑΠ είναι η πνευματική δραστηριοποίηση των πολιτών με διαλέξεις, ομιλίες, ημερίδες, συνέδρια ή και σειρές επιμορφωτικών σεμιναρίων. Στηρίζεται στην ελεύθερη επιλογή και παρακολούθηση μαθημάτων, με μοναδικά κριτήρια τα πνευματικά και πολιτιστικά ενδιαφέροντα των πολιτών, γι’ αυτό και είναι ευέλικτο και μπορεί να διευρύνεται με γνωστικά αντικείμενα σε κάθε τομέα.
Στον κανονισμό λειτουργίας του ΔΕΑΠ Γλυφάδας αναφέρεται ότι αποτελεί μορφωτική προσφορά του δήμου προς τους πολίτες, ώστε μέσα από τον συνδυασμό ελεύθερης επιλογής, πρόσβασης και παροχής ποιοτικού επιπέδου πνευματικών συναντήσεων, να συμβάλλει στη δημιουργία πραγματικής πολιτιστικής, πνευματικής και ποιοτικής ζωής στην πόλη.
Στόχος, μέσα από τις διαλέξεις, τις συνομιλίες και τις ανταλλαγές απόψεων και ιδεών, να αναδεικνύονται σημαντικά ζητήματα και οι πολίτες να μπορούν να έρθουν σε επαφή με ποικίλα γνωστικά πεδία. Έτσι η δια βίου παιδεία να αρχίσει να υλοποιείται ουσιαστικά και η ακαδημαϊκή γνώση να γίνει πιο προσιτή στους πολίτες.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών
Το ΔΕΑΠ χωρίζεται σε δύο εξάμηνα – το χειμερινό, που διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο, και το εαρινό, που διαρκεί από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο.
Κάθε εξάμηνο η επιστημονική επιτροπή του ΔΕΑΠ -που αποτελείται από πανεπιστημιακούς καθηγητές, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της σύνταξης των προγραμμάτων σπουδών και της επιλογής των εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν- σε συνεργασία με τη συντονιστική επιτροπή, ορίζουν ένα πρόγραμμα επιστημονικών διαλέξεων. Ο κάθε κύκλος σπουδών έχει δικό του γνωστικό αντικείμενο ή επιστημονικά θέματα, ωστόσο το ενδεικτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Ανθρωπιστικές Επιστήμες: Ιστορία, Φιλολογία, Αρχαιολογία
- Παιδαγωγικές Επιστήμες: Παιδαγωγική, Φιλοσοφία, Ψυχολογία
- Κοινωνικές Επιστήμες: Οικονομία, Κοινωνιολογία, Διοίκηση, Ανθρωπολογία
- Θετικές Επιστήμες: Χημεία, Φυσική, Πληροφορική, Μαθηματικά
- Επιστήμες Υγείας: Ιατρική, Βιολογία, Βιοτεχνολογία
- Τέχνες: Εικαστικά, Μουσική, Θέατρο, Ιστορία Τέχνης
- Ξένες γλώσσες
- Επαγγελματικό Προσανατολισμό, Συμβουλευτική
- Γεωπονία, Ζωική και φυτική παραγωγή
- Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
- Τουρισμό και Ναυτιλία
Ποιοι συμμετέχουν ως ομιλητές στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας
Στις επιστημονικές διαλέξεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου Γλυφάδας συμμετέχουν έγκριτοι Πανεπιστημιακοί, Διδάκτορες ή Ερευνητές, οι οποίοι προσφέρουν ανιδιοτελώς τις γνώσεις τους στους εγγεγραμμένους «φοιτητές» που θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Έπειτα από κάθε διάλεξη ακολουθεί διάλογος ή συζήτηση, ενώ στους συμμετέχοντες παρέχονται σημειώσεις, χρήσιμο υλικό και βιβλιογραφία αν κρίνεται σκόπιμο από τον διδάσκοντα.
Ποιοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις ομιλίες
Δικαίωμα συμμετοχής στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας έχουν όλοι οι πολίτες (και όχι αποκλειστικά οι κάτοικοι του Δήμου Γλυφάδας), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι απόφοιτοι Λυκείου. Οι «φοιτητές» – πολίτες θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας την αντίστοιχη αίτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Γλυφάδας.
Αξίζει να αναφέρουμε οι συμμετέχοντες δεν υποχρεούται σε καταβολή διδάκτρων, αλλά ούτε και σε αγορά βιβλίων ή σημειώσεων, ενώ -όπως προαναφέρθηκε- όλοι οι διδάσκοντες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.
Πού πραγματοποιούνται οι διαλέξεις
Τα μαθήματα – διαλέξεις πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», το οποίο παρέχει προσβασιμότητα και σε ΑμεΑ. Οι διαλέξεις προγραμματίζονται συνήθως για Δευτέρα, εκτός κάποιων εξαιρέσεων που αναγράφονται ωστόσο στο πρόγραμμα που ανακοινώνει ο Δήμος Γλυφάδας πριν την έναρξη του κάθε εξαμήνου.
Οι διαλέξεις ξεκινούν στις 19:00 και η διάρκειά τους ορίζεται στη μιάμιση ώρα. Σημειώνεται ότι το ΔΕΑΠ Γλυφάδας χορηγεί Βεβαίωση Παρακολούθησης κατά τη λήξη του εξαμήνου για τον κάθε «φοιτητή» – πολίτη, όπου αναφέρονται οι ώρες συμμετοχής και τα γνωστικά αντικείμενα που παρακολούθησε.
Μπορεί κάποιος να κάνει «απουσίες»;
Η γραμματεία του ΔΕΑΠ Γλυφάδας τηρεί παρουσιολόγιο. Οι «φοιτητές» υπογράφουν για την παρουσία τους κατά την προσέλευσή τους, ενώ έχουν δικαίωμα δύο απουσιών ανά εξάμηνο.
Μπορεί κάποιος να γραφτεί στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας μετά την έναρξη του εκάστοτε εξαμήνου;
Ναι, η εγγραφή μπορεί να γίνει οποτεδήποτε και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν σε κάθε εξάμηνο όσες διαλέξεις επιθυμούν, ακόμα και μόνο μία ή δύο. Ο περιορισμός για τις απουσίες αφορά τη Βεβαίωση Παρακολούθησης και όχι το δικαίωμα για τη συμμετοχή.
Το πρόγραμμα του Εαρινού Εξαμήνου 2024
* Δευτέρα 4 Μαρτίου – Επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη διαχείριση κινδύνων σε περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης
Ομιλητής: Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
* Δευτέρα 11 Μαρτίου – 1821: Απαντώντας σε 10 διαχρονικά ερωτήματα
Ομιλητής: Δημήτρης Σταθακόπουλος, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, Συνεργάτης Εργαστηρίου Τουρκικών Μελετών, Πανεπιστημίου Πειραιά, Δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω, Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής.
* Δευτέρα 1 Απριλίου – Πολιορκία και Έξοδος του Μεσολογγίου
Ομιλήτρια: Δήμητρα Ελένη (Δημηλένα) Λαδογιάννη, Δρ. Αρχαιολογίας
* Δευτέρα 8 Απριλίου – Ειδική Αγωγή: Η αξία της διαφορετικής οπτικής
Επιστημονική ημερίδα της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος (ΕΕΠΕ)
Ομιλητές:
– Γιάννης Μπουσδούνης, Γενικός Γραμματέας Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας
– Γιάννης Κατσαρός, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας
– Δρ. Ανδριανός Μουταβελής, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας
– Δρ. Πέτρος Ορφανός, Πρόεδρος της ΕΕΠΕ, Καθηγητής ΕΑΠ, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπαίδευσης
– Αικατερίνη Αθανασοπούλου Μ.Sc., Νηπιαγωγός του Ειδικού Νηπιαγωγείου Αργυρούπολης – Ηλίας Ανδρόγιαννης, Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου
* Δευτέρα 15 Απριλίου – Θεραπευτική άσκηση, αυτοφροντίδα και ποιότητα ζωής
Ομιλήτρια: Δήμητρα Κουτσούκη, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδικότητα στην Ειδική Αγωγή.
* Δευτέρα 22 Απριλίου – Η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα
Ομιλήτρια: Αντωνία Μoροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης Παν/μίου Ιωαννίνων. Eπικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ και επιστημονική υπεύθυνη του έργου.
* Πέμπτη 16 Μαΐου – Έφηβοι υπό πίεση: Θετικό γονεϊκό περιβάλλον
Ομιλητής: Παναγιώτης Κορδούτης, Καθηγητής της Κοινωνικής Ψυχολογίας των Διαπροσωπικών Σχέσεων, Τμήμα Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας.
* Δευτέρα 27 Μαΐου – Μεταρρυθμίσεις και ιδιότητα του Ευρωπαίου Πολίτη
Ομιλητής: Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρώην Υφυπουργός.
* Δευτέρα 3 Ιουνίου – Φιλικότερη προς το περιβάλλον διαχείριση αστικών αποβλήτων: Μια δημοσιονομική – φορολογική θεώρηση του ζητήματος
Ομιλήτρια: Σταυρούλα Κουστένη, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ελεγκτής Νομικής Υποστήριξης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
* Δευτέρα 10 Ιουνίου – Αρχαιοβοτανολογικά κατάλοιπα ως ένα εργαλείο για την κατανόηση της διατροφής στο παρελθόν: Η περίπτωση της βόρειας Πελοποννήσου
Ομιλήτρια: Κυριακή Τσίρτση, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Αρχαιολόγος για την Μεσογειακή Διατροφή από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα.
Φωτογραφίες: Facebook | Δήμος Γλυφάδας
Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ για τη Γλυφάδα τρέχει τώρα στο NouPou: Πρόσωπα, Stories, Ρεπορτάζ και ένας πλήρης Οδηγός Πόλης σε ένα δυναμικό αφιέρωμα που ανανεώνεται διαρκώς.