New York College: Επετειακή eκδήλωση για τη διακοσιετηρίδα του Λόρδου Βύρωνα με ομιλήτρια την Δρ. Corin Throsby
Η Δρ. Corin Throsby του University of Cambridge ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην επετειακή εκδήλωση του New York College για τη διακοσιετηρίδα του Λόρδου Βύρωνα στην Παλαιά Βουλή.
- 26/04/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Με κεντρική ομιλήτρια την Δρ. Corin Throsby του University of Cambridge, υπό την αιγίδα του Α/ΓΕΕΘΑ, η Επετειακή Εκδήλωση του New York College για τη διακοσιετηρίδα του Λόρδου Βύρωνα στην Παλαιά Βουλή, με ομιλίες του Προέδρου και Vice Chancellor του Πανεπιστημίου του Bolton- Greater Manchester, Professor G. E. Holmes και του Προέδρου και Ιδρυτή του Εκπαιδευτικού Ομίλου NYC, Ηλία Φούτση.
Η Δρ. Corin Throsby, διακεκριμένη ακαδημαϊκός του University of Cambridge, με τη διδακτορική της διατριβή στο University of Oxford επικεντρωμένη στον Λόρδο Βύρωνα, συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση, με θέμα: “Byron, το Απαράμιλλο Φαινόμενο: Ο μεγάλος ποιητής που έγινε «πολιτικός και στρατιωτικός Αρχηγός» στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας”, την Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, όπου λειτουργεί το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με εκθέματα του Λόρδου Βύρωνα.
Ο Υποστράτηγος Δημήτριος Οικονομίδης, εκπροσωπώντας επίσημα τον Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), συμμετείχε στο πάνελ των ομιλητών συμβολίζοντας τη σημαντικότητα της εκδήλωσης.
Ο Professor George E. Holmes DL DSc, Πρόεδρος και Vice-Chancellor του Πανεπιστημίου του Bolton, Greater Manchester, χαρακτήρισε τον Βύρωνα ως γεωστρατηγική διάνοια και αρχιτέκτονα της επί δύο αιώνες ανθεκτικής φιλίας και συμμαχίας μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδος και o Ηλίας Φούτσης, Hon PhD, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College (NYC), αναφέρθηκε στη σχέση τού Βύρωνα με το Πανεπιστήμιο Cambridge, ως παρόμοια με τη σχέση τού Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον Αριστοτέλη. Όπως ο Αριστοτέλης ενέπνευσε και επηρέασε τον μαθητή του Μέγα Αλέξανδρο, έτσι και το University of Cambridge ενέπνευσε και επηρέασε τον Βύρωνα ως προς την αγάπη και τον θαυμασμό του για το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα.
Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης, ο Δρ. Βασίλειος Σκιάνης, Dean of Academic Affairs του NYC, η Δρ. Antonia Svensson, Head of Psychology Department, Associate Dean του NYC, και ο Αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Πιτσόλης, ο οποίος επισήμανε ότι ο Λόρδος Βύρωνας ανακηρύχθηκε επίσημα από τους εμπόλεμους Έλληνες, «πολιτικός και στρατιωτικός Αρχηγός» τους στη Δυτική Ρούμελη την 25η Ιανουαρίου 1824.
Στη διάλεξή της, η Δρ. Throsby ανέδειξε την παγκόσμια επιρροή τού Βύρωνα στην εποχή του, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον πρώτο «celebrity» της Νεότερης Ιστορίας. Επεσήμανε επίσης, πως η παγκόσμια φήμη και το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την υπεράσπιση των αναξιοπαθούντων και καταπιεσμένων τον είχαν καταστήσει την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή για να ηγηθεί του αγώνα της απελευθέρωσης της Ελλάδος, ως Αρχιεπίτροπος (High Commissioner) των Δανείων της Ανεξαρτησίας, με την διεθνή επιρροή του να λειτουργεί ως καταλύτης για άλλους ξένους Φιλέλληνες. Συνετέλεσε δε, στη σταδιακή μεταστροφή των ανακτοβουλίων και κυβερνήσεων των Μεγάλων Δυνάμεων υπέρ τού ελληνικού προτάγματος για Εθνική Ανεξαρτησία.
Μετά την ομιλία της στην Αθήνα, η Δρ. Throsby συμμετείχε στο διήμερο Byron Festival Conference στο Trinity College Cambridge στις 19-20 Απριλίου 2024 για τα 200 έτη από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, όπου παρέστη επίσημα ως ομιλητής ο Υπουργός Eθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας δηλώνοντας ότι «στις 19 Απριλίου 1824 χάσαμε τον Λόρδο Βύρωνα, αλλά ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας».