Caton l’ anziano: Το ιταλικό της Αργυρούπολης με το ιδιαίτερο όνομα έχει ατού τη ναπολιτάνικη πίτσα (VIDEO)
Contemporary ναπολιτάνικη pizza, φρέσκα ζυμαρικά και ιταλικό ταμπεραμέντο «κρυμμένα» σε ένα στενό της Αργυρούπολης: Το Caton l' anziano (Κάτον Λ’ Αντσιάνο) στήνει ένα «ταξίδι» παραδοσιακών γεύσεων φερμένες στο σήμερα, που σε μεταφέρει στην Ιταλία.
- 09/05/2024
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
- Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Σχεδόν κρυμμένο σε ένα στενό της Αργυρούπολης, αλλά μία ανάσα από την πλατεία και την πολύβουη Μαρίνου Γερουλάνου, το Caton l’ anziano -που πήρε το όνομά του από τον Ρωμαίο πολιτικό Μάρκο Πόρκιο Κάτωνα, τον επονομαζόμενο Πρεσβύτερο- ήρθε για να βάλει την περιοχή στον χάρτη των ιταλικών εστιατορίων που κερδίζουν τον σεβασμό μας στα νότια προάστια. Ένας άνετος εξωτερικός χώρος μπροστά, περιτριγυρισμένος από πρασινάδες που χαρίζουν δροσιά και μια επιπλέον αίσθηση ιδιωτικότητας, μία φινετσάτη σάλα σαν πιο «κλειστή» προέκταση της αυλής και η ανοιχτή κουζίνα όπου μπορείς να χαζεύεις όλη τη μαγειρική δράση, συνθέτουν το σκηνικό εδώ.
Στην κουζίνα, ο σεφ Μάριος Τσακίρης, που έχει θητεύσει σε πολλά ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας -κυρίως στα βόρεια και στα νότια προάστια-, βάζει στόχο να προσφέρει στους επισκέπτες μια σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας. «Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην contemporary ιταλική κουζίνα. Παίρνουμε δηλαδή βασικές ιταλικές συνταγές και τις φέρνουμε στο σήμερα, χωρίς να τις αλλοιώνουμε. Η Caccio e Peppe για παράδειγμα, που είναι από τα signature πιάτα μας, γίνεται με κρέμα πεκορίνο. Στόχος είναι να προσφέρουμε ένα fine comfort μενού», μου εξηγεί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nou-Pou (@noupougr)
Ο ίδιος μάλιστα, προκειμένου να είναι σίγουρος για τις γεύσεις που προσφέρει, έχει φροντίσει να τις μάθει και να τις δοκιμάσει στην πατρίδα τους. «Για να καταλάβεις την ιταλική κουζίνα, πρέπει να έχεις ταξιδέψει στην Ιταλία», τονίζει.
Πέρα από τη βάση των συνταγών όμως, αυτό στο οποίο ο σεφ επιμένει είναι οι εξαιρετικές πρώτες ύλες που μπαίνουν στα πιάτα, καθώς και οι χειροποίητες παρασκευές. Με την ομάδα του, τον Δημήτρη, τον Γιάννη και τον Ορέστη που είναι ο pizzaiolo του εστιατορίου, ετοιμάζουν καθημερινά in house σχεδόν κάθε ένα από τα υλικά που θα βρεις στο πιάτο σου. Από το ζυμάρι της πίτσας, τις σάλτσες και τα χειροποίητα ζυμαρικά του καταλόγου, μέχρι πιο ιδιαίτερες παρασκευές όπως οι αντζούγιες για την περίφημη pizza Mari(o)nara -η Marinara του Μάριου- που γίνονται με φρέσκο γαύρο.
Contemporary ναπολιτάνικη πίτσα από φυσικό προζύμι
Το Caton l’ anziano μπορεί να μην είναι pizzeria, ωστόσο το μεγάλο ατού του και ο βασικός λόγος που θα σε φέρει στην πόρτα του, είναι η pizza. O σεφ Μάριος Τσακίρης και ο pizzaiolo του εστιατορίου παίζουν το ζυμάρι… στα δάχτυλα, ετοιμάζοντας ένα διαφορετικό τύπο ναπολιτάνικης ζύμης, από αυτόν που έχεις συνηθίσει να δοκιμάζεις στα περισσότερα ιταλικά εστιατόρια. Για να εξηγούμαι, πρόκειται για μια ζύμη 48ωρης ωρίμασης με περισσότερη υγρασία -πάνω από 75% μου λέει ο Μάριος-, που έχει ως αποτέλεσμα μια πιο ελαφριά και εύπεπτη pizza.
Το ζυμάρι ανοίγεται τη στιγμή της παραγγελίας, επάνω του στρώνουν εκλεκτά υλικά και στη συνέχεια μπαίνει στον θολωτό φούρνο που πρωταγωνιστεί στην ανοιχτή κουζίνα. Μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά η pizza βγαίνει αχνιστή και απολαυστική, με ένα ιδιαίτερα χοντρό στεφάνι και με εκείνο το ωραίο καψάλισμα που δίνει ο φούρνος. Όταν την κόψουν στο τραπέζι σου, παρατηρείς και τη μεγάλη κυψέλωση, χαρακτηριστικό μιας καλοδουλεμένης ζύμης για pizza.
Νέο καλοκαιρινό μενού με θαλασσινή αύρα
Το μενού ανανεώνεται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, ακολουθώντας τις εποχές και με στόχο να προσφέρει νέες προτάσεις στους επισκέπτες του. Αυτή την εποχή, δίπλα στα signature πιάτα του Caton l’ anziano, θα βρεις και αρκετές παρασκευές με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία, μιας και οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου, ο Μάνος και η Βάσω, είναι επίσης ιδιοκτήτες του «Ψητό Ιχθύος» στην Ηλιούπολη, κάτι που σημαίνει ότι η κουζίνα μπορεί να προμηθεύεται απευθείας ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.
Ξεκίνησε το γεύμα σου με ένα φινετσάτο carpaccio λαυράκι -με πίκλα φράουλας, πέρλες μάνγκο και μια ωραία, πικάντικη νότα χάρη στο λάδι nduja- και σαλάτα Cardini’s -με μαρούλι, ψητό καλαμπόκι, γαρίδες, πράσινο μήλο, τραγανό προσούτο, κρουτόν από foccacia και Cardini’s dressing.
Στη μέση θα βάλεις απαραιτήτως μία με δύο πίτσες, αν και μεταξύ μας κοιτώντας τον κατάλογο θα θέλεις να τις δοκιμάσεις όλες. Εδώ σου προτείνω σίγουρα την Mari(o)nara με χειροποίητες αντζούγιες αλλά και την πληθωρική Pistachio με κρέμα τυριών, μορταδέλα Bologna, πέστο βασιλικού – φιστίκι, stracciatella και λάδι μυρωδικών. Για τους λάτρεις της τρούφας, η Lusso με κρέμα μαύρης τρούφας, μοτσαρέλα fior di latte, προσούτο San Danielle, καπνιστή provola, ρόκα, πεκορίνο Sardo και αρωματικό λάδι με θυμάρι είναι ιδανική επιλογή, ενώ στο μενού θα βρεις και την πολύ καλοκαιρινή pizza Cocozelle με μοτσαρέλα fior di latte, κρέμα κολοκυθάκι, δυόσμο, stracciatella, λεμόνι και provola.
Και αν η pizza σε γέμισε διλήμματα, που να δεις τι θα συμβεί όταν φτάσεις στην pasta. Εδώ θα βρεις signature πιάτα του εστιατορίου, όπως η Cacio e Peppe με κρέμα πεκορίνο Σαρδηνίας και η αυθεντική Carbonara που όμως σερβίρεται με mezzi rigatoni, καθώς και επιλογές με θαλασσινά: Μια πολύ καλή επιλογή είναι οι ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς Aglio e olio nero, με πέστο μαϊντανού, σκόδρο, τσίλι και ταρτάρ λαυράκι -ένα ιδιαίτερο και πολύ φρέσκο πιάτο. Αξίζει βέβαια να δοκιμάσεις και την Tuta arancione επίσης με ταλιατέλες, bisque καραβίδας, γαρίδες, σαφράν και κρέμα πιπεριάς.
Στον κατάλογο θα βρεις ακόμη δύο κυρίως -ταλιάτα και tuna steak- ενώ ο απολαυστικός επίλογος γράφεται με χειροποίητα γλυκά. Θα σου έλεγα να μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το ξεχωριστό Toffee tiramisu, με toffee καραμέλας. Όσο για τη wine list, περιλαμβάνει ετικέτες από τον ιταλικό αμπελώνα, ενώ δεν λείπουν κάποια spritz αλλά και ιταλικές μπύρες, που δένουν αρμονικά με τα πιάτα.